Η κατανάλωση κοτόπουλου είναι μία βάρβαρη πρακτική που καταστρέφει και την υγεία σας και τον πλανήτη
Το κοτόπουλο είναι η σίγουρη επιλογή για φαγητό παντού ανά τον κόσμο.

Οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι τα πτηνά είναι πιο υγιεινή επιλογή από ότι τα γουρούνια ή οι αγελάδες. Αλλά κάτω από όλες αυτές τις ψεύτικες υποσχέσεις – άπαχο, η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης, χαμηλό σε λιπαρά – τα πουλερικά δεν είναι καθόλου το ιδανικό υγιεινό φαγητό.

Η κατανάλωση κοτόπουλων δεν είναι μόνο βάρβαρη πρακτική, αλλά είναι επίσης τρομερά βλαβερή για την υγεία μας.
Έχουμε συγκεντρώσει κάποιες πληροφορίες για το κοτόπουλο που θα σας κάνουν να ξανασκεφτείτε πριν φάτε εκείνες τις κοτομπουκιές.

1. Τα πουλερικά έχουν την ίδια επίδραση στη χοληστερόλη όπως το κόκκινο κρέας

Πολλοί άνθρωποι αντικαθιστούν τα κόκκινα κρέατα με κοτόπουλο σε μία προσπάθεια να χαμηλώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους και να είναι πιο υγιείς – αλλά μπορεί να χαραμίζουν το χρόνο τους.

Ο κορυφαίος χορτοφάγος ιατρός Μάικλ Γκρέγκερ έχει κοιτάξει τα στοιχεία – και συμπεραίνει ότι η επίδραση του βοδινού στη χοληστερόλη του ανθρώπου δεν είναι απαραίτητα πολύ χειρότερη από αυτή των πουλερικών ή των ψαριών.

Λέει: «Η αλλαγή από το κόκκινο κρέας στο λευκό πιθανόν δεν θα έχει καμία διαφορά [στη χοληστερόλη].

«Και αυτό πραγματικά δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου πόσο παχιές είναι οι γενετικά τροποποιημένες κότες τη σήμερον ημέρα – έως και 10 φορές παχύτερες από ότι ήταν πριν έναν αιώνα.

«Οπότε υπάρχουν ορισμένα κομμάτια βοδινού που έχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν τη χοληστερόλη απ’ ότι το κοτόπουλο.»


2. Η σφαγή των πτηνών είναι τρομακτική

Υπάρχουν ελάχιστοι έως και καθόλου κανονισμοί κατά της βαρβαρότητας στην βιομηχανία κοτόπουλου. Μάλιστα, τα πουλιά εξαιρούνται και επισήμως από το «Θέσπιση περί των Ανθρώπινων Μεθόδων Σφαγής».

«Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών εξαιρεί τα πουλιά από την επιβολή της Θέσπισης περί των Ανθρώπινων Μεθόδων Σφαγής, το οποίο απαιτεί την αναισθησία των ζώων κτηνοτροφίας στον πόνο πριν αλυσοδεθούν και σκοτωθούν,» σύμφωνα με την οργάνωση “Humane Society of the United States”.

Περίπου 9 δισεκατομμύρια κοτόπουλα και γαλοπούλες σκοτώνονται για κρέας κάθε χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά τα νοήμονα ζώα ζουν όλη τους τη ζωή έγκλειστα – περισσότερα κοτόπουλα εκτρέφονται και σκοτώνονται για τροφή απ’ ότι όλα τα άλλα ζώα της στεριάς μαζί.

Μόλις φτάσουν στο σφαγείο, τα πουλιά κρέμονται ανάποδα και μηχανές κόβουν τα λαρύγγια τους. Έπειτα, τα κοτόπουλα βυθίζονται σε ζεματιστό νερό για να αφαιρεθούν τα πούπουλά τους – και έχουν πλήρη συνείδηση καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

3. Το 97% του στήθους κοτόπουλου είναι μολυσμένο με επικίνδυνα βακτήρια

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, εξετάσεις πάνω σε ωμά κοτόπουλα που αγοράστηκαν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν ότι το 97% των δειγμάτων στήθους κοτόπουλου «περιείχε βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν αρρώστιες».

Η ανάλυση ανακάλυψε υψηλά ποσοστά εντερικών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Εσερίχια Κόλι, του Εντερόκοκκου και της Σαλμονέλλας.

Έρευνα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων βρήκε επίσης ότι το 85% (ή περίπου πέντε με εφτά εκατομμύρια περιπτώσεις το χρόνο) των ουρολοιμώξεων προκαλείται από το Εσερίχια Κόλι που βρίσκεται στο κοτόπουλο.

4. Οι κότες είναι έξυπνα ζώα

Ως ιδιαίτερα φιλοπερίεργο και έξυπνο είδος (το οποίο μπορεί να είναι όσο έξυπνο όσο οι σκύλοι και οι γάτες), οι κότες είναι «καλές στην επίλυση προβλημάτων», σύμφωνα με τον συμπεριφοριστή ζώων κ. Κρις Έβανς.
Είναι επίσης ικανές να κατανοήσουν ότι αντικείμενα που πρόσφατα κρύφτηκαν υπάρχουν ακόμη.

Οι κότες έχουν δικές τους κοινωνικές ιεραρχίες, δημιουργούν φιλίες και αγαπούν και νοιάζονται για τα μικρά τους.

Μιλώντας για τις ικανότητες που διαθέτουν οι κότες, ο Έβανς είπε: «Σαν κόλπο στα συνέδρια, μερικές φορές αναφέρω αυτές τις ιδιότητες χωρίς να αναφέρω κότες και ο κόσμος πιστεύει ότι αναφέρομαι σε μαϊμούδες.»

5. Τα κοτόπουλα είναι γεμάτα με καρκινογόνο αρσενικό

Ο Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει παραδεχτεί πως το κρέας κοτόπουλου είναι γεμάτο αρσενικό, ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες χημικό που είναι τέσσερις φορές πιο τοξικό από ότι ο υδράργυρος.

Η ουσία αυτή δίνεται στα κοτόπουλα επειδή προκαλεί γρηγορότερη αύξηση βάρους με λιγότερη κατανάλωση τροφής και ενισχύει το ροζ χρωματισμό του ωμού κρέατος.

Όταν προσλαμβάνεται, το αρσενικό μπορεί να οδηγήσει σε εξαπλωμένο μαλπιγγιακό καρκίνωμα, νόσο του Μπόουεν, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος και καρκίνο του νεφρού, του συκωτιού, του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης.

Παρόλο που ο ΟΕΤΦ προσπαθεί να πείσει το κοινό ότι το κρέας κοτόπουλου είναι ασφαλές για κατανάλωση – παρά την ποσότητα αρσενικού – οι ειδικοί προειδοποιούν για την ευθύνη του αρσενικού στη βλάβη εμβρύων.

6. Η βιομηχανία πουλερικών έχει καταστροφική επίδραση στο περιβάλλον

Η σφαγή πτηνών σε τόσο γιγαντιαία κλίμακα ρυπαίνει τη στεριά, τον αέρα και το νερό με πτώματα, κόπρανα, βαρέα μέταλλα, χημικά, βακτήρια, παράσιτα, παθογενείς κύστες και ιούς.

Τα σφαγεία πουλερικών απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες αποβλήτων στο περιβάλλον, μολύνοντας τη στεριά και τα επίγεια ύδατα – εκτός του ότι είναι σοβαρή απειλή για τους ανθρώπους. Η έκπλυση νιτρικών και η μεταφορά παθογόνων ουσιών στα υπόγεια ύδατα επηρεάζει επίσης την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Επιπλέον, το περιβάλλον των άγριων ζώων καταστρέφεται για να δημιουργηθεί χώρος για νέες εγκαταστάσεις σφαγείων, έχοντας επομένως ως αποτέλεσμα την απώλεια βιοποικιλότητας.

Ναι, αλλά «Ελευθέρας Βοσκής»…

Φτάσατε μέχρι το τέλος της λίστας και σκέφτεστε να τρώτε «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικά» ή «ανθρώπινα εκτρεφόμενα» κοτόπουλα;

Ξανασκεφτείτε το.

Στην πραγματικότητα, η εργοστασιακή κτηνοτροφία ευθύνεται για το 99,9% των κοτόπουλων που έχουν εκτραφεί για κρέας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα και αν οι κότες έχουν εκτραφεί σε βιολογικές ή ελευθέρας βοσκής φάρμες, συχνά περνούν τον ίδιο χρόνο έγκλειστες σε συνωστισμένους χώρους όπως και στις συμβατικές φάρμες.

Πηγή 

Μετάφραση: : Ίρις – Αγάπη Σουσούνη