Ξεχάστε τους στολισμούς μίας χρήσεως, τα πιάτα από φελιζόλ και τις χαρτοπετσέτες. Μπορείτε να κάνετε οικολογικό πάρτι που είναι το ίδιο διασκεδαστικό με κάθε άλλο.

Τα παιδικά πάρτι είναι πραγματικά ευχάριστα για όλους, αλλά με τον τρόπο που γιορτάζονται παραδοσιακά, είναι εχθρός για τη zero waste ζωή. Δεν υπάρχει τίποτα που να παράγει τεράστιες ποσότητες σπατάλης όσο ένα παιδικό πάρτι, από τα πιάτα, τα ποτήρια, τις χαρτοπετσέτες και τα αποφάγια έως τα περιτυλίγματα και κουτιά δώρων και τους στολισμούς μίας χρήσεως.

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Το να κάνετε ένα zero waste πάρτι είναι απόλυτα δυνατό και δεν απαιτεί πολύ περισσότερο κόπο – το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να μεταφέρετε τον κόπο του να οδηγήσετε στην πόλη για να αγοράσετε πράγματα στο να τα φτιάξετε από την αρχή στο σπίτι. Ο παραπάνω χρόνος που θα ξοδέψετε για να πλύνετε τα πιάτα θα σωθεί από το να μη χρειαστεί να πάτε στο φτηνομάγαζο για να πάρετε κι άλλα πιάτα.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές ιδέες για το πώς να ελαττώσετε την περιττή σπατάλη και να περάσετε μία ωραία γιορτή που δεν θα αφήσει τους γονείς με οικολογική συνείδηση να νιώθουν τρομερά ένοχοι. Μην ανησυχείτε, τα παιδιά δεν τα νοιάζει έτσι κι αλλιώς επειδή το μόνο που θέλουν είναι να παίξουν, και επίσης θα δημιουργήσει συζήτηση ανάμεσα στους άλλους γονείς.

Οικολογικό Σετ για πάρτυ

Προσκλήσεις

Ξεχάστε τις χάρτινες προσκλήσεις με θεματολογία – ούτως ή άλλως πετιούνται σχεδόν αμέσως. Επιλέξτε ένα απλό e-mail ή τηλεφώνημα για να δημιουργήσετε τη λίστα με τους καλεσμένους ή αλλιώς στείλτε ηλεκτρονική πρόσκληση με το Echoage, το Evite ή το Paperless Post.

Στολισμοί

Οι στολισμοί στα παιδικά πάρτι είναι σχεδόν πάντα μίας χρήσεως. Αποφύγετέ τους εντελώς, συμπεριλαμβανομένων των μπαλονιών. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να μετριάσετε εντελώς τους στολισμούς. Ένα χειροποίητο πανό με «Χρόνια Πολλά» κάνει πολύ καλή δουλειά στο να δημιουργήσει τη σωστή ατμόσφαιρα. Αν πρέπει να στολίσετε, επιλέξτε επαναχρησιμοποιούμενα, κλασσικά στολίδια που μπορείτε να βάλετε κάθε χρονιά, π.χ. χρωματιστά φωτάκια. Φτιάξτε το δικό σας ζωγραφιστό και προσωπικό πανό, χάρτινα πον-πον, καπέλα και γιρλάντες – είναι ωραίο πρότζεκτ για να γίνει μαζί με τα άλλα αδέλφια τη προηγούμενη νύχτα και υπάρχουν πάμπολλες ιδέες στο Pinterest. Κρατήστε τα για του χρόνου.

Επίσης, μπορείτε να κάνετε κομφετί από φύλλα δέντρων! Δείτε πώς, εδώ.

Φαγητό

Μην το παρακάνετε με την προετοιμασία φαγητού. Τα παιδιά μετά βίας τρώνε κάτι στα παιδικά πάρτι επειδή είναι πολύ ενθουσιασμένα, οπότε αντί να καταλήξετε με ένα κάρο αποφάγια που είναι πιθανώς μολυσμένα με μικρά φτερνίσματα, βηχαλάκια και βρωμερά χέρια, βγάλτε μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Κρατήστε τα υπόλοιπα για άλλα γεύματα. Αν φέρουν οι άλλοι γονείς φαγητό, ζητήστε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία.

Τραπέζι

Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενα πιάτα, μεταλλικά μαχαιροπίρουνα, αληθινά ποτήρια και υφασμάτινες πετσέτες. Θα δώσει λίγο περισσότερο γούστο στην εκδήλωση όντας λίγο πιο επίσημη από τη συνηθισμένη μάζωξη. Αντί για κουτάκια με χυμό, αναμείξτε μία κανάτα λεμονάδα ή πορτοκαλάδα με επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια. Μην βγάλετε καλαμάκια εκτός αν είναι επαναχρησιμοποιούμενα (δείτε εδώ). Δεν χρειάζεστε τραπεζομάντηλο – το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το καθαρίσετε καλά και να σκουπίσετε από κάτω μετά το γεύμα.

Δώρα

Το κομμάτι με τα δώρα σε ένα παιδικό πάρτι μπορεί να παράγει ένα σωρό απωθητικά σκουπίδια, γι’ αυτό και θα πρέπει να επιλέξετε μία εναλλακτική. Μία καταπληκτική ιδέα για να ελαττώσετε τη σπατάλη είναι να ζητήσετε δωροκάρτες αντί να σας φέρουν ένα κάρο δώρα που ίσως και να μην αξιοποιηθούν, και ας μην αναφερθούμε στον κόπο, για τους άλλους γονείς.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε και πάρτι χωρίς δώρα, το οποίο σιγά-σιγά γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Απλά είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε στην πρόσκληση ότι δεν επιτρέπονται τα δώρα. Για παράδειγμα, η μπλόγκερ Έμμα Ρόμαν έγραψε το ακόλουθο μήνυμα στις προσκλήσεις γενεθλίων της κόρης της.

«Παρακαλώ να μη φέρετε δώρο σε καμία περίπτωση. Το εννοούμε. Η Κ δεν θέλει τίποτα παρά να παίξει με τους φίλους της. Δεν θα δώσουμε δωροσακούλες, όποτε είμαστε ίσα J»

Μπορείτε επίσης να «απειλήσετε» ότι θα δωρίσετε όλα τα δώρα στο τοπικό κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών, καταφύγιο ή νοσοκομείο ή και να ζητήσετε να κάνουν κάποια δωρεά σε μία τοπική φιλανθρωπία εκ μέρους του παιδιού.

Δωροσακούλες

Ξεχάστε τες. Μπορεί να ακούγεται σαν αστείο, αλλά τα περισσότερα παιδιά δεν θα νοιαστούν περισσότερο από πέντε λεπτά αφού φύγουν από το σπίτι, αν νοιαστούν. Σκεφτείτε πώς νιώθετε σαν γονέας όταν το παιδί σας γυρνάει από πάρτι, φορτωμένο με γλυκά και φτηνά παιχνίδια που σπάνε σχεδόν αμέσως. Είναι ενοχλητικό και γι’ αυτό ήρθε η ώρα να σπάσει η παράδοση. Τους οργάνωσες ένα ωραίο πάρτι και φτάνει. Αν απλά πρέπει, επιλέξτε κάτι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, όπως περισσευούμενα κεκάκια, λίγη σπιτική πλαστελίνη ή ένα μικρό βιβλίο.

Τα παιδιά θέλουν κυρίως να παίζουν και το να έχουν φίλους στο σπίτι είναι αρκετά συναρπαστικό. Θα δημιουργήσουν ατμόσφαιρα για πάρτι χωρίς πολλή βοήθεια από τη μαμά και τον μπαμπά, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν θα φαίνεται σαν πάρτι γενεθλίων. Επιπλέον, ένα τέτοιο πάρτι θα είναι η νέα και βελτιωμένη εκδοχή που δεν συμπεριλαμβάνει γιγάντιες σακούλες με σκουπίδια στο τέλος της μέρας.

Σημείωση από την ομάδα Ethos & Empathy: Μπορείτε να βρείτε οικολογικά σετ πιάτων, ποτηριών, καλαμακίων κλπ για παιδικά πάρτυ στο Πλαστικουργείο και στο Sillage.

Πηγή

Μετάφραση: Ίρις – Αγάπη Σουσούνη