Χτες έλαβε χώρα ο κλασικός μαραθώνιος (42χλμ) κι η Αναστασία Chaves de Lima με τον αδερφό της Μάριο Ζακυνθινό έτρεξαν για να περάσουν ένα μήνυμα. Όχι για τον εαυτό τους, ούτε για τη χώρα τους αλλά ούτε και για καμία εταιρεία…

   

Η Αναστασία έχει συμμετάσχει σε άλλους 3 μαραθωνίους αλλά αυτή τη φορά σημείωσε τον καλύτερό της χρόνο! Η μόνη διαφορά από τις προηγούμενες φορές είναι πως πλέον είναι βίγκαν. Αποτελεί λοιπόν ένα ακόμη ζωντανό παράδειγμα του πόσο ευεργετική είναι η επίδραση της βίγκαν διατροφής και της απομυθοποίησης του μύθου περί αδυναμίας, έλλειψης αντοχών κλπ στους αυστηρά χορτοφάγους.

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες είχαν φτιάξει μπλουζάκια με τα μηνύματα «Meat is murder» (το κρέας είναι φόνος) και «Vegan for the animals» (βίγκαν για τα ζώα), «Vegan fuel only» (βίγκαν καύσιμα μόνο) αλλά δε μας αρκούσε η ιδέα να τρέξουν με μπλουζάκια που θα αναγράφουν μηνύματα.

Θέλαμε να μπουν στο Καλλιμάρμαρο με μία σημαία. 

Η επίσημη vegan σημαία όμως δε μας ενέπνεε αρκετά…Αφού κανείς δε θα καταλάβαινε τι πρεσβεύει αυτή. Σημασία είχε να πρεσβεύει κάτι που θα μπορεί να το κατανοήσει και ο κόσμος…

Οι συγκυρίες βοήθησαν.

Λίγες ημέρες πριν από τον μαραθώνιο είχαμε την χαρά να «εντοπίσουμε» έναν ορεινό δρομέα, τον Θοδωρή Ζιάκα, ο οποίος τρέχει κι αυτός για τα δικαιώματα των ζώων.  Όταν τερμάτιζε, στο παρελθόν κρατούσε αφίσες με μηνύματα όπως  «Αυτό που χρειαζόμαστε από τα ζώα είναι η συγχώρεση» (που είναι κάτι που έχει πει ο Gary Yourofsky), με το οποίο τερμάτισε τον μαραθώνιο στο Μέτσοβο (40 χλμ) ή «Βιγκανισμος δεν είναι διατροφή αλλά κοινωνική δικαιοσύνη» με το οποίο τερμάτισε τον μαραθώνιο στον Ταΰγετο (37 χλμ) ή «Η Γη δε μας ανήκει, τα ζώα ζητούν τα δικαιώματα τους» με το οποίο τερμάτισε — -πρώτος στην κατηγορία του- τον ημιμαραθώνιο στη Λευκάδα (23χλμ):

     

Πρόσφατα όμως αποφάσισε να φτιάξει μία σημαία με το λογότυπο «Animal liberation – Human liberation» και πλέον τερματίζει με αυτήν όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες οι οποίες είναι από τον τελευταίο αγώνα που έτρεξε μαζί με τον Βασίλη Ράπτη (που είναι κι αυτός ορεινός δρομέας), στον ημιμαραθώνιο Παϊκου (20 χλμ) που έγινε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και την κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγματων που σχεδιάζεται να γίνει στο βουνό αυτό:

   

Οπότε μας ενέπνευσε να φτιάξουμε ανάλογη σημαία για να συναντήσει κάποια από εμάς την Αναστασία λίγο πριν τον τερματισμό και να της την δώσει ώστε να μπει στο Καλλιμάρμαρο με αυτήν! Έτσι κι έγινε λοιπόν! Δυστυχώς δεν έχουμε φωτογραφίες της από τον τερματισμό με αυτήν αλλά βγάλαμε κάποιες μετά (ευχαριστούμε το gorun. gr για την φωτογραφία της Αναστασίας εν κινήσει):

     

Όπως έγραψε η ίδια: «Αυτός ήταν ο ωραιότερος Μαραθώνιος της ζωής μου! Για δύο λόγους: ένιωθα απίστευτα δυνατή κ γεμάτη ενέργεια, καταφέρνοντας καλύτερο χρόνο (4ωρες κ 42λεπτα) από τους 3 προηγούμενους μαραθώνιους, αλλά κυρίως γιατί έτρεχα για έναν σκοπό. Να διαδώσω το μήνυμα της αγάπης, του σεβασμού και της ενσυναίσθησης για όλα τα ζώα!
Όποιος δεν έχει τρέξει Μαραθώνιο, οποίος δεν έχει ζήσει αυτή την δοκιμασία, δε μπορεί να καταλάβει τον τεράστιο βαθμό δυσκολίας, την καταπόνηση και τους πόνους σε κάθε ίνα του σώματος!  Κι όμως αυτοί οι πόνοι δε συγκρίνονται ούτε για μια στιγμή με τα βασανιστήρια, τον πόνο και το θάνατο, που επιβάλλουν οι άνθρωποι σε εκατομμύρια αθώα πλάσματα κάθε μέρα!
Σήμερα έτρεχα για τα μη ανθρώπινα αδέλφια μου, για τα αδυναμα αδέλφια μου, όχι για μένα….! Έτρεχα για να περάσω το μήνυμα του βιγκανισμου στους χιλιάδες συμμετέχοντες και θεατές, σε μια προσπάθεια να αφυπνιστούν οι νεκρωμένες συνειδήσεις, οι παγωμένες καρδιές και τα κλειστά μυαλά! Ο κόσμος πρέπει σύντομα να καταλάβει ότι οι επιλογές και οι συνήθειες του βασανίζουν και θανατώνουν άδικα εκατομμύρια αθώα ζώα!Είναι καιρός η ανθρωπότητα να προχωρήσει, να αλλάξει, να εξελιχθεί, να σταματήσει αυτόν τον ανηλεή κύκλο αίματος! Να ζήσουμε σε έναν κόσμο με συμπόνια, με αγάπη και σεβασμό για όλα τα πλάσματα!Η βιγκαν διατροφή είναι το καλύτερο δώρο στο σώμα και στην υγεία σας! Εμένα με απογείωσε σωματικά και πνευματικά! Γίνετε εσείς πρώτοι η αλλαγή που θέλετε να δείτε στον κόσμο, κάντε το βήμα, ανοίξτε τις καρδιές σας! Το μόνο που χρειάζεστε από τα ζώα είναι ΣΥΓΧΏΡΕΣΗ, τίποτε άλλο! Εγώ δε θα πάψω ποτέ να αγωνίζομαι με κάθε τρόπο για τα αδύναμα μη ανθρώπινα αδέλφια μου. Ο δικός μου πραγματικός και συνεχής Μαραθώνιος, είναι και θα είναι ο αγώνας για αφύπνιση μέχρι την ολική απελευθέρωση των ζώων!
ANIMAL LIBERATION until every cage is empty!
GO VEGAN ✌» 

Σήμερα ανακαλύψαμε κι άλλους 2 ανθρώπους που έτρεξαν στο παρελθόν (2013) για την ολική απελευθέρωση των ζώων:

Θα κλείσουμε αυτή την ανάρτηση με τα όμορφα λόγια που έγραψε η Αναστασία και ελπίζουμε πως τα παραδείγματα αυτών των ανθρώπων θα εμπνεύσουν κόσμο :

«Η μεγαλύτερη τιμή ήταν να μπω στο Καλλιμάρμαρο με τη μοναδική σημαία της συμπόνιας, μια σημαία- μια ιδέα πέρα από κράτη, έθνη, θρησκείες και ομάδες! Η μοναδική σημαία αγάπης και σεβασμού προς όλα τα πλάσματα!
ANIMAL LIBERATION -HUMAN LIBERATION ✌»