Η πρόσφατη απόφαση της ASA, (Αρχή Διαφημιστικών Προδιαγραφών της Βρετανίας) να στηρίξει μία διαφήμιση, η οποία δηλώνει ότι “humane milk is a myth” ( “το ανθρωπιστικό γάλα είναι ένας μύθος”) ήταν μία μεγαλειώδης απόφαση για το κίνημα των βίγκαν και αντιπροσωπεύει μία τεράστια θετική αλλαγή στον τρόπο που σκεπτόμαστε το φαγητό μας.
   Η απόφαση της ASA να απορρίψει παράπονα περί ανακρίβειας, χαρακτηρίστηκε ως νίκη – σταθμός. Η διαφήμιση είχε λάβει αρκετά παράπονα, μερικά από τα οποία ξεκίνησαν από την ίδια τη γαλακτοβιομηχανία. Παρ’ όλα αυτά, η ASA αποφάσισε ότι το κείμενο της διαφήμισης, το οποίο περιέγραφε το χωρισμό των μοσχαριών από τις μανάδες τους λίγη ώρα πριν γεννηθούν, δεν αποτελούσε μία υπερσυναισθηματική έκφραση από πλευράς των Go Vegan World και δεν ήταν ούτε παραπλανητικό.
Η διαδικασία που περιγράφεται από τη διαφήμιση των Go Vegan World είναι πάγια πρακτική της βιομηχανίας. Το Defra (το βρετανικό Τμήμα Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων) προτείνει να μένουν τα μοσχαράκια με τις μανάδες τους για τουλάχιστον 12 ώρες αφότου γεννηθούν και μετά το χρονικό αυτό όριο να τα παίρνουν από αυτές. Ας το σκεφτούμε για λίγο αυτό.

Φωτογραφία της Jo -Anne McArthur από γαλακτοπαραγωγική μονάδα

Μια αγελάδα η οποία έχει γονιμοποιηθεί βίαια, και εγκυμονεί για μία περίοδο εννέα μηνών- το ίδιο με τον άνθρωπο- γεννά το μωρό της. Όπως κάθε μητέρα γνωρίζει, είτε είσαι άνθρωπος, είτε αγελάδα, η γέννα είναι μία επίπονη, αγχώδης και εξουθενωτική εμπειρία.
Έπειτα, αντί να της επιτραπεί να αναρρώσει και να δεθεί συναισθηματικά με το μωρό της, αποχωρίζεται από το μοσχαράκι που κουβαλούσε και μεγάλωνε μέσα της για εννέα μήνες, κάτι που προκαλεί, αφάνταστη αναστάτωση στην μητέρα και στο μωρό. Αυτή είναι η “διαδικασία” την οποία η διαφήμιση ονόμασε σκληρή και απάνθρωπη, και επικυρώθηκε ως τέτοια από την ASA.
Τα θηλαστικά παράγουν γάλα μόνο όταν εγκυμονούν, οπότε είναι ουσιώδες το να καθιστούν τις αγελάδες συνεχώς εγκύους, για να μη σταματήσουν να έχουν γάλα. Τα μοσχαράκια τους απομακρύνονται από αυτές για να τα αποτρέψουν από το να πίνουν το γάλα, έτσι ώστε να μην “σπαταληθεί” και να μπορέσει να πουληθεί στους ανθρώπους. Αναφορές συνηγορούν στο γεγονός ότι φωνάζουν αναστατωμένοι ο ένας τον άλλον (το μοσχαράκι και η αγελάδα) για εβδομάδες ολόκληρες. Αρκετοί άνθρωποι τρομοκρατούνται από αυτό και πολύ σωστά κάνουν, αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος που το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να παραχθούν σε βιομηχανική κλίμακα.

Φωτογραφία της Jo-Anne McArthur από γαλακτοπαραγωγική μονάδα.

Η διαδικασία της γονιμοποίησης, της γέννας και το άρμεγμα, συνεχίζει να επαναλαμβάνεται χρόνο με τον χρόνο μέχρι το σώμα της αγελάδας να κουραστεί και αυτή να σταλεί στο σφαγείο για να χρησιμοποιηθεί ως φθηνό κρέας. Η σωματική κακοποίηση που δέχεται το σώμα της είναι τεράστια. Της φέρονται σαν να είναι μηχάνημα, ενώ ενώ είναι γεγονός ότι είναι αισθανόμενο πλάσμα το οποίο αν είχε αφεθεί να ζήσει μία φυσιολογική ζωή στην φύση, θα ξεπερνούσε τα 20 χρόνια, αλλά ως αγελάδα γαλακτοπαραγωγής, δεν ζει πάνω από πέντε με έξι χρόνια. Τα θηλυκά μοσχαράκια θα έχουν την ίδια μοίρα, ενώ αν είναι αρσενικά θα πυροβοληθούν θανάσιμα λίγο μετά την γέννησή τους σαν απόβλητα ή θα τα μεγαλώσουν για μοσχαρίσιο η βοδινό κρέας.
Πιστεύεται ότι το να σε αρμέγουν είναι ενεργειακά ισοδύναμο με το να τρέχεις έναν μαραθώνιο κάθε μέρα.
Φαντάσου να τρέχεις 26 μίλια ενώ βρίσκεσαι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Υπάρχει χειρότερη ζωή από αυτή της αγελάδας; Ως γυναίκα, δεν μπορώ να φανταστώ χειρότερη. Αυτή η ζωή κάνει την ταινία ” The handmaid’s Tale” να μοιάζει με ταξίδι στην Ντίσνεϋλαντ.

Φωτογραφία της Jo-Anne McArthur από γαλακτοπαραγωγική μονάδα.

Καθώς η πραγματικότητα αυτής της βιομηχανίας έρχεται στο φως, όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν εναλλακτικά προϊόντα με βάση τα φυτά τα οποία είναι καλύτερα για τον άνθρωπο, τα ζώα και τον πλανήτη μας. Σήμερα, το 2017, δεν υπάρχει ανάγκη για τις αγελάδες να υποφέρουν για κάτι που μπορούμε πολύ εύκολα να πάρουμε από τα φυτά και γίνεται ξεκάθαρο ότι, σαν κοινωνία, αρχίζουμε να το ξεπερνάμε.
Η άνθιση της βιομηχανίας με βάση τα φυτά, έτοιμη να φτάσει τα 16 δισεκατομμύρια τον επόμενο χρόνο, είναι η μαρτυρία του γεγονότος ότι υπάρχουνε πολλές εναλλακτικές που μπορούν να ταιριάξουν σε κάθε διατροφή και γεύση. Από γάλα βρώμης μέχρι και κάνναβης, υπάρχει κάτι για τον καθένα. Όχι μόνο αυτό, αλλά έρευνες δείχνουν όλο και περισσότερο ότι η διατροφή με βάση τα φυτά είναι πολύ καλύτερη για την υγεία μας.
Τα φυτικά γάλατα είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και πρωτεΐνης’ είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνες, μέταλλα, σημαντικά λιπαρά οξέα και είναι εκ φύσεως χωρίς χοληστερίνη και κορεσμένο λίπος. Είναι πολύ πιο ευκολοχώνευτα, ενώ τα φυτικά τρόφιμα πραγματικά έχουν μία ιδιαίτερη προστατευτική επίδραση στο σώμα και έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη αλλά ακόμα και αντιστροφή ασθενειών.
Δεν είναι να απορεί κανείς με το γεγονός ότι οι άνθρωποι ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα γαλακτοκομικά από τα σπίτια τους. Αυτό δείχνει ότι γινόμαστε πιο ενσυνείδητοι και συμπονετικοί ως κοινωνία, όταν πρόκειται για το φαγητό μας. Η απόφαση της ΑSA το επιβεβαιώνει αυτό και θα βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιείς και να κάνουν πιο φιλικές επιλογές όσο εισερχόμαστε στην μετά γάλακτος εποχή.
Ευχαριστούμε πολύ για την μετάφραση την Ρένα Χαραλάμπους
Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου είναι της Jo-Anne McArthur, από την σελίδα της WeAnimals
Επιμέλεια κειμένου: Ε.Σ.