Τον φετινό Αύγουστο, ένα πρώην Burger King εστιατόριο στην πόλη Encinitas της California εξαγοράστηκε από μια άλλη εταιρεία η οποία εξακολούθησε να σερβίρει burgers, τηγανητές πατάτες και χυμούς από το drive through παράθυρο. Υπήρχε ωστόσο μία σημαντική διαφορά: όλα τα προιόντα στο μενού είναι βίγκαν.

Η εταιρεία Plant Power Fast Food μετακόμισε στις πρώην εγκαταστάσεις του fast food κολοσσού για να ανοίξει το δεύτερό της κατάστημα ύστερα από την επιτυχία του πρώτου εστιατορίου της γνωστής αλυσίδας στην πόλη Ocean Beach στο San Diego, μόλις 18 μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2016.

Οι ιδρυτές Jeffrey Harris, Zach Vouga και Mitch Wallis συνέστησαν την εταιρεία Plant Power Fast Food για να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση ζωικών προϊόντων στην υγεία εκατομμυρίων Αμερικανών, παρέχοντας μια εναλλακτική fast food διατροφή βασισμένη στα φυτά. “Η fast food βιομηχανία ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε κάτι που ήταν αναγκαίο, παρέχοντας έναν άνετο τρόπο να έχουμε τα γεύματα μας καθ’ οδόν και ταυτόχρονα μία σταθερή γευστική εμπειρία. Το μειονέκτημα είναι, γενικά, ότι αυτό το είδος φαγητού δεν είναι πολύ καλό για εσάς,” αναφέρει ο Harris. ”Ο σκοπός μας είναι να παρακινήσουμε τον κόσμο να αρχίσει να αναρωτιέται από που προέρχεται το φαγητό μας και ίσως να αρχίσει να σκέφτεται διαφορετικά όσον αφορά τις επιλογές του. Αυτό όμως δεν το κάνουμε με έναν ηθικολογικό ή επιθετικό τρόπο.”

Εκτός από το ότι δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα, τα γεύματα τα οποία προσφέρονται στην Plant Power Fast Food είναι απαλλαγμένα απο χοληστερόλη, γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, τεχνητά χρώματα, αρωματικές ουσίες και συντηρητικά, έλκοντας με αυτόν τον τρόπο άτομα που θέλουν πιο υγιεινές fast food επιλογές. “Είμαστε πραγματικά μια πιο υγιεινή, χορτοφαγική εκδοχή των Mc Donald’s, In & Out, Burger King, Wendy’s η του Jack in the Box,” λέει ο Harris.

Είναι μια ιδέα που αποδεικνύεται ότι είναι δημοφιλής όπως φαίνεται κι από μια επιτυχημένη, ιδίων κεφαλαίων και συλλογικής χρηματοδότησης, καμπάνια που έγινε τον φετινό Απρίλιο, η οποία συγκέντρωσε περίπου 400,000 δολάρια, καθώς επίσης και από τα ποσά πωλήσεων της εταιρείας. Στον πρώτο του χρόνο, το εστιατόριο Ocean Beach κέρδισε 1,1 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στον δεύτερο χρόνο έφτασε τα 1,8 έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2017.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Harris, το πρόσφατο Encinitas εστιατόριο φτάνει τα 2,2 εκατομμύρια δολάρια στον πρώτο του χρόνο και ο αριθμός των πελατών που εξυπηρετούνται και από τα δύο εστιατόρια υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από ένα εκατομμύριο έως το τέλος του δεύτερου χρόνου.

“Αν και ήμασταν ανοιχτοί μόνο για έντεκα μήνες και έξι μέρες το 2016, το εστιατόριο μας στο San Diego ξεπέρασε κατά πολύ τις ετήσιες προβλέψεις πωλήσεων. Αναμένεται ότι θα τελειώσει τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του με ανάπτυξη πάνω από το 63% από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του,” αναφέρει ο Harris.

Και εδώ είναι η έκπληξη: για την επιτυχία της εταιρείας δεν είναι υπεύθυνοι οι vegans ή οι vegetarians. Σύμφωνα με τον Harris, η μεγάλη πλειοψηφία των πελατών είναι “παμφάγοι οι οποίοι θέλουν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο”.

Παρόλο που η εταιρεία είχε εστιάσει αρχικά να ανοίξει εστιατόρια στην Νότια Καλιφόρνια, τώρα σχεδιάζει να επεκταθεί σε όλη τη χώρα και σταδιακά να περάσει σε ένα franchise μοντέλο. “Επί του παρόντος, η επωνυμία μας είναι προφανώς λίγο μεγαλύτερη από την επιχείρησή μας και τακτικά λαμβάνουμε αιτήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο για παραχώρηση δικαιοχρησίας των εστιατορίων μας. Το αξιοσημείωτο αυτό ενδιαφέρον αντανακλά μια μεγάλη αλλαγή στην κοινωνία μας, μια αλλαγή στην οποία ελπίζουμε να πάρουμε μέρος κι εμείς” λέει ο Harris.

Βραχυπρόθεσμα, η εταιρεία είναι στην διαδικασία να ολοκληρώσει ένα κατάστημα το οποίο θα επιτρέπει την συγκέντρωση των τροφίμων και τη διανομή τους σε εστιατόρια σε όλη την Νότια Καλιφόρνια. Επιπλέον, αναζητά καταστήματα στις περιοχές Inland Empire, Orange County και Los Angeles County και ελπίζει να ανοίξει δύο ή τρία καινούργια εστιατόρια μέσα στους επόμενους έξι με οκτώ μήνες. “Καθώς επεκτείνουμε τις υποδομές της εταιρείας μας, έχουμε το αίσθημα ότι θα είναι πιο εύκολο να επεκταθούμε ταχύτερα και και θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να ανοίγουμε αρκετά εστιατόρια το χρόνο μέσα στους επόμενους 24 μήνες” αναφέρει ο Harris.

Η άνοδος των βίγκαν ταχυφαγείων (fast-food εστιατόρια με περισσότερες ανέσεις)

Καθώς το Plant Power Fast Food τοποθετεί τον εαυτό του στα κλασικά εστιατόρια fast-food, ως μια εναλλακτική πρόταση για τα McDonald’s, πλήρες με γρήγορο σέρβις και παραγγελία-παραλαβή απο το αυτοκίνητο (drive through), τα κοινά ταχυφαγεία  σημειώνουν σημαντική αύξηση.

Απο τότε που άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην οδό Bleecker στο West Village της Νέας Υόρκης, πριν απο δυόμιση χρόνια, τον Ιούλιο του 2015, η εταιρεία by CHLOE., έχει πολύ γρήγορα καταστήσει τον εαυτό της ως ένα απο τα πιο διάσημα grab and go ταχυφαγεία φυτικής διατροφής ενώ πολύ συχνά σχηματίζονται ουρές που φτάνουν ακόμα και έξω απο τις πόρτες του καταστήματος!

Χαρακτηριστική είναι η παρουσία στους καταλόγους των χειροποίητων burger (συμπεριλαμβανομένου του guac – γουακαμόλε- burger που έχει σημειώσει τις περισσότερες πωλήσεις), τηγανητών πατατών, shakes, μακαρονάδων, σαλατών, ορεκτικών και επιδορπίων, η εταιρεία δημιουργήθηκε απο την συνεργασία μεταξύ της vegan chef Chloe Coscarelli και της Samantha Wasser της διεθνούς φίρμας εστιατορίων και φιλοξενίας ESquared Hospitality. Τον Μάρτιο αυτού του χρόνου, η Coscarelli απομακρύνθηκε. Παρόλα αυτά, η εταιρεία παρουσίασε πολύ γρήγορη εξάπλωση. Αυτήν την στιγμή διατηρεί πέντε καταστήματα στην Νέα Υόρκη, δύο στη Βοστόνη και ένα στο Λος Άντζελες, ενώ σχεδιάζει να ανοίξει το πρώτο της στην περιοχή του Providence στο Rhode Island, πριν το τέλος του χρόνου, δίπλα στο Πανεπιστήμιο Brown, ενώ θα ακολουθήσει ένα ακόμα στην Νέα Υόρκη, και ένα τρίτο στην περιοχή της Βοστόνης μέσα στο 2018. Παράλληλα σχεδιάζει να ανοίξει καταστήματα σε δύο τοποθεσίες ακόμα στο Λονδίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις αρχές του 2018, ενώ επιπρόσθετα “έχει στο μάτι” αρκετές ακόμα διεθνείς τοποθεσίες.

Αν και η εξάπλωσή μας υπήρξε γρήγορη, έχει επιλεγεί προσεκτικά και με ακρίβεια ό,τι είναι καλύτερο για την εταιρεία και για τους πελάτες μας. Επειδή είμαστε τόσο δημοφιλείς, με μεγάλη ζήτηση, εαν δεν επεκτεινόμαστε, όλο και κάποια άλλη εταιρεία με παρόμοια ιδέα θα είχε γεμίσει το κενό αυτό της ζήτησης”. λέει η Wasser.

Όταν έρχεται η στιγμή να αποφασιστεί σε ποιές τοποθεσίες θα ανοίξει το επόμενο κατάστημα, η εταιρεία (by CHLOE.), θέτει σαν προτεραιότητα την κίνηση από τους πεζούς αλλά και την γειτονιά σαν ολότητα. “Ένας συνδυασμός από διάφορα στοιχεία του τρόπου ζωής όπως τα αγοραστικά κέντρα, οι χώροι εκγύμνασης, είναι πολύ σημαντικός, καθώς επίσης και η ύπαρξη επιχειρήσεων και κατοικιών έτσι ώστε να διατηρηθεί η επιχείρηση σταθερή”, λέει η Wesser. “Με το κατάστημά μας στην 22η οδό της Νέας Υόρκης, παρατηρήσαμε ότι υπάρχει ανάγκη σε μια γειτονιά με πολύ υψηλή κίνηση. Για το κατάστημά μας στο Λος Άντζελες, η εταιρεία 365 by Whole Foods Market, ήρθε σε εμάς με μια σημαντική ευκαιρία, οπότε και αποφασίσαμε να επεκταθούμε και προς την Δυτική Ακτή της Αμερικής. Με τα καταστήματά μας στην Βοστόνη, στο Seaport και στο Fenway, ήμαστε πολύ ενθουσιασμένοι να πάμε σε αυτές τις γειτονιές βλέποντας τεράστια αύξηση και ανάπτυξη! Κάθε περιοχή προσεγγίζεται και εξετάζεται διαφορετικά”.

Σύμφωνα με την Wasser, η εταιρεία by CHLOE. αυτήν την στιγμή εξυπηρετεί περίπου 40.000 πελάτες την εβδομάδα ενώ εικάζουν ότι τα έσοδα της εταιρείας το 2018 θα ανέρχονται στα 40 εκατομμύρια δολάρια. Και, όπως με το Plant Power Fast Food, δεν είναι οι βίγκαν που οδηγούν στην επιτυχία την εταιρεία by CHLOE. “Η πελατεία μας ποικίλει ανάλογα την περιοχή και την γειτονιά αλλά η πλειονότητα αποτελείται απο φοιτητές και νεαρούς επαγγελματίες, οι οποίοι αποτελούν έντονη δημογραφική παρουσία για εμάς από τότε που ανοίξαμε. Πέραν αυτών, η πελατεία μας ποικίλει σε μεγάλο βαθμό και εμπεριέχει πολύ νεαρά άτομα, νεαρές οικογένειες, τουρίστες και πολλούς ακόμη… ” εξηγεί η Wasser.

Πρωτοποριακά Ταχυφαγεία με χορτοφαγικό χαρακτήρα επίσης εξαπλώνονται παντού!

Καθώς τα Plant Power Fast food και τα by CHLOE. είναι πρωτοεμφανιζόμενα στην αγορά, το Veggie Grill έχει πρωτοπορήσει στην αγορά του ταχυφαγείου φυτικής διατροφής ήδη από το 2005.

Αυτή την στιγμή, με καταστήματα σε 28 περιοχές στην Δυτική Ακτή της Αμερικής, έχει συγκεντρώσει το ποσό των 22 εκατομμυρίων δολαρίων σε επένδυση στο τέλος του 2016 για να εξαπλωθεί η αλυσίδα σε εθνικό πλέον επίπεδο.
“Παραμείναμε κοντά στην βάση μας στο Λος Άντζελες και επεκταθήκαμε γύρω απο αυτό στην Δυτική Ακτή όλο αυτό το διάστημα και ήμασταν σε θέση να βελτιώσουμε την πλατφόρμα του μενού μας, την επιχειρησιακή υποδομή και το μοντέλο των ακινήτων μας” λέει ο συνιδρυτής T.K. Pillan. “Είμαστε τώρα έτοιμοι να προχωρήσουμε ενα βήμα παρακάτω, να πατήσουμε γκάζι και έχει έρθει η κατάλληλη ώρα καθώς τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για το φυτικό φαγητό έχει πραγματικά κορυφωθεί”.

Η εταιρεία έχει πολλά καταστήματα υπό κατασκευή στο Σικάγο, στη Βοστόνη, στο Λος Άντζελες και στην Bay Area. με βλέψεις για καταστήματα στην Νέα Υόρκη. “Το να βρεις τις σωστές τοποθεσίες είναι καταλυτικός παράγοντας, αλλά θα μπορούσα να πω πως θα έχουμε τουλάχιστον μια ντουζίνα νέων τοποθεσιών μέσα στους επόμενους 12 με 24 μήνες και ελπίζουμε για ακόμα περισσότερες”, λέει ο Pillan.

Σε αντίθεση με το Plant Powered Fast Food, το οποίο προβλέπει το franchising στην μακροπρόθεση επεκτασή του, το Veggie Grill σχεδιάζει να εμμείνει σε ένα πιο εταιρικό μοντέλο ιδιοκτησίας. “Υπάρχουν πολλά κινούμενα μέρη από την προετοιμασία του φαγητού, στην εξυπηρέτηση, στην παράδοση της εμπειρίας του Veggie Grill και δεδομένου αυτής της περιπλοκότητας δεν σχεδιάζουμε να κάνουμε franchising κάποια στιγμή σύντομα”, δηλώνει ο Pillan.

Για άλλη μια φορά, η πλειονότητα των πελατών του Veggie Grill δεν είναι βίγκαν. Αντίθετα, περιλαμβάνει όσους προσπαθούν να μειώσουν την πρόσληψη κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και για λόγους υγείας αλλά και για το περιβάλλον. Αν και αρνήθηκε να αποκαλύψει τα στοιχεία των πωλήσεων, ο Pillan αναφέρει ότι είναι “πολύ πάνω από τον μέσο όρο για ταχυφαγεία και ότι οι ετήσιες πωλήσεις είναι επίσης κατά πολύ πάνω από το μέσο όρο”.

Οι αυτόματοι πωλητές βίγκαν φαγητού είναι τώρα στη μόδα!

Αν τα χορτοφαγικά fast – food εστιατόρια δεν ήταν αρκετά, πλέον υπάρχουν και βίγκαν αυτόματοι πωλητές. Μια τέτοια μηχανή πώλησης εμφανίστηκε τον προηγούμενο μήνα στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Εγκαταστάθηκε απο την εταιρεία Spring Street Grocer, και η 24ωρη βίγκαν μηχανή προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία απο σνακ, ενώ συμπεριλαμβάνει σαλάτες, σάντουιτς, σοκολάτες, βιολογικούς χυμούς και κομπούχα (vegan ποτό, προϊόν ζύμωσης).

Την ίδια στιγμή στην περιοχή του San Francisco Bay, κινητά “ντουλάπια” προσφέρουν υγιεινά, φυτικά σνακ σε νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις. Η Lamiaa Bounahmidi, ιδρύτρια και γενική διευθύντρια της εταιρείας leCupboard, η οποία βρίσκεται πίσω απο την πρωτοβουλία θα ήθελε να τονίσει ότι δεν πρόκειται για κλασικά μηχανήματα αυτόματης πώλησης.

Η αποστολή μας δεν είναι να δώσουμε το έναυσμα για περισσότερη κατανάλωση όταν δεν είναι απαραίτητη, αλλά να προσφέρουμε έναν αξιόπιστο και ασφαλή χώρο όπου κάποιος μπορεί να πάρει γεύματα που να ενισχύουν την υγεία προστατεύοντας παράλληλα τον πλανήτη. Δεν πρόκειται για μηχανή αυτόματης πώλησης που να σερβίρει μόνο σαλάτες. Δεν είναι αυτοματοποίηση για χάρη της αυτοματοποίησης, αλλά ένα πλήρως ολοκληρωμένο δίκτυο για να προσφέρει σε μεγαλύτερη κλίμακα μια προληπτική υπηρεσία υγείας μέσω του νόστιμου φαγητού που οι άνθρωποι χαίρονται να τρώνε καθημερινά“, λέει η Bounahmidi.

Η εταιρεία le Cupboard ξεκίνησε πριν απο 10 μήνες μετά από 4 χρόνια διεξαγωγής έρευνας και ανάπτυξης. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 15 κινητά ντουλάπια σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις και η εταιρεία στοχεύει να τα εγκαταστήσει σε δημόσιες θέσεις. Σύμφωνα με την Bounahmidi, η εταιρεία leCupboard διπλασιάζει τις πωλήσεις της μήνα με τον μήνα και ορισμένες τοποθεσίες ζητούν ένα επιπλέον ντουλάπι στο ίδιο κτίριο.

Όπως συμβαίνει και με τα χορτοφαγικά fast – food εστιατόρια, έτσι κι εδώ, περισσότεροι από το 80% των πελατών της le Cup board δεν είναι βίγκαν, αποδεικνύοντας έτσι ότι αυτός ο τρόπος διατροφής γίνεται γρήγορα δημοφιλής σε αυτούς που αναζητούν την άνεση σε συνδυασμό με το θρεπτικό και υγιεινό φαγητό.

Tο μέλλον του fast-food

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα συνεχίζουν να αναγνωρίζουν τα οφέλη της φυτικής διατροφής για την υγεία τους, τα ζώα και τον κόσμο, θα συνεχίσουν να αναζητούν υγιεινές, βίγκαν, fast-food επιλογές. Ακόμη και τα McDonald’s το έχουν προσέξει και αυτή τη στιγμή διεξάγουν δοκιμές μικρής κλίμακας για ένα vegan burger στη Φινλανδία.

Ο Harris βλέπει αυτήν την κίνηση από τον κολοσσό του fast-food να αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πιστεύει ότι τα χορτοφαγικά fast-food εστιατόρια είναι το μέλλον. “Ίσως είναι πρόκληση για τις ήδη πετυχημένες και ώριμες μάρκες να στραφούν σταδιακά προς ένα μοντέλο φυτικής διατροφής με τρόπο που να μην αποξενώνει την υπάρχουσα βάση πελατών τους. Επίσης, πιστεύω ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές προσελκύονται από μάρκες που τις νιώθουν αυθεντικές και οι οποίες αντανακλούν ένα βαθύτερο όραμα για τη βελτίωση και την υγεία του κόσμου που όλοι μοιραζόμαστε », λέει.

Ο Pillan, ο οποίος χρηματοδοτεί κι άλλα χορτοφαγικά brands,έχοντας το βασικό κεφάλαιο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Power Plant Ventures, συμφωνεί. “Προβλέπω πως θα συμβεί κάτι παρόμοιο με τον εξεζητημένο καφέ ότι δηλαδή η συνολική αγορά θα συνεχίσει να επεκτείνεται. Η ευαισθητοποίηση και η ζήτηση των καταναλωτών θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Τα μη χορτοφαγικά εστιατόρια θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις χορτοφαγικές επιλογές τους, αλλά τα εστιατόρια αμιγούς φυτικής διατροφής θα συνεχίσουν να προσφέρουν το καλύτερο βάθος και εύρος των προσφορών τους, δεδομένου του πού επικεντρώνονται “.

Πηγή: Forbes 

Ευχαριστούμε πολύ για την μετάφραση τις Ντίνα Μιχαηλίδου και Εύα Ιωαννίδη – Γαλάνη