Θα έπρεπε οι vegans να μποϋκοτάρουν τις επιδείξεις πυροτεχνημάτων;

Chas Newkey-Burden

Όλοι γνωρίζουν ότι οι σκύλοι και οι γάτες συχνά φοβούνται με τα πυροτεχνήματα.

Προειδοποιήσεις σχετικά με αυτό δεν είναι παρά η ελαφριά εκδοχή των χειμερινών μηνυμάτων που αφορούν τους σκύλους και δεν προορίζονται μόνο για τα Χριστούγεννα. Αρκετοί επίσης γνωρίζουν ότι οι σκαντζόχοιροι κάποιες φορές κουλουριάζονται και κοιμούνται στις σωρούς των ξύλων, πριν τα ανάψουμε.

Αλλά αυτά δεν είναι παρά η αρχή του τρόμου που η εποχή των πυροτεχνημάτων προξενεί σε πολλά ζώα κάθε χρόνο.

Άλογα

Το περασμένο σαββατοκύριακο, ένα άλογο στο Lincolnshire τρομοκρατήθηκε τόσο από μία κοντινή επίδειξη [πυροτεχνημάτων] που πήδηξε έξω από το χωράφι όπου βρισκόταν και χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο. Ο φροντιστής του αναφέρει ότι θα χρειαστούν έξι μήνες για να κλείσουν τα τραύματα.

Πολλά άλογα έχουν πεθάνει σε παρόμοια συμβάντα. Τον περασμένο χρόνο, ένα στειρωμένο άλογο δύο ετών βρέθηκε στο Wirral, πιασμένο σε συρματόπλεγμα, αφού προσπάθησε να ξεφύγει από μία τοπική εκδήλωση με πυροτεχνήματα. Σημάδια παντού στο χωράφι έδειξαν ότι έτρεχε πανικόβλητο γύρω γύρω για αρκετή ώρα πριν βρει το τραγικό του τέλος.

Σε κάποια άλογα έχει γίνει ευθανασία, μεταξύ αυτών και σε ένα πουλάρι τεσσάρων μηνών, το οποίο ‘τρελάθηκε’ όταν άκουσε κοντινά πυροτεχνήματα.

Είναι τραγικό να φανταστεί κανείς τι πέρασαν αυτά τα ζώα.

Βασανισμός

Τα πουλιά επίσης τα καταλαμβλάνει πανικός και πετάνε πολύ μακριά προς τη θάλασσα ή σπάνε τους λαιμούς τους καθώς πανικοβλημένα προσκρούουν σε κτίρια.

Ζώα φάρμας που είναι σε εγκυμοσύνη κάποιες φορές αποβάλλουν. Ένας ταύρος προσπαθώντας να δραπετεύσει σκοτώθηκε καθώς καρφώθηκε σε ένα φράχτη. Ο βασανισμός συνεχίζεται έξω στην άγρια φύση, όπου πολλοί σκίουροι και άλλα πλάσματα καταλαμβάνονται από φόβο από τις εκρήξεις. Εγκαταλείπουν τις φωλιές τους και μετά αποπροσανατολίζονται τόσο που δε μπορούν να βρουν το δρόμο να γυρίσουν πίσω.

Τις ημέρες μετά τις επιδείξεις, η θλίψη μεταφέρεται στα νερά. Τα ψάρια καταπίνουν τα τοξικά απόβλητα των πυροτεχνημάτων που έπεσαν σε λίμνες, ποτάμια και ρυάκια, τα οποία τους προκαλούν αργό και επώδυνο θάνατο.

Οι πάπιες και οι κύκνοι βασανίζονται επίσης, είτε καταπίνοντας τα απόβλητα είτε καθώς μπλέκονται σε αυτά.

Guy Fawkes

Για εβδομάδες μετά τη νύχτα του ‘Guy Fawkes[1]’ στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταφύγια και άσυλα βλέπουν ιλιγγιώδη αύξηση σε αφίξεις ζώων οικόσιτων και άλλων που έχουν φύγει από τα σπίτια τους. Πολλά ζώα έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητη ακοή, η οποία έχει καταστραφεί από τις εκρήξεις. Θα ισχυριζόμουν ότι το αίτημα των βίγκαν να αποφεύγεται κάθε μορφής εκμετάλλευση και βία προς τα ζώα καθιστά τα πυροτεχνήματα απαγορευτικά για εμάς.

Αλλά οπωσδήποτε αν έχεις οποιουδήποτε είδους συμπόνοια για τα ζώα, θα μείνεις σπίτι αυτό το Σαββατοκύριακο και θα πεις σε όλους γιατί. Γιατί τί μπορεί να κάνει μία επίδειξη πυροτεχνημάτων –την ίδια την επιτομή της υπερεκτιμημένης στιγμιαίας συγκίνησης- να αξίζει την πρόκληση τρόμου, ατυχημάτων και θανάτου στα ζώα;

Άγνοια

Η απάντηση είναι ίδια για όλες τις μορφές της κακοποίησης ζώων: η απατηλή ευδαιμονία της άγνοιας.

Όσοι αγοράζουν κρέας δεν έχουν δει την κόλαση των βιομηχανοποιημένων αγροκτημάτων ούτε την αγριότητα των σφαγείων.

Ομοίως, όσοι θαυμάζουν τα πυροτεχνήματα δε γνωρίζουν τη βαναυσότητα που προξενούν τα πυροτεχνήματα στα ζώα, η οποία πηγαίνει πολύ πιο μακριά από μερικές γάτες και σκύλους που κρύβονται πίσω από έναν καναπέ.

 

[1] Τοπική γιορτή στην Αγγλία κατά την οποία ανάβονται υπαίθριες φωτιές και λαμβάνουν χώρα επιδείξεις πυροτεχνημάτων

Πηγή

Ευχαριστούμε την Νταϊάνα Βουγέση για τη μετάφραση του άρθρου.