Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από τη Jo-Anne McArthur για το We Animals μέσα από μία πανεπιστημιακή κτηνιατρική σχολή. Ο σκύλος της φωτογραφίας χρησιμοποιήθηκε, όπως εκατομμύρια άλλα, για πειράματα, μέχρι που θανατώθηκε όταν σταμάτησε πια να είναι χρήσιμο. 

Φωτογραφία από undercover έρευνα σε εργαστήριο στο Βέλγιο από εθελοντή της Βέλγικης οργάνωσης Gaia. Τα σκυλάκα Beagle είναι η πιο συνήθης ράτσα που εκτρέφεται για πειράματα. Στην Αγγλία υπάρχει εκτροφείο σκύλων Beagle που προορίζεται μόνο για πειραματικά “υποκείμενα”.

Τα ζώα δεν μας ανήκουν. Έχουν εγγενή αξία, και η ζωή τους ανήκει μόνο στα ίδια. Γι αυτό αγοράζουμε πάντα και μόνο προϊόντα που έχουν πιστοποίηση ενάντια στα πειραματόζωα από εγκεκριμένους φορείς όπως η Cruelty Free International και όταν αυτό είναι εφικτό (ιδιαίτερα στα καλλυντικά και τα καθαριστικά μας- δείτε εδώ και εδώ λίστα προϊόντων με πιστοποίηση).

Ακόμα καλύτερα, φτιάχνουμε τα δικά μας προϊόντα με φυσικά συστατικά ή αγοράζουμε από άτομα που κάνουν το ίδιο.

Αν έχεις σκύλο στο σπίτι σου σαν και αυτόν της εικόνας, κάνε τη σύνδεση και άρχισε να κοιτάς τα προϊόντα που αγοράζεις καθαρότερα. Πίσω από αυτά, εκατομμύρια ζώα βασανίζονται και πεθαίνουν. 

                            

Από εδώ και πέρα διάλεγε πλέον με αγάπη και ενσυναίσθηση τις αγορές σου.

Μια αναδρομή στα πειράματα που έχουν γίνει σε ανθρώπους

Κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου, διεξήχθησαν πολλά πειράματα στο Άουσβιτς από τον Γιόζεφ Μενγκέλε που έμεινε γνωστός ως Άγγελος του Θανάτου αλλά και στην Ιαπωνία, στη μονάδα 731 όπου χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι ως πειραματόζωα και έγιναν μερικά από τα απεχθέστερα πειράματα στην παγκόσμια πολεμική ιστορία.

Η σύγκριση των πειραμάτων που πραγματοποίησαν σε ανθρώπους οι Γερμανικές και Ιαπωνικές δυνάμεις στα αντίστοιχα στρατόπεδα συγκέντρωσης, είναι πολύ δύσκολη, αφού είναι αδύνατο συνειδητοποιήσουμε την έκταση της φρίκης και της καταπάτησης κάθε έννοιας ανθρώπινων δικαιωμάτων που συνέβη σε αυτά τα κολαστήρια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης έλαβαν χώρα τα εξής πειράματα σε ανθρώπινα σώματα και ψυχές, με κατάληξη συνήθως το θάνατο: κατάψυξη και απόψυξη σωμάτων με διάφορες τεχνικές, εισαγωγή σε ειδικούς θαλάμους χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, μόλυνση από διάφορες ασθένειες, αφαίρεση οργάνων χωρίς αναισθησία, γενετικά πειράματα για τη δημιουργία της Αρίας φυλής, μαζικές στειρώσεις, κατάποση μεγάλων ποσοτήτων θαλασσινού νερού, χορήγηση δηλητηριωδών χημικών ουσιών, πρόκληση και επούλωση τραυματισμών, μεταμοσχεύσεις οργάνων, πειράματα τεχνητής γονιμοποίησης και μαζικές εξοντώσεις σε φούρνους αερίων.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Japan Times, μόλις το 2007, ενός Ιάπωνα γιατρού που συμμετείχε στα πειράματα, δήλωσε κυνικά: την πρώτη μέρα που αφαίρεσα όργανα από ζωντανό άνθρωπο φοβόμουνα πάρα πολύ, σχεδόν έτρεμα, τη δεύτερη μου φάνηκε πιο εύκολο και μετά την τρίτη μέρα επιθυμούσα με λαχτάρα να το κάνω.

1946 -1948: Δοκιμές των φαρμάκων της σύφιλης που διενεργούσε η αμερικανική κυβέρνηση στη Γουατεμάλα. Tο αμερικανικό υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Γουατεμάλας μόλυνε με σύφιλη και γονόρροια περισσότερα από 5500 άτομα στη χώρα, για να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα της πενικιλίνης στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, μέσα σε 10 χρόνια (’97-’07) είχαν γίνει περισσότερες από 58.000 δοκιμές φαρμάκων και εμβολίων σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Οι περισσότερες έλαβαν χώρα στην Ινδία και την Κίνα, ενώ ακολουθούν η Ρωσία, η Ρουμανία, η Ουκρανία, το Περού, η Κολομβία, το Μπαγκλαντές, η Ταϊλάνδη, το Μαλάουι και η Ουγκάντα.

Το 1996, στη Νιγηρία η Φαρμακευτική Εταιρεία Pfizer ευθύνεται για το θάνατο τουλάχιστον 15 παιδιών κατά τη διάρκεια δοκιμών για το νέο φάρμακο της εταιρείας κατά της μηνιγγίτιδας. Οι δοκιμές που έγιναν παράνομα και υπό το πρόσχημα ανθρωπιστικής αρωγής όταν η χώρα αντιμετώπιζε επιδημία μηνιγγίτιδας, έκαναν την κυβέρνηση της Νιγηρίας να μηνύσει την Pfizer, χωρίς όμως ποτέ η υπόθεση να φτάσει στα δικαστήρια. Λίγα χρόνια αργότερα, η ίδια εταιρεία πραγματοποιούσε κλινικές δοκιμές για ένα νέο αντιφλεγμονώδες φάρμακο σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, το οποίο όμως ποτέ δεν κυκλοφόρησε στις δυτικές χώρες καθώς αποδείχτηκε πως προκαλούσε εγκεφαλικά και καρδιόπαθειες.

Προσπαθήστε να δείτε αυτό το κλιπάκι και όσο το βλέπετε,να θυμάστε ότι είναι απλά animation. Του 1982, βασισμένο σε μυθιστόρημα του 1977, του Richard Adams. 

 

Οι 10 μύθοι σχετικά με τα πειράματα σε ζώα

Μύθος 1ος: Η ιατρική γνώση βασίζεται στα πειράματα σε ζώα
Η κλασσική ιατρική βασίστηκε στην παρατήρηση υγειών και ασθενών ατόμων, στην γνώση της ανατομίας και στην εμπειρία από την εφαρμογή θεραπειών, όπου επικρατούσαν τα βότανα, ενώ οι σημερινές εγχειρητικές τεχνικές αναπτύχθηκαν κυρίως βάσει κλινικής εμπειρίας.
Μύθος 2ος: Μόνο τα πειράματα σε ζώα έδωσαν δυνατότητες κατά των ασθενειών κι έτσι αύξησαν τον μέσο όρο ζωής
Η αύξηση του μέσου όρου ζωής οφείλεται στην μείωση των μολυσματικών ασθενειών και στην βελτίωση των συνθηκών αποστείρωσης, υγιεινής και διατροφής. Η υψηλή βρεφική και παιδική θνησιμότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν οφείλεται φυσικά στην έλλειψη γνώσης σχετικά με φαρμακα ή εμβόλια, αλλά σε κοινωνικούς παράγοντες και τη φτώχεια.
Μύθος 3ος: Η ιατρική έρευνα δεν είναι δυνατή χωρίς τα πειράματα σε ζώα
Οι περισσότερες από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις σε σχέση με την υγεία (π.χ. η απομόνωση του ιού του AIDS, η ανάπτυξη των ακτίνων Χ, οι συσχετισμοί χοληστερίνης-καρδιοπάθειας, καπνίσματος-καρκίνου κλπ) οφείλονται στην έρευνα σε ανθρώπους και όχι σε ζώα.
Μύθος 4ος: Τα πειράματα σε ζώα είναι απαραίτητα γιατί σοβαρές ασθένειες δεν είναι ακόμα θεραπεύσιμες
Οι σημερινές φυσικές και ψυχοσωματικές ασθένειες φαίνεται ότι οφείλονται σε παράγοντες όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, η κακή (πλούσια σε ζωικά λίπη) διατροφή, η έλλειψη σωματικής κίνησης, το άγχος, το μολυσμένο περιβάλλον κα. Καρκίνος και άλλες χρόνιες και εκφυλιστικές διαταραχές που προκαλούνται εσκεμμένα σε πειραματόζωα δεν έχουν τίποτα κοινό με τις ανθρώπινες ασθένειες και συνθήκες νόσου.
Μύθος 5ος: Τα πειράματα σε ζώα είναι απαραίτητα για τον αγώνα ενάντια στις νέες απειλητικές νόσους
Πρώτον, ασθένειες όπως το AIDS όχι απλώς δεν έχουν αντιμετωπιστεί από τα πειράματα σε ζώα, αλλά φαίνεται να προέρχονται από τα πειραματικά εργαστήρια. Επιπλέον, η έρευνα για την θεραπεία του καρκίνου έχει γίνει κατά βάση σε ποντίκια και η θεραπεία έχει επιτευχθεί στα ποντίκια εδώ και δεκαετίες, αλλά απλά δεν ισχύει για τους ανθρώπους. Παράλληλα, ενώ ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό με την πρόληψη, οι αντικαρκινικοί οργανισμοί υγείας επιδοτούν ελάχιστα προγράμματα πρόληψης.
Μύθος 6ος: Ο κίνδυνος νέων φαρμάκων μπορεί να αξιολογηθεί μόνο με πειράματα πάνω σε ζώα
Πολλά εγκεκριμένα φάρμακα έχουν αποσυρθεί από την αγορά επειδή έχουν προκαλέσει τον θάνατο ή έχουν βλάψει σοβαρά χιλιάδες ανθρώπους. Τα πειράματα σε ζώα είναι πολύ αναξιόπιστα ώστε να παράσχουν την απαραίτητη ασφάλεια στον άνθρωπο, ο οποίος είναι πάντα το τελευταίο στη σειρά πειραματόζωο της βιομηχανίας φαρμάκων.
Μύθος 7ος: Τα πειράματα πάνω σε ζώα δεν βλάπτουν τον άνθρωπο
Φάρμακα που θεωρούνται ασφαλή επειδή έχουν δοκιμαστεί σε ζώα όχι απλώς μπορεί να μην θεραπεύσουν τους ασθενείς αλλά και να τους καταστρέψουν οριστικά καθώς μια τεχνητα προκαλούμενη διαταραχή σε ένα άλλο είδος είναι διαφορετική από μια ανθρώπινη ασθένεια που μπορεί να οφείλεται σε ψυχοσωματικές αλληλεπιδράσεις και σε πολυάριθμους (μη τεχνητούς) παράγοντες.
Μύθος 8ος: Το ζώο δεν υποφέρει από τα πειράματα
                
Δεν υπάρχει έρευνα σε ζώα που να είναι ανώδυνη. Τα ζώα υποφέρουν από την στιγμή της αιχμαλωσίας από στρες, που συνεχίζεται κατά την μεταφορά και τον χειρισμό τους. Υποφέρουν -τουλάχιστον- από εγκλεισμό, απομόνωση, στέρηση, τράυματα, άγχος και κατάθλιψη σε όλη τους τη ζωή.
       
Μύθος 9ος: Μόνοι οι ειδικοί μπορούν να κρίνουν την αναγκαιότητα και την σημαντικότητα των πειραμάτων σε ζώα
 Η έρευνα πάνω σε ζώα έχει απορριφθεί από εθνικούς και διενθείς ιατρικούς οργανισμούς, ως μη αναγκαία και αναξιόπιστη.
Μύθος 10ος: Η κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα δεν είναι δυνατή
Κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες σε ανθρώπους, νεκροψίες και χρήση ηλεκτρονικών εξομοιωτών είναι πιο αξιόπιστες, πιο ακριβείς, πιο οικονομικές και πιο..ανθρώπινες επιστημονικές μέθοδοι. Πέρα όμως από τις «εναλλακτικές μεθόδους», αν ο άνθρωπος δεν υιοθετήσει μία νέα στάση και ηθική που θα επιτάσσει τον σεβασμό απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον γενικότερα, τότε το μέλλον του ανθρώπου, μαζί με αυτό του πλανήτη, ειναι αδύνατο.
Πηγές:
Τσίπηρας, Κώστας 1998. Για τα δικαιώματα των ζώων. Εκδόσεις Λιβάνη
The truth about vivisection, Peta (www.caringconsumer.com)
                                                                      

Και κάποια στοιχεία παραπάνω σχετικά με το κατά πόσον αυτά είναι “αναγκαία”:

Έρευνες δείχνουν ότι το 92% των φαρμάκων που δοκιμάζονται σε ζώα απορρίπτονται κατά την κλινική έρευνα σε ανθρώπους. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η χρήση ζώων σε πειράματα έχει αποδειχθεί απολύτως αναποτελεσματική.
Σε έρευνα του 2001 πάνω σε 65 προϊόντα, βρέθηκε ότι μόνο το 45% των αποτελεσμάτων των πειραμάτων σε κουνέλια ανταποκρινόταν στις αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού.
Πιο πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα πάνω από 220 ερευνών όπου χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες ζώα. Σχεδόν τα μισά δεν κατάφεραν να προβλέψουν τα ανθρώπινα αποτελέσματα. Είχαν δηλαδή την ίδια επιτυχία με το ρίχνεις κορώνα γράμματα.
Καμία από τις ουσίες που χορηγούνται για θεραπεία κατά του AIDS δεν προήλθε από πειράματα σε ζώα. Αντίθετα, από τα τριάντα εμβόλια που ελέγχθηκαν από το 1987 έως σήμερα σε πιθήκους, όλα απορρίφθηκαν στους ανθρώπους.
——-

Εναλλακτικές μέθοδοι πειραμάτων (Χρησιμοποιούνται στη Nευρο-επιστήμη, σε τεστ τοξικότητας, και στην ανάπτυξη φαρμάκων)

 

  • in vitro (test tube) test methods and models based on human cell and tissue cultures
  • computerized patient-drug databases and virtual drug trials
  • computer models and simulations
  • stem cell and genetic testing methods
  • non-invasive imaging techniques such as MRIs and CT Scans
  • Micro – dosing (in which humans are given very low quantities of a drug to test the effects on the body on the cellular level, without affecting the whole body system)

 

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ
  1. Συχνά οι εναλλακτικές μέθοδοι πειραμάτων είναι πιο αξιόπιστες.
Π.χ Η καρκινογόνος δράση του υαλοβάμβακα αποδείχθηκε μόνο αφού πειραματίστηκαν οι επιστήμονες σε ανθρώπους. Τα πειράματα που έγιναν σε μαιμούδες, Guinea pigs, αρουραίους, ποντίκια, χάμστερ και μπαμπουίνους δεν έδειξαν καμία σύνδεση των δύο. Παρομοίως, τα πειράματα in vitro της Epiderm βρήκαν όλα τα χημικά που επηρεάζουν το ανθρώπινο δέρμα ενώ τα ίδια πειράματα όταν έγιναν σε κουνέλια απέτυχαν κατά 40% (10 από τα 25 έδωσαν λάθος αποτελέσματα).
2. Η χρήση ανθρώπινου δέρματος σε πειράματα τοξικότητας δίνει πιο ακριβή αποτελέσματα απ’ότι η χρήση ζώων σε αυτά.
Π.χ Το τεστ LD50 αναγκάζει ζώα να καταπιούν τοξικές ουσίες σε σημείο που το 50% αυτών πεθαίνουν την ώρα των πειραμάτων. Η Dr. Bjotn Ekwall δημιούργησε ένα τεστ με 85% ακρίβεια έναντι της μολις 61-65% ακρίβειας που έχουν τα τεστ σε ζώα. Μάλιστα έδωσε παραπάνω απαντήσεις σε θέματα τοξικότητας που δε μπορούσαν να δοθούν ενόσω τα πειράματα γίνονταν σε ζώα που υπέφεραν και αγωνιούσαν διότι η συναισθηματική τους κατάσταση δεν το επιτρέπει.
3. Τα πειράματα που ΔΕΝ γίνονται σε ζώα έχουν μικρότερο κόστος, είναι πιο πρακτικά και χρήσιμα.
Τα πειράματα της InVitro International’s Corrositex δίνουν αποτελέσματα μέσα σε χρόνο από 3 λεπτά έως 4 ώρες ενώ αυτά που γίνονται σε ζώα θέλουν από 2 εώς 4 ημέρες. DakDak: Μέθοδος πειράματος που αφορά την αποδοτικότητα αντηλιακών η οποία έδωσε αποτελέσματα μέσα σε μέρες ενώ το αντίστοιχο πείραμα σε ζώα θα έπαιρνε μήνες. Μπορεί να τεστάρει 5-6 προιόντα στη μισή τιμή από ότι στοιχίζει το τεστ 1 ΜΟΝΟ προιόντος σε ζώα. Τα παραδοσιακά πειράματα σε ζώα μπορεί να διαρκέσουν έως και 5 χρόνια και να πειραματίζονται μόνο για ένα συστατικό ενώ για πολλές χημικές ουσίες ένα εναλλακτικό πείραμα δίνει απαντήσεις μέσα σε μία εβδομάδα, σε πολύ χαμηλότερο κόστος.
4. Τα εναλλακτικά πειράματα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
Εκτροφή ζώων που τελικά καταλήγουν τα κουφάρια τους ως παθογόνα κι επικίνδυνα απόβλητα. Λιγότερα απόβλητα οι εναλλακτικές μέθοδοι.Το 2007 δημοσιεύτηκε μία αναφορά με όνομα“Toxicity Testing in the 21st Century: A Vision and a Strategy,” από το U.S. National Research Council (NRC) η οποία ανέλυε τους περιορισμούς των τοξικολογικών πειραμάτων σε ζώα και ζητούσε την αλλαγή αυτών με εναλλακτικά. Έτσι, το 2008 η ΕΡΑ και το NIH’s National Toxicology Program and Chemical Genomics Center υπέγραψαν το “Memorandum of Understanding” για να ακολουθήσουν το όραμα της αναφορας και ξεκίνησαν να αναπτύσσουν νέες μεθόδους πειραμάτων τοξικότητας που συμπεριλαμβάνουν την χρήση ανθρώπινων κυττάρων που έχουν δημιουργηθεί σε εργαστήριο, αντί για τη χρήση ζώων. Μετά από αξιολόγηση 300 χημικών με χρήση των νέων μεθόδων, ανακάλυψαν πως μπορούν να τεσταριστούν χιλιάδες χημικά την ίδια στιγμή με αυτή τη μέθοδο. Σήμερα η ΕΡΑ είναι σε διαδικασία δημιουργίας εικονικών ανθρώπινων οργάνων.
Οι λόγοι που συνεχίζονται να πειραματίζονται στα ζώα είναι συνήθως λόγω συντηρητισμού και επειδή «έτσι γινόταν πάντα» . Επίσης η αξιοποίηση των εναλλακτικών μεθόδων προϋποθέτει χρονοβόρες και κουραστικές γραφειοκρατικές διαδικασίες
Παραδείγματα ανακαλύψεων έπειτα από μελέτες σε ανθρώπους:
-Θεραπεία ινσουλίνης είχε προταθεί από παρατήρηση ασθενών, δε χρειαζόταν να αφαιρεθεί το πάγκρεας από σκύλο το 1920,
-Η επέμβαση εγκεφάλου ασθενών με Parkinson’s οδήγησε στο συμπέρασμα της Deep Brain Stimulation με ηλεκτρόδια για να ανακουφιστούν τα συμπτώματα, δε χρειαζόταν να το εφαρμόσουν και σε μαϊμούδες,
-Ανακάλυψη κύριων συμπτωμάτων Alzheimer’s μετά από μελέτη τμημάτων εγκεφάλων ασθενών αφού είχαν πεθάνει.
-Ποντίκια και Αρουραίοι ΔΕΝ παθαίνουν καρκίνο από το κάπνισμα, μόνο αφού μελετήθηκαν λαοί ανθρώπων ανακαλύφθηκε αυτό..
-Γιατροί από Γερμανία, Αυστραλία και Αμερική έχουν αποδείξει την επίδραση της ασπιρίνης, την επίδραση του αναισθητικού αερίου και άλλα, κάνοντας πειράματα στον εαυτό τους.
                                                                
“Όλο το οικοδόμημα του πειραματισμού σε ζώα έχει στηριχθεί στην εξής αντίφαση: “Ρωτήστε τους επιστήμονες γιατί πειραματίζονται στα ζώα, και η απάντηση είναι: επειδή τα ζώα είναι σαν εμάς. Ρωτήστε τους γιατί είναι ηθικά σωστό να πειραματίζονται στα ζώα, και η απάντηση είναι: επειδή τα ζώα δεν είναι σαν εμάς.”
Καθηγητής Τσαρλς Ρ. Μέιγκελ
Κάποια προϊόντα που προτείνω μπορείτε να βρείτε εδώ.
Πληροφορίες για τα κενά του νόμου της Ε.Ε περί απαγόρευσης πειραμάτων για παραγωγή καλλυντικών, εδώ.
Ψευδείς πιστοποιήσεις και ισχυρισμοί εδώ.
Γιατί αν μια εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της στην Κίνα, παύει να είναι cruelty free, εδώ.
**Βέβαια ο νόμος στην Κίνα έχει αλλάξει έκτοτε, αλλά και πάλι δεν υπάρχει τρόπος να το ελέγχουμε ακόμη. Δεν είναι δηλαδή πια υποχρεωτικό να πειραματιστούν σε ζώα τα προϊόντα πριν βγουν στην αγορά, αλλά κανείς δε μας εγγυάται ποιες εταιρείες το κάνουν και ποιες όχι.
Ελίζα Δημητρά