Η βιομηχανία ανακύκλωσης του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει μια κινεζική απαγόρευση των εισαγωγών πλαστικών απορριμμάτων.

Η Βρετανία μεταφέρει κάθε χρόνο στην Κίνα μέχρι και 500.000 τόνους πλαστικού για ανακύκλωση, αλλά τώρα το εμπόριο έχει σταματήσει. Αυτή τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να ασχοληθεί με μεγάλο μέρος αυτών των αποβλήτων, λέει η βρετανική ένωση ανακύκλωσης.

Ο διευθύνων σύμβουλός της, Simon Ellin, είπε στο BBC ότι δεν έχει ιδέα πώς το πρόβλημα θα λυθεί βραχυπρόθεσμα. “Είναι ένα τεράστιο χτύπημα για εμάς … κάτι που φέρνει τα πάνω κάτω για τη βιομηχανία μας”, είπε. “Έχουμε βασιστεί στην Κίνα τόσο καιρό για τα απόβλητά μας … το 55% του χαρτιού και περισσότερο από το 25% του πλαστικού. “Απλά δεν διαθέτουμε την αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα σημάνει μεγάλες αλλαγές στη βιομηχανία μας”.

Η Κίνα έχει εισαγάγει την απαγόρευση από αυτό τον μήνα στα “ξένα σκουπίδια”, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναβάθμισης των βιομηχανιών της. Άλλα ασιατικά έθνη θα πάρουν μέρος του πλαστικού, αλλά θα μείνει πολύ ακόμα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Michael Gove παραδέχθηκε ότι άργησε να δει το πρόβλημα να έρχεται. Ο Βρετανικός οργανισμός Recoup, ο οποίος ανακυκλώνει πλαστικά, δήλωσε ότι η απαγόρευση των εισαγωγών θα οδηγήσει σε συγκέντρωση πλαστικών απορριμμάτων και μια κίνηση προς καύση και υγειονομική ταφή. Ο Πίτερ Φλέμινγκ, από την Ένωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε στο BBC: «Είναι σαφές ότι η αποτέφρωση θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο, αλλά δεν έχουν αποτεφρωτήρες όλα τα μέρη της χώρας”. “Είναι μια πρόκληση – αλλά κυρίως βραχυπρόθεσμα … και θα το αντιμετωπίσουμε. Μακροπρόθεσμα χρειαζόμαστε μια πολύ πιο έξυπνη στρατηγική αποβλήτων”. Ωστόσο, οποιαδήποτε κίνηση προς την καύση περισσότερων πλαστικών αποβλήτων θα συναντούσε έντονη αντίσταση από περιβαλλοντικές ομάδες.

‘Λανθασμένη απάντηση’ 

Η Louise Edge, από την Greenpeace, δήλωσε στο BBC: “Η κυβέρνηση μας έχει βάλει σε αυτό το χάλι με το να αναβάλλει συνεχώς τις αποφάσεις και να μεταθέτει την ευθύνη”. «Η καύση είναι η λανθασμένη απάντηση – είναι μια μη ανανεώσιμη μορφή ηλεκτροπαραγωγής με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα και δημιουργεί τοξικά χημικά και βαρέα μέταλλα. “Εάν κατασκευάσετε αποτεφρωτήρες αυτό θα δημιουργήσει μια αγορά για τα επόμενα 20 χρόνια για πλαστικά μιας χρήσεως, κάτι το οποίο πρέπει να μειώσουμε τώρα”. Η κυβέρνηση διαβουλεύεται με τη βιομηχανία για έναν φόρο για πλαστικά μιας χρήσεως και ενός συστήματος συγκέντρωσης για τα μπουκάλια.

Μειώστε και απλοποιήστε

Ο κ. Gove δήλωσε στο BBC ότι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του ήταν να μειωθεί το μέγεθος του πλαστικού στην οικονομία συνολικά, να μειωθεί ο αριθμός των διαφόρων πλαστικών, να απλοποιηθούν οι κανόνες της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε οι άνθρωποι να μπορούν εύκολα να κρίνουν τι είναι ανακυκλώσιμο και τι δεν είναι, καθώς και να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει, δήλωσε, να «σταματήσει να στέλνει τη βρωμιά του εκτός έδρας».

Η Επιτροπή Ελέγχου Περιβαλλοντικών Ερευνών δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να εισαγάγει έναν φόρο αναλογικής κλίμακας για τις πλαστικές συσκευασίες με το πιο δύσκολο να ανακυκλωθεί να χρεώνεται περισσότερο και το πιο εύκολο να ανακυκλωθεί να χρεώνεται λιγότερο. Υπάρχει ευρεία συμφωνία για μεγάλο μέρος αυτής της ημερήσιας διάταξης, αλλά δεν είναι ακόμη σαφής ο τρόπος με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτύχει αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο – ή πώς θα λύσει τη βραχυπρόθεσμη κρίση της Κίνας.

Πηγή

Ευχαριστούμε την Αναστασία Νικολιτσα για τη μετάφραση του άρθρου.