1. Δίκαιο εμπόριο σημαίνει δίκαιη αμοιβή και δίκαιες συνθήκες εργασίας για τους αγρότες και τους παραγωγούς. Τα προϊόντα δίκαιου εμπορίου γίνονται σε ασφαλές και υγιεινό εργασιακό περιβάλλον, όπου οι αγρότες και οι παραγωγοί λαμβάνουν μια δίκαιη τιμή και έχουν «φωνή» για το πώς λειτουργεί ο χώρος εργασίας τους.

2. Το δίκαιο εμπόριο είναι καλύτερο για το περιβάλλον. Το δίκαιο εμπόριο υποστηρίζει τις βιώσιμες πρακτικές που ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

3. Δίκαιο εμπόριο σημαίνει αγαθά υψηλής ποιότητας. Οι τεχνίτες είναι υπερήφανοι για τη δουλειά τους. Τα προϊόντα είναι συχνά χειροποίητα, γεγονός που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη προσοχή στη λεπτομέρεια και στην τελική, προϊόντα υψηλότερης ποιότητας.

4. Δίκαιο εμπόριο σημαίνει τροφές με καλύτερη γεύση. Οι γεωργοί συμμετέχουν και επενδύουν την ενέργειά τους σε ολόκληρη την παραγωγική διαδικασία, και οι καρποί καλλιεργούνται και συλλέγονται σε μικρότερες ποσότητες. Ως αποτέλεσμα, τα τρόφιμα δίκαιου εμπορίου είναι πιο φρέσκα και πιο γευστικά.

5. Το δίκαιο εμπόριο είναι ασφαλές. Το δίκαιο εμπόριο προωθεί ενεργά ένα ενοποιημένο σύστημα διαχείρισης της καλλιέργειας, που βελτιώνει τη γονιμότητα του εδάφους και διατηρεί τα πολύτιμα οικοσυστήματα και περιορίζει τη χρήση επιβλαβών αγροχημικών προϊόντων που παρουσιάζουν κινδύνους για την υγεία των αγροτών. Αυτό σημαίνει ότι η τροφή είναι ασφαλέστερη για εμάς και για τους ανθρώπους που το καλλιεργούν.

6. Το δίκαιο εμπόριο υποστηρίζει τις κοινότητες. Δουλεύοντας μέσα σε συνεταιριστικές δομές, οι τεχνίτες και οι μικροκαλλιεργητές δίκαιου εμπορίου μπορούν να επενδύσουν τα κέρδη στις κοινότητες τους, βελτιώνοντας τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη και τα σχολεία.

7. Το δίκαιο εμπόριο είναι το εμπόριο πάνω στο οποίο μπορούν να βασίζονται οι αγρότες. Το δίκαιο εμπόριο δεσμεύεται να ενισχύει την άμεση συνεργατική σχέση μεταξύ αγοραστών και παραγωγών. Αυτές οι συνεργατικές σχέσεις παρέχουν μια ευκαιρία στους αγοραστές να προμηθεύονται ποιοτικά προϊόντα από ανθρώπους που εμπιστεύονται και προσφέρουν έτσι έναν βιώσιμο και αξιόπιστο τρόπο για τους αγρότες και τους τεχνίτες και τις οικογένειές τους για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

8. Το δίκαιο εμπόριο σας συνδέει με άλλους πολιτισμούς. Τα προϊόντα δίκαιου εμπορίου είναι μοναδικά και αποκλειστικά από τα μέρη από τα οποία προέρχονται και τους ανθρώπους που τα φτιάχνουν. Οι αγρότες και οι τεχνίτες εμπλέκονται σε όλη τη διαδικασία, και τα προϊόντα δίκαιου εμπορίου αντανακλούν τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς από τους οποίους προέρχονται.

9. Το δίκαιο εμπόριο σημαίνει βιώσιμες τοπικές οικονομίες. Το δίκαιο εμπόριο δίνει στους αγρότες και τους τεχνίτες τον έλεγχο του δικού τους μέλλοντος. Μπορούν να χτίσουν τη δική τους επιχείρηση, αντί να εργάζονται για έναν μεσάζοντα, και τα κέρδη παραμένουν στις κοινότητές τους και επιστρέφουν στις επιχειρήσεις τους.

10. Το δίκαιο εμπόριο σημαίνει ότι αυτό που αγοράζετε έχει σημασία. Επιλέγοντας προϊόντα δίκαιου εμπορίου, δεν έχετε πρόσβαση μόνο σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, αλλά κάνετε τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων που καλλιεργούν τα τρόφιμα που τρώτε και τα αγαθά εσείς χρησιμοποιείτε.

Ευχαριστούμε πολύ την Αναστασία Νικολίτσα για την μετάφραση.

Πηγή