1. Το πλαστικό δεν φεύγει ποτέ. Το πλαστικό είναι ένα υλικό που είναι φτιαγμένο για να αντέχει για πάντα. Παρόλα αυτά, το 33% όλων των πλαστικών (μπουκάλια, σακούλες, καλαμάκια) χρησιμοποιούνται για μία μόνο φορά και ύστερα πετιούνται στα σκουπίδια. Το πλαστικό δεν είναι βιοδιασπώμενο. Απλώς διασπάται σε μικρότερα κομματάκια.

2. Το πλαστικό επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία. Τοξικά χημικά φεύγουν από τα πλαστικά και ανιχνεύονται στο αίμα και τους ιστούς μας. Η έκθεση σε αυτά συνδέεται με καρκίνους, γενετικά προβλήματα, εξασθαινημένο αμυντικό σύστημα, ενδοκρινικές διαταραχές και άλλες ασθένειες.

3. Το πλαστικό καταστρέφει τα εδάφη. Κάτω από χιλιάδες εκτάσεις τοξικά χημικά εξέρχονται από τα πλαστικά και περνούν στα υπόγεια ύδατα, ενώ στη συνέχεια καταλήγουν σε λίμνες και ποτάμια.

4. Το πλαστικό προσελκύει άλλους ρύπους. Τα χημικά που βρίσκονται στο πλαστικό και του δίνουν την ευκαμψία ή ακαμψία του είναι λιπαρά δηλητήρια που απωθούν το νερό και κολλούν πάνω σε αντικείμενα που έχουν ως βάση τους το πετρέλαιο, όπως υπολείμματα πλαστικού. Έτσι, όλο και περισσότερα τοξικά πλαστικά συσσωρεύονται και γεμίζουν τους ωκεανούς.

5. Το πλαστικό απειλεί τα άγρια ζώα. Πολλά ζώα περνούν τα κομμάτια του πλαστικού για τροφή και τα τρώνε ή τα ταϊζουν στα μωρά τους. Τα πλαστικά σκουπίδια φτάνουν να υπερτερούν του ζωοπλανκτού στους ωκεανούς σε αναλογία 36-1.

6. Το πλαστικό συσσωρεύεται στο περιβάλλον. Μόνο ο πληθυσμός των Η.Π.Α. πετά στα σκουπίδια περισσότερα από 30 εκατομμύρια τόνους πλαστικού. Από αυτά, μόνο το 8% ανακυκλώνεται.

7. Το πλαστικό δηλητηριάζει την τροφική αλυσίδα. Ακόμα και τα μικροσκοπικά πλανκτον φαίνεται να καταναλώνουν μικροπλαστικά, με αποτέλεσμα τα πλαστικά να συσσωρεύονται στα στομάχια των ζώων που βρίσκονται ψηλά στην τροφική αλυσίδα. Τα μικροσκοπικά πλαστικά γεμίζουν τα ύδατα και εκτοπίζουν τα φύκια που είναι απαραίτητα για να τραφούν πολλοί από τους οργανισμούς που ζουν σε αυτά.

8. Το πραγματικό κόστος του πλαστικού είναι ανυπολόγιστο. Η καταστροφή του περιβάλλοντος, η ρύπανση υδάτων και γης, και οι άσχημες συνέπειες στη ζωή και την υγεία ανθρώπων και άλλων ζώων δεν μπορούν καν να υπολογιστούν με οικονομικούς όρους.

Αν ενδιαφερόμαστε για τα ζώα, τους ανθρώπους, την υγεία μας και το περιβάλλον πρέπει να πούμε μια και καλή όχι στο πλαστικό και να επιλέξουμε άλλες, φιλικότερες προς τον πλανήτη και τους κατοίκους του εναλλακτικές. Η νέα χρονιά είναι μία καλή αφορμή για να θέσουμε νέους στόχους και να εξαφανίσουμε όσο μπορούμε το πλαστικό από την καθημερινότητά μας -και από τον πλανήτη!

Με πληροφορίες από το http://www.plasticpollutioncoalition.org/the-movement .

Η κεντρική φωτογραφία είναι από δράση της Greenpeace Philippines και της #breakfreefromplastic και προέρχεται από εδώ.