Δείτε μια επισκόπηση των vegan στατιστικών από όλο τον κόσμο. Δείτε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι γίνονται vegan και απέχουν από ζωικά προϊόντα – από αθλητές και διασημότητες στους καθημερινούς ανθρώπους. Η άνοδος της χορτοφαγικής διατροφής είναι εδώ για να μείνει.

Οι δίαιτες που περιορίζουν ή αποκλείουν το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά βρίσκονταν στο περιθώριο και θεωρούνταν μόδα. Ο προσδιορισμός ως χορτοφάγου, βίγκαν ή κάποιου που ακολουθεί διατροφή φυτικής προέλευσης συχνά θεωρήθηκε παράξενος ή ακραίος – περισσότερο σαν τομέας των χίπις και των ακτιβιστών απ ‘ότι ένας μεγάλος αριθμός καθημερινών ανθρώπων.

Μέχρι πρόσφατα, οι αναφορές σχετικά με το vegan φαγητό στα μέσα ήταν συχνά αρνητικές. Και οι επιλογές χωρίς κρέας δεν ήταν παντού διαθέσιμες ή χορταστικές. Αλλά τώρα, αυτό αλλάζει.

Μεγάλο μέρος του κόσμου τείνει προς την κατεύθυνση της χορτοφαγικής διατροφής – και αυτή η σφαιρική αλλαγή θα μπορούσε να είναι εδώ για να μείνει.

Οι millennials (=οι άνθρωποι που γεννήθηκαν και έζησαν την αλλαγή της χιλιετίας) αποτελούν κεντρικό μοχλό της παγκόσμιας αυτής μετακίνησης από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Αλλά το χορτοφαγικό κίνημα είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε γενιά. Όλοι, από διασημότητες, αθλητές, μέχρι και ολόκληρες εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Google και χωρών τόσο μεγάλων όσο η Κίνα υποστηρίζουν το χορτοφαγικό κίνημα.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μην είναι εντελώς mainstream ακόμα. Αλλά γίνεται όλο και πιο αποδεκτή κάθε μέρα. Και αυτή η τάση έχει μεγάλες επιπτώσεις.

Vegan Στατιστικές: Είναι απίστευτη η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για χορτοφαγικά φαγητά!

Πρώτα απ ‘όλα, σύμφωνα με μια έκθεση προβλέψεων της ομάδας συμβούλων εστιατορίων Baum + Whiteman στη Νέα Υόρκη, η “διατροφή φυτικής βάσης” θα είναι η τροφική τάση του 2018. Η έκθεση αναμένει επίσης ότι τα φυτικά τρόφιμα θα γίνουν τα νέα “βιολογικά”.

Επιπλέον, η Nestlé, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, προβλέπει ότι τα φυτικά τρόφιμα θα συνεχίσουν να αυξάνονται και … αυτή η τάση είναι “εδώ για να μείνει”.

Μια άλλη εταιρεία, η διεθνής υπηρεσία παράδοσης φαγητού, η Just Eat ονόμασε την αυστηρή χορτοφαγία (veganism) ως την κορυφαία καταναλωτική τάση το 2018 λόγω της αύξησης κατά 94% των “υγιεινών τροφίμων που παραγγέλθηκαν”.

Και παρόμοια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η GrubHub, η κορυφαία αγορά έτοιμου φαγητού στην αγορά των ΗΠΑ, οι παραγγελίες για χορτοφαγικά τρόφιμα έχουν φθάσει σε νέο υψηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές επέλεξαν το βίγκαν φαγητό κατά 19% περισσότερο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 από ό, τι στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Εδώ είναι η πιο συναρπαστική απόδειξη για να αποδειχθεί η παγκόσμια ζήτηση για φυτικά τρόφιμα αυξάνεται:

Τα δεδομένα αναζήτησης από το Google Trends παρουσιάζουν εντυπωσιακή παγκόσμια αύξηση του ενδιαφέροντος για την αυστηρή χορτοφαγία από το 2004 έως το 2018. Οι κορυφαίες περιοχές περιλαμβάνουν το Ισραήλ, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Αυστρία και τη Νέα Ζηλανδία.

Υπήρξε αύξηση κατά 600% στους ανθρώπους που χαρακτηρίζονται ως βίγκαν στην περιοχή των ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια. Σύμφωνα με μια έκθεση της ερευνητικής εταιρείας GlobalData, μόνο το 1% των Αμερικανών καταναλωτών ισχυρίστηκε ότι είναι vegan το 2014. Και το 2017, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 6%!

-Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται ως vegan έχει αυξηθεί κατά 350%, σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν, σύμφωνα με έρευνα που ανέθεσε η Vegan Society σε συνεργασία με το περιοδικό Vegan Life.

(Σημείωση: Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 7% του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι βίγκαν)

Η αυστηρή χορτοφαγία (vegan diet) ήταν μια κορυφαία τάση αναζήτησης στον Καναδά το 2017. Και στο προσχέδιο του νέου Οδηγού Τροφίμων του Καναδά, που κυκλοφόρησε το 2017 από την καναδική κυβέρνηση, ευνοούνται τα χορτοφαγικά τρόφιμα.

Στην Πορτογαλία, η χορτοφαγία αυξήθηκε κατά 400% την τελευταία δεκαετία. Αυτό είναι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Nielsen.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν χορτοφαγικές διατροφές αυξάνονται σε ολόκληρη την Ασία. Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή που εκδίδει η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνουν τα 1,3 δισεκατομμύρια λαού να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος κατά 50%. Η έρευνα προβλέπει ότι η χορτοφαγική αγορά της Κίνας θα αυξηθεί περισσότερο από 17% μεταξύ 2015 και 2020. Και στο Χονγκ Κονγκ, το 22% του πληθυσμού αναφέρει ότι ακολουθεί κάποια μορφή χορτοφαγικής διατροφής.

Στην Αυστραλία, μεταξύ του 2014 και του 2016, ο αριθμός των διατροφικών προϊόντων που κυκλοφόρησαν λόγω της νέας ανάγκης για χορτοφαγικά προϊόντα αυξήθηκε κατά 92%. Και η Αυστραλία είναι η τρίτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη vegan αγορά στον κόσμο.

Οι επικρατέστερες οργανώσεις υγείας συνιστούν μια χορτοφαγική διατροφή. Συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του Kaiser Permanente, του μεγαλύτερου οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Διατροφικές Οδηγίες, και του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα στον Καρκίνο.

-Ακόμα και η Walmart, ο μεγαλύτερος πωλητής λιανικής στον κόσμο, ζητά από τους προμηθευτές της να προμηθεύουν με περισσότερα χορτοφαγικά προϊόντα.

Χορτοφάγοι αθλητές πολλών αθλημάτων καταρρίπτουν μύθους και πετυχαίνουν απίστευτα αποτελέσματα

Σε πολλά αθλήματα, επαγγελματίες αθλητές αποδεικνύουν ότι η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να επιφέρει αριστεία. Απο αρσιβαρίστες και επαγγελματίες στο bodybuilding έως και υπερμαραθωνοδρόμοι & τενίστες, όλοι τους διατυμπανίζουν την αγάπη τους για την χορτοφαγική διατροφή.

Συγκεκριμένα, κάποια ονόματα χορτοφάγων αθλητών είναι τα εξής:

  • Kendrick Farris, ένας αρσιβαρίστας που διαιωνίστηκε στους Ολυμπιακούς του Ρίο.

  • Ο σταρ του τένις Venus Williams.

  • O Patrik Baboumian, ένας Αρμένικης καταγωγής πρόσφυγας από το Ιράν στη Γερμανία strongman και πρώην επαγγελματίας bodybuilder.

  • H Heather Mills, σκιερ με ένα τεχνητό μέλος αφού έχασε το πόδι της σε αυτοκινητιστικό ατύχημα – έχει κερδίσει πολλά βραβεία και χρυσά μετάλλια.

Στο καινούριο ντοκιμαντέρ “From The Ground Up”, Ο υπέρ-αθλητής Rich Roll δείχνει πώς κορυφαίοι αθλητές τροφοδοτούν τις αστρικές τους επιδόσεις με χορτοφαγική διατροφή.

H χορτοφαγική διατροφή βοηθά τους NFL παίκτες του Αμερικάνικου ποδοσφαίρου να δείξουν την καλύτερη επίδοσή τους

Ο Tom Brady, αναμφισβήτητα ο καλύτερος quarterback όλων των εποχών, ακολουθεί κυρίως χορτοφαγική διατροφή. Ο 40-χρονος 5 φορές ήδη κάτοχος του Super Bowl νικητής τρώει κυρίως βιολοφικό φαγητό – 80% λαχανικά και δημητριακά και 20% άπαχο κρέας όπως άγριο σολωμό. Σύμφωνα με τον ίδιο: “ Το να τρώω τέτοια φαγητά είναι που με βοήθησε να μείνω στην κορυφή.”

Επιπροσθέτως, ο Τομ είναι τόσο παθιασμένος με την χορτοφαγική διατροφή που ξεκίνησε το Purple Carrot, μία εταιρεία διανομής φαγητού με χορτοφαγικά κιτ.

Πολλοί πάικτες της ομάδας Tennessee Titans γίνονται βίγκαν

Τουλάχιστον 11 παίκτες της ομάδας Tennessee Titans (οι οποίοι πρώτη φορά βγαίνουν πρώτοι στα play offs σε 15 χρόνια) ακολουθούν πρωτίστως χορτοφαγική διατροφή.

Ο αμυντικός Jurrell Casey μίλησε στο ESPN για την χορτοφαγική του διατροφή: “Είδα πώς κινούταν το σώμα μου, δεν πονούσε πια. Ήξερα πως ήταν η σωστή απόφαση. Η αποκατάσταση του σώματός μου γίνεται 10 φορές πιο γρήγορα.”

Παίκτες του NBA νιώθουν τέλεια και έχουν απίστευτη απόδοση – ακολουθώντας χορτοφαγική διατροφή

Ολοένα και περισσότεροι παίκτες του NBA υιοθετούν χροτοφαγική διατροφή για να ενδυναμώσουν το σθένος και τη αντοχή τους. Ο super star των Boston Celtics και υποψήφιος MVP Kyrie Irving ανακοίνωσε το 2017 ότι υιοθέτησε χορτοφαγική διατροφή με σκοπό να βελτιώσει την απόδοσή του. Είπε στο ESPN: Εστιάζοντας σε πιο χορτοφαγική διατροφή, απομακρύνοντας τα ζώα από το πιάτο μου…η ενέργειά μου είναι ανεβασμένη, το σώμα μου νιώθει υπέροχα”

Η απόδοση του Irving, όπως περιγράφηκε από το Bleacher Report είναι απίστευτη. Έχει ατελείωτη ενέργεια, ταχύτητα και αντοχή. Ο Irving απέδωσε τις δεξιότητές του στην χορτοφαγική διατροφή ακόμη και σε μια διαφήμιση της Nike.

Κι άλλοι ΝΒΑ αθλητές που υιοθέτησαν χορτοφαγική διατροφή το περασμένο έτος: Damian Lillard, Wilson Chandler, Al Jefferson, Garrett Temple, Enes Kanter, JaVale McGee, and Jahlil Okafor.

Ο Wilson Chandler που πάιζε για τους Denver Nuggets έχει υπάρξει πολύ ομιλητικός σχετικά με την άρση κατανάλωσης κρέατος, ψαριού και γαλακτοκομικών, σχολιάζοντας: “Το ότι ακολουθώ βίγκαν διατροφή άλλαξε όλη μου τη ζωή. Κοιμάμαι καλύτερα, ξυπνάω με καλύτερη διάθεση, η αποκατάστασή μου είναι πιο γρήγορη, δεν έχω φλεγμονές και πόνους, μπορώ να επεξεργαστώ περισσότερες πληροφορίες ευκολότερα: Το μυαλό μου είναι απλά ανοιχτό.”

Ο αριθμός των διάσημων χορτοφάγων συνεχίζει να μεγαλώνει

Η άρση κατανάλωσης κρέατος και ζωικών προϊόντων είναι ένα φαινόμενο με αυξανόμενο αριθμό διάσημων. Μία μεγάλη λίστα διασημοτήτων απ’ όλον τον κόσμο ζούνε (ή έστω προσπαθούν) ακολουθώντας χορτοφαγική διατροφή. Για παράδειγμα οι: Natalie Portman, Beyonce, Ellen DeGeneres, Joaquin Phoenix, Brad Pitt, Carrie Underwood, Ellie Goulding, Jennifer Lopez, Miley Cyrus, Moby, Stevie Wonder, Bill Clinton, and Al Gore.

Διασημότητες που έγιναν χορτοφάγοι το 2017 περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

H Ariana Grande που έγινε βίγκαν αφού είδε το “Forks over Knives”η οποία είπε:

Πιστεύω ακράδαντα στην χορτοφαγική διατροφή κι ότι αυτή μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο της ζωής και να σε κάνει ένα πιο χαρούμενο άτομο”.

H Laverne Cox, από την σειρά Orange is the New Black που ανακοίνωσε στο instagram ότι είναι “φρέσκια” βίγκαν και ένιωθε “τόσο καλύτερα”.

H Danielle Brooks, κι αυτή από το Orange is the New Black, που ανακοίνωσε στο The Chew του ABC ότι είναι βίγκαν ήδη 2 μήνες. Είπε: “Αυτός είναι ο τρόπος μου να διδάξω τον εαυτό μου πώς να τρώω σωστά, πώς να ζω…”.

Η Edie Falco, γνωστή από τον ρόλο της στο The Sopranos που έχει υπάρξει χρόνια χορτοφάγος, πρόσφατα έγινε βίγκαν.

-O Shawn Booth, είπε στο περιοδικό People ότι έγινε βίγκαν. Συγκεκριμένα είπε: “Ούτε μία στο εκατομμύριο δε θα περίμενα να κόψω το κρέας…Αλλά τελικά όλα έχουν να κάνουν με το πώς νιώθει καλύτερα το σώμα σου.”

Η Google αλλάζει προς μία κατεύθυνση χορτοφαγική – για τους εργαζόμενούς της (και όχι μόνο)

Οι εργαζόμενοι στην Google τρώνε δωρεάν φαγητό στις καφετέριες των εγκαταστάσεών της. Και τελευταία, τα γεύματα χρησιμοποιούν περισσότερα χορτοφαγικές τροφές και λιγότερο κρέας.

Στα πλαίσια μίας ευρύτερης βιώσιμης πρωτοβουλίας, η Google αναγνωρίζει ότι η κατανάλωση του κρέατος είναι ένα σημαντικό κομμάτι του ανθρακικού αποτυπώματός της και ότι η κτηνοτροφία είναι ένα μεγάλο μέρος της περιβαλλοντικής μας κρίσης.

Οπότε, οι σεφ ωθούν τους εργαζόμενους να τρώνε λιγότερο κρέας. Δεν προσπαθούν να σερβίρουν χορτοφαγικά γεύματα αμέσως αλλά “μετατοπίζουν” τον κόσμο από το κρέας στην χορτοφαγία.

Οι σεφ πειραματίζονται με χορτοφαγικά πιάτα και η Google συνεργάζεται με την εταιρεία Better Buying Lab – η οποία αναπτύσσει στρατηγικές που βοηθούν τους καταναλωτές να αγοράζουν και να καταναλώνουν πιο βιώσιμες τροφές – και ελπίζει να αλλάξει το τοπίο των εστιατορίων πέρα από τις καφετέριες της Google.

Οι πωλήσεις του φυτικού γάλακτος σημειώνουν απίστευτες αυξήσεις ενώ αυτές του ζωικού πέφτουν

Η διεθνής αγορά του φυτικού γάλακτος αναμένεται να φτάσει τα 16 δισεκατομμύρια δολλάρια το 2018, δηλαδή να σημειώσει δραματική αύξηση από τα 7 δισεκατομμύρια δολλάρια που ήταν το 2010.

Ο online delivery κολλοσός Ιnstacart είπε ότι οι αναζητήσεις για Μη-γαλακτοκομικά ανέβηκαν κατά 222%. Η εταιρεία Elmhurst Dairy in Queens στη Νεα Υόρκη, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες γαλακτοκομικών στην Ανατολική Ακτή, έπαυσε τις γαλακτοκομικές της δραστηριότητες μετά από 90 χρόνια έπειτα από πτώση των καταναλωτικών απαιτήσεων.

Επιπροσθέτως, στις Η.Π.Α, η αύξηση των πωλήσεων των μη-ζωικών γαλάτων αυξήθηκε κατά 61% από το 2012 έως το 2017, σύμφωνα με τo online κατάστημα Mintel.

Οπότε, όσο η ζήτηση για μη ζωικά γάλατα αυξάνεται, η ζήτηση για ζωικά γάλατα μειώνεται.

Σύμφωνα με δεδομένα της οικονομικής υπηρεσίας USDA, η κατανάλωση των ζωικού γάλακτος μειώθηκε κατά 22% από το 2000 εως το 2016.

Επίσης, η βιομηχανία γαλακτοκομικών έχει ξεκινήσει να τρομοκρατείται. Μια καμπάνια που ονομάζεται Februdairy δημιουργήθηκε με σκοπό να μπουστάρει τις πωλήσεις των γαλακτοκομικών και την εικόνα της εν λόγω βιομηχανίας που ολοένα και πέφτει. Αλλά απέτυχε πριν καν ξεκινήσει. Περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται για τα προβλήματα που προκαλούν τα γαλακτοκομικά και τα προβλήματα στην εν λόγω βιομηχανίας.

Τα υποκατάστατα κρεάτων γίνονται mainstream και προκαλούν ανησυχία στην βιομηχανία παραγωγής κρέατος

Μέχρι κι η βιομηχανία κρέατος καταλαβαίνει τι γίνεται. Για του λόγου το αληθές, ο Chuck Jolley, πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής κρεάτων Hall of Fame είπε ότι τα υποκατάστατα κρέατος είναι μία από τις έξι μεγαλύτερες προκλήσεις για την κτηνοτροφία το 2018. Η εταιρεία Beyond Meat που παράγει υποκατάστατα κρέατος λάνσαρε το Beyond Burger το οποίο μοιάζει με αληθινό κρέας. Όταν μαγειρεύονται, αυτά τα μπέργκερ έχουν χυμό από πατζάρι για να “ματώνουν” όπως τα αληθινά κρέατα.

Ο κόσμος λέει πώς το εναλλακτικό μπέργκερ μυρίζει και έχει γέυση σαν το αληθινό κρέας. Σε πολλά πολυκαταστήματα μπορεί κανείς να βρει το Beyon Burger ανάμεσα στα παραδοσιακά κρέατα

Η εταιρεία που εδρεύει στο Λος Άντζελες έχει κερδίσει πολλούς επενδυτές – μεταξύ άλλων τους Leonardo Di Caprio, Bill Gates & Τhe Humane Society. Μέχρι και η Tyson Foods, η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος στην Αμερική αγόρασε το 5% της Beyond Meat.

Μία ακόμη απόδειξη ότι αυτό το μπέργκερ έχει γίνει mainstream, είναι πως μπορείτε να το βρείτε και στα 469 καταστήματα TGI Fridays που βρίσκονται στις Η.Π.Α.

Πέραν των Η.Π.Α, στη Γερμανία -που είναι γνωστή για τα σνίτσελ και τα bratwurst, το 2016, Γερμανικές εταιρείες λάνσαραν περισσότερα βίγκαν φαγητά από ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα!!! (Σημείωση: Το πρώτο βίγκαν νηπιαγωγείο στην Γερμανία ανοίγει αυτό το καλοκαίρι!)

Οι χορτοφαγικές τροφές αυξάνονται και αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο. Άλλος ένας τομέας που θα δει αύξηση είναι οι χορτοφαγικές επιλογές στα fast food

Πολλές χορτοφαγικές αλυσίδες εστιατορίων όπως τα Veggie Grill, Plant Power Fast Food,Evolution Fast Food & Amy’s Drive Thru, άνοιξαν περισσότερα σημεία πώλησης το 2017 και αναμένεται να ανοίξουν ακόμη περισσότερα.

Συγκεκριμένα, τα Plant Power Fast Food, μια “χορτοφαγική, πιο υγιεινή εκδοχή” του τυπικού γρήγορου φαγητού, βλέπουν φοβερή ανάπτυξη (ίσως απροσδόκητα αφού οι πελάτες τους λένε πως δεν είναι βίγκαν). Γι αυτή την στροφή σε χορτοφαγική διατροφή, ο συν-ιδρυτής Jeffrey Harris είπε στο περιοδικό Forbes: “Αυτό το εξωπραγματικό ενδιαφέρον αντικατοπτρίζει μια μεγάλη αλλαγή στην κοινωνία μας, μία αλλαγή που ελπίζουμε να είμαστε μέρος της”

Επιπροσθέτως, τα ταχυφαγεία By Chloe σερβίρουν 110,000 χορτοφαγικά γεύματα κάθε μήνα στις Η.Π.Α και επεκτείνονται διεθνώς ξεκινώντας από το Λονδίνο, με σχέδια να πάνε και προς Μέση Ανατολή & Ευρώπη.

Το πιο αξιοσημείωτο δε είναι πως μέχρι και τα Mc Donalds λάνσαραν Mc Vegan burger στην Σουηδία και την Φινλανδία. Κι η Pizza Hut λάνσαρε βίγκαν τυρί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερα σχολεία και περισσότεροι καθηγητές απολαμβάνουν χορτοφαγικά γεύματα

Όλο και περισσότερα σχολεία εισαγάγουν χορτοφαγικά γεύματα – γνωστά μέχρι πρότινος για τα διατροφικώς χαμηλής ποιότητας φαγητά τους – γίνονται έτσι πιο υγιεινά τα γεύματα, με τη βοήθεια των περισσότερων χορτοφαγικών επιλογών.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το νέο πως μετά από ένα πιλοτικό πρόγραμμα, χορτοφαγικές επιλογές θα είναι διαθέσιμες σε κάθε Αμερικάνικο σχολείο στην 2η μεγαλύτερη σχολική περιοχή της Αμερική.

Η έφηβη ακτιβίστρια Lila Copeland είναι ο λόγος ύπαρξης αυτού του προγράμματος. Μέσα από την καμπάνια της Healthy Freedom, αποσκοπεί στο να δει γευστικές επιλογές βίγκαν γευμάτων στις Η.Π.Α, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μέχρι το 2020.

Επίσης, στην Γαλλία, τον Νοέμβριο του 2017, σε μία συνέντευξή του, ο Γάλλος υπουργός Περιβάλλοντος Nicolas Hulot, δήλωσε ότι τα Γαλλικά σχολεία πρέπει να υιοθετήσουν ένα 100% χορτοφαγικό μενού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Και στη Νεα Υόρκη, 1300 εκπαιδευτικοί δέχτηκαν το challenge χορτοφαγικής -μη επεξεργασμένης- διατροφής, εμπνευσμένοι από έναν συνάδελφό τους που άλλαξε την διατροφή του κι είδε φοβερά αποτελέσματα, έπειτα από μία καρδιακή προσβολή που πέρασε.

Γιατί περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν αυτή τη διατροφή;

Όπως δείχνουν τα σημάδια από όλη την υφήλιο, περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την χορτοφαγική διατροφή. Αυτή στροφή είναι πολυπαραγοντκή.

Καταρχήν το ίντερνετ έχει διευκολύνει την διάδοση της πληροφορίας.

Ίσως, σαν αποτέλεσμα, περισσότεροι άνθρωποι να αποφάσισαν να ψάξουν από πού έρχεται το φαγητό τους και πώς αυτό παράγεται.

Ύστερα οι άνθρωποι γίνονται πιο ενήμεροι σχετικά με τα πλεονεκτήματα που έχει – σε επίπεδο υγείας, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών- και των επιπτώσεων στην υγεία της κατανάλωσης κρέατος και ζωικών παραγώγων.

Για παράδειγμα, ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας, συνέδεσε τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και το ζαμπόν, με τον καρκίνο.

Και σύμφωνα με μία τεράστια έρευνα που εκδόθηκε στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών:

Η δεθνής μείωση κατανάλωσης κρέατος που λαμβάνει χώρα μεταξύ του 2016 και του 2050 θα μπορούσε να σώσει πάνω από 8.000.000 ζωές τον χρόνο, 31 τρισεκατομμύρια $ λιγότερα κόστη στον τομέα της υγείας και της κλιματικής αλλαγής – και, ακόμη, τον ίδιο τον πλανήτη.

Η κατανάλωση χορτοφαγικών γευμάτων γίνεται mainstream

Είναι στη μόδα να δημοσιεύει κανείς φωτογραφίες και βίντεο γευστικών χορτοφαγικών γευμάτων στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Instagram και to YouTube. Πέραν αυτού, οι άνθρωποι ολοένα και κόβουν τα ζωικά προϊόντα και ανακοινώνουν / δείχνουν τις αλλαγές που αυτό επιφέρει πάνω τους, στα κοινωνικά δίκτυα.

Ακόμη, γνωστά ντοκιμαντέρ όπως τα “Fork Over Knives,” “What The Health!,” & “Earthlings” , προωθούν την χορτοφαγική διατροφή και βοηθούν τον κόσμο να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τα ζώα, το φαγητό και την υγεία τους.

Γενικά, τα στερεότυπα για την λέξη “βίγκαν” και για την χορτοφαγική διατροφή έχουν αλλάξει και έχουν γίνει πιο θετικά.

Οι άνθρωποι μειώνουν σημαντικά το κρέας και τα ζωικά προϊόντα αλλά δεν κόβουν απαραίτητα το κρέας.

Η στροφή στην χορτοφαγία δε χρειάζεται να είναι όλα ή τίποτα. Γενικά, περισσότεροι άνθρωποι τρώνε λιγότερα ζωικά προϊόντα και περισσότερα χορτοφαγικά – κάτι που αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα για την υγεία και το περιβάλλον.

Για παράδειγμα, περισσότεροι από το 39% των καταναλωτών στις Η.Π.Α και από το 43% στον Καναδά λένε ότι προσπαθούν να υιοθετήσουν περισσότερες χορτοφαγικές επιλογές στη διατροφή τους, σύμφωνα με διεθνή έρευνα της Nielsen.

Για παράδειγμα, η καμπάνια “Δευτέρα χωρίς κρέας” είναι ένα διεθνές κίνημα που αποσκοπεί στην μείωση του κρέατος τουλάχιστον κατά μία ημέρα την εβδομάδα. Και οι φλεξιτάριαν δημιουργούν μια κατηγορία ανθρώπων που είναι κυρίως χορτοφάγοι αλλά τρώνε που και που ψάρι ή κρέας.

Όλο και περισσότεροι – είτε αυπροσδιοριζόμενοι ως αυστηρά χορτοφάγοι (vegan) ή χορτοφάγοι (vegetarian) είτε όχι – άνθρωποι επιλέγουν να εισάγουν βίγκαν και χορτοφαγικά γεύματα στον τρόπο διατροφής τους.

Συμπερασματικά, ορίστε η ελπίδα μας για το μέλλον στο φαγητό

Καταρχήν, δεν χρειάζεται να αυτοπροσδιορίζεστε ώς vegan ή vegetarian για να νοιάζεστε για την υγεία σας, τα ζώα και τον πλανήτη.

Πάνω απ’ όλα, εμείς στο Food Revolution Network, πρεσβεύουμε το υγιεινό,ηθικό και βιώσιμο φαγητό. Και πιστεύουμε σε μία ευρύτερη προσέγγιση που καλωσορίζει και στηρίζει όλον τον κόσμο στην στροφή σε μια πιο υγιεινή κατεύθυνση, ανεξάρτητα από την ιδεολογία τους και τις ταμπέλες.

Θέλουμε να δούμε υγιεινό χορτοφαγικό φαγητό που είναι γευστικό, να είναι διαθέσιμο και οικονομικά προσβάσιμο σε όλους – συμπεριλαμβανομένου του φαγητού που επικεντρώνεται σε καθαρές τροφές, μη επεξεργασμένες.

Θέλουμε να δούμε περισσότερο ενδιαφέρον στα φρέσκα, τοπικά, βιολογικά και δικαίου εμπορίου φαγητά – αλλά και στις λαϊκές αγορές, στα μποστάνια και στην κοινοτική γεωργία.

Και θέλουμε να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους να κάνουν συνειδητές, υγιεινές επιλογές όσον αφορά το ΤΙ τρώνε και το ΓΙΑΤΙ.

BONUS πληροφορία: Το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού είτε έχει κόψει είτε έχει μειώσει το κρέας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ!

Μετάφραση: Ελίζα Δημητρά & Εύα Ιωαννίδη Γαλάνη

Πηγή