Η πιο πρωτοποριακή έρευνα για την βιομάζα πάνω στον πλανήτη αποκαλύπτει το απίστευτα μικρό ποσοστό της ανθρωπότητας και την δυσανάλογη επιρροή του.

H ανθρωπότητα αποκαλύπτεται ταυτόχρονα ασήμαντη αλλά και απόλυτα κυρίαρχη στο σύνολο της ζωής πάνω στην Γη σε μια νέα πρωτοποριακή έρευνα για την ζωή στον πλανήτη.

Τα 7,6 δισεκατομμύρια ανθρώπων αντιπροσωπεύουν το 0,01% όλων των ζωντανών οργανισμών, σύμφωνα με την μελέτη. Ωστόσο από την απαρχή του πολιτισμού, η ανθρωπότητα έχει προκαλέσει την εξαφάνιση του 83% των άγριων ζώων και των μισών φυτών, ενώ τα ζώα εκτροφής συντηρούνται από τους ανθρώπους σε αφθονία.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη εμπεριστατωμένη εκτίμηση του βάρους όλων των ζωντανών πλασμάτων και ανατρέπει μακρόχρονες πεποιθήσεις. Τα βακτήρια είναι πραγματικά μια σημαντική μορφή ζωής -13%- αλλά τα φυτά ξεπερνούν τα πάντα αντιπροσωπεύοντας το 82% της ζωντανής ύλης. Όλα τα υπόλοιπα πλάσματα, από έντομα μέχρι μύκητες, από ψάρια μέχρι ζώα ξηράς, είναι το 5% της συνολικής βιομάζας του κόσμου.

Άλλη μια έκπληξη είναι ότι η ζωή που σφύζει τους ωκεανούς όπως αποκαλύφτηκε με το ντοκιμαντέρ του BBC, Blue Planet II, εντέλει αντιπροσωπεύει μόνο το 1% της συνολικής βιομάζας. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής είναι χερσαία και σε σημαντικό ποσοστό -8%- είναι τα βακτήρια που υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια.

«Σοκαρίστηκα όταν ανακάλυψα ότι δεν υπήρχε ήδη μια εμπεριστατωμένη, ολιστική εκτίμηση όλων των διαφορετικών ειδών της βιομάζας» αναφέρει ο Καθ. Ron Milo, στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann του Ισραήλ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

«Ευελπιστώ ότι αυτό μπορεί να δώσει στον κόσμο μια αντίληψη για τον εξαιρετικά κυρίαρχο ρόλο που παίζει η ανθρωπότητα στην Γη» είπε, προσθέτοντας ότι τώρα επιλέγει να τρώει λιγότερο κρέας εξαιτίας του τεράστιου περιβαλλοντολογικού αντίκτυπου των ζώων εκτροφής.

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα εκτρεφόμενα πουλερικά σήμερα φτάνουν το 70% όλων των πουλιών του πλανήτη, με μόνο τα 30% να είναι άγρια. Η εικόνα είναι ακόμη πιο σοκαριστική για τα θηλαστικά – το 60% όλων των θηλαστικών στην γη είναι ζώα εκτροφής, κυρίως βοοειδή και γουρούνια, το 36% είναι οι άνθρωποι και μόνο το 4% είναι τα άγρια ζώα.

«Είναι αρκετά συγκλονιστικό,» αναφέρει ο Milo. «Στα ντοκιμαντέρ άγριας φύσης, βλέπουμε σμήνη πουλιών, όλων των ειδών, σε τεράστιο αριθμό, και όταν κάναμε αυτήν την ανάλυση βρήκαμε ότι είναι πολύ περισσότερα τα εκτρεφόμενα πουλιά.»

 

Η καταστροφή της άγριας φύσης για καλλιέργειες, η αποψίλωση και η εξελικτική μας πορεία έχει ως αποτέλεσμα το ξεκίνημα αυτού που πολλοί επιστήμονες αποκαλούν την έκτη μαζική εξαφάνιση ζωής που συμβαίνει στα 4 δισεκατομμύρια ιστορίας της Γης.

Περίπου τα μισά ζώα της γης έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια.

Αλλά η σύγκριση των καινούργιων εκτιμήσεων με αυτές πριν οι άνθρωποι γίνουν αγρότες και την βιομηχανική επανάσταση αποκάλυψε το μέγεθος της τεράστιας επιδείνωσης. Ξαφνιάζοντας ακόμη και τους επιστήμονες μόνο το ένα έκτο των άγριων θηλαστικών, από ποντίκια μέχρι ελέφαντες, έχει παραμείνει. Οι ωκεανοί, μετά από τρείς αιώνες φαλαινοθηρίας , έχουν απομείνει με το ένα πέμπτο των θαλάσσιων θηλαστικών.

«Η δυσανάλογη θέση μας στην Γη, είναι σίγουρα σοκαριστική» λέει ο Milo. «Όταν φτιάχνουμε ένα παζλ με τις κόρες μου, υπάρχει συνήθως ένας ελέφαντας δίπλα σε μια καμηλοπάρδαλη δίπλα σε έναν ρινόκερο. Αλλά αν προσπαθούσα να τους δώσω μια πιο ρεαλιστική μορφή του κόσμου θα ήταν μια αγελάδα δίπλα σε μια αγελάδα δίπλα σε μια αγελάδα και μετά ένα κοτόπουλο.»

Παρά την υπεροχή της ανθρωπότητας, με όρους βάρους ο Homo sapiens είναι ασήμαντος. Το συνδυασμένο βάρος μόνο των ιών είναι τρεις φορές αυτό των ανθρώπων, όπως και τα σκουλήκια. Τα ψάρια έχουν 12 φορές μεγαλύτερο βάρος -συνολικά-  από τους ανθρώπους και οι μύκητες 200 φορές.


Η επιρροή μας στο περιβάλλον παραμένει τεράστια, λέει ο
Milo, ειδικά με αυτά που επιλέγουμε να φάμε: «Οι διατροφικές μας επιλογές έχουν τεράστια επιρροή στο φυσικό περιβάλλον των ζώων, των φυτών και των οργανισμών.»

«Ελπίζω ο κόσμος να το λάβει υπόψη του (την μελέτη) στην ευρεία θεώρηση του πάνω στο θέμα της κατανάλωσης,» είπε. «Δεν έχω γίνει χορτοφάγος, αλλά αναλογίζομαι το περιβαλλοντικό κόστος στις αποφάσεις μου, και με βοηθάει να σκεφτώ, θέλω να χρησιμοποιήσω μοσχαρίσιο κρέας, κοτόπουλο ή καλύτερα τόφου;»

Οι ερευνητές υπολόγισαν την βιομάζα χρησιμοποιώντας δεδομένα εκατοντάδων μελετών, η οποίες χρησιμοποίησαν συχνά μοντέρνες τεχνικές όπως δορυφορική τηλεανίχνευση, σκανάροντας μεγάλες περιοχές και γονιδιακές ακολουθίες οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν τις μυριάδες των οργανισμών στον μικροσκοπικό κόσμο.

Ξεκίνησαν εκτιμώντας την βιομάζα μια τάξης οργανισμών και στην συνέχεια καθόρισαν ποια περιβάλλοντα είναι αυτά που μια τέτοια ζωή θα μπορούσε να χρειαστεί για την συνολική της παγκόσμια ύπαρξη. Χρησιμοποίησαν άνθρακα ως βασικό στοιχείο μέτρησης και βρήκαν ότι όλες οι μορφές ζωής περιέχουν 550 δισεκ. τόνων αυτού του στοιχείου. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν περιστασιακές αβεβαιότητες σε κάποιες εκτιμήσεις, ειδικότερα για τα βακτήρια που βρίσκονται βαθιά κάτω από το έδαφος, αλλά αναφέρουν ότι η εργασία αυτή είναι μια πρώτη χρήσιμη επισκόπηση.

Ο Paul Falkowski, του Πανεπιστημίου Rutgers των ΗΠΑ που δεν έχει λάβει μέρος στην έρευνα αναφέρει ότι: «Αυτή η έρευνα , εξ όσων γνωρίζω, είναι η πρώτη περιεκτική ανάλυση της κατανομής της βιομάζας όλων των οργανισμών -συμπεριλαμβανομένων των ιών – της Γης.»

«Υπάρχουν δυο σημαντικά συμπεράσματα σε αυτήν την εργασία» ανέφερε. «Πρώτον, οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Οι άνθρωποι έχουν σφαγιάσει και σε πολλές περιπτώσεις έχουν εξαλείψει, τα άγρια θηλαστικά για τροφή ή διασκέδαση, ουσιαστικά από όλες τις ηπείρους. Δεύτερον, η βιομάζα των επίγειων φυτών κυριαρχεί ιδιαίτερα σε παγκόσμια κλίμακα – και η περισσότερη βιομάζα απαντάται σε μορφή ξύλου.»

Πηγή: The Guardian

Ευχαριστούμε πολύ την Τίνα Πετριτσοπούλου για την μετάφραση.

** Η εικόνα εξωφύλλου του άρθρου είναι έργο τέχνης της Ragga Róberts