Νέα μελέτη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκαλύπτει ότι η αποχή από ζωικά προϊόντα μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα μέχρι και 73%.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και θεωρείται από τις πιο ολοκληρωμένες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές ανέλυσαν το βλαβερό αποτέλεσμα της κτηνοτροφίας στον πλανήτη και επεξεργάστηκαν δεδομένα από 40.000 εκτροφεία από 119 χώρες.

Προκειμένου να μειώσετε το ανθρακικό σας αποτύπωμα οι ερευνητές βρήκαν ότι αν όλοι γινόντουσαν βίγκαν, η παγκόσμια χρήση του εδάφους θα μπορούσε να μειωθεί στο 75% που αντιστοιχεί στο μέγεθος των ΗΠΑ, Κίνας, Αυστραλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί.

Επιπλέον, η μελέτη επιβεβαίωσε ότι ένας βίγκαν κόσμος θα έσωζε αμέτρητα ζώα, συμπεριλαμβανομένης της άγριας ζωής, δεδομένου ότι η εκτροφή ζώων είναι από τις κυριότερες αιτίες εξαφάνισης της άγριας ζωής.

Ο επικεφαλής της μελέτης Joseph Poore εξηγεί:

Μια βίγκαν διατροφή είναι πιθανόν ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε το αποτύπωμά σας στον πλανήτη Γη, όχι μόνο το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και της οξύνισης, του ευτροφισμού, της μείωση της χρήσης γης και του νερού. Είναι πολύ σημαντικότερο από το να μειώσετε τις πτήσεις σας ή του να αγοράσετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Παρομοίως, μια πρόσφατη έρευνα από το Farm Animal Investment Risk and Return βρήκε ότι η βιομηχανία κρέατος βάζει σε κίνδυνο την συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα με την μη συμμόρφωση της να αναφέρει σαφώς τις εκπομπές των ρύπων, παρά το γεγονός ότι είναι ο κύριος υπαίτιος της κλιματικής αλλαγής.

Η εκτροφή ζώων για τροφή παράγει περισσότερους ρύπους των αερίων του θερμοκηπίου από όλα τα αυτοκίνητα, αεροπλάνα και όλες τις υπόλοιπες μορφές μετακίνησης μαζί. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, οι ρύποι του διοξειδίου του άνθρακα από τα εκτρεφόμενα ζώα φτάνουν μόλις το 15% των ρύπων που δημιουργούνται από όλους τους ανθρώπους παγκοσμίως, με την παραγωγή βοδινού και γάλακτος στην πρώτη θέση υπαιτιότητας.

Είναι δεδομένο ότι ακόμη και χωρίς ορυκτά καύσιμα, θα ξεπεράσουμε το όριο των 565 γιγατόνων CO2 μέχρι το 2030.

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως «βιώσιμο» κρέας και οι φυτικές εναλλακτικές του κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών καταναλώνουν ένα απειροελάχιστο ποσοστό πηγών σε σχέση με τα αντίστοιχα ζωικά.

Αλλά μια βίγκαν διατροφή δεν κάνει καλό μόνο στον πλανήτη – γλυτώνει και αμέτρητα ζώα από μια ζωή κόλαση στις φάρμες παραγωγής. Γουρούνια, αγελάδες, κότες και άλλα ζώα εκτροφής υποφέρουν απίστευτα. Από την γέννηση ως τον θάνατο τους ζουν έναν εφιάλτη: κλεισμένα σε κλουβιά, με πληγές, καψίματα και βάναυσο θάνατο.

Όπως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική έτσι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κτηνοτροφία είναι καταστροφική για τον πλανήτη.

Ενωθείτε με τους εκατομμύρια ανθρώπους που βοηθούν να προστατευτούν τα ζώα εκτροφής και ο πλανήτης υιοθετώντας μια βίγκαν διατροφή.

Πατήστε εδώ για να ξεκινήσετε και εδώ για την σελίδα μας στο Pinterest που έχει χιλιάδες συνταγές.

Πηγή

Μετάφραση: Τίνα Πετριτσοπούλου