Τι είναι τρομοκρατία; Σύμφωνα με το FBI, οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων που έκλεψαν δυο γουρουνάκια από μια φάρμα ήταν τρομοκράτες. Ο Stephen Paddock, που σκότωσε 58 ανθρώπους σε μια συναυλία στο Λας Βέγκας πριν από 2 εβδομάδες δεν θεωρείται τρομοκράτης από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφαλείας.

Σε μια ιστορία που έγινε ευρέος γνωστή και αναρτήθηκε στο The Intercept, ο δημοσιογράφος Glenn Greenwald δίνει λεπτομέρειες για μια έρευνα που διεξάγεται από Ομοσπονδιακούς ερευνητές σε καταφύγια ζώων προκειμένου να βρουν δύο γουρουνάκια που εκλάπησαν από μια φάρμα. Το FBI αφιέρωσε τόσους πολλούς πόρους για την έρευνα επειδή ο λεγόμενος κλέφτης και τα κρυφά βίντεο που αποκάλυπταν την κατάσταση στην φάρμα θεωρούνται τρομοκρατική πράξη.

 

Γιατί ένας κλέφτης γουρουνιών κατατάσσεται ως τρομοκράτης, αλλά όχι το μακελειό στο Λας Βέγκας; Η ρίζα του διαχωρισμού είναι στον ορισμό του όρου. Ανεξαρτήτως των συναισθημάτων που προκαλεί η λέξη «τρομοκράτης», ο ορισμός δεν είναι «μαζικός δολοφόνος» ή «πολύ κακό άτομο». Ο νομικός προσδιορισμός του όρου τρομοκράτης είναι «Η παράνομη χρήση δύναμης ή βίας εναντίων ατόμων ή περιουσίας με σκοπό τον εξαναγκασμό ή τον εκφοβισμό της κυβέρνησης ή των πολιτών για την επίτευξη πολιτικών και κοινωνικών στόχων».

Ο δράστης του Λας Βέγκας, που προκάλεσε το πιο θανατηφόρο περιστατικό στην νεώτερη ιστορία των ΗΠΑ, δεν θεωρήθηκε τρομοκράτης. Ο αδελφός του δράστη είπε ότι ο Steven Paddoc δεν είχε πολιτικά ή θρησκευτικά ερεθίσματα. Ακόμη και αν είχε, δεν τα έκανε γνωστά ή δεν έδειξε ότι προσπαθεί να επιτύχει κάποιον πολίτικο ή κοινωνικό στόχο. Αν δεν υπάρχει πολιτικός ή κοινωνικός στόχος, δεν υπάρχει και η ταμπέλα του «τρομοκράτη».

Η διάσωση των μικρών γουρουνιών, έγινε από την ακτιβιστική ομάδα Direct Action Everywhere. Κανένα άτομο δεν βλάφτηκε σωματικά και η βασική έρευνα δεν έδειξε στοιχεία βίας εναντίων ανθρώπων στην διάρκεια της δράσης. Το κλέψιμο ενός μικρού γουρουνιού είναι «η παράνομη χρήση … βίας κατά της περιουσίας». Η βελτίωση των δικαιωμάτων των ζώων και η ευζωία τους είναι ο «πολιτικός ή κοινωνικός στόχος». Επομένως, το να κλέβεις ζώα από φάρμες και να τα πηγαίνεις σε καταφύγια, στην συνέχεια να αναρτάς κρυφά αποκαλυπτικά βίντεο της φάρμας, θεωρείται τρομοκρατία.

Πολλές ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων είναι αναγνωρισμένες από την κυβέρνηση ως φιλανθρωπικές, ενώ άλλες έχουν διαπράξει εγκλήματα τραβώντας την προσοχή της κυβέρνησης. Το Animal Liberation Front, ή ALF (Απελευθερωτικό Κίνημα Ζώων), είναι μια αναρχική ομάδα χωρίς επίσημη εκπροσώπηση με ανώνυμα μέλη όπου δραστηριοποιούνται σε παράνομες πράξεις που μπορούν να χαρακτηριστούν «άμεσες δράσεις». Το FBI έχει κατατάξει συγκεκριμένα το ALF και το ELF (Earth Liberation Front/ Απελευθερωτικό Κίνημα Γης) στις τρομοκρατικές ομάδες.

Μπορεί να έχετε δει μια φανταστική εκδοχή του ALF στο Netflix στην ταινία OKJA. Στην ταινία, οι χαρακτήρες, φορώντας μαύρα ρούχα με το ALF γραμμένο επάνω τους, λένε στον οδηγό του φορτηγού να δέσει την ζώνη του, δηλώνοντας ότι δεν είναι τρομοκράτες και στην συνέχεια τρακάρουν το φορτηγό του προκειμένου να το ακινητοποιήσουν και να απελευθερώσουν το ζώο που είναι μέσα. Η αποστολή του ALF στην ταινία είναι να σώσει ένα ζώο που μοιάζει με ιπποπόταμο και έχει δημιουργηθεί με γενετική τροποποίηση από ένα γουρούνι σφαγείου.

Τέτοιες φανταστικές δράσεις μοιάζουν αρκετά με κάτι που θα μπορούσε να κάνει ο ALF. Τον Ιανουάριο, το FBI καταδίκασε έναν ακτιβιστή σε 21μήνες φυλάκιση επειδή ελευθέρωσε μινγκ από φάρμα γούνας. Το 2006, ένας άλλος ακτιβιστής έκαψε ένα σφαγείο αλόγων. Κοιτώντας το χρονικό των πράξεων τους, τα πιο πρόσφατα περιστατικά που ο ALF έχει αναλάβει την ευθύνη, περιλαμβάνουν το κάψιμο του σπιτιού ενός κτηνοτρόφου που είχε καταδικαστεί για κακοποίηση ζώων, το κάψιμο ενός συλλόγου, και το ρίξιμο ροζ μπογιάς σε μινκ φάρμας. Το ALF στοχεύει σε εργαστήρια πειραμάτων, φάρμες γούνας, φάρμες κρέατος, φορτηγά, σφαγεία και οτιδήποτε θεωρούν ότι συνεισφέρει στον πόνο και θάνατο των ζώων.

Το 2008 το FBI έγραψε, «Μαζί, οικολόγοι τρομοκράτες και εξτρεμιστές για τα δικαιώματα των ζώων είναι από τους πιο σοβαρούς εγχώριους τρομοκράτες που απειλούν τις ΗΠΑ σήμερα». (Η ανάρτηση περιλαμβάνει δηλώσεις αποποίησης ευθύνης που ενδέχεται να ανανεώνονται.) Ο συγγραφέας γράφει ότι από το 1979 οι δύο αυτές ομάδες, έχουν διαπράξει περισσότερες από 2,000 εγκληματικές δράσεις προκαλώντας ζημιές πάνω από 110 εκατομμύρια δολάρια. Στις ΗΠΑ ανησυχούν τόσο πολύ για τους εξτρεμιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, που έχουν φτιάξει ειδική νομοθεσία για αυτούς: την Animal Enterprise Terrorism Act (AETA). Καμία άλλη τρομοκρατική πράξη δεν στοχεύει τόσο πολύ σε μια συγκεκριμένη ιδεολογία. Ο νόμος θεσπίστηκε το 2006 με σκοπό να καλύψει το μεγαλύτερο φάσμα των ερευνών που οδήγησαν στην σύλληψη ατόμων βάση των ομιλιών τους και των αναρτήσεων τους στο ιντερνέτ. Το 2006, ένας άνδρας καταδικάστηκε σε τρία χρόνια για συνωμοσία με σκοπό την διάπραξη εγκλήματος με στοιχεία της ΑΕΤΑ από ομιλίες του, αναρτήσεις του σε forum και την συμμετοχή του σε διαμαρτυρίες.

Η ταμπέλα του τρομοκράτη δεν σημαίνει ότι τα εγκλήματα των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων είναι χειρότερα από το έγκλημα στο Λας Βέγκας. Αλλά σημαίνει ότι το FBI είναι διατεθειμένο να κάνει περισσότερα για τις έρευνες πάνω στις ιδεολογίες των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και αυτές για τα ζώα.

Πηγή

Μετάφραση: Τίνα Πετριτσοπούλου

Σημείωση: O Wain Hsiung – συνιδρυτής και πρόεδρος της Direct Action Everywhere συνελήφθη ξανά στις 8/6 στο αεροδρόμιο της Βόρειας Καρολίνα για το “έγκλημα” της διάσωσης ενός μικρού άρρωστου κατσικιού και απελευθερώθηκε αφού πλήρωσε εγγύηση 25.000 $.