Ξεχάστε τις πλαστικές σακούλες και τα καλαμάκια. Σταματώντας την χρήση αυτού του προϊόντος μπορείτε να εξοικονομήσετε πάνω από 1000$ – αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα το σκεφτόντουσαν καν.

Αν το COLES και το Woolworths έχουν πάρει σοβαρά την αντιμετώπιση των πλαστικών απορριμμάτων , γιατί δεν κάνουν τίποτα για τις πάνες μιας χρήσης;

Αυτή ήταν η ερώτηση στα χείλη πολλών πελατών αυτή την εβδομάδα καθώς και τα δύο σούπερ μάρκετ ξεκίνησαν μια πράσινη μάχη με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος, με το Woolies να ανακοινώνει την απαγόρευση στα πλαστικά καλαμάκια και το Coles να λέει όχι άλλες μπανάνες τυλιγμένες σε πλαστικό.

Η κίνηση έρχεται σαν επακόλουθο μιας και οι πωλητές λιανικής σε όλη την χώρα ετοιμάζονται να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες μιας χρήσης αργότερα μέσα στον μήνα και οι πελάτες όλο και περισσότερο εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις υπερβολικές πλαστικές συσκευασίες, ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά.

Η συνταξιούχος του Geelong Adele, που ζήτησε να μην χρησιμοποιηθεί το επίθετό της, ήταν έξω φρενών με την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας. Υποστήριξε ότι οι πάνες μιας χρήσης είναι “χειρότερες“ για το περιβάλλον αλλά τα σούπερ μάρκετ δεν θα τις άγγιζαν γιατί οι “τεμπέληδες“ που τις χρησιμοποιούν “θα τρελαθούν“ και θα γινόταν “σαματάς“.

``Πλήρωσα το χρέος μου και έπλυνα υφασμάτινες πάνες όταν είχα παιδιά, τώρα που έχω χρόνιους πόνους μου λένε ότι οι σακούλες θα απαγορευτούν“, είπε. “Νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να διαλέξω αν θέλω τις πλαστικές μου σακούλες.“

Σύμφωνα με τη Zero Waste SA της κυβέρνησης της Νότιας Αυστραλίας , περίπου 800 εκατομμύρια πάνες μιας χρήσης καταλήγουν σε Αυστραλέζικους χώρους υγειονομικής ταφής κάθε χρόνο.

Αφού φτάσουν στον χώρο υγειονομικής ταφής,το πλαστικό στις πάνες μιας χρήσης θα πάρει από 200 με 500 χρόνια να διασπαστεί, ενώ το μεθάνιο που απελευθερώνεται από τα κόπρανα είναι 21 φορές πιο ισχυρός από το διοξείδιο του άνθρακα.

Οι γονείς που κάνουν την μετάβαση σε υφασμάτινες πάνες μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 1000$ το χρόνο.

Η μήτερα Rosie Adams από το Brisbane, 29 , είπε ότι χρησιμοποιεί υφασμάτινες πάνες για το κοριτσάκι της Abbie από τότε που ήταν ενός μήνων και ότι θα τις “συνιστούσε σίγουρα“.

Έχει περίπου 40 υφασμάτινες πάνες και πλένει μερικές κάθε βράδυ αφού τις έχει μουλίασει σε Napisan. ``Θα χρησιμοποιήσω 7 με 10 την μέρα,“ είπε η Κυρία Adams.

“Χρησιμοποιώ περισσότερες συγκριτικά με τις μιας χρήσεως,αλλά έχω αρκετές για τρεις μέρες και πλένω μερικές κάθε μέρα. Σίγουρα θα συνιστούσα υφασμάτινες πάνες. Έχω αγαπήσει την χρήση τους και ο σύντροφος μου το ίδιο. Το έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μα; Οπότε δεν είναι κόπος.“

Η κυρία Adams είπε ότι μίλησε για τις υφασμάτινες πάνες με άλλες μητέρες όταν την ρώτησαν αλλά δεν προσπάθησε να “κάνει κήρυγμα“ ή να τις πείσει να αλλάξουν.

``Νομίζω ένα μεγάλο εμπόδιο για πολλές μητέρες είναι απλά ο χρόνος. Νομίζουν ότι είναι περισσότερη δουλεία αλλά πραγματικά δεν είναι,“ είπε. “Δεν παίρνει πολύ χρόνο, πρέπει να βάλουμε πλυντήριο κάθε μέρα έτσι κι αλλιώς.“

Σύμφωνα με την εταιρία IBISWORLD που κάνει έρευνες αγοράς τα πιο πρόσφατα δείχνουν ότι οι Αυστραλοί ξόδεψαν περίπου 984$ εκκατομύρια σε πάνες το 2013-14.

Οι πωλήσεις από τις πάνες μιας χρήσης αποτελόυν ένα σημαντικό κομμάτι από τα $2,4 δισεκατομμύρια τις Αυστραλέζικης βιομηχανίας παραγωγής χάρτινων υγειονομικών προϊόντων.

O Haylry MunroSmith αναλυτής της IBISWORLD επισημαίνει ότι ενώ τα προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και αυτά που ξαναχρησιμοποιούνται έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τα τελευταία πέντε χρόνια , `καθώς τα περισσότερα βιομηχανοποιημένα προϊόντα είναι απαραίτητα, οι πωλήσεις δεν έχουν επηρεαστεί και τόσο.“

“Οι επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες πάνες και πετσέτες έχουν αυξηθεί με επικράτηση, ειδικά με τις αυξανόμενες ανησυχίες για το περιβάλλον,“ γράφει.

``Ωστόσο,ο ανταγωνισμός από επαναχρησιμοποιούμενα υποκατάστατα είναι σχετικά αδύναμος μιας και οι επιλογές των προϊόντων μιας χρήσης είναι οικονομικά αποδοτικές , εύκολες στη χρήση και δεν χρειάζονται καθάρισμα.“

KimberlyClark, η οποία κάνει την μάρκα Huggies τη νούμερο ένα, αρνείται ότι τα προϊόντα τους γεμίζουν τους χώρους υγειονομικής ταφής. Λέγεται ότι οι πάνες είναι μόνο το 1 τις εκατό του συνολικού όγκου, και ότι “οι χώροι υγειονομικής ταφής είναι τόσο στεγνοί και συμπαγείς που τείνουν να `μουμιοποιούν` τα `περιεχόμενά` τους.

``Σαν αποτέλεσμα, τίποτα δεν διασπάται πραγματικά στους χώρους υγειονομικής ταφής – ούτε καν οι εφημερίδες, που είναι 100 τις εκατό βιοδιασπώμενες, που παραμένουν άθικτες και ευανάγνωστες γα δεκαετίες,“ η εταιρία λέει στην ιστοσελίδα της.

Υποστηρίζει επίσης ότι οι συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις επαναχρησιμοποιούμενες πάνες μπορεί να είναι υψηλότερες και αυτό εξαρτάται από το πως πλένονται και ότι “και τα δύο συστήματα έχουν παρόμοιο ανθρακικό αποτύπωμα“.

Ο Jon Dee που κάνει περιβαλλοντικές καμπάνιες,της οργάνωσης DoSomething, είπε ότι το ιδανικό σενάριο είναι να χρησιμοποιούνται σύγχρονες επαναχρησιμοποιούμενες πάνες, οι οποίες είναι “πολύ καλύτερες από ότι ήταν και κρατάνε το μωρό σου πιο άνετο“.

“Για να κρατήσεις την επίπτωση που έχει στο περιβάλλον στο ελάχιστο, να πλένεις τις πάνες με κρύο νερό και να τις αφήνεις να στεγνώνουν φυσικά κρεμασμένες σε ένα σχοινί,“ είπε.

“Αν πρέπει να στεγνώσεις στο στεγνωτήριο πολλές πάνες, προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις ένα στεγνωτήριο για ρούχα με αντλία θερμότητας. Έχουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση από τα παραδοσιακά στεγνωτήρια ρούχων.“

Ο κύριος Dee είπε ότι αν είναι απαραίτητο να αγοράσεις πάνες μιας χρήσης, να σιγουρευτείς ότι έχουν το λογότυπο Forestry Stewardship Council (FSC) που δείχνει ότι η πολτός μέσα στην πάνα προέρχεται από βιώσιμα εκτροφεία δέντρων. 

FSC – Οικολογικά πιστοποιημένες μάρκες είναι οι Naty Nappies, Bambo Nature, Ecoriginals, Muumi Eco, Moltex, Thankyou and Seventh Generation. Ο κύριος Dee είπε ότι οι εταιρίες AsaleoCare και Kimberly-Clark είχαν “ φαινομενικά δουλέψει προς την κατεύθυνση`` για να πάρουν την πιστοποίηση FCS.

Οι γονείς θα έπρεπε να προσπαθούν να αγοράζουν λεπτότερες πάνες μιας χρήσης για να μειώσουν τον όγκο τον σκουπιδιών που παράγουν. Κατά την διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων, η KimberlyClark μείωσε στο μισό τον όγκο από τις πάνες μιας χρήσης με το να μειώσουν την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιεί.

“Τέλος, μια ιδανική λύση θα ήταν να υπάρχουν εγκαταστάσεις ανακύκλωσης για τις πάνες μωρών και ενηλίκων σε όλη την Αυστραλία,αλλά αυτές δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί εδώ,“ ο κύριος Dee είπε. “Θα μπορούσαν να μετατρέπουν τις πάνες σε πράγματα όπως άμμο για τα απορρίμματα των κατοικίδιων ζώων, μόνωση και κομπόστ.“

Το 2014, η KimberlyClark ανακοίνωσε ότι θα υποστήριζε μια καινούργια εταιρία την Relivit,η οποία προσπαθούσε να μαζέψει $10 εκατομμύρια για να στήσει την πρώτη μονάδα ανακύκλωσης για πάνες μια χρήσης της Αυστραλίας στην Nowra.

Τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν το 2016,ωστόσο,όταν η επιχείρηση απέτυχε να μαζέψει επαρκή χρηματοδότηση. Ο πρώην διευθυντής της Relivit,Mark Dunn , είπε ότι ήταν απογοητευτικό.

“Είχαμε κανονίσει μια χρηματοδότηση από την NSW κυβέρνηση για περίπου $1.3 εκατομμύρια, χρειαζόμασταν άλλα $5 εκατομμύρια από οικονομικές αγορές για να στήσουμε την μονάδα,“ είπε. “Δυστυχώς δεν καταφέραμε να το κάνουμε αυτό.

Ο κύριος Dunn είπε ότι η Relivit είχε μια “τεράστια υποδοχή“ από τους πελάτες της και θα είχε 10.000 τόνους από πάνες έτοιμες για ανακύκλωση με το που άνοιγαν.“Οι οικονομικές αγορές είχαν άλλες προτεραιότητες τότε,“είπε.

Οι Coles και Woolworths αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Πηγή

Μετάφραση : Αριάνα Ανδρεοπούλου