Αυτό το άρθρο είναι μέρος της καμπάνιας Reclaim” του HuffPost, μιας εν εξελίξει μελέτης με επίκεντρο την παγκόσμια κρίση των αποβλήτων και πώς μπορούμε να την λύσουμε.

Έχετε παλιά ρούχα που σκοπεύετε να πετάξετε; Υπάρχουν πολλοί σαν εσάς. Μόνο το 2013, στην Αμερική πετάχτηκαν 15,1εκατ. τόνοι ρούχων και άλλα υφάσματα, το 85% συσσωρεύτηκαν σε χωματερές.

Είναι πολύ σοβαρό όχι μόνο γιατί τα παλιά σας ρούχα θα μπορούσαν ξαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν αντί να παραμένουν στο έδαφος. Όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολύ καλύτερες χρήσεις για τις μεγάλες εκτάσεις που χρησιμοποιούνται ως χωματερές  – ή γιατί η μεταφορά όλων αυτών των υφασμάτων στις χωματερές είναι τόσο δαπανηρή.

Ξέρετε, όλα αυτά τα παντελόνια και οι λερωμένες μπλούζες δεν κείτονται εκεί για πάντα. Αποσυντίθενται. Καθώς το κάνουν αυτό αφήνουν αέρια απόβλητα , τοξικές ζυμώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων  που συμπεριλαμβάνονται  σ τους ρύπους του θερμοκηπίου, διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο.

Υπάρχουν περί τις  1,200 δημοτικοί χώροι απορριμμάτων στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει στην The Huffington Post ο  Jon Powell, μεταπτυχιακός φοιτητής χημείας και τεχνολογίας περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Yale και ειδικός στους χώρους ταφής  απορριμμάτων. Περίπου οι 900 από αυτούς έχουν ειδικά συστήματα απορρόφησης και συγκέντρωσης των αέριων αποβλήτων για καύση ή παραγωγή ηλεκτρικού.

Αλλά πολλά αέρια απόβλητα διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα. Στην πραγματικότητα, οι χώροι απορριμμάτων είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής μεθανίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας. Το μεθάνιο είναι 28 φορές δυνατότερο από το διοξείδιο του άνθρακα στο να παγιδεύει την θερμότητα, αναφέρει ο Powell. Γεγονός που αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα στην παγκόσμια υπερθέρμανση.

Συμπέρασμα; Ακόμη και αν οδηγείτε υβριδικό αυτοκίνητο και τρώτε τροφές που παράγονται με βιώσιμο τρόπο, αν πετάτε ρούχα να σαπίζουν σε κάποια χωματερή, η συνεισφορά σας στην παγκόσμια υπερθέρμανση και άλλες περιβαλλοντολογικές αρρώστιες είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι φαντάζεστε.

 Ευτυχώς, οι κανόνες για να μην πετάτε τα ρούχα σας είναι αρκετά απλοί.

«Ξαναχρησιμοποιείστε ή διορθώστε όσο το δυνατόν τα παλιά σας ρούχα», αναφέρει ο Δρ. Morton Barlaz, ένας ακόμη ειδικός στους χώρους ταφής απορριμμάτων, καθηγητής πολιτικών μηχανικών και τεχνολογίας περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.  «Όταν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πια ή δεν είναι για να τα δώσετε, χρησιμοποιείστε τα για να καθαρίζετε ή δωρίστε τα σε μαγαζιά με μεταχειρισμένα».

Διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις δέχονται ρούχα σε οποιαδήποτε κατάσταση ακόμη και σκισμένα και λερωμένα. Μέχρι και εσώρουχα, οπότε μην ντρέπεστε, ψάξτε το.

«Κανείς δεν θα πει, “Κοίτα είναι το σουτιέν της Μάρσα”»λέει ο Matt Riggs συντονιστής προώθησης της διαχείρισης στερεών αποβλήτων της περιοχής του Kansas – Missouri, στην Kansas City Star.

Μπορείτε επίσης να δείτε αν υπάρχει πρόγραμμα ανακύκλωσης υφασμάτων στη περιοχή σας.

Σε πολλές πόλεις, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης συλλέγουν και ανακυκλώνουν χρησιμοποιημένα υφάσματα, αναφέρει στην HuffPost ο Eric Lubin πρόεδρος μια εταιρείας που ανακυκλώνει υφάσματα στο Clifton- New Jersey. Eileen Fisher, H&M, The North Face και Patagonia είναι μερικές από τις εταιρείες με τέτοια προγράμματα.

Αν αυτό δεν σας ήταν αρκετό για να κινητοποιηθείτε και να μην πετάτε τα ρούχα σας, σκεφτείτε αυτό: τα στατιστικά της EPA αναφέρουν ότι ακόμη μια μικρή μείωση της ποσότητας των υφασμάτων που καταλήγουν σε  χωματερές θα μπορούσε να επιφέρει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον.

Το 2013, η Αμερική ανακύκλωσε περί τα 2,3εκατ. τόνους υφασμάτων το οποίο επέφερε μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου που ισούνται με 1,2εκατ. αυτοκίνητα να μείνουν ακίνητα για έναν ολόκληρο χρόνο.

Πηγή

Μετάφραση: Τίνα Πετριτσοπούλου