Η vegan διατροφή με έκανε να αρρωστήσω / αδυνατίσω / παχύνω!

Vegan διατροφή;

Το veganism δεν είναι διατροφή.

Είναι στάση απέναντι στην ηθική, η οποία βέβαια έχει και πρακτικό αντίκτυπο στην ζωή μας (και άρα και στη διατροφή μας), όπως έχει, άλλωστε, και κάθε άλλη ηθική θεωρία.

Αυτό που δεν κατανοούμε συχνά είναι ότι η διατροφή μας (όπως και κάθε άλλη καθημερινή μας πρακτική) είναι εμποτισμένη με (συνειδητές ή ασυνείδητες) πεποιθήσεις/ απόψεις/ παραδόσεις.

Το ότι ένα vegan άτομο δεν τρώει γαρίδες, μέλι και κοτόπουλα σχετίζεται με συγκεκριμένες πεποιθήσεις του ατόμου, όπως αντίστοιχα σχετίζεται με τέτοιες και το γεγονός ότι λ.χ. οι άνθρωποι στην ελλάδα δεν συνηθίζουν να τρώνε τζιτζίκια, δελφίνια ή γάτες.

Οι πεποιθήσεις που σχηματίζουμε μεγαλώνοντας, οι παραδόσεις μας, οι συνήθειές μας, διαμορφώνουν το σύνολο όσων θεωρούμε τρόφιμα και από τα οποία στη συνέχεια επιλέγουμε με ποια θα τραφούμε.

Έτσι, ένα άτομο στην Ελλάδα επιλέγει να τραφεί μέσα στην ημέρα του από ένα σύνολο πραγμάτων ή ζώων που αντιλαμβάνεται ως τρόφιμα, ενώ παράλληλα αποκλείει συνήθως κάθε άλλο πράγμα που δεν βρίσκεται στο σύνολο αυτό ως μη βρώσιμο.

Για τον παραπάνω λόγο, τα άτομα στην Ελλάδα δεν συνηθίζουν να τρώνε ρίζες βασιλικού, χώμα, ανθρώπινο αίμα, χελώνες και νεκρούς ανθρώπους.

Για τον ίδιο λόγο, σε κάποια άλλη εποχή ή μέρος τα παραπάνω θα θεωρούνταν πιθανά τρόφιμα από τα οποία τα άτομα θα θεωρούσαν φυσιολογικό να επιλέξουν για να ικανοποιήσουν την πείνα τους.

Έτσι, όταν κάποια ή κάποιος ισχυρίζεται οτιδήποτε σχετικό με τη «vegan διατροφή» πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι δεν αναφέρεται σε κάτι αντίστοιχο της paleo diet ή του juice fasting. Αναφέρεται σε ένα σύστημα πεποιθήσεων και αξιών που απλώς αποκλείει τα ζώα και τα σωματικά τους υγρά από το σύνολο των θεωρούμενων ως τροφίμων (και ευρύτερα ως εκμεταλλεύσιμων «πραγμάτων»).

Κατά συνέπεια, ένα vegan άτομο μπορεί να τρέφεται μόνο με ωμά λαχανικά ή μόνο με τηγανιτά κρεμμύδια ή και με τίποτα απολύτως.
Έτσι, ένα vegan άτομο μπορεί να είναι πολύ ή λίγο υγιές, πολύ ή λίγο αδύνατο/παχουλό ή μυώδες.

Ακριβώς γιατί αυτό για το οποίο μιλάμε δεν συνιστά ένα είδος/ πρόγραμμα διατροφής όπως ακριβώς και δεν αποτελεί είδος διατροφής η επιλογή των σύγχρονων ούγγρων να μην θεωρούν στην πλειοψηφία τους ως τρόφιμα τις φώκιες ή των Ισπανών να μην αντιλαμβάνονται τους σκύλους σαν μεζέ.

Έτσι, αν κάτι δεν σας έκατσε καλά στην υγεία ή το σώμα σας με το να αλλάξετε τις πεποιθήσεις σας (και άρα και τη διατροφή σας) δεν είναι ανάγκη να πάψετε να είστε vegan (όπως αντίστοιχα δεν θα σας έκανε ένας κακός αιματολογικός δείκτης να τρώτε σκύλους!).

Αρκεί να ακούσετε το σώμα σας, τους / τις ειδικούς και τις εξετάσεις σας, και να αλλάξετε το πρόγραμμα της διατροφής σας.

Οι τρόποι να τραφούμε φυτικά είναι αμέτρητοι.

Ο τρόπος να είμαστε vegan, ένας: η αλληλεγγύη απέναντι σε κάθε ζώο που μπορεί και πονά.

Απλό δεν είναι;

Έλλη Στούρνα