<<Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στις χώρες όπου κυριαρχούν οι 35 κορυφαίες εταιρείες πρέπει να μειωθεί σημαντικά>>

Οι εταιρείες παραγωγής κρεατικών και γαλακτοκομικών προϊόντων οδεύουν προς το να είναι οι μεγαλύτεροι συντελεστές του κόσμου στην κλιματική αλλαγή, ξεπερνώντας ακόμη και τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Διαπίστωσαν ότι σε γενικές γραμμές οι εταιρείες κρατούσαν μυστικά τα δεδομένα των εκπομπών τους και λίγοι είχαν θέσει υψηλούς στόχους για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκαλούν.

Εάν αυτές οι βιομηχανίες συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία τους, οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποίησαν ότι ο τομέας της κτηνοτροφίας θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για το 80% των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

<<Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στις χώρες στις οποίες κυριαρχούν οι 35 κορυφαίες εταιρείες πρέπει να μειωθεί σημαντικά,>> είπε ο Devlin Kuyek ερευνητής στο GRAIN.

<<Αυτές οι εταιρείες πιέζουν για εμπορικές συμφωνίες που θα αυξήσουν τις εξαγωγές και τις εκπομπές και υπονομεύουν πραγματικές κλιματικές λύσεις όπως η αγρο-οικολογία που ωφελούν τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές.>>

Αν τις βάλουμε όλες μαζί, οι πέντε κορυφαίες εταιρείες παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως είναι ήδη υπεύθυνες για περισσότερες εκπομπές από τις ExxonMobil, Shell ή BP.

Η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων συγκεντρώνεται σε μικρό αριθμό χωρών, και οι κορυφαίες κτηνοτροφικές εταιρείες αντικατοπτρίζουν αυτήν την τάση.

Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είναι συλλογικά υπεύθυνες για πάνω από το 60% των παγκόσμιων εκπομπών του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων – περίπου το διπλάσιο του υπόλοιπου κόσμου ανά κάτοικο.

Σαν μέρος της ανάλυσης τους, οι συγγραφείς εξέτασαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση των εκπομπών και διαπίστωσαν ότι μόνο έξι είχαν θέσει στόχους που περιλάμβαναν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τους, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 90% των συνολικών εκπομπών.

Η έκθεση προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων για την βλάβη που προκαλεί η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στον πλανήτη.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι εάν σταματούσαν όλοι να καταναλώνουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, η παγκόσμια χρήση γεωργικών εκτάσεων θα μπορούσε να μειωθεί κατά τρία τέταρτα.

Αυτό οδήγησε τον κύριο συντάκτη της μελέτης να περιγράψει την βίγκαν διατροφή ως «τον κυριότερο τρόπο να μειώσετε το αντίκτυπο σας στον πλανήτη Γη».

Οι συντάκτες της νέας έκθεσης ανέφεραν ότι η ανάλυση αυτή αποτελεί απόδειξη της μεγάλης επίδρασης της κτηνοτροφίας και της ανάγκης για τροφικά συστήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αγροτών, των καταναλωτών και του πλανήτη.

<< Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι η υπερκατανάλωση συνδέεται άμεσα με τις επιδοτήσεις που παρέχουμε στον κλάδο για να συνεχίσει την αποψίλωση, να εξαντλεί τους φυσικούς μας πόρους και να δημιουργεί έναν σημαντικό κίνδυνο για την δημόσια υγεία μέσω της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών,>> είπε ο Shefali Sharma, διευθυντής της IATP.

<< Αυτή η έκθεση επίσης δείχνει το ρόλο κλειδί που παίζουν στη δημιουργία της κλιματικής αλλαγής.>>

Περισσότερα για : γαλακτοβιομηχανία, βιομηχανία κρέατος, αέρια του θερμοκηπίου, κλιματική αλλαγή, ορυκτά καύσιμα

Πηγή: Independent

Μετάφραση: Αριάνα Ανδρεοπούλου