“Είχα την χαρά να κάνω μια παρουσίαση στο Αμερικάνικο Συνέδριο Κοινωνιολογίας τον περασμένο Αύγουστο στο Σαν Φρανσίσκο, σε ένα πάνελ αποτελούμενο από αρκετές ταλαντούχες γυναίκες μελετήτριες στον τομέα Ζώα & Κοινωνία.

Μια άλλη παρουσίαση, αυτή της Racine Jacques, μιας φοιτήτριας του πανεπιστημίου της κεντρικής Florida  με Ph.D, μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, μιας και έκανε αναφορά σε μια βίγκαν φεμινιστική θεωρία. Η δεσποινίς Jacques ανακάλυψε μία πάρα πολύ δυνατή σχέση ανάμεσα σε βιασμούς και την ύπαρξη σφαγείων για βοδινό κρέας μέσα στην κοινότητα. Αυτή η σχέση παρέμεινε δυνατή ακόμη και όταν ελέγχονταν  αρκετές άλλες παράμετροι τυπικά υπεύθυνες για την αύξηση των αριθμό των εγκλημάτων. Στην έρευνά της αναφέρει  ότι η παρουσία ενός σφαγείου αντιστοιχεί με μια αύξηση της τάξης του 166% στο ποσοστό των βιασμών. Η μελέτη της αυτή ελέγχει και άλλες μορφές εγκλήματος, αλλά ο βιασμός ξεχωρίζει σε σημαντικό βαθμό.

Racine Jacques

Racine Jacques

Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει εν μέρει αυτό που οι βίγκαν φεμινίστριες μελετήτριες υποθέτουν εδώ και δεκαετίες: ότι δηλαδή η βία εναντίον των γυναικών και η βία ενάντια στα ζώα είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους και πιθανόν επιβαρύνονται από τον νόμο της πατριαρχίας και την καπιταλιστική οικονομία. Σε μια κοινωνία που τα σώματα των γυναικών και των άλλων ζώων θεωρούνται εμπορεύματα και πόροι για τους προνομιούχους, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη που βρίσκουμε διασταυρώσεις βίας.”

*Η μελέτη της δεσποινίδας Racine, ‘’Social Disorganization in Slaughterhouse Communities’’ (Κοινωνική αποδιοργάνωση στις κοινότητες σφαγείων) δημοσιεύτηκε το 2015 στο τεύχος 23 του περιοδικού Society & animals.

**Γράφει η Dr. Wrenn, λέκτορας κοινωνιολογίας και πρώην διευθύντρια στις έμφυλες μελέτες (2016-2018) του πανεπιστημίου του Monmouth. Πηγή : The Vegan Feminist Network

Μετάφραση: Αριάνα Ανδρεοπούλου