Όταν πριν περίπου τρία χρόνια αποφάσισα, να βγάλω από την ζωή μου τα ζωικά προϊόντα, το έκανα για την αγάπη και τη συμπόνια, που νιώθω για τα ζώα. Είχα την τύχη, να μεγαλώσω περικυκλωμένη από ζώα. Μπορεί να μην ένιωθα πάντα άνετα με τους ανθρώπους , αλλά με τα ζώα δεν είχα ποτέ αυτό το πρόβλημα. Την αποδοχή που ένιωθα από αυτά, την ένιωσα πολλά χρόνια αργότερα από ανθρώπους. (Εξαιρούνται κάποια άτομα, που πάντα με αποδέχτηκαν και ας μην το είχα καταλάβει)

Στο θέμα μας όμως. Όταν, λοιπόν, όπως έλεγα πήρα αυτή την απόφαση, είχα πλήρη άγνοια επί του θέματος.  Δεν γνώριζα άλλα άτομα, που είχαν πάρει αυτή την απόφαση. Δεν είχα ιδέα από πού να ξεκινήσω και για κανένα λόγο δεν ήμουν έτοιμη για αυτά που ανακάλυψα στην πορεία.

Ορίστε οι λόγοι που δεν χρειάζεται να αγαπάς τα ζώα, για να μην τρως αυτά και τα παράγωγα τους :

  • Σε νοιάζει η υγεία σου

Υπάρχουν άνθρωποι, που σταμάτησαν να τρώνε ζωικά προϊόντα, γιατί νοιάζονται για την υγεία τους. Πρόσφατες έρευνες, και όχι μόνο, μας δείχνουν πόσο επιβλαβές είναι για την υγεία μας, να καταναλώνουμε ζωικά προϊόντα. Κάποιες από τις σύγχρονες ασθένειες συσχετίζονται με τη Δυτική διατροφή, και υπάρχουν άνθρωποι, που κατάφεραν να θεραπευτούν, αλλάζοντας την διατροφή τους σε μια 100% χορτοφαγική διατροφή. Αν δεν θέλεις να είσαι υγιείς για ‘σένα, κάνε το για τα άτομα που νοιάζεσαι. Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις ντοκιμαντέρ και επιστημονικές έρευνες για να ενημερωθείς περαιτέρω.

  • Σε νοιάζει ο πλανήτης

Αν νοιάζεσαι για τον πλανήτη, η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι κάτι, που ΠΡΕΠΕΙ να σε απασχολεί. Υπάρχουν πολλές έρευνες που επιβεβαιώνουν, πως μια 100% χορτοφαγική διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή,που μπορούμε να κάνουμε, για να μειώσουμε την ρύπανση και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, μια πρόσφατη έρευνα λέει πως :  «Ο τομέας της κτηνοτροφίας θα μπορούσε, να είναι υπεύθυνος για το 80% των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 και πως αν τις βάλουμε όλες μαζί, οι πέντε κορυφαίες εταιρείες παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως είναι ήδη υπεύθυνες, για περισσότερες εκπομπές από τις ExxonMobil, Shell ή BP». Το συμπέρασμα της έρευνας  είναι πως:  «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στις χώρες όπου κυριαρχούν οι 35 κορυφαίες εταιρείες, πρέπει να μειωθεί σημαντικά». Δες περισσότερες πληροφορίες εδώ.

  • Σε νοιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και είσαι ενάντια στην βία,

Οι άνθρωποι  που δουλεύουν σε κτηνοτροφικές μονάδες ή σε σφαγεία τείνουν, να γίνονται βίαιοι, για να αντέξουν αυτή την δουλειά. Δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες. Τραυματίζονται, γιατί δεν τους γίνεται μια στοιχειώδη εκπαίδευση και δέχονται συστηματική εκμετάλλευση. Επίσης, συχνά απομονώνονται από τον περίγυρο τους και νιώθουν, πως μια τέτοια εργασία είναι η μόνη τους επιλογή, και μάλλον είναι… Σημαντικό είναι να αναφερθεί, πως οι περισσότεροι είναι μετανάστες ή προέρχονται (μισώ αυτή την έκφραση, αλλά δεν μπορώ, να σκεφτώ κάποια άλλη) από κατώτερα κοινωνικά στρώματα ή δεν είχαν πρόσβαση σε μία στοιχειώδη μόρφωση. Επιπροσθέτως, οι κτηνοτροφικές μονάδες ρυπαίνουν τα πάντα γύρω τους. Αυτό έχει φυσικά ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που κατοικούν κοντά σε αυτές, να αρρωσταίνουν. Τέλος, μέσα από μελέτες έχει διαπιστωθεί, πως η παρουσία ενός σφαγείου μπορεί, να αυξήσει το ποσοστό των βιασμών  μέσα στην κοινότητα.

  • Θες να κάνεις ή έχεις οικογένεια

Ξαναδιάβασε το νούμερο 2 και σκέψου σε ποία κατάσταση βρίσκεται ο πλανήτης και πόσο θα χειροτερέψει. Αλήθεια, θέλεις η οικογένεια σου, να ζει σε έναν μολυσμένο πλανήτη; Αν δεν έχεις ακόμη οικογένεια και είναι στα άμεσα σχέδια σου να κάνεις, σκέψου που θα ζήσουν αν ο πλανήτης καταστραφεί. Καλό θα ήταν, επίσης, να ξαναδιαβάσεις το νούμερο 1 και να αναλογιστείς πόσο κακό μπορεί να κάνει μια διατροφή με ζωικά προϊόντα στην υγεία της οικογένειας σου.

  • Είσαι φεμινιστής ή φεμινίστρια

Τα θηλυκά (κυρίως) ζώα στην κτηνοτροφία βιάζονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο (τους γίνεται τεχνίτη γονιμοποίηση, για να μείνουν έγκυος), τους κλέβουν τα παιδιά και αποφασίζουν, πως θα τα εκμεταλλευτούν με βάση το φύλο τους. Γιατί, λοιπόν, να θες να στηρίξεις μια βιομηχανία, που εκμεταλλεύεται τα σώματα άλλων και που εκμεταλλεύεται την μητρότητα ; Κοινώς, η κτηνοτροφία στερεί από πλάσματα που έχουν συναίσθηση δικαιώματα, που εσύ δεν θα ήθελες να σου στερήσουν.

Θα  μπορούσα να γράψω άλλα τόσα….

Θα κλείσω λέγοντας, πως αν όλοι φερόμασταν στους άλλους*, όπως θα θέλαμε να μας φέρονται, μπορεί να ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο. Δεν χρειάζεται, να αγαπάς κάποιον, για να τον σέβεσαι.

*Ακόμη και στα ζώα.

Aριάνα Ανδρεοπούλου