Ήθος & Ενσυναίσθηση

Ένα μη κερδοσκοπικό εγχείρημα που έχει σκοπό την προαγωγή του αντισπισισμού, του δικαίου εμπορίου και της οικολογίας (Zero Waste τρόπου ζωής) στην Ελληνική κοινωνία.

 Οραματιζόμαστε έναν κόσμο που ο ακτιβισμός μας δε θα έχει πια λόγο ύπαρξης γιατί όλα τα μη ανθρώπινα ζώα θα είναι ελεύθερα και θα ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον το οποίο θα έχει πάψει πια να βιάζεται από τους ανθρώπους.

Γιατί Ethos & Empathy; Ποιo είναι το μήνυμα και ποιo είναι το όραμα;

Το μήνυμα είναι να ζει κανείς με ήθος και ενσυναίσθηση. Να δρα κανείς με ευπραξία.

Το όραμα είναι ένας κόσμος δίχως κάθε είδους διακρίσεις κι ένας πλανήτης χωρίς σκουπίδια. Ένας κόσμος δηλαδή όπου δεν υπάρχει σπισισμός, ρατσισμός, σεξισμός, ομοφοβία κι ένας κόσμος που δεν εκμεταλλεύεται κανείς τους πιο αδύναμους και ούτε θα τους κάνει να νιώθουν κατώτεροι. Ονειρευόμαστε έναν πλανήτη καθαρό, που δεν πλήττεται από τον υπερπληθυσμό του ανθρώπινου είδους και όλα τα δεινά που αυτός επιφέρει…

Οραματιζόμαστε όμως πρωτίστως έναν κόσμο που ο ακτιβισμός μας δε θα έχει πια λόγο ύπαρξης γιατί όλα τα μη ανθρώπινα ζώα θα είναι ελεύθερα και θα ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον το οποίο θα έχει πάψει πια να βιάζεται από τους ανθρώπους.

Αντισπισισμός! Τι είναι και που στοχεύει;

Ο αντισπισισμός μάχεται για την εξάλειψη του σπισισμού. Σπισισμός (ή ειδισμός) είναι η διάκριση των ζώων με βάση το είδος τους (species), σε αναλογία με τον ρατσισμό και τον σεξισμό, αυτή η έννοια αναφέρεται στην ιδεολογία που θεωρεί ότι οι ζωές και τα συμφέροντα των ζώων μπορούν να παραβλεφθούν απλώς επειδή αποτελούν άτομα άλλων ειδών.

Οι αντισπισιστές μάχονται για την ολική απελευθέρωση των ζώων κι είναι αγώνας για αναρχία. Θεωρούν την υιοθέτηση της βιγκαν διατροφής και τον βίγκαν τρόπο ζωής ως παθητική μορφή αγώνα αλλά αντιλαμβάνονται παράλληλα αυτή την επιλογή ως αναρχική. Απορρίπτουν στο σύνολό τους τις καπιταλιστικές -κι όχι μόνο- οικονομικές δομές αλλά και κάθε είδους εξουσιαστική δομή και ιεραρχία. Το αντισπισιστικό κίνημα απευθύνεται όχι μόνο σε ζητήματα σχετικά με την καταπίεση των ζώων, αλλά και σε κάθε ζήτημα κοινωνικής ανισότητας κι εκμετάλλευσης (ρατσισμό, σεξισμό, ομοφοβία). Μάχονται λοιπόν ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και εκμετάλλευσης όλων των καταπιεσμένων, όχι μόνο των μη ανθρώπινων ζώων. Τα άτομα του κινήματος απελευθέρωσης ζώων έχουν παρομοιαστεί με τους “Μαχητές της Ελευθερίας” που απελευθέρωναν αιχμαλώτους στην ναζιστική Γερμανία.

Πως ξεκινήσατε και ποιες είναι οι δράσεις σας μέχρι τώρα;

Ξεκινήσαμε το φθινόπωρο του 2017 στήνοντας την ιστοσελίδα μας www.ethosandempathy.org στην οποία συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που μπορεί να χρειαστεί κάποιος που έχει αφυπνιστεί και θέλει να ζήσει πιο ηθικά. Συλλέξαμε για παράδειγμα όλα τα βιβλία κι όλα τα ντοκιμαντέρ σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων και τον βίγκαν τρόπο ζωής. Φτιάξαμε ένα βίγκαν ευρετήριο δηλ. μία σελίδα στην οποία μπορεί κανείς να βρει όλες τις βίγκαν – cruelty free υπηρεσίες και τα βίγκαν – cruelty free προϊόντα στην Ελλάδα. Κυρίως όμως, αρχίσαμε να δημοσιεύουμε δικά μας αλλά και πολλά μεταφρασμένα άρθρα για να μπορεί κάποιος που δεν έχει ευχέρεια στην Αγγλική γλώσσα, να επιμορφωθεί σε ότι αφορά ζητήματα δικαίου εμπορίου, οικολογίας, zero waste τρόπου ζωής και φυσικά σε ότι αφορά τα δικαιώματα και την απελευθέρωση των ζώων.

Μέχρι τώρα έχουμε κάνει 4 δράσεις: H πρώτη ήταν η συμμετοχή της Αθήνας στο Global Eye Contact Event που διοργανώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι Liberators International, η δεύτερη ήταν η προβολή δύο ντοκιμαντέρ που αφορούν την ρύπανση από τα πλαστικά και το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργούν τα πλαστικά καλαμάκια, η τρίτη ήταν η ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τον σπισισμό που έγινε στις 25 Αυγούστου (Παγκόσμια ημέρα για το τέλος του σπισισμού) σε 5 πόλεις μέσω διανομής φυλλαδίων  – τα οποία είχαν πληροφορίες για τον σπισισμό (εκτυπωμένα σε ανακυκλωμένο χαρτί φυσικά) και η τέταρτη ήταν η προετοιμασία βίγκαν φαγητού το οποίο μοιράστηκε σε 90 άστεγους μέσα σε οικολογικές – κομποστοποιήσιμες συσκευασίες. Στο μεταξύ όμως, έχουν γίνει και μικρές δράσεις ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με την κακοποίηση και εκμετάλλευση που βιώνουν σε καθημερινό επίπεδο τα ζώα εξαιτίας του σπισισμού (όπως για παράδειγμα η διανομή φυλλαδίων στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ με σκοπό να κάνουμε τον κόσμο να σκεφτεί την σύνδεση ανάμεσα στον αντισπισισμό και τον αντιρατσισμό).

Έγινε η πρώτη επίσημη πορεία για τα δικαιώματα των ζώων στην Ελλάδα. Μίλησέ μας για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης;

Οι πορείες είναι αναγκαίες στα πλαίσια του πολιτικού ακτιβισμού. Οι περισσότεροι βίγκαν νομίζουν πως επηρεάζοντας άλλο κόσμο να γίνει βίγκαν θα πετύχουμε την απελευθέρωση των ζώων. Όμως, ενώ οι βίγκαν ανά τον κόσμο αυξάνονται-αυξάνονται και τα ζώα που εκτρέφονται και δολοφονούνται κάθε χρόνο, στο βωμό της εκμετάλλευσής τους για διατροφή, ένδυση και εξέλιξη των επιστημών. Ο βιγκανισμός, δυστυχώς, γενόμενος mainstream, έχει πέσει θύμα του καπιταλισμού και αντί να στοχεύει στην απελευθέρωση των ζώων, τελικά στοχεύει στην μετατόπιση του καταναλωτικού μας μοντέλου. Σαφώς και αυτήν την μετατόπιση την αναγνωρίζουμε όμως, απλώς πιστεύουμε ότι δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα αλλά  έναν προθάλαμο. Όσοι μαχόμαστε για τα δικαιώματα των ζώων και την αναγνώριση αυτών, θα πρέπει να σκεφτούμε πώς ανέβηκε ο φεμινισμός, πώς “έπαψαν” τα σκλαβοπάζαρα (και βάζω εισαγωγικά γιατί δυστυχώς ακόμη και σήμερα πωλούνται σκλάβοι, για παράδειγμα στη Λιβύη) κ.α. Σίγουρα πάντως όχι μιλώντας στον κόσμο έναν προς έναν. Η απαίτηση της δικαιοσύνης ισοδυναμεί με νομοθετική, θεσμική ή κοινωνική αλλαγή ενώ η κλήση προς την αρετή είναι αποπολιτικοποιημένη: ζητά από τους ανθρώπους να αλλάξουν την ατομική τους συμπεριφορά – όπως πολύ σωστά το έθεσαν οι ακτιβιστές της 269 Libération Animale.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα τώρα;

Έχουμε πολλά στην ατζέντα μας. Θέλουμε να πιέσουμε τους αρμόδιους φορείς για χρέωση της πλαστικής σακούλας παντού και όχι μόνο σε σούπερ μάρκετ και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς επίσης η χρέωση αυτή πρέπει να αυξηθεί. Θέλουμε να ποινικοποιηθεί η ρίψη των σκουπιδιών, να μπει φόρος στο κρέας για να καλυφθούν τα περιβαλλοντικά κόστη και τα κόστη στον τομέα της υγείας – που προκαλούνται από την κατανάλωση του κρέατος και τέλος να δημιουργηθεί μια νέα πιστοποίηση δικαίου εμπορίου, που θα είναι δίκαιο και για τα μη ανθρώπινα ζώα όμως. Το μεγαλύτερο όνειρο όμως είναι να στήσουμε ένα καταφύγιο για ζώα φάρμας, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται σχολεία και ιδρύματα με σκοπό να δουν τα παιδιά αυτά τη φυσική συμπεριφορά αυτών των ζώων. Γιατί αν το σκεφτείτε, δεν έχουμε δώσει την ευκαιρία σε αυτά τα ζώα να μας δείξουν πόσο παιχνιδιάρικα, τρυφερά κι έξυπνα είναι, αφού το είδος μας τα έχει μια ζωή στοιβαγμένα σε σκοτεινούς βρώμικους χώρους που δε μπορούν καλά-καλά να κινηθούν γύρω από τον εαυτό τους. Τα παιδιά πρέπει να δουν πόσο παιχνιδιάρες είναι οι αγελάδες, πόσο έξυπνα και γλυκά είναι τα γουρούνια, πόσο τρυφερές είναι οι γαλοπούλες και οι κότες.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία!