Τώρα που οι θερμοκρασίες χαμήλωσαν ακόμη περισσότερο, και έπεσε το πρώτο χιόνι, θα πρέπει να λάβουμε κάποια πράγματα που αφορούν τα αδεσποτάκια που συναντούμε υπόψιν.

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που ακόμα και αν είσαι κάποιος που δεν ταΐζει και φροντίζει τα αδέσποτα ζώα γενικά, είναι σωτήριο να το κάνεις τώρα που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές. Κάντε τον κόπο και διαβάστε αυτές τις γραμμές, αν δεν ξέρατε ίσως σας κάνουν να καταλάβετε την μεγάλη ανάγκη που έχουν τα ζώα όταν έχει κρύο, και με πολύ απλές κινήσεις σας να τα βοηθήσετε να επιβιώσουν τον χειμώνα.

Σε έκθεση σε δριμύ ψύχος ο οργανισμός μέσω του θερμορυθμιστικού του συστήματος αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, έχει ανάγκη να παράξει περισσότερη θερμότητα ώστε να αποφευχθεί η υποθερμία, προκαλείται μυικός τρόμος και απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας ώστε ο οργανισμός να καταφέρει να διατηρήσει την ζωτική θερμοκρασία και την ομοιοστασία του σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αν δεις ένα ζώο να τρέμει δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι θα πεθάνει από το κρύο, αλλά εφόσον δεν έχει στην διάθεσή του τροφή για να διατηρήσει τον μυικό τρόμο, αν δεν υπάρχει θερμοκρασιακά προφυλαγμένος χώρος για να προστατευθεί, τότε η θερμοκρασία που χάνει είναι περισσότερη από αυτήν που μπορεί να παράξει το σώμα του, και το επόμενο στάδιο είναι η υποθερμία που το καθιστά στην επικίνδυνη ζώνη.

Ζώο με ΗΠΙΑ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ μπορεί να παρουσιάζει:

-μυικό τρόμο
-ωχρότητα βλεννογόνων
-ταχυκαρδία
-υπέρταση
– θερμοκρασία 34-37oC

Σε ΜΕΤΡΙΑ υποθερμία:

-ολιγουρία
-αδύναμο σφυγμό
-βραδυκαρδία
-υπόταση
-λήθαργο
-θερμοκρασία 30-34οC

Σε ΣΟΒΑΡΗ υποθερμία:

-καρδιακή αρρυθμία
-μυδρίαση
-θερμοκρασία χαμηλότερη των 30οC
-κώμα
-θάνατος

Στην περίπτωση μέτριας-σοβαρής υποθερμίας το ζώο χρήζει άμεσα ιατρικής βοήθειας, γιατί μπορεί να πέσει σε κώμα και να πεθάνει λόγω κατάρρευσης των εσωτερικών του συστημάτων.

Πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο ώστε να καταλάβετε αν μπορείτε να του προσφέρετε φροντίδα ή αν χρήζει άμεσα νοσηλείας. Όταν η θερμοκρασία βρίσκεται λίγο κάτω από τους 37οC μπορούμε να ζεστάνουμε το ζώο και να του προσφέρουμε τροφή. Σε περίπτωση αρκετά πιο χαμηλής θερμοκρασίας μπορεί να χρειάζεται να του παρασχεθεί πιο εξειδικευμένη βοήθεια όπως χορήγηση οξυγόνου ή ορών ενδοφλέβια.

Αυτό που πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα είναι να μην προσπαθήσετε να ζεστάνετε το ζώο απότομα πχ με ένα αερόθερμο που στρέφεται απευθείας πάνω του, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Πρέπει η επαναιμάτωση των πιο περιφερικών τμημάτων του σώματος να γίνει σταδιακά ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω διαταραχή της εσωτερικής κατάστασης. Μεταφέρετε το ζώο σε θερμότερο περιβάλλον ώστε να μην χαθεί περισσότερη θερμότητα, και φροντίστε να μην το υπερθερμάνετε απότομα. Αν βρείτε ένα ζώο πολύ παγωμένο και με ασθενείς τις αισθήσεις του, η μεταφορά του σε θερμαινόμενο χώρο επείγει να γίνει άμεσα, μπορεί να σας φαίνεται «σαν πεθαμένο», αλλά με αυτό τον τρόπο θα το βοηθήσετε να ανανήψει, πάντοτε όμως σε κρίσιμες καταστάσεις πρέπει το ζώο να μεταφέρεται σε κάποια κλινική ή κτηνιατρείο ώστε να ληφθούν πιο εξειδικευμένα σωστικά μέτρα.

Από την πολύ χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να συμβούν επίσης κρυοπαγήματα στα άκρα, καθώς ενεργοποιούνται μηχανισμοί για την αποτελεσματική διατήρηση της εσωτερικής θερμότητας, μειώνεται η αιμάτωση στο δέρμα και τους εξωτερικούς ιστούς, παρατεταμένη όμως μείωση της αιμάτωσης μπορεί να προκαλέσει νέκρωση και ανεπανόρθωτη βλάβη των ιστών. Τα δάκτυλα, τα αυτιά, η ουρά θα είναι εξαιρετικά κρύα και θα εμφανίζονται λευκότερα του φυσιολογικού. Αν το ζώο εμφανίζει σημάδια υποθερμίας μην προτιμήσετε να ζεστάνετε πρώτα τα σημεία αυτά, σημαντικότερο είναι να ανέλθει πρωτίστως η εσωτερική θερμοκρασία του.

Καλύτερη από όλα είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ. Προσφέρετε ΦΑΓΗΤΟ στα ζώα, μπορεί να τους σώσει τη ζωή στο κρύο.
Τοποθετήστε ΧΑΡΤΟΚΟΥΤΑ Ή ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΣΟΥΝ ΩΣ ΣΠΙΤΑΚΙΑ σε προστατευμένα σημεία να μπουν και να κουρνιάσουν μέσα.

Όταν το κρύο είναι πολύ βαρύ την νύχτα, μην διστάσετε να ανοίξτε το σπίτι σας να μπουν τα αδέσποτα της γειτονιάς να διανυκτερεύσουν.

Οι γάτες της γειτονιάς μου το καλοκαίρι τρώνε πολύ επιλεκτικά αυτά που τους προσφέρω, τώρα στο κρύο καθαρίζουν τα πιατάκια τους, ότι φαγητό και αν έχουν μέσα, αυτό λέει πολλά. Κοιμούνται στα σπιτάκια που τους έχω φτιάξει αγκαλιασμένα αποδεικνύοντας μου την ανάγκη που είχαν.

——

Ευχαριστούμε πολύ την Δανάη Ευαγγελία Τανάκη – Τελειόφοιτη φοιτήτρια κτηνιατρικής, που μας έδωσε την άδεια να αναδημοσιεύσουμε αυτήν την πολύ σημαντική ανάρτησή της! Παρακαλούμε προωθήστε την και αναδημοσιεύστε την στα κοινωνικά δίκτυα.

Υ.Γ Κάτι ακόμη που θα θέλαμε να τονίσουμε, είναι να χτυπάτε τα καπό των αυτοκινήτων πριν βάλετε μπρος γιατί κουρνιάζουν κοντά στις μηχανές μικρά γατάκια λόγω της θερμότητας που αυτές εκπέμπουν.

Y.Γ 2: Επειδή και τα πτηνά δυσκολεύονται τις μέρες αυτές, για εκείνα μπορούμε να κάνουμε τα εξής: Βάζουμε λιόσπορους, μίγμα σπόρων ή και κοτσυφοτροφή από κάποιο pet shop, βρασμένο ρύζι, βρώμη, σπόρους ανακατεμένους με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι…Χρειάζονται θερμίδες για να ανταπεξέλθουν στην κρύα νύχτα (Από ανάρτηση της ANIMA). Και πιο αναλυτικά πληροφορίες εδώ: Η σωστή τροφοδοσία πουλιών στις πολύ κρύες μέρες του Χειμώνα