Τα πλαστικά προϊόντα είναι βολικά και όλοι μας τα χρησιμοποιούμε ευρέως, αλλά η ρύπανση από πλαστικά αποτελεί ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απειλεί όλο και περισσότερο τους θαλάσσιους οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων κητωδών και των δελφινιών. Για να αναδείξουν αυτό το πρόβλημα, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος ανέλυσαν το στομαχικό περιεχόμενο από 34 άτομα εφτά ειδών κητωδών που εκβράστηκαν στην Ελλάδα. Μεγάλα κομμάτια πλαστικών βρέθηκαν στο στομάχι εννιά ατόμων από τέσσερα διαφορετικά είδη κητωδών: τη φώκαινα, το σταχτοδέλφινο, τον ζιφιό και τον φυσητήρα.

Αυτός o αδύνατος, νεαρός φυσητήρας βρέθηκε νεκρός στη Μύκονο το 2006 (Α). Το στομάχι του ήταν αφύσικα μεγάλο (Β) καθώς περιείχε περίπου 120 πλαστικές σακούλες, σχοινιά και αλιευτικά δίχτυα (C).

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν την προέλευση ορισμένων πλαστικών προϊόντων όπως πλαστικές σακούλες και περιτυλίγματα. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να τα είχε χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε / οποιαδήποτε από εμάς και να έφτασαν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο (π.χ. παρασυρόμενα από τις ανοιχτές χωματερές μέσω του ανέμου και της βροχής) στη Μεσόγειο, για να καταλήξουν εν τέλει στο στομάχι αυτών των ζώων.

Μια πλαστική σακούλα (Α & Β) προήλθε από ένα ψητοπωλείο στη Θεσσαλονίκη ενώ βρέθηκαν επίσης πλαστικές σακούλες τόσο ελληνικής (C) όσο και τουρκικής (D) προέλευσης, όπως και περιτυλίγματα από μπισκότα (E & F) καθώς και από συσκευασία 6 αναψυκτικών Iced Tea (G).

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, το πιο επιβαρυμένο είδος ήταν ο απειλούμενος φυσητήρας (ο γνωστός σε όλους μας Μόμπι Ντικ) καθώς το 60% των ατόμων που βρέθηκαν (δέκα συνολικά) είχαν καταναλώσει πλαστικά. Μεταξύ των διαφόρων πλαστικών αντικειμένων (π.χ. περιτύλιγμα από αναψυκτικά, σακούλες από σούπερ μάρκετ, δίχτυα, σχοινιά κ.λπ.), οι πλαστικές σακούλες ήταν το πιο συχνό εύρημα στα στομάχια των ζώων. Δυστυχώς, τα πλαστικά ήταν η αιτία θανάτου για τρία από τα εννιά ζώα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πλαστικά έφραξαν το στομάχι των ζώων προκαλώντας αρχικά αίσθημα κορεσμού και στη συνέχεια βαθμιαία ασιτία η οποία εν τέλει οδήγησε στον αργό και βασανιστικό θάνατο τους.

Επομένως, είναι φανερό ότι τα πλαστικά προϊόντα, που καθημερινά χρησιμοποιούμε μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά βλαβερά για την θαλάσσια πανίδα μας.

Καθώς κανένας μας δεν είναι αθώος μπροστά σε αυτό το παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, είναι πια καιρός να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να απαγορεύουμε την υπέρμετρη παραγωγή πλαστικών προϊόντων!

Σχετικά με την φωτογραφία εξωφύλλου: Εναέρια φωτογραφία, που δείχνει τα πλαστικά απορρίμματα που βρέθηκαν στο στομάχι του νεαρού φυσητήρα απλωμένα σε ένα γήπεδο τένις (περίπου 33 τ.μ. σε έκταση). Οι άνθρωποι στο πλάνο έχουν ύψος 1.71 μ.

Μπορείτε να βρείτε την δημοσίευση εδώ.