Αμέτρητοι/ες Vegan έχουν ζώα συντροφιάς ή φροντίζουν διασωσμένους σκύλους και διασωσμένες γάτες. Το αν μπορούν τα ζώα συντροφιάς να είναι Vegan αποτελεί ακόμη σημείο συζήτησης.

Μπορούν τελικά οι σκύλοι μας και οι γάτες μας να είναι Vegan?

H απάντηση είναι πως Ναι!

Οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να είναι υγιείς και μάλιστα να ευδοκιμούν με μια vegan δίαιτα. Ένας vegan σκύλος, ο Bramble είναι στη λίστα με τους 8 γηραιότερους σκύλους (πέθανε 25 ετών).

Ο Andrew Knight, εξέχων κτηνίατρος και επιστήμονας, στον τομέα  Animal Welfare and Ethics, από το Πανεπιστήμιο του Winchester, μας  εξηγεί:

‘’Οι γάτες και οι σκύλοι, όπως όλα τα είδη ζώων απαιτούν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, παρά συγκεκριμένα τρόφιμα. Οι δίαιτες που αποτελούνται  εξ’ολοκλήρου από λαχανικά κι όσπρια, μεταλλικά στοιχεία και συνθετικά συστατικά  μπορούν να ικανοποιήσουν την απαραίτητη βιοδιαθεσιμότητα και τις διατροφικές απαιτήσεις των γατιών μας καθώς και την γεύση των αγαπημένων μας φίλων.΄΄

Οι γάτες χρειάζονται ταυρίνη, την οποία πολλοί ισχυρίζονται ότι μπορούν να πάρουν μόνο από το κρέας. Η παλιά μέθοδος απομόνωσης της ταυρίνης ήταν ξεπερασμένη στη δεκαετία του 1920, αντικαθιστώντας την με μια πιο αποτελεσματική συνθετική διαδικασία. Η ειρωνεία του συνολικού προβλήματος της ταυρίνης είναι ότι πολλές γάτες βασίζονται σε συνθετική ταυρίνη ούτως ή άλλως καθώς οι περισσότερες τροφές για κατοικίδια με βάση το κρέας χρησιμοποιούν την ίδια συνθετική ταυρίνη που χρησιμοποιούνται στις Vegan ζωοτροφές. 

Σκέφτεστε “δεν συμφωνεί με αυτό ο κτηνίατρος μου”. Δυστυχώς, οι περισσότεροι κτηνίατροι δεν εκπαιδεύονται σχετικά με τις δίαιτες για τα ζώα. Το εκπαιδευτικό υλικό για τα λίγα μαθήματα διατροφής που λαμβάνουν οι κτηνίατροι γράφεται από τις εταιρείες παραγωγής ζωοτροφών για κατοικίδια ζώα και αποτελείται από τα αποτελέσματα μελετών που έχουν διενεργήσει οι ίδιες οι εταιρείες.

Πώς παράγονται οι κοινές ζωοτροφές

Η βιομηχανία τροφίμων για τα κατοικίδια ζώα μας λέει ότι τα συσκευασμένα προϊόντα αποβλήτων σφαγείων είναι απαραίτητα για τη σωστή διατροφή τους και πολλοί από εμάς αποδέχονται αυτήν την κατάσταση.Το 50% όλων των ζώων δεν χρησιμοποιείται για ανθρώπινη τροφή. Αυτό που μένει – το κεφάλι, τα πόδια, τα οστά, το αίμα, ο εγκέφαλος, τα έντερα, τα όργανα, τα λίπη και τα αγέννητα μωρά μπαίνουν στο φαγητό του κατοικίδιου ζώου σας.

Τροφή για ζώα συντροφιάς γίνονται επίσης τα  4D (dead,dying,diseased,disabled) δηλαδή τα άρρωστα ζώα, τα ανάπηρα ζώα,  τα ετοιμοθάνατα ζώα καθώς και τα νεκρά. Μετά από αιτήματα πολιτών όμως, στις 30 Απριλίου 2019 Ο FDA ανακοίνωσε ότι αυτό πλέον δεν θα επιτρέπεται.

Ωστόσο Ο FDA δεν αντιτίθεται στην εκτροπή των ζωοτροφών σε :

-Τρόφιμα νοθευμένα με εκκρίματα τρωκτικών, κατσαρίδων ή πουλιών.

-Τρόφιμα επιμολυσμένα από φυτοφάρμακα που υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια ανοχής ή δράσης.

-Τρόφιμα επιμολυσμένα από φυτοφάρμακα όταν το εν λόγω παρασιτοκτόνο δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση σε τρόφιμο ή ζωοτροφή.

-Τρόφιμα επιμολυσμένα από βιομηχανικά χημικά προϊόντα.

-Τρόφιμα επιμολυσμένα από φυσικές τοξικές ουσίες.

-Τρόφιμα επιμολυσμένα από βρωμιά.

-Τρόφιμα με μικροβιολογικά επιμολυσμένα.

– Τρόφιμα με υπολείμματα φαρμάκων άνω του επιτρεπτού ορίου ή μη επιτρεπόμενα.

Τα χαλασμένα σάπια κρέατα που περισσεύουν από σούπερ μάρκετ περιλαμβάνονται επίσης σε τροφές ζώων συντροφιάς. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους σε τροφή μάλιστα δεν είναι υποχρεωμένοι να τα βγάλουν πρώτα από τα πακέτα τους και τυλίγονται με Styrofoam (ένα μονωτικό υλικό, σαν φελιζόλ, αλλά πιο συμπαγές) οπότε αλέθονται μαζί κι οι συσκευασίες.

Πολλά συστατικά τα οποία περιέχονται στα προϊόντα διατροφής για ζώα συντροφιάς όπως κρέας, πουλερικά και σπόροι θεωρούνται ασφαλή και δεν απαιτούν έγκριση πριν από την διάθεσή τους στην  αγορά από τον  FDA. Επιπλέον ο FDA διεξήγαγε μελέτη κατά την οποία ερεύνησε εάν στην τροφή για κατοικίδια ζώα υπήρχε πεντοβαρβιτάλη, το πιο κοινό φάρμακο ευθανασίας. Τα αποτελέσματα? Το βρήκαν!

Οι κοινές ζωοτροφές είναι προϊόντα που για την παραγωγή τους διεξάγονται πειράματα σε ζώα

Οι περισσότερες συμβατικές τροφές όχι μόνο περιέχουν νεκρά ζώα αλλά είναι και δοκιμασμένες στα ίδια τα ζώα. Η συντριπτική πλειονότητα των δοκιμών τροφίμων γίνεται σε εργαστηριακά πειράματα σε τρωκτικά, αλλά μερικά πραγματοποιούνται επίσης σε ινδικά χοιρίδια, σκύλους και κουνέλια.  Οι δοκιμές μπορεί να περιλαμβάνουν από του στόματος χορήγηση ενός τροφίμου ή εφαρμογή στο δέρμα ή τα μάτια. Ορισμένες διαδικασίες είναι οδυνηρές για τα ζώα και μπορεί να οδηγήσουν στην αναγκαστική δημιουργία βλάβης ή τραυματισμού των ζώων, για την ανάλυση και διερεύνηση των επιπτώσεων των τροφίμων ή των διαφόρων συμπληρωμάτων.

Το ανθρακικό αποτύπωμα των ζωοτροφών – ένα μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα

Ο προβληματισμός όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό που ταΐζουμε τα κατοικίδια ζώα μας, αλλά αφορά και τον σημαντικό  περιβαλλοντικό αντίκτυπο των ζωοτροφών. Οι γάτες και τα σκυλιά ακολουθούν διατροφή με βάση το κρέας και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η διατροφή με το υψηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα που υπάρχει.

Οι τροφές για τα κατοικίδια μας, εκτιμάται ότι ευθύνονται για το ένα τέταρτο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής κρέατος όσον αφορά την χρήση γης, νερού, ορυκτών καυσίμων, φωσφορικών αλάτων και παρασιτοκτόνων. Η  μοντέρνα τάση δε, να επιλέγουμε για τα ζώα μας ωμή τροφή τύπου barf (αποτελείται από ωμό αρνί ή μοσχάρι) ή ωμό κρέας γενικά είναι, από περιβαλλοντική άποψη,  ένα βήμα προς τα πίσω.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου UCLA διαπίστωσε ότι οι σκύλοι και οι γάτες ευθύνονται για το 25 έως 30% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κατανάλωσης κρέατος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι σκύλοι έχουν διπλάσιο ανθρακικό αποτύπωμα από πολλούς ανθρώπους.

Ένας σκύλος μεσαίου μεγέθους καταναλώνει περίπου 163 κιλά κρέατος σε ένα χρόνο και περίπου 95 κιλά δημητριακών. Λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα της γης που χρειάζεται για τη δημιουργία αυτής της ποσότητας φαγητού και της ενέργειας που χρησιμοποιείται, αυτό κάνει τον σκύλο σας να φέρει υψηλό αποτύπωμα άνθρακα. Μια μελέτη του 2009 από το Πανεπιστήμιο Victoria University of Wellington της Νέας Ζηλανδίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “οι σκύλοι έχουν διπλάσιο ανθρακικό αποτύπωμα από αυτό ενός τυπικού αυτοκινήτου SUV“. Ο John Barrett του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης, στο York στην Μεγάλη Βρετανία, επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της μελέτης της Νέας Ζηλανδίας. “Η κατοχή ενός σκύλου είναι πραγματικά πολυτέλεια, κυρίως λόγω του ανθρακικού αποτυπώματος του κρέατος”, δήλωσε ο Barrett στο New Scientist Magazine.

Μια vegan διατροφή είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πλέον ότι είναι ασφαλής και μάλιστα έχει οφέλη στην υγεία των ζώων όταν όμως καταναλώνουν ασφαλείς vegan ζωοτροφές, κατάλληλα σχεδιασμένες με όλα τα απαραίτητα συμπληρώματα, ποιότητας πολύ ψηλότερης από τις συμβατικές .

Τι είναι χειρότερο;

Να παρέχουμε σε γάτες και σκύλους  μια διατροφή Vegan που έχει δημιουργηθεί για τις διατροφικές τους ανάγκες ή να τους δίνουμε μια εξαιρετικά επεξεργασμένη τροφή με βάση το κρέας που αποτελείται από όγκους, νευρικό ιστό, αφρό πολυαιθυλενίου και ένα δηλητήριο σχεδιασμένο να τους σκοτώνει;

Αν ο καθένας  μας σταματήσει να τρώει κρέας αλλά συνεχίζει να δημιουργεί ζήτηση τροφών για κατοικίδια ζώα με βάση το κρέας, η βιομηχανία σφαγής ζώων θα εξακολουθήσει να είναι κερδοφόρα και τα ζώα θα εξακολουθούν να υποφέρουν άσκοπα.

Σε κτηνιατρικό συνέδριο που έλαβε χώρα στην Φινλανδία προ διετίας, έγινε λόγος για δημιουργία μονάδων εκτροφής κοτόπουλων που προορίζονται αποκλειστικά για ζωοτροφές. Οπότε οι ζωοτροφές δεν είναι πάντα και μόνο από απομεινάρια ζώων που σφάχτηκαν ούτως η άλλως για ανθρώπινη κατανάλωση. Όμοια υπάρχει ελληνική οικογενειακή φάρμα εκτροφής μοσχαριών και αρνιών, που εκτρέφονται μόνο για να γίνουν τα διαμελισμένα τους σώματα τροφή BARF.

Η ηθική επιλογή για το τι θα ταΐσουμε τα ζώα επιβαρύνει εμάς και όχι τα ζώα. Υπάρχει μια ποικιλία από Vegan ξηρές τροφές, κονσέρβες και λιχουδιές για σκύλους και γάτες. Αν δοκιμάσετε κάποιες και τα κατοικίδια ζώα σας δεν ικανοποιούνται, μην τα παρατήσετε, δοκιμάστε άλλες μάρκες και βρείτε την κατάλληλη για αυτά.

 


 

Πού θα τις βρείτε

**ΔΕΝ φέρνει πια το Bamboo Vegan την Ιταλική Ami Cat / Ami Dog δυστυχώς. Προσωπικά, έπαιρνα την Ami Cat από το Σλοβένικο Patatino (ενδεικτικά, τα μεταφορικά ενός 12,5 κιλου ξηράς τροφής ή ενός 7,5κιλου για Αθήνα είναι 15-20 ευρώ). Αλλά πλέον την αγοράζω από Γερμανία, από το Simply Vegan. Έρχεται συσκευασμένη σε χάρτινο κουτί, χωρίς πλαστικά bubble wraps…ενώ το Σλοβένικο συσκευάζει εντελώς αντί-οικολογικά.**

Δυο ακόμη Ιταλικές που μπορείτε να βρείτε στο Patatino για γάτες και σκύλους είναι οι V.E.G. Vegan Ethical GourmetBenevo. Για σκύλους με ευαισθησίες υπάρχουν και οι Ολλανδικές Denkadog Hypo-Sensitive και τέλος οι Γερμανικές Terra Pura Bio. Επίσης υπάρχει και η Ισπανική Veggie animals / pienso natural (στο petshop αυτό έχει και κονσέρβες Biopur κ.α).

Για παραγγελίες από εκεί επικοινωνείτε μέσω whatsapp στο 00393275324682

Στο Bio bites στην Γλυφάδα και στο Nutramedica στην Ερυθραία, μπορείτε να βρείτε την Forza Bio (Ιταλικής παραγωγής) για γάτες και σκύλους, αλλά αναγράφεται στην συσκευασία ότι δεν είναι πλήρης αυτή η τροφή για τα ζώα οπότε πιθανόν να μην έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά διότι η εταιρεία την έχει παράξει ως συμπληρωματική μάλλον.

Στο zooplus.gr μπορείτε να βρείτε τις Veggie Dog **(έχει κι άλλη μία αυτή η μάρκα – Γερμανικής παραγωγής) που είναι και συσκευασμένες σε χαρτί (με μια λεπτή επίστρωση πλαστικού μέσα όμως), τις Yarrah σε μεγάλο μέγεθος, την Pitti Boris που όμως δεν έχει L-carnitine και ταυρίνη οπότε μόνο σε μίξη με συμπλήρωμα προτείνεται μόνο (κι είναι κι η πιο φτηνή χορτοφαγική τροφή) καθώς και την Lukullus Veggie (ψυχρής έκθλιψης) που είναι η μόνη που δεν έχει καθόλου πλαστικό στην συσκευασία της. Επίσης την Greenwoods Veggie.

Κονσέρβες για σκύλους, οι Naturest vegan, εδώ κι εδώ ή εδώ.

Άλλες εναλλακτικές για γάτες είναι οι Αμερικάνικες Evolution που παράγονται εδώ και δεκαετίες, μία ακόμη είναι οι Αγγλικές Benevo .

Επίσης, υπάρχουν κι οι Ελβετικές Vegusto.

Εδώ θα δείτε προμηθευτές vegan ζωοτροφών σε όλον τον κόσμο.

Λιχουδιές για σκύλους: Soopa healthy bites, made in UK – τα έχει και το Patatino. Kαι Forza Bio από Nutramedica Ερυθραίας (με μήλο και με άλγη διαίτης). Εκεί έχει και πολλά κόκκαλα που πουλάνε χύμα!

Πρόσφατο σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Τhe telegraph: I put my dog on a vegan diet, so should you

Πρόσφατο σχετικό άρθρο στην εφημερίδα the Guardian: Vegan pet food as healthy for cats and dogs as meat, says veterinary professor

 

Vegan Canine Nutritionists

 

Γερμανία – Lisa Walther – ιστοσελίδα 

Αγγλία – Arielle Griffiths – ιστοσελίδα 

Αγγλία – SHEVEGA – ιστοσελίδα

Υπάρχουν και στην Αμερική κάποιες αλλά χρεώνουν 200 και 500 δολλάρια τη συνεδρία, οπότε δε νομίζω ότι αξίζει να συμπεριληφθούν στην λίστα.

Η μία εξ αυτών εξέδωσε βιβλίο πάντως, που είναι προσιτή η τιμή του, ειδικά το ebook : The plant-powered dog – Unleash the healing powers of a whole-food plant-based diet to help your canine companion enjoy a healthier, longer και για το ebook εδώ.

 

Ένα βιβλίο που πολλοί προτείνουν (λέγοντας ότι τους βοήθησε) είναι του dr. Pitcairn που η 4η εκδοσή του έχει βίγκαν γεύματα στις συνταγές. Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

 

Σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις

 

Για Γάτες

 

Cats and Carbohydrates: The Carnivore Fantasy?

A cross-sectional study of owner-reported health in Canadian and American cats fed meat- and plant-based diets (Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην διάρκεια ζωής των γάτων ανάμεσα στις 2 αυτές κατηγορίες. Λιγότερες ήταν οι γάτες που ακολουθούν βίγκαν διατροφή με γαστρεντερικά προβλήματα, από τις γάτες που ακολουθούν παμφαγική διατροφή – οι γάτες που ακολουθούν βίγκαν διατροφή παρατηρθήκε να έχουν καλύτερο σωματότυπο  από τις άλλες και περισσότεροι κηδεμόνες γάτων που ακολουθούν βίγκαν διατροφή δήλωσαν ότι η υγεία των γάτων τους είναι πολύ καλή)

Είναι οι γάτες υποχρεωτικά σαρκοφάγα; (Αυτό δεν είναι επιστημονική δημοσίευση αλλά ένα εξαιρετικό blog post ενός ζωολόγου με πλούσια βιβλιογραφία)

Vegan γάτες; Ναι, αλλά με προσοχή.

Sustainable pet info – cats 

Case Report: Application and Limitations of a Plant-Based Diet Formulated for a Cat With Feline Lower Urinary Tract Disease

 

Για Σκύλους

 

An experimental meat-free diet maintained haematological characteristics in sprint-racing sled dogs

Domestic dogs maintain positive clinical, nutritional, and hematological health outcomes when fed a commercial plant-based diet for a year

Vegan versus meat-based dog food: Guardian-reported indicators of health

The genomic signature of dog domestication reveals adaptation to a starch-rich diet

100 Vegan-Eating Dogs; An encyclopedia of Vegan Dog Nutrition

Vegetarian versus Meat-Based Diets for Companion Animals

Plant-based (vegan) diets for pets: A survey of pet owner attitudes and feeding practices

Plant based diets for dogs

Three studies on vegan diets for dogs

Sustainable pet info – dogs

 

Για σκύλους και γάτες 

Amino acid content of selected plant, algae and insect species: a search for alternative protein sources for use in pet foods

VEGAN NUTRITION OF DOGS AND CATS  – Τα ευρήματα αυτής της έρευνας για τα σκυλιά, συνοπτικά εδώ.

Vegan versus meat-based pet foods: Owner-reported palatability behaviours and implications for canine and feline welfare

Sustainable pet info – summary 

 

Κάποιες ακόμη πηγές που δεν παρατίθενται μέσα στο κείμενο

 

Rendered products in Pet Food

Dog food industry exposed – The shocking truth about dog food

Many pet owners keen to have vegan pets

Taurine – Technical Evaluation Report 

Scientific Opinion on the safety and efficacy of taurine as a feed additive for all animal species

 

Facebook groups

 

Vegan διατροφή για τα κατοικίδιά μας – Vegan petfood in Greece  

Whole food plant based feeding for dogs

Vegan dog nutrition

Vegan cats and dogs

Vegan pets

Jack’s Place- Plant Based-Canine Support Group targeting food allergies

Vegan cat research team

Healthy Vegan cats

Vegan cat parents

 

Vegan vets

Vegan vets

Veterinary vegan network (page) & Veterinary vegan network (group)

Σχετικό άρθρο:

Why Aren’t More Veterinarians Vegan?

 

Σχετικά άρθρα στα Ελληνικά

Vegan Κατοικίδια? Γίνεται να τρώει η γάτα και ο σκύλος μου σωστά χωρίς να βλάπτονται άλλα ζώα?

Τι ταΐζει ένας βίγκαν το κατοικίδιό του;

Pedigree & Whiskas αναπτύσσουν βίγκαν τροφή για κατοικίδια για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος

Σημείωση 1: Δεν ενθαρρύνουμε κηδεμόνες ζώων συντροφιάς να τα ταΐζουν με μαγειρεμένο φαγητό διότι αυτό δεν έχει κάποια συστατικά που είναι απαραίτητα όπως L-carnitine, Taurine κ.α. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο αν στα γεύματα προστίθενται τα συστατικά αυτά ως συμπληρώματα αλλά θέλει προσοχή στη δοσολογία. Όμως για όποιον θέλει σχετικές πληροφορίες, μπορεί να πάρει αυτό το βιβλίο ή αυτό το βιβλίο.

Συμπληρώματα μπορεί να βρει εδώ (από Αμερική) κι εδώ (από Γερμανία).

Σημείωση (2) για κηδεμόνες γάτων: Όπως θα δείτε εδώ (Στο 4 -Urinary alkalinisation) υπάρχει μία αμφιβολία για αρσενικές γάτες και την ευημερία τους με βίγκαν διατροφή καθότι από ένα δείγμα χιλιάδων βίγκαν γάτων, μολονότι το 85-90% αυτών ήταν υγιείς αλλά ένα 10-15% εμφάνισαν πέτρες στα νεφρά (κάτι που όμως συμβαίνει συχνά και στις γάτες που τρώνε ζωικές ζωοτροφές).

Μια έρευνα δε, που αναλύει 2 βίγκαν τροφές (δεν τις έχουμε προτείνει πιο πάνω, η μία είναι οι κονσέρβες της Evolution, όχι η ξηρά τροφή) καταλήγει στο ότι αυτές οι 2 συγκεκριμένα, δεν έχουν τα απαραίτητα συστατικά. Όμως, υπάρχει απάντηση σε αυτή την έρευνα από τον Dr. Andrew Knight που λέει ότι τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται σε ελλειπείς ελέγχους κατά την παραγωγή των τροφών που ελέγχθηκαν για τον σκοπό της έρευνας. Επίσης, εδώ αναφέρει μεταξύ άλλων εργαστηριακή ανάλυση της Benevo (δείτε το πρώτο γράφημα) και δείχνει πως περιέχει όση ταυρίνη χρειάζεται να περιέχει μια γατοτροφή. Τέλος, αναφέρει μια δημοσίευση που βασίστηκε σε εξετάσεις αίματος βίγκαν γάτων στην Αμερική οι οποίες έδειξαν πως οι 14 από τις 17 είχαν ταυρίνη εντός ορίων.

Σημείωση (3) ηθικού περιεχομένου – τροφή για σκέψη:

O αγώνας μας δεν πρέπει να περιορίζεται στην στείρωση των αδέσποτων και δεσποζόμενων και στην σήμανση αυτών αλλά να επεκτείνεται στην άρση της κατοχής ζώων συντροφιάς που είναι και το πρόβλημα. Σκεφτείτε πόσα ζώα έχουν υποφέρει για να παραχθούν τα εμβόλια, οι αμπούλες, τα χάπια και τα κτηνιατρικά φάρμακα…Η βιομηχανία γύρω από τις ανάγκες των κατοικιδίων είναι ένα ακόμη πλοκάμι του καπιταλισμού.

Έπειτα σκεφτείτε πόσο φυσιολογικό είναι να βγαίνει ένας σκύλος βόλτα με λουρί, να ορίζουμε εμείς πότε και πού θα κάνει την ανάγκη του (την οποία μετά μαζεύουμε μέσα σε μια σακούλα), τι και πότε θα φάει κ.ο.κ.

Η στείρωση είναι αναγκαίο κακό, κι η δημιουργία τροφών με εργαστηριακά παρηγμένα κάποια απαραίτητα στοιχεία είναι η μόνη ηθική επιλογή που όμως δεν αποτελεί την απόλυτη οικολογική λύση. Συσκευασίες και ανθρακικό αποτύπωμα υπάρχουν ακόμη. Πρέπει να πάψει η εκτροφή ΌΛΩΝ των ειδών ζώων και παράλληλα να στειρωθούν ΌΛΑ τα υπάρχοντα εξημερωμένα ζώα (σαφώς είναι ουτοπικό). Αυτός είναι ο στόχος όμως. Όχι να διαιωνίζουμε τρόπους καλύτερης διαβίωσης των εξημερωμένων ζώων. Κανένα ζώο δε θα έπρεπε να είναι εξαρτημένο από τον άνθρωπο γιατί όσο είναι εξαρτημένα δεν είναι ελεύθερα.

Όσο όμορφα κι αν μας κάνουν να αισθανόμαστε, δεν πρέπει να καλύπτουμε τα κενά της ψυχής μας με την συμβίωση μαζί τους. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις που νοσούν βαθιά και να μπορέσουμε και πάλι να έχουμε υγιείς ανθρώπινες σχέσεις αντί να αποτραβιόμαστε από την κοινωνία και να συμβιώνουμε με μη ανθρώπινα ζώα. Διότι  είναι μια εγωιστική ανθρωποκεντρική ανάγκη που καλύπτουμε. Φυσικά όσο υπάρχουν ζώα που εκτρέφονται, θα διασώζουμε όσα μπορούμε, θα τα υιοθετούμε και θα τα φροντίζουμε, αλλά πρέπει να επαναλαμβάνουμε στο μυαλό μας το γιατί συμβαίνει αυτό. Οι φιλίες μεταξύ ζώων διαφορετικών ειδών είναι δίκαιες μόνο όταν και τα δύο είδη είναι ελεύθερα και δεν υπάρχει καμία εξάρτηση μεταξύ τους. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει μεταξύ των ανθρώπων και των κατοικίδιων ζώων.

Σχετικό άρθρο πάνω στο ηθικό δίλημμα από την εφημερίδα the Guardian: Should we stop keeping pets?

Ελίζα Δημητρά