Όλοι βλέπουμε τι διαδραματίζεται στην μακρινή ήπειρο με κομμένη την ανάσα…κι αναρωτιόμαστε πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε από τόσο μακριά…Μιλάμε για μισό δισεκατομμύριο άγρια ζώα νεκρά και καμμένη έκταση μεγέθους όσο είναι το Βέλγιο.

Είναι τραγικό να βλέπουμε πως όσες ζωές σώζονται, σώζονται χάρη σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται από ιδιώτες. Αυτό συνέβη και με το προσφυγικό μόλις ξέσπασε. Η πολιτεία άφαντη. Μόνοι μας στο πεδίο με δωρεές από φίλους…Αλλά αυτό θέλουν, να μας εγκλωβίσουν στον καπιταλισμό. Και δυστυχώς αυτό βιώνουμε τώρα. Τον καπιταλιστικό εγκλωβισμό.

Έκανα λοιπόν αναγκαστικά μια λίστα με οργανώσεις που βοηθούν, ώστε να προσφέρει όποιος μπορεί και θέλει, κάποιο ποσό, για να βοηθήσουμε το έργο τους. Δυστυχώς τόσο μακριά που είμαστε, δεν μπορούμε να προσφέρουμε τίποτα άλλο από χρήματα.

Σε κάποια παραθέτω hyperlinks για τους instagram λογαριασμούς τους, ώστε να τους κάνετε follow για να παρακολουθείτε τα νεότερα και τι βιώνουν μέρα με τη μέρα…

  1. Καταρχήν, αν θέλετε να βοηθήσετε το μεγαλύτερο farm sanctuary της χώρας, Deep Peace Trust (instagram account here) που συντηρεί 500 ζώα φάρμας διασωσμένα από σφαγή αλλά και ακόμη 100 άγρια ζώα-πρόσφυγες που πλησιάζουν την φάρμα πεινασμένα και διψασμένα – από τότε που άρχισαν οι φωτιές, μπορείτε να κάνετε μια δωρεά εδώ. Οι φωτιές κατεστρέψαν μέρος του καταφυγίου και χρειάζονται βοήθεια για να ξαναφτιάξουν όσα καταστράφηκαν.
  2. Αν θέλετε να βοηθήσετε ένα καταφύγιο καγκουρό του οποίου και οι 3 εγκαταστάσεις κάηκαν ολοσχερώς μπορείτε να κάνετε μια δωρεά εδώ. Η ιστοσελίδα τους είναι αυτή. Η ιστορία της εξαναγκασμένης φυγής της γυναίκας που ξεκίνησε τον έρανο για αυτή την οργάνωση έγινε viral μέσω αυτής της δημοσίευσης. Ιnstagram account here – θα δείτε πώς κάθε μέρα λαμβάνει νέα από κάποιον γείτονα που έμεινε εκεί κοντά, ενίοτε με φωτό από κάποια από τα καγκουρό που φρόντιζε εκείνη τα οποία εμφανίζονται και τον πλησιάζουν πεινασμένα…Είναι λίγο μπερδεμένη η κατάσταση καθώς εκείνη γράφει updates για την Wild 2 Free, στα social media τους, αλλά προτείνει μέσα από update που έγραψε στην σελίδα του εράνου, αν κάποιος θέλει να βοηθήσει το πρόγραμμα που εκείνη ξεκίνησε, να κάνει μια δωρεά εδώ. Αυτοί θα βοηθήσουν τα ζώα που επέζησαν στην περιοχή NSW South Coast – ενώ το Wild 2 Free βρίσκεται βορειότερα 2,5 ώρες δρόμο με το αυτοκίνητο. Η ίδια δεν λαμβάνει δωρεές.
  3. Μια ακόμη ομάδα που στην παρούσα φάση βοηθά όσες ομάδες φροντίζουν άγρια ζώα (Κάθε 15 μέρες ρίχνουν 10 τόννους τροφής στις καμμένες περιοχές για να βρουν φαγητό τα ζώα που επέζησαν), δέχεται δωρεές εδώ. Για updates, κοιτάτε την ίδια σελίδα, γράφουν συνεχώς.
  4.  H Αnimals Australia, αναγνωρισμένη από την Animal Charity Avaluators, ως μια από τις 12 πιο αποτελεσματικές οργανώσεις παροχής βοήθειας στα ζώα, παγκοσμίως, δέχεται δωρεές εδώ. Παράσχουν άμεση υποστήριξη σε ειδικούς  κτηνιάτρους για να ταξιδέψουν στην Mallacoota στη Βικτώρια και να βοηθήσουν τους τοπικούς φροντιστές που ασχολούνται με τραυματισμένα κοάλα. Instagram account here.
  5. Η Animals Australia προτείνει επίσης να στηρίξουμε την Wires, η οποία προστατεύει άγρια ζώα στην Βικτόρια και δέχεται δωρεές μέσω facebook εδώ και μέσω της σελίδας της εδώ. Instagram account here.
  6. Αν θέλετε να στηρίξετε τους ιθαγενείς που έχουν χάσει τα σπίτια τους, μπορείτε να κάνετε μια δωρεά εδώ.
  7. Αν θέλετε γενικά να βοηθήσετε ανθρώπους, οι συναγωνιστές αντισπισιστές στην Αυστραλία με τους οποίους είμαι σε επαφή προτείνουν τον Ερυθρό Σταυρό, που δέχεται δωρεές εδώ.
  8. Η Wildlife Rescue Sunshine Coast προσπαθεί να μαζέψει 100.000 για να δώσει 10.000 σε 10 οργανώσεις που περιθάλπουν άγρια ζώα, εδώ.
  9. Αν θέλετε να στηρίξετε τους εθελοντές πυροσβέστες, μπορείτε να κάνετε μια δωρεά εδώ. Instagram account here.
  10. Aν θέλετε να στηρίξετε απευθείας, εθελοντές κτηνιάτρους, μπορείτε να κάνετε μια δωρεά εδώ. Facebook page here.

Προφανώς κι υπάρχουν πολλές ακόμη οργανώσεις αλλά εγώ επέλεξα κάποιες ενδεικτικά, κυρίως γιατί μέσω των λογαριασμών στο instagram μπορείτε να έχετε μια εικόνα, του πού πήγαν τα χρήματά σας και του πώς δουλεύουν.

Ελίζα Δημητρά

Photo Credit: Matthew Abbott for The New York Times