Πώς τα κοινά προφυλακτικά βλάπτουν τα ζώα, το περιβάλλον, τους εργάτες και εμάς, τους καταναλωτές.

Όταν λέμε να γίνει κανείς βίγκαν, εννοούμε να κόψει πολλών ειδών πράγματα. Αλλά ποτέ δεν έχω ακούσει κανέναν να αναφέρει πόσο επιβλαβής είναι η βιομηχανία προφυλακτικών για τα ζώα και ότι στην πραγματικότητα, τα προφυλακτικά που χρησιμοποιούμε δεν είναι καθόλου βίγκαν.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Καλλιέργεια καουτσούκ – Πώς φτιάχνονται τα προφυλακτικά; 

Όποτε τα χρησιμοποιούσα, σίγουρα δεν σκεφτόμουν από πού προέρχονται: το 99% του καουτσούκ παγκοσμίως φτιάχνεται από λάτεξ που προέρχεται από καουτσουκόδενδρα (Hevea brasiliensis) χρησιμοποιώντας μία διαδικασία συγκομιδής όπου δημιουργείται μία μεγάλη χαρακιά στο φλοιό του δέντρου, το καουτσούκ στάζει και συλλέγεται σε μία κούπα ή σε κέλυφος καρύδας.

Ύστερα, προκαλείται χημική αντίδραση ανάμεσα στο Λάτεξ και σε όξινες ουσίες για να μπορεί να αναπλαστεί. Χρειάζονται αρκετά χρόνια για να ωριμάσουν τα καουτσουκόδενδρα και περίπου 2 ημέρες και νύχτες για να γεμίσει μία κούπα με το καουτσούκ που στάζει από το δέντρο. Κάθε 3 μέρες, η συγκομιδή γίνεται από άλλο τμήμα του δέντρου. Το πρόβλημα είναι ότι μόλις έχει καλυφθεί όλη η επιφάνεια του δέντρου και έχει αποκολληθεί όλος ο φλοιός, το δέντρο χρειάζεται 7 χρόνια διάλειμμα πριν να είναι και πάλι έτοιμο για συγκομιδή. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί μόνο 3 φορές.

Αυτό σημαίνει ότι τα καουτσοκόδενδρα χρειάζονται πολύ χρόνο ΚΑΙ για να ωριμάσουν ΚΑΙ για να παράσχουν στους εργάτες το απαιτούμενο καουτσούκ για να καλύψουν την τρελή ζήτηση σε όλο τον κόσμο. Πέραν αυτού, μόλις εξαντληθεί πλήρως το δέντρο, χρειάζεται ακόμη περισσότερο χρόνο για να επανέλθει. Συμπερασματικά, χρειάζονται νέες φυτείες με νέα δέντρα συνεχώς.

Καθώς το καουτσούκ χρειάζεται καυτό και υγρό κλίμα για να καλλιεργηθεί με το βέλτιστο τρόπο, το περισσότερο από αυτό καλλιεργείται σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ασία, τον παγκόσμιο ηγέτη στην εξαγωγή με σχεδόν 4 εκατομμύρια τόνους το χρόνο. Είναι πολλά για ένα δέντρο που χρειάζεται 48 ώρες για να γεμίσει εν μέρει μία κούπα, δε νομίζετε;

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτό είναι δυνατό μονάχα έπειτα από υπέρμετρη αποψίλωση των δασών. Μάλιστα, η Κυβέρνηση του Βιετνάμ έχει αναγνωρίσει πως η μετατροπή τροπικών δασών σε φυτείες καουτσούκ είναι μία από τις κύριες αιτίες αποψίλωσης. Τα τροπικά δάση είναι μαγικό μέρος. Υπάρχουν 11.217 είδη ζώων που ζουν στο Βιετνάμ και πολλά ακόμη που δεν έχουν ανακαλυφθεί. Αυτά τα ζώα πεθαίνουν εξαιτίας των πυρκαγιών, του καπνού, της καταστροφής του περιβάλλοντος τους και της πρόσβασης τους σε τροφή, ώστε να καλλιεργηθούν καουτσουκόδενδρα κυριολεκτικά πάνω στους τάφους τους.

Είναι λοιπόν τα προφυλακτικά βίγκαν; 

Όχι μόνο είναι η παραγωγή τους, όπως τώρα γνωρίζετε, κάτι παραπάνω από βίαιη για τα ζώα, αλλά τα περισσότερα προφυλακτικά περιέχουν καζεΐνη, (από το λατινικό caseus, “τυρί”) το οποίο είναι ένα προϊόν που φτιάχνεται από πηγμένο γάλα, για να λειάνει τα προφυλακτικά. Αηδία, ε; Επομένως, τα προφυλακτικά είναι το ίδιο βίγκαν με ένα μάφιν που δεν θα έτρωγα, επειδή περιέχει γάλα.

Τις περισσότερες φορές, το λιπαντικό τους περιέχει γλυκερίνη, σπερματοκτόνο και επικίνδυνα χημικά που μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα, μυκητιάσεις και ουρολοιμώξεις σε όλους όσους τα χρησιμοποιούν. Επίσης, κατά τη διαδικασία παραγωγής καουτσούκ, οι εργάτες πρέπει να ξεκολλήσουν έντομα και άλλα μικρά ζώα που έχουν ενωθεί με αυτό και σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορούν να τα βγάλουν όλα. Αλλά γίνεται ακόμη χειρότερο: Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις όπου οι αγρότες βάζουν νεκρές μαϊμούδες και οτιδήποτε με  βάρος σε ένα block από λατέξ για να μπορέσουν να το πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή (δείτε εδώ σχετικά).

Περιττό να ειπωθεί ότι τα προφυλακτικά που πωλούνται κατά κόρον απέχουν πολύ από το να είναι βίγκαν, δίκαιου εμπορίου ή χωρίς την κακομεταχείριση ζώων (cruelty free).

Δεν είναι πολύ ανατριχιαστικό να σκέφτεται κανείς ότι ζώα έχουν υποστεί κακοποίηση για τη δική μας ερωτική ζωή; Αλλά όπως έχετε φανταστεί ως τώρα, τα ζώα δεν είναι τα μόνα που έχουν υποστεί βλάβη σε αυτή τη διαδικασία:

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε τη σκληρή αλήθεια της βιομηχανίας καλλιέργειας προφυλακτικών: σοβαρές παραβάσεις εργατικών δικαιωμάτων, πολυάριθμες περιπτώσεις ανεπαρκών προτύπων ασφαλείας, ακατάλληλη χρήση τοξικών χημικών, διακρίσεις, απλήρωτες υπερωρίες, παιδική εργασία και η λίστα συνεχίζεται.

Ποιους βλάπτουν τα προφυλακτικά;

Χωρίς να θέλω να ακουστώ δραματική, περιληπτικά, τους πάντες.

  1.  Βλάπτει τους εργάτες που δουλεύουν υπό απαίσιες συνθήκες.
  2.  Το περιβάλλον εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών και επομένως της συνεισφοράς στην κλιματική αλλαγή.
  3.  Βλάπτει τα ζώαπου ζουν στο δάσος και καίγονται μαζί του.
  4.  Βλάπτει ακόμα περισσότερα ζώα, που υποφέρουν ώστε να πάρουν την καζεΐνη από το γάλα τους (και πρέπει να αποχωριστούν τα μωρά    τους για να συμβεί αυτό).
  5.  Και τέλος, βλάπτει εμάς,τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούμε και εκτίθενται σε χημικά στα πιο ευάλωτα σημεία τους.

Στην τελική, τα προφυλακτικά υποτίθεται πως είναι για να κάνουμε έρωτα με ασφάλεια, όχι για να κάνουμε κακό.

Πιστεύω πως αυτές οι πληροφορίες πρέπει να διαδοθούν περισσότερο. Το τελευταίο πράγμα που μου πέρασε από το μυαλό κοιτώντας ένα κουτί προφυλακτικά είναι τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι που παράγουν αυτό το προϊόν για εμάς και πόσο βάναυσο είναι για τα ζώα.

Αλλά τώρα που ξέρω, είναι ευθύνη μου να σταματήσω να συνεισφέρω σε αυτό.

Παρακάτω έχω μία λίστα από τις καλύτερες εταιρίες (από ό,τι βρήκα) που πουλάνε βίγκαν, δίκαιου εμπορίου και cruelty free προφυλακτικά. Τα περισσότερα έχουν περίπου το ίδιο εύρος τιμής με τα κοινά προφυλακτικά, ενώ κάποια είναι ακόμη φθηνότερα.

Επιλογές Βίγκαν Προφυλακτικών

Προφυλακτικά L.

Η εταιρία προφυλακτικών L. ιδρύθηκε από την Τάλια Φρένκαλ αφότου είδε το αντίκτυπο που είχε στους λαούς αναπτυσσόμενων χωρών ο ιός του AIDS. Τα δίκαιου εμπορίου και οικολογικά της προφυλακτικά είναι καλά τόσο για τον πλανήτη όσο και για τους ίδιους τους κατοίκους του. Η πιστοποιημένη αυτή εταιρία όχι μόνο κάνει δωρεά ενός προφυλακτικού σε αναπτυσσόμενες χώρες για κάθε προφυλακτικό που πουλάει, αλλά προσλαμβάνει επίσης τις γυναικές που βρίσκονται σε κίνδυνο από τη μετάδοση του ιού για να διανέμουν το προϊόν τους.

Ιστοσελίδα: https://thisisl.com/

Unique

Τα προφυλακτικά της εταιρίας Unique είναι ιδανικά για βίγκαν που ψάχνουν μία εναλλακτική στο Λατέξ! Φτιάχνονται από μία συνθετική ρητίνη πολυαιθυλένιου που ονομάζεται At-10, η οποία είναι 3 φορές ισχυρότερη και 3 φορές λεπτότερη από το Λατέξ και έχουν γίνει επομένως όλο και πιο δημοφιλή ανά τον κόσμο με εξαιρετικές online κριτικές.

Δείτε εδώ τα Προφυλακτικά Unique

Προφυλακτικά Glyde

Η Glyde προσφέρει πιστοποιημένα δίκαιου εμπορίου, ηθικά και βίγκαν προφυλακτικά! Δεν περιέχουν παραβένες, γλυκερίνη ή οποιουδήποτε είδους βλαβερά χημικά και κατασκευάζονται σε εργοστάσια που ανήκουν σε εργάτες οι οποίοι δεν κάνουν δοκιμές πάνω σε ζώα. Η Glyde φτιάχνει επίσης προφυλακτικά με βιολογικές γεύσεις (έχουν ακόμη και εξωτικές γεύσεις όπως γλυκόριζα και άγρια μούρα) καθώς και προφυλακτικά χωρίς γεύση. Από τότε που κατασκεύασαν τα πρώτα τους ηθικά προφυλακτικά πριν από 20 χρόνια, έχουν κάνει δωρεές εκατομμυρίων προφυλακτικών σε όσους τα έχουν ανάγκη και έχουν συνεισφέρει σε πολυάριθμες πρωτοβουλίες υγείας.

Βρείτε προφυλακτικά Glyde εδώ – Αλλά φυσικά μπορείτε να τα προμηθευτείτε κι από το Bamboo Vegan!!

SUSTAIN

Η Sustain είναι μία εταιρία που έχει ιδρυθεί από πατέρα και κόρη. Αυτή η πιστοποιημένη εταιρία κατασκευάζει βίγκαν προφυλακτικά δίκαιου εμπορίου χωρίς γενετικές τροποποιήσεις και κάνει δωρεά το 10% του τζίρου της προς την υγεία των γυναικών 🙂

Βρείτε προφυλακτικά Sustain εδώ.

Προφυλακτικά SIR RICHARD‘S COMPANY

Όταν ο ιδρυτής Μάθιου Γκέρσον έμαθε ότι σε πολλές περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου δεν διατίθενται προφυλακτικά, σκέφτηκε μία φανταστική ιδέα για εταιρία: για κάθε βίγκαν προφυλακτικό που αγοράζεις, χαρίζεται ένα σε μία κοινότητα που το έχει ανάγκη. Επίσης, δεν περιέχουν βλαβερά συστατικά: παραβένες, γλυκερίνη ή νονοξυνόλη-9.

Βρείτε προφυλακτικά Richard’s εδώ.

Προφυλακτικά Β

Αυτή η επαναστατική μάρκα έχει τολμηρό σχεδιασμό που κάνει τα βίγκαν προφυλακτικά της να “φεύγουν” αμέσως από τα ράφια του Walmart, του Walgreens, του Kmart και του Whole Foods. Δίνουν πίσω το 20% στις τέχνες, την υγεία, την ευεξία και σε φιλανθρωπίες επιλεγμένες από τους πελάτες τους.

Ιστοσελίδα: http://www.bcondoms.com/

FAIR SQUARED

Τα προφυλακτικά Fair Squared είναι δίκαιου εμπορίου, βιολογικά, χωρίς δοκιμές πάνω σε ζώα και με αφοσίωση την απλότητα. Χρησιμοποιούν λάτεξ μόνο από φάρμες πιστοποιημένες από την FCS και τραβούν την προσοχή για τη δυνατή τους αφοσίωση στην ηθική.

Βρείτε Fair Squared προφυλακτικά εδώ

FRENCH LETTER CONDOMS

Η French Letter Condoms χρησιμοποιεί βίγκαν υλικά που προέρχονται μόνο από φάρμες fair trade. Το λένε περιπαικτικά “fair play” 😉

Ιστοσελίδα: http://frenchlettercondoms.co.uk

HANX

Και μία ακόμη μάρκα, Αγγλική, βίγκαν και δικαίου εμπορίου:

Ιστοσελίδα: https://www.hanxofficial.com/products/order 

Πηγή ήταν το μπλογκ Peachelina.com που όμως πλέον έχει ‘πέσει’…

Μετάφραση: Ίρις – Aγάπη Σουσούνη