ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ / ZERO WASTE

Οικολογία

Τον όρο «Οικολογία» επινόησε ο Γερμανός βιολόγος Ernst Haeckel το 1866, συνθέτοντας τις ελληνικές λέξεις «οίκος» και «λόγος». Ο ίδιος όρισε την Οικολογία ως «επιστήμη της σχέσεως των οργανισμών με το περιβάλλον» αλλά δεν επεξεργάστηκε περισσότερο αυτή την ιδέα του.

Η λέξη «οικολογία» όμως, από τη δεκαετία του ’70 και μετά, απέκτησε επίσης πολιτικό και φιλοσοφικό νόημα, καθώς υιοθετήθηκε από το «οικολογικό κίνημα» που εμφανίστηκε εκείνη την εποχή.

Σήμερα στο άκουσμα του όρου “οικολογία” ο κόσμος σκέφτεται μια φιλοσοφία που έχει ως κύριο άξονα τον σεβασμό προς το περιβάλλον.

Zero Waste

Zero Waste International Alliance (ZWIA) συστάθηκε το 2002 με σκοπό την θέσπιση προτύπων για έναν τρόπο ζωής με μηδενικά απόβλητα. Το 2004 εγκρίθηκε ένας ορισμός από την ZWIA ωστόσο ο αναθεωρημένος ορισμός που δημοσιεύτηκε το 2009 (κι έχει ως στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες στον καθορισμό των δικών τους στόχων για μηδενικά απόβλητα) είναι ο παρακάτω:

“Το Zero Waste είναι ένα ηθικό, οικονομικό, επαρκές και με όραμα κίνημα που έχει ως στόχο να καθοδηγήσει τους ανθρώπους στην αλλαγή του τρόπου ζωής τους και των πρακτικών τους ώστε αυτές να μιμούνται έναν βιώσιμο και φυσικό κύκλο ζωής, κατά τον οποίο όλα τα απορριφθέντα υλικά θα έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να αποτελούν πόρους προς χρήση από άλλους ανθρώπους.

Zero Waste σημαίνει σχεδιασμός και διαχείριση των προϊόντων και διαδικασιών για την συστηματική αποφυγή & εξάλειψη του όγκου και της τοξικότητας των αποβλήτων και των υλικών, τη διατήρηση και την ανάκτηση όλων των πόρων, και τον τερματισμό της καύσης ή ταφής των αποβλήτων.

Η υιοθέτηση ενός Zero Waste τρόπου ζωής μπορεί να εξαλείψει όλες τις ρίψεις απορριμάτων στο έδαφος, το νερό ή τον αέρα που αποτελούν απειλή για την υγεία του πλανήτη, των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών”

Οι 5 βασικές αρχές του Zero Waste lifestyle είναι οι εξής:

1) Refuse: Αρνήσου να καταναλώσεις ό,τι δε χρειάζεσαι πραγματικά όπως π.χ ένα καλαμάκι ή μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης (αφού τίποτα από αυτά δεν ανακυκλώνεται).

2) Reduce: Μείωσε στο ελάχιστο την κατανάλωση κάποιων πραγμάτων, αν δε μπορείς να την αποφύγεις 100%. Για παράδειγμα τη χρήση σακούλων ή ποτηριών καφέ.

3) Reuse: Κράτησε και ξαναχρησιμοποίησε τα αντικείμενα που αναγκάζεσαι να χρησιμοποιήσεις ενίοτε, όπως οι σακούλες ή τα ποτήρια.

4) Recycle: Να πετάς στην ανακύκλωση ό, τι ανακυκλώνεται κι όχι στα σκουπίδια (συμπεραλαμβανομένων των μπαταριών και ηλεκτρικών συσκευών).

5) Rot: Να κομποστοποιείς τα οργανικά σου σκουπίδια (φλούδες και κουκούτσια από φρούτα και λαχανικά).

 

 

Η υϊοθέτηση ενός zero waste τρόπου ζωής προϋποθέτει να έχει κανείς οικολογική συνείδηση.