Πρόσφατες εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν ότι το 91% όλων των πλαστικών που παράγονται και χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο δεν ανακυκλώνονται. Οι επιστήμονες που μελετούν το πρόβλημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης από τα πλαστικά έχουν σοκαριστεί από τον όγκο των πλαστικών απορριμμάτων που αποτίθενται στο περιβάλλον. Που καταλήγουν όλα;

Σοκαριστικές φωτογραφίες της Caroline Power δείχνουν μια ολόκληρη «θάλασσα πλαστικών» στην περιοχή της Καραϊβικής, αποδεικνύοντας με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αναγκαιότητα να σταματήσει αυτή η περιβαλλοντική καταστροφή.

Σύμφωνα με την Jenna Jambeck, μηχανικό περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Georgia με ειδικότητα στη μελέτη των πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς:«Γνωρίζαμε όλοι ότι από το 1950 μέχρ σήμερα, η παραγωγή και χρήση πλαστικών έχει εκτοξευθεί, χωρίς ωστόσο να έχουμε αντιληφθεί τη σοκαριστική εικόνα της συσσώρευσής τους»

Η Jambeck σε συνέντευξή της στο περιοδικό National Geographic τόνισε ότι αυτός ο τεράστιος βαθμός περιβαλλοντικής ρύπανσης θα «έσπαγε οποιοδήποτε σύστημα» δεν ήταν προετοιμασμένο να τον υποστεί. Είναι δύσκολο για πολλούς από εμας να αντιληφθούμε τα δισεκατομμύρια των τόνων πλαστικού που καταλήγουν στους ωκεανούς, αλλά η Power μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο να αναλάβουμε προσωπική δράση και να αναλογιστούμε το μερίδιο ευθύνης μας στην επίλυση του προβλήματος αυτού.

Στο προφιλ της στο Facebook η Powers δημοσίευσε αυτό το σχόλιο με τις φωτογραφίες της:

«Σκεφτείτε τι κάνετε στην καθημερινότητά σας. Πως πήρατε το φαγητό σας τελευταία φορά που φάγατε έξω; Πως σας σέρβιραν το «βρώμικο» που φάγατε στην καντίνα; Στις περισσότερες περιπτώσεις το φαγητό ήταν μέσα σε συσκευασία φελιζόλ μαζί με ένα πλαστικό πιρούνι μιας χρήσης και όλα μέσα σε μια πλαστική σακούλα. Χρησιμοποιείτε ακόμα πλαστικές σακούλες σκουπιδιών; Πλαστικά μπουκάλια κοκα κολα; Τσάντες με πλαστικό φερμουαρ; Πλαστικό περιτύλιγμα στο φαγητό;
Αγοράζετε χαρτί υγείας σε πλαστική συσκευασία ή χάρτινη; Βάζετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας σε πλαστικές σακούλες όταν πάτε στο μανάβικο; Προκαλώ τον οποιονδήποτε και οποιαδήποτε επιχείρηση να μην πετάξει τα σκουπίδια για μια εβδομάδα. Ξεχωρίστε τα οργανικά και ανακυκλώσιμα και κρατήστε όλα τα άλλα για μια εβδομάδα. Θα αηδιάσετε με το που δείτε πόσα πράγματα μιας χρήσης χρησιμοποιείτε».

Αν και οι φωτογραφίες της Powers συμβάλλουν στην ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη συλλογή αποδείξεων για το πρόβλημα των πλαστικών, δυστυχώς ακόμα και αυτές δε δείχνουν ολόκληρη την εικόνα του. Μια πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Florida βρήκε ότι εκτός από τα πλαστικά σκουπίδια που βλέπουμε, υπάρχει πλαστικό ακόμα και στα ρούχα μας – ακόμα και σε εκείνο το παντελόνι της yoga των 100 δολλαρίων που νομίζετε ότι είναι «φιλικό προς το περιβάλλον» το οποίο συμβάλλει στη μόλυνση των υδάτινων οδών με πλαστικό.

Σε μια έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την National Oceanic and Atmospheric Association (NOAA), οι ερευνητές μελετούσαν επί δύο χρόνια για να βρουν την πηγή της ρύπανσης με μικρο-πλαστικά στον Κόλπο του Μεξικού. Βρήκαν ότι πάνω από το 80% των μικρο-πλαστικών που βρίσκονται στους ωκεανούς είναι στην πραγματικότητα μικροϊνες από ρούχα με συνθετικό ύφασμα. Κάθε φορά που πλένετε τη φόρμα του γυμναστηρίου σας, το παντελόνι της yoga ή κάθετί που έχει συνθετικές ίνες, ένα απειροελάχιστο κομμάτι τους (μικροϊνες – μικροσκοπικές ίνες πλαστικού) αποβάλλονται μέσω των υδάτινων οδών με τελική κατάληξη τον ωκεανό. Αυτές οι μικροΐνες είναι πολύ μικρές σε μέγεθος για να καθαριστούν από τα θαλάσσια φυτά και τα ψαρια. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι οι μικροΐνες είναι υπεύθυνες για το 85% της ρύπανσης των ακτών ανά την υφήλιο.

Εν συντομία, δεν είναι μόνο το σαμπουάν στο πλαστικό μπουκάλι που ψωνίζουμε στο σουπερ-μάρκετ ή η συσκευασία του fast food που τρώμε έξω ή οι πλαστικές σακκούλες. Ρύπανση του περιβάλλοντος με πλαστικά γίνεται ακόμα και με τα ρούχα μας.
Εκτός από τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακκούλας και πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης, σκεφτείτε να πλένετε τα ρούχα σας σε μια «guppy bag» η οποία μπορεί να συγκρατεί μέχρι και το 90% των μικροϊνών και να αγοράζετε ρούχα από φυσικά υλικά όπως μαλλί, βαμβάκι, κάνναβη, μπαμπού κλπ.

Όλες οι μελέτες είναι ξεκάθαρες σε ένα πράγμα όπως και οι φωτογραφίες της Powers – αυτό πρέπει να σταματήσει, αλλά δε μπορεί να γίνει χωρίς αλλαγές σε ένα ευρύ φάσμα του τρόπου ζωής μας.

Ευχαριστούμε πολύ τον Νίκο Δαραδήμο για την μετάφραση.

Πηγή: The mind unleashed