Γιατί είναι η γρήγορη μόδα κακό πράγμα; Πρώτη δημοσίευση στο Quora – το μέρος για να αποκτήσεις και να μοιραστείς γνώση, ενδυναμώνοντας τους ανθρώπους, για να μάθουν από άλλους και να καταλαβαίνουν καλύτερα τον κόσμο.

Απάντηση από την Ayesha Barenblat, ιδρύτρια της Remake, στο Quora:

1) Η γρήγορη μόδα είναι ακριβή για εσάς και για τον πλανήτη μας.
Η Γρήγορη μόδα είναι σχεδιασμένη για να αντικατασταθεί γρήγορα, όχι τόσο από επιθυμία, αλλά από ανάγκη. Η βιομηχανία ρουχισμού κυριολεκτικά καταρρέει, με τα ρούχα να καταλήγουν σε χωματερές, αντί να καταλήγουν στις παραλαβές, ακόμα και αν είναι από δωρεές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο το 10% των ρούχων από δωρεές πωλούνται ξανά. Τα υπόλοιπα ξεχύνονται στις χωματερές -μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες στέλνονται 13 τρισεκατομμύρια τόννοι ρούχων όπου παραμένουν για 200 χρόνια, απελευθερώνοντας τοξικά χημικά και βαφές που μολύνουν το τοπικό χώμα και νερό. Η κοινωνία της αργής μόδας έχει ανακαλύψει ότι το να επενδύει σε λιγότερα ρούχα υψηλής ποιότητας, πράγματι μας γλιτώνει χρήματα και κάθε κομμάτι διαρκεί περισσότερο.
2) Η Γρήγορη μόδα αποδυναμώνει τις γυναίκες.
Στηρίζοντας την γρήγορη μόδα παγιδεύετε στην φτώχεια μια ολόκληρη γενιά νεαρών γυναικών. 75 εκατομμύρια άνθρωποι φτιάχνουν σήμερα τα ρούχα μας. Το 80% φτιάχνονται από γυναίκες που είναι μόλις 18-24 χρονών. Μία εργάτρια ρούχων, χρειάζεται 18 μήνες για να βγάλει σε λεφτά όσα που βγάζει ένας Διευθύνων Σύμβουλος την ώρα μεσημεριανού του. Η πλειοψηφία των εργατριών αυτών βγάζει λιγότερα από 3 δολάρια την ημέρα. Η μείωση των δαπανών της γρήγορης μόδας γίνεται μέσω της μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού. Τα φθηνά ρούχα φτιάχνονται από κακοπληρωμένες εργάτριες και οι οποίες έρχονται στις βιομηχανίες σε ηλικία ακόμα και 14 ετών για να δουλέψουν πολλές και σκληρές ώρες (κατά μέσο όρο στα εργοστάσια αυτά 14 ώρες εργασίας την ημέρα) για χαμηλούς μισθούς, ενώ αντιμετωπίζουν και σεξουαλική παρενόχληση.
3) Η Γρήγορη μόδα είναι καταστροφική για τον πλανήτη μας. 
Η τακτική της γρήγορης μόδας ασκεί πολύ μεγάλη πίεση στον πλανήτη μας. 12.8 εκατομμύρια τόννοι ρούχων στέλνονται σε χωματερές στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, γεμισμένο κατά 4,2 μέτρα σε βάθος, με ρούχα. Η εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της βιομηχανίας μόδας, προβλέπεται ότι θα αυξηθούν πάνω από 60%, φτάνοντας τους 2.8 δισεκατομμύρια τόννους ανά έτος μέχρι το 2030. Οι βασικές χώρες που παράγουν βαμβάκι όπως η Κίνα και η Ινδία αντιμετωπίζουν ήδη έλλειψη νερού, και με την κατανάλωση νερού να πρόκειται να αυξηθεί κατά 50% μέχρι το 2030, αυτά τα κράτη με την συνεχώς αυξανόμενης παραγωγή βαμβακιού, αντιμετωπίζουν το δίλημμα του να επιλέξουν ανάμεσα στην παραγωγή βαμβακιού και την εξασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού.

4) Τα χρήματα μας είναι αυτά που κάνουν τον κόσμο της μόδας να γυρίζει. 

Με το να αναστατώσουμε το κατεστημένο, έχουμε την δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα. Όταν αγοράζουμε έξυπνα, στέλνουμε στην αγορά το σήμα ότι είναι η ώρα να αλλάξουμε το σύστημα οριστικά.

Πηγή: Forbes

Πηγή κεντρικής εικόνας

Ευχαριστούμε πολύ για την μετάφραση την Ρένα Χαραλάμπους