“Integrity is choosing courage over comfort, what is right over what is fun, fast or easy and choosing to practice our values rather than simply professing them.”
Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ μια έξαρση αλλαγών σε επιχειρήσεις ή και έναρξη επιχειρήσεων που είναι σε απόλυτη αρμονία με τις ηθικές αξίες των ιδιοκτητών τους.
Αποφάσισα λοιπόν να γράψω δυο λόγια για αυτές διότι αξίζει να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες.
Το Avit είναι ένα καφέ στην Γλυφάδα στο οποίο θα πας και θα φας το πιο υγιεινό burger, θα πιεις καφέ από βιώσιμες καλλιέργειες (Ελληνικής εταιρείας, ο ιδιοκτήτης της οποίας ακολουθεί βίγκαν διατροφή για ηθικούς λόγους, όσο τα ταξίδια του το επιτρέπουν, απ’ ότι μαθαίνουμε) και σε περίπτωση που θες να πάρεις τον καφέ στο χέρι ή αν επίσης δεν καταφέρεις να φας όλο το burger (όπως εγώ) και θες να πάρεις το υπόλοιπο μαζί σου, να ξέρεις ότι χρησιμοποιούν κομποστοποιήσιμες συσκευασίες take away.
Αν δεν έχεις ήδη δική σου κούπα για τον καφέ, σε προτρέπουν να αγοράσεις μια εκεί, προσφέροντάς σου τον πρώτο καφέ δωρεάν! Και φυσικά κάνουν έκπτωση επιβράβευσης σε όσους φέρνουν τη δική τους κούπα και το δικό τους τάπερ.
Φυσικά ΔΕΝ πουλάνε εμφιαλωμένο νερό κι ακόμη κι οι χαρτοπετσέτες τους είναι από ανακυκλωμένο χαρτί.
Τα παιδιά που έχουν το μαγαζί είναι υπέροχοι άνθρωποι με έντονη οικολογική συνείδηση, αγάπη για τον καφέ και το καλό φαγητό και πάνω απ’όλα, που δουλεύουν με μεράκι!
Τo m i k r o v o u t i είναι το cool, οικολογικό και fair trade brand του καλοκαιριού, για μικρά και μεγάλα παιδιά, με κοινωνική συνείδηση.
Όλα κατασκευάζονται στην Ελλάδα από μικρές ηθικές επιχειρήσεις, με υλικά οικολογικά και στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας.
Οι πετσέτες είναι από πιστοποιημένο οργανικό βαμβάκι (GOTS). Είναι ελαφριές, απορροφητικές, στεγνώνουν γρήγορα και δεν κολλά η άμμος πάνω τους. Το πουγκί τους είναι από ελληνικό βαμβάκι βιώσιμης καλλιέργειας (Greek Clean Cotton). Η στάμπα του είναι χειροποίητη με βαφές νερού.
Τα πολύ απαλά T-shirts είναι από Greek Clean Cotton με οικολογική, χειροποίητη στάμπα.
Τα πουγκιά και οι μπλούζες ράβονται από το SOFFA. gr, ένα ελληνικό κοινωνικό εργοστάσιο, το οποίο εκπαιδεύει και προσλαμβάνει ανέργους, πρόσφυγες, καθώς και επιζώντες ανθρώπινου εμπορίου.
** 1 ευρώ από το κάθε προϊόν δωρίζεται στον καλό σκοπό της επιλογής σου.**
Αν ποτέ αποφασίσεις να τα αποχωριστείς, μπορείς να τα στείλεις πίσω, σε όποια κατάσταση κι αν είναι, και κερδίζεις 10% έκπτωση από την αγορά αντίστοιχου είδους από την νέα σεζόν. Εκείνοι, από εκεί και πέρα θα τα διαχειριστούν υπεύθυνα.
Το μόνο φυσικό μαγαζί που μπορεί να τις βρει κανείς έως τώρα είναι το Sofita στην Πρέβεζα, αλλά εν καιρώ θα υπάρξουν κι άλλα σημεία πώλησης. Για την ώρα, οι περισσότεροι προμηθεύονται τα προϊόντα διαδικτυακά.
Θα μπορούσε να το αποκαλέσει κανείς και one stop shop! Αφού μπορεί κανείς να κάνει ολοκληρωμένα τις αγορές του, με μια μόνο στάση.
Από το άρωμα του, καλλυντικά και μακιγιάζ μέχρι προϊόντα προσωπικής και στοματικής υγιεινής (μπατονέτες και οδοντόβουρτσες μπαμπού, plastic free oδοντόκρεμες και οδοντικό νήμα) & zero waste λύσεις για την καθημερινότητα (παγούρια, κούπες καφέ από μπαμπού, μεταλλικά καλαμάκια, σακούλες από άμυλο κ.α).
Στη φιλοσοφία του είναι να έχει όσο το δυνατόν οικολογική προσέγγιση, στον τρόπο λειτουργίας του. Για αυτό το λόγο δίνει κίνητρο και επιβραβεύει τους πελάτες που κάνουν refill το άρωμα τους, στο μπουκάλι τους.
Χρησιμοποιεί συσκευασίες μόνο από ανακυκλωμένο Kraft, και έχει σταματήσει εδώ και καιρό τη χρήση πλαστικής σακούλας.
Πρόσφατα επίσης, σε συνεργασία με το Πλαστικουργείο, ξεκίνησε ανακύκλωση. Συλλέγει λοιπόν άδεια πλαστικά, ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία αποστέλλονται στο Πλαστικουργείο για ανακύκλωση, όπου μετατρέπονται σε διάφορα αντικείμενα τα οποία μετά διατίθενται προς πώληση.
Το Sillage δεν ήταν πάντα έτσι όμως. Αφού έγιναν οι ιδιοκτήτες vegan και αποφάσισαν να υιοθετήσουν και zero waste τρόπο ζωής, δε μπορούσαν παρά να εναρμονίσουν και την επιχείρησή τους σε αυτό το αξιακό σύστημα. Αξίζει να πούμε δε ότι μπήκαν και στην λίστα της Peta με τς vegan & cruelty free επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.
Το Sillage έχει και e-shop.
Το ανέφερα και πιο πάνω. Το πλαστικουργείο είναι ένα υπέροχο eco friendly κατάστημα στην Ασκληπιού στο οποίο μπορεί κανείς να βρει: Χύμα σαμπουάν, αφρόλουτρο και κρέμα σώματος (πας με τη δική σου συσκευασία και βάζεις όσο θες) τα οποία είναι χειροποίητα και cruelty free.
Μπορείς να βρεις επίσης κούπες για τον καφέ, παγούρια, καλαμάκια μεταλλικά κι από μπαμπού, μιας χρήσεως πιατάκια και μαχαιροπίρουνα για παιδικά πάρτυ τα οποία όμως είναι από φυτικά υλικά και άρα 100% κομποστοποιήσιμα κι αυτά, κάποια δε είναι και Δικαίου Εμπορίου, μπαμπού οδοντόβουρτσες και πολλά όμορφα αντικείμενα που έχουν δημιουργηθεί εκεί, από πλαστικά που οι ίδιοι ανακύκλωσαν στο μηχάνημα που έχουν.
Σε συνέντευξη που πήρε η πρωτοβουλία Plastic Free Greece, στην Δάφνη Μαρνέλη και τον Fran Vargas, τους ιδιοκτήτες του Πλαστικουργείου, η Δάφνη είπε: “Στόχος είναι το να δείξουμε πώς μπορεί να γίνει ανακύκλωση πλαστικού, αλλά να τονίσουμε και το πόσο δύσκολη είναι η όλη διαδικασία, με την έννοια ότι ναι μεν το πλαστικό πρέπει να ανακυκλώνεται και αυτό μπορεί να είναι και κάτι πολύ δημιουργικό, αλλά ο κύριος στόχος είναι να μειωθεί η παραγωγή του και η κατανάλωσή του, αφού η ανακύκλωση από μόνη της δε λύνει το πρόβλημα.”
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις DIY μηχανές ανακύκλωσης, πατήστε εδώ.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε την καμπάνια κατά του πλαστικού που ξεκίνησε το πλαστικουργείο για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.
Το συγκεκριμένο μαγαζάκι είναι η αδυναμία μου. Τα παιδιά που το έχουν ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια να έχουν ένα κοινό ταχυφαγείο που πουλούσε τα γνωστά σάντουιτς με ζωικά…. Πριν κάποια χρόνια έγιναν χορτοφάγοι οι ίδιοι κι έτσι έγινε και το μαγαζί τους. Πέρσι δε, έγινε βίγκαν αφού ήδη είχαν γίνει κι εκείνοι βίγκαν. Φέτος; Φέτος αντικατέστησαν τα πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούσαν στο delivery με χάρτινες, τα πλαστικά καλαμάκια με PLA κομποστοποιήσιμα και προτρέπουν τον κόσμο να έρχεται με την δική του κούπα, επιβραβεύοντάς τους με έκπτωση. Επίσης άλλαξαν καφέ και σερβίρουν καφέ δικαίου εμπορίου.
Καταλαβαίνετε πιστεύω ότι αυτές οι αλλαγές σίγουρα έφεραν δυσκολίες και στο Sillage αλλά και στο Zάχαρη & Αλάτι, αφού και οι δύο επιχειρήσεις θα έχασαν κάποιους πελάτες οι οποίοι πήγαιναν εκεί για κάποια προϊόντα τους που πια δεν διαθέτουν. Ο λόγος που τους σέβομαι όμως τόσο είναι ακριβώς αυτός, ότι παρά το ρίσκο, έκαναν την κίνηση αυτή – με οποιοδήποτε κόστος.
Ομοίως, το να ξεκινήσεις μια επιχείρηση vegan & zero waste, όταν το κοινό αυτό είναι ακόμη σχετικά μικρό στη χώρα μας για να στηρίξει κάτι τέτοιο, αποτελεί επίσης ρίσκο. Αλλά αν αγαπάς αυτό που κάνεις, ξέρεις να το προωθείς και έτσι αποκτάς πελάτες που δεν είναι ήδη μέρος της κοινότητας αυτής αλλά θα γίνει – καθότι μέσω της εργασίας σου επιτελείς και επιμορφωτικό έργο! Εν ολίγοις, βγάζεις τα προς το ζην κάνοντας τον κόσμο καλύτερο και δείχνοντας στον κόσμο που τίποτα δεν είναι αδύνατο!
Γι αυτό και εγώ νιώθω “χρέος” να μιλήσω για αυτούς διότι η vegan zero waste κοινότητα θα ήθελα να τους στηρίξει, ώστε να δουν πως ναι μεν έχασαν κάποιους αλλά αυτές οι αλλαγές έφερε άλλους – νέους – πελάτες οι οποίοι μάλιστα έχουν κοινές αξίες μαζί τους οπότε μπορεί να μη μείνουν μόνο πελάτες τους αλλά να γίνουν και φίλοι τους με τον καιρό!
Για κλείσιμο, θα αναφέρω τις αγαπημένες μου Vegan Fairies οι οποίες επίσης έχουν μία επιχείριση βασισμένη στις αξίες τους. Πουλάνε raw vegan γλυκά και χρησιμοποιούν μόνο PLA συσκευασίες & καλαμάκια για τα κρύα ροφήματα & γλυκά όπως επίσης και βαζάκια ή γυάλινα μπουκαλάκια για τις smoothies που αν τους τα επιστρέψεις θα έχεις έκπτωση. Και φυσικά μαχαιροπίρουνα από σημύδα και χαρτοπετσέτες από ανακυκλωμένο χαρτί.
Integrity is the quality of being honest and having strong moral principles, or moral uprightness. It is generally a personal choice to hold oneself to consistent moral and ethical standards. In ethics,integrity is regarded as the honesty and truthfulness or accuracy of one’s actions.
– Ακεραιότητα, μία αρετή που τείνει προς εξαφάνιση…Πολλοί δηλώνουν οικολόγοι και φιλόζωοι, πόσοι όμως από αυτούς είναι όντως; Αν οι εργασίες μας, οι καθημερινές μας επιλογές και οι πράξεις μας δεν είναι σε αρμονία με τις αξίες μας, κατά πόσον μπορούμε όντως να πούμε πως πιστεύουμε σε αυτές τις αξίες; Μόνο με τις πράξεις μας τιμάμε τις αξίες μας.
– Συνέπεια, ένα χαρακτηριστικό που σπάνια συναντά κανείς στον κόσμο σήμερα. Πόσοι δε λένε “Να κάνεις αυτό, μην κάνεις εκείνο κ.ο.κ” αλλά τελικά οι ίδιοι δεν ακολουθούν αυτά που προτείνουν στους άλλους;
Εύγε λοιπόν στους ανθρώπους αυτούς που αποφάσισαν να τιμήσουν τις αξίες τους με τον πιο δυνατό τρόπο: Προάγοντας μέσα από τις επιχειρήσεις τους την ιδέα μιας ζωής με σεβασμό προς τη φύση και όλα τα συναισθανόμενα όντα. Τολμώντας μέσα σε μια περίοδο κρίσης να ξεκινήσουν κάτι πέρα από το συνηθισμένο, δείχνουν τον δρόμο και στους υπόλοιπους.
Ευχαριστούμε που μας δείχνετε ότι είναι δυνατό! Καλές δουλειές!
Ελίζα Δημητρά