Στις 25 Αυγούστου λαμβάνουν χώρα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά δράσεις ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το τέλος του σπισισμού*. Οι δράσεις που θα γίνουν και φέτος σε Ελβετία, Γαλλία, Η.Π.Α., Ινδία, Ιταλία, Αυστραλία, Καναδά, Κολομβία θα αφορούν στην ενημέρωση του κόσμου για το σπισισμό αλλά και την ευαισθητοποίηση σε σχέση με την κατάργησή του.

Επειδή όμως στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη ο Αύγουστος είναι ένας μήνας που η οργάνωση δράσεων είναι σχετικά δύσκολη, εμείς σας καλούμε να πραγματοποιήσετε δράσεις σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας ή του εξωτερικού κι αν βρίσκεστε εκείνη τη μέρα, μοιράζοντας φυλλάδια και ενημερώνοντας το διερχόμενο κόσμο για το σπισισμό και τις συνέπειές του. Για το λόγο αυτό, η ομάδα μας μετέφρασε στα ελληνικά το ήδη υπάρχον φυλλάδιο που διατίθεται σε αγγλικά και γαλλικά και μπορεί να το στείλει σε όποια άτομα ή ομάδες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ενημέρωση του κοινού για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σπισισμού, με την προϋπόθεση να εκτυπωθούν σε ανακυκλωμένο χαρτί.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπείτε στο γκρουπ Ethos & Empathy team group και ανατρέξτε στην επίσημη ιστοσελίδα της καμπάνιας World day for the End of Speciesismhttps://www.end-of-speciesism.org/en/.

Εάν δεν έχετε Facebook, και θέλετε να συμμετάσχετε, μπορείτε να μας γράψετε στο [email protected].

Σας περιμένουμε να γίνουμε όλες και όλοι μια φωνή για τα ζώα, για την κατάργηση της αδικίας που διαπράττεται εις βάρος τους, για την ολική παύση της εκμετάλλευσής τους από τον άνθρωπο.

(*Ως σπισισμό ή ειδισμό μεταφράζουμε τον αγγλικό όρο speciesism που εισήχθη πρώτη φορά από τον βρετανό ψυχολόγο Richard D. Ryder και έγινε ευρέως γνωστός από τον αυστραλό ηθικό φιλόσοφο Peter Singer μέσα από το έργο του Animal Liberation (η Απελευθέρωση των Ζώων). Ως σπισισμό ο Singer ορίζει τη διάκριση με βάση το είδος η οποία είναι συγκρίσιμη με το ρατσισμό ή το σεξισμό και, όπως χαρακτηριστικά γράφει στο βιβλίο του το 1975: «Οι ρατσιστές παραβιάζουν την αρχή της ισότητας δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στα συμφέροντα των μελών της δικής τους φυλής/έθνους όταν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δικών τους συμφερόντων και αυτών των ατόμων-μελών μίας άλλης φυλής(…) κατά παρόμοιο τρόπο, οι σπισιστές επιτρέπουν τα συμφέροντα του δικού τους είδους να καταπατήσουν τα σπουδαιότερα συμφέροντα μελών άλλων ειδών. Το μοτίβο είναι πανομοιότυπο σε κάθε περίπτωση.»)

Facebook Event Page