ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΩ ΕΝΑ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΘΕΜΑ…

Τις περιόδους. Και μόνο η λέξη φέρνει στο μυαλό ένα ολόκληρο φάσμα εμπειριών.

Από ωάρια που μοιάζουν να πολεμούν σε μια μάχη ως το θάνατο, έως  PMS (a.k.a Pass My Sweatpants, a.k.a Puffy Mid Section, a.k.a Psychotic Mood Shift) , η εμπειρία είναι διαφορετική για καθεμία μας. Όμως, υπάρχει κάτι κοινό και αυτό είναι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος αυτών των ημερών του μήνα.

Έτσι, είναι ώρα να μιλήσουμε για την περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη μας τις συνέπειες που έχουν για τον πλανήτη τα βασικά προϊόντα υγιεινής των γυναικών.

Αυτή τη στιγμή, γύρω από το ζήτημα αυτό κυριαρχεί η νοοτροπία «δε με αφορά ό,τι δε βλέπω», αλλά για να δούμε τα πράγματα με σωστή προοπτική, ας εξετάσουμε μια βασική εξίσωση.

 Η μέση γυναίκα χρησιμοποιεί…

Περίπου 20 σερβιέτες / ταμπόν κάθε μήνα, που ισοδυναμεί με 240 κάθε χρόνο, που με  βάση το μέσο όρο ζωής κάθε γυναίκας (40 χρόνια περιόδου κατά μέσο όρο) μας δίνει το συνολικό αριθμό των 9.600 προϊόντων υγιεινής, που χρησιμοποιούνται στη διάρκεια ζωής μίας γυναίκας. * Τώρα πολλαπλασιάστε αυτό τον αριθμό με τις 3,5 δισεκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη και έχουμε ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό απορριμμάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

 

Ενώ η χρήση της συσκευασίας και των ίδιων των προϊόντων συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο πρόβλημα, όταν αναλογιστούμε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα.

Πρώτον, έχουμε την εξαγωγή της πρώτης ύλης που περιλαμβάνει την παραγωγή βάμβακος (μια διαδικασία με έντονη σπατάλη νερού) και πλαστικών. Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται για το τύλιγμα της σερβιέτας και του ταμπόν είναι γνωστά ως χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο, και παράγονται από έλαιο. Καθόλου καλή αρχή.

Δεύτερον, αυτά τα πλαστικά διατηρούνται για πολύ καιρό και δε διασπώνται εύκολα, και όταν διασπώνται, απελευθερώνουν χημικά στο έδαφος. Έπειτα πρέπει να υπολογίσουμε τη μεταφορά, καθώς τα ταμπόν αυτά δεν εμφανίστηκαν ως διά μαγείας στην τσάντα σας, αλλά διήνυσαν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν σε εσάς!

Και τι συμβαίνει με όλα αυτά τα χημικά που χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν ταμπόν και σερβιέτες; Ναι, πρέπει επίσης να αναλογιστείτε και αυτά. Οι διοξίνες (γνωστό καρκινογόνο), οι χλωρίνες, το τεχνητό βαμβάκι, αλλά και τα φυτοφάρμακα και τα αντιπαρασιτικά που χρησιμοποιήθηκαν στη διαδικασία καλλιέργειας βάμβακος, είναι κομμάτι της διαδικασίας παραγωγής. **

Δεν ξέρω τι πιστεύετε εσείς, αλλά κανένα από τα παραπάνω δεν φαίνεται κατάλληλο για να βρίσκεται κοντά στα σώματά μας! Αν και έχουν εγκριθεί ως ασφαλή στην ποσότητα ενός ταμπόν/μίας σερβιέτας, ο υπολογισμός αυτός έχει γίνει για ΕΝΑ μόνο αντικείμενο, όχι και για τα 10.000 που χρησιμοποιείτε όλη σας τη ζωή. Είναι το ίδιο με το να εξετάζουμε τις επιπτώσεις ενός μόνο τσιγάρου στην υγεία μας.

Υπάρχει λύση; Τι μπορείτε να κάνετε;

Υπάρχουν καλά νέα για όσες τολμούν. Τα κύπελλα περιόδου.

Ξέρω, το όνομα δεν είναι πολύ ελκυστικό, γι’ αυτό και όσα κυκλοφορούν στην αγορά έχουν ονόματα όπως Diva Cup, Moon Cup ή Juju Cup. Είναι κατασκευασμένα από ιατρικής χρήσης σιλικόνη. Εσείς απλά τα τοποθετείτε, κάνετε τις δουλειές σας, τα αφαιρείτε, τα πλένετε, επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και αποφεύγετε όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

Επενδύοντας στη χρήση κυπέλλου περιόδου, θα εξοικονομήσετε επίσης  πολλά χρήματα σε βάθος χρόνου. Μπορείτε να βρείτε μια σειρά κυπέλλων περιόδου στο Biome’s online store.

Σύμφωνα με το Switch Report,

«Κατά μέσο όρο οι Αυστραλές γυναίκες ξοδεύουν από 120 έως 200 δολάρια κάθε χρόνο σε σερβιέτες και ταμπόν.  Η τιμή των κυπέλλων περιόδου κυμαίνεται από 40 έως 60 δολάρια και διαρκούν για «πάνω από 5 χρόνια» σύμφωνα με τους κατασκευαστές, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν ημερομηνία λήξης.»

Τα κύπελλα περιόδου μετατρέπονται ταχύτατα σε μια πολύ οικονομικότερη λύση απ’ότι τα προϊόντα μιας χρήσης.

Μπορεί όλο αυτό να ακούγεται λίγο τρομακτικό, αλλά αποφάσισα να το δοκιμάσω.

Περιμένετε ως το επόμενο άρθρο μου, το οποίο θα είναι ένα μικρό ταξίδι ανακάλυψης στον κόσμο των κυπέλλων περιόδου…

Αυτό το ξεκαρδιστικό βίντεο «ταμπόν εναντίον κυπέλλου περιόδου» μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις αμφιβολίες σας.

Α, και το ότι μιλάμε για περιόδους, δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να γελάσουμε. Οπότε, για να διασκεδάσετε, δείτε παρακάτω μια λίστα με ευφημισμούς ανά τον κόσμο. *** Παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα!

  • Ολλανδία: «Η ντοματόσουπα είναι παραμαγειρεμένη»
  • Βραζιλία: «Είμαι με τον Chico”
  • Κίνα: «Ήρθε η μικρή αδερφή»
  • Λατινική Αμερική: «H Jenny φοράει κόκκινο φόρεμα»
  • Δανία: «Υπάρχουν κομμουνιστές στο σπίτι του τρόμου»
  • Αγγλία: «Ανεμίζω την ιαπωνική σημαία»
  • Ιαπωνία: «Μικρή Δεσποινίς Φράουλα»
  • Γαλλία: «Έφτασαν οι Άγγλοι»
  • Γερμανία: «Έρχεται η γυναίκα με το cranberry”
  • Πουέρτο Ρίκο: «Λάλησε ήδη ο κόκορας;»
  • Νότια Αφρική: «Η γιαγιά κόλλησε στην κίνηση»

(ΥΓ. Θα χρησιμοποιήσω τη φράση της Δανίας σε πρώτη ευκαιρία!)

 

*Στατιστικά για το μέσο όρο χρήσης ταμπόν/σερβιέτας από την ιστοσελίδα της Diva Cup: http://divacup.com/community/eco-divas/

** Διοξίνες στα ταμπόν: http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/apr/20/tampon-safety-research-legislation

*** Ευφημισμοί ανά τον κόσμο: http://www.thegloss.com/2010/03/08/sex-and-dating/what-to-call-your-period-in-other-countries/

Σημείωση εκ μέρους της ομάδας της Ethos & Empathy: Προτείνουμε να αγοράσετε κύπελλο περιόδου από εταιρεία που έχει πιστοποίηση cruelty free κι ακόμη καλύτερα από εταιρεία που επιτελεί και κοινωνικό έργο όπως η Ruby cup που δίνει ένα κύπελλο σε γυναίκα στην Αφρική για κάθε ένα κύπελλο που αγοράζεται. Στο ευρετήριό μας μπορείτε να βρείτε όλα τα cruelty free cups.

Πηγή

Μετάφραση: Αριάδνη Γεργεράκη