Στις 23/7/2018 έλαβε χώρα μια καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, που άφησε πίσω της σχεδόν 100 νεκρούς ανθρώπους, πολλούς τραυματίες κι αναρίθμητα μη ανθρώπινα θύματα. Οι περισσότεροι επιζήσαντες έχασαν σχεδόν όλα τα υπάρχοντά τους και κάποιοι έχασαν ακόμη και τα σπίτια τους.

Μέλη της ομάδας μας έσπευσαν να βοηθήσουν, άλλοι παρέχοντας δωρεάν τις υπηρεσίες τους για ψυχολογική υποστήριξη, άλλοι βοηθώντας σε κτηνιατρικά κέντρα που είχαν ανάγκη από εθελοντές κι άλλοι φιλοξενώντας κάποια από τα αδέσποτα ζώα που βρέθηκαν στα καμμένα.

Έπειτα από 1-2 εβδομάδες διαβάσαμε για την απουσία του κράτους – για ακόμη μια φορά – , κατά τη διάρκεια αυτού του πολύ σημαντικου διαστήματος, δηλαδή μετά την καταστροφή, και μέχρι την καταβολή των επιδομάτων, και αποφασίσαμε πως είναι χρέος μας να βοηθήσουμε κι εμείς, έστω και για μία μέρα, κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους.

Συνήθως οι ανθρωπιστικές δράσεις αφήνουν πίσω τους ένα τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθότι το φαγητό που διανέμεται σε ευπαθείς ομάδες (π.χ άστεγοι, πρόσφυγες) περιλαμβάνει ζωικά, συσκευάζεται σε αλουμινένια κεσεδάκια τα οποία μπαίνουν σε πλαστικές σακούλες και συνοδεύονται από εμφιαλωμένο νερό. Αυτό το γεγονός οδηγεί στην αποστασιοποίησή μας από τέτοιες δράσεις καθώς αυτές έρχονται σε σύγκρουση με τις αξίες μας.

Όμως εμείς πιστεύουμε πως είναι δυνατό να στηρίξουμε ανθρώπους χωρίς να χρειαστεί να θανατωθεί κανένα ζώο και χωρίς να παράξουμε σκουπίδια.

Έτσι, η ομάδα της Ethos & Empathy πήρε την πρωτοβουλία και ετοίμασε για να προσφέρει στους πυρόπληκτους στο Μάτι 90 μερίδες φαγητό αποτελούμενες από ταμπουλέ, ρεβυθοσαλάτα και ένα κομμάτι χαλβά σιμιγδαλένιο.

                                                   

Το φαγητό είναι φυσικά αυστηρά χορτοφαγικό (vegan), όλες οι πρώτες ύλες που χρειάστηκαν για την παραγωγή των γευμάτων είναι ελληνικής παραγωγής και αγοράστηκαν χύμα. Για τη διανομή τους δε, συσκευάστηκαν σε κομποστοποιήσιμες και βιοδιασπώμενες συσκευασίες.

Η αξία των γευμάτων αυτών καθαυτών είναι λιγότερο από 1 ευρώ κατ’ άτομο και ανεβαίνει μόνο κατά 0,30 λεπτά κατ’ άτομο αν προσθέσουμε την αξία των συσκευασιών.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η βίγκαν διατροφή κι ο οικολογικός τρόπος ζωής ΔΕΝ είναι για τους προνομιούχους και τους πλούσιους, κάτι που φημίζεται να λέει ο κόσμος…ούτε είναι κάτι υπεράνθρωπο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που λαμβάνουν δωρεές και χορηγίες με τις οποίες αγοράζουν τα τρόφιμα που διανέμουν. Με λιγότερα λεφτά δε, μπορείς να προσφέρεις φαγητό σε περισσότερους ανθρώπους.

Ευχαριστούμε το Guaca για την προσφορά του χώρου του και για την ομάδα του που φρόντισε για το μαγείρεμα και την όλη προετοιμασία των γευμάτων.

Σημείωση: Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαμε να πάρουμε τις συσκευασίες αυτές πίσω ώστε να τις ρίξουμε στον κομποστοποιητή που έχει μία εκ των μελών μας αλλά φυσικά αυτό δεν είναι δυνατόν. Ο λόγος που το τονίζουμε αυτό είναι διότι δεν αρκεί η χρήση μίας οικολογικής συσκευασίας αλλά έχει σημασία και πού θα την ρίξει κανείς έπειτα από την χρήση της. Αυτές οι συσκευασίες χρειάζονται κατάλληλες συνθήκες για να αποδομηθούν. Αλλά σαφώς είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσει κανείς αυτές αντί των αλουμινένιων.

**Δυστυχώς ο δήμος Μαραθώνα δεν δέχτηκε τα γεύματα αυτά και έτσι τελικά η διανομή αυτών έγινε σε άστεγους στο κέντρο της Αθήνας. Διαβάστε αναλυτικά τι συνέβη εδώ.