Σύμφωνα με νέες μελέτες οι εταιρείες παραγωγής κρεατικών και γαλακτοκομικών προϊόντων οδεύουν προς το να είναι οι μεγαλύτεροι συντελεστές του κόσμου στην κλιματική αλλαγή, ξεπερνώντας ακόμη και τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Σε έρευνα που έγινε πρόσφατα από τον οργανισμό GRAIN, διαπιστώθηκε ότι σε γενικές γραμμές οι 35 μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής κρεατικών και γαλακτομικών κρατούσαν μυστικά τα δεδομένα των εκπομπών τους και λίγοι είχαν θέσει υψηλούς στόχους για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκαλούν.

Εάν αυτές οι βιομηχανίες συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία τους, οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποίησαν ότι ο τομέας της κτηνοτροφίας θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για το 80% των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

<<Αυτές οι εταιρείες πιέζουν για εμπορικές συμφωνίες που θα αυξήσουν τις εξαγωγές και τις εκπομπές CO2 και υπονομεύουν πραγματικές κλιματικές λύσεις όπως η αγρο-οικολογία, λύσεις που ωφελούν τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές.>>

Αν τις βάλουμε όλες μαζί, οι πέντε κορυφαίες εταιρείες παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως είναι ήδη υπεύθυνες για περισσότερες εκπομπές από τις ExxonMobil, Shell ή BP.

Η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων συγκεντρώνεται σε μικρό αριθμό χωρών.

Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είναι συλλογικά υπεύθυνες για πάνω από το 60% των παγκόσμιων εκπομπών του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων – περίπου το διπλάσιο του υπόλοιπου κόσμου ανά κάτοικο.

Η έκθεση προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων για τo κακό που προκαλεί η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στον πλανήτη.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι εάν σταματούσαν όλοι να καταναλώνουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, η παγκόσμια χρήση γεωργικών εκτάσεων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 3/4.

Αυτό οδήγησε τον κύριο συντάκτη της μελέτης να περιγράψει την βίγκαν διατροφή ως “τον κυριότερο τρόπο να μειώσετε το αντίκτυπο σας στον πλανήτη Γη”.

<< Αυτή η έκθεση επίσης δείχνει το ρόλο κλειδί που παίζει η κτηνοτροφία στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.>>

Το άρθρο αυτό γράφτηκε με πληροφορίες που συλλέχθηκαν από αυτή την πηγή αλλά δεν αποτελεί μεταφρασμένη αναπαραγωγή του.