Το εγχείρημά μας στηρίζει ως συνδιοργανωτής την πορεία που διοργανώνουν την Κυριακή 9/12 η Greenpeace με την WWF και με πολλούς άλλους περιβαλλοντικούς και ανθρωπιστικούς μη κερδοσκοπικούς φορείς (δείτε τη λίστα των φορέων στο τέλος του κειμένου). 

Οι εταιρείες παραγωγής κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων οδεύουν προς το να είναι οι μεγαλύτεροι συντελεστές του κόσμου στην κλιματική αλλαγή, ξεπερνώντας ακόμη και τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Σύμφωνα δε, με μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο περιοδικό Science και που είναι μάλιστα από τις πιο ολοκληρωμένες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (μελετήθηκαν δεδομένα από 40.000 εκτροφεία από 119 χώρες), εάν σταματούσαν όλοι να καταναλώνουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, η παγκόσμια χρήση γεωργικών εκτάσεων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 3/4.

Οι μαζικές αποψιλώσεις δασών που λαμβάνουν χώρα για να δημιουργηθούν νέα βοσκοτόπια ή για καλλιέργειες σόγιας που χρησιμοποιούνται εξολοκλήρου στις ζωοτροφές των εκτρεφόμενων ζώων, φέρουν πολύ μεγάλη ευθύνη για την 6η μαζική εξαφάνιση ειδών που βιώνουμε ήδη. Η καταστροφή/εξαφάνιση των ενδιαιτημάτων των ζώων είναι ο κυριότερος λόγος για την εξαφάνιση των ζώων όπως βλέπουμε στo 2018 Living Planet Report.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την δημοσίευση του United Nations Environment Programme (UNEP), η κτηνοτροφική παραγωγή είναι η κυριότερη αιτία απώλειας ενδιαιτημάτων και η λύση είναι η μείωση κατανάλωσης κρέατος.

Και αν η ελευθέρα βοσκή φαντάζει για κάποιους ως λύση, η έρευνα του Food Climate Research Network δίνει την απάντηση και σε αυτό: Δεν μπορεί η διατήρηση ζώων σε εξωτερικό χώρο να προκαλέσει μείωση στο δίκτυο των αερίων θερμοκηπίου. Ακόμη κι αν μερικά συστήματα βόσκησης είναι καλύτερα από άλλα, αν τελικά υπάρχει κάποια επίδραση, αυτή είναι μικρή.

Τέλος, σύμφωνα με μια ακόμη έρευνα του Journal Carbon Balance,οι ποσότητες μεθανίου προερχόμενες από ζώα εκτροφής, έχουν υποτιμηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η αποθήκευση άνθρακα στα βοσκοτόπια δεν μπορεί να αντισταθμίσει την κλιματική επίδραση των ίδιων των ζώων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να κρούσουμε τον κώδωνα κινδύνου που επιφέρει η κατανάλωση των ζωικών προϊόντων. Δε μπορούμε πια να μιλάμε μόνο για τα ορυκτά καύσιμα. Πρέπει να πάψουν και οι επιδοτήσεις στον τομέα της κτηνοτροφίας καθώς επίσης και να φορολογηθεί το κρέας (έρευνα από το Oxford University που δημοσιεύτηκε στο Nature Climate Change προβλέπει μείωση 13% στην κατανάλωση του βοδινού κρέατος, αν αυξηθεί η τιμή του κατά 40%).

Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πόσο επιβλαβής είναι η κτηνοτροφία για το περιβάλλον.  Από το 2014 έχει δημοσιευθεί έρευνα που αναλύει ακριβώς αυτό το πρόβλημα, την έλλειψη ενημερότητας σχετικά με την σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών και στην κλιματική αλλαγή.

Έχει έρθει η ώρα να ενημερωθεί ο κόσμος για όλους τους ρυπαντές και να αναλάβουμε ευθύνη, ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί.


Facebook Event Page:

Η επιστήμη μίλησε. Ο χρόνος τελειώνει, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για την ανθρωπότητα. Για αυτό βγαίνουμε στο κέντρο της Αθήνας και λέμε στους ηγέτες μας ότι είναι δικαίωμά μας, αλλά και των παιδιών μας, να σταματήσουμε την απειλή των κλιματικών αλλαγών. Να ζούμε σε έναν καθαρό και ασφαλή πλανήτη.

ΠΩΣ; Είναι απλό! Βάλε άνετα ρούχα, πες το σε φίλους, φέρε τα παιδιά σου, το κατοικίδιό σου και όποιον άλλον θέλεις και έλα να περπατήσουμε μαζί για το κλίμα από την Ακρόπολη μέχρι την πλατεία Συντάγματος! Η διαδρομή θα συνοδεύεται από μουσική και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, που θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΓΙΑΤΙ: Γνωρίζεις πολύ καλά ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι εδώ. Το βλέπεις στον τρόπο που έχει αλλάξει το κλίμα της Ελλάδας, αλλά και με τη συχνότητα και την ορμή που εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα. Επηρεάζουν τις ζωές μας και είναι μία πραγματική απειλή για τη χώρα και τις επόμενες γενιές.

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, και μόλις δύο μήνες μετά την προειδοποίηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή ότι ο πλανήτης μας δεν αντέχει αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 1,5°C, περπατάμε στην Αθήνα μαζί με φορείς, οργανώσεις, κοινότητες, κινήματα, πρωτοβουλίες και πολίτες για να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα για την προστασία μας, αλλά και των παιδιών μας, από τις κλιματικές αλλαγές. Είναι δικαίωμά μας!

ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ, τόσο πιο δυνατά θα ακουστεί το μήνυμά μας!

-“Οικολογικό 24ωρο”, επιδαπέδιο παιχνίδι από το WWF Ελλάς
Ο πλανήτης κινδυνεύει. Αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις για να τον προστατέψεις; Στο παιχνίδι αυτό οι παίκτες καλούνται να συμπεριφερθούν οικολογικά και να ερμηνεύσουν ή και να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Στόχος της δραστηριότητας είναι να αξιολογήσουν το καθημερινό τους οικολογικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και τις αντίστοιχες συνέπειές του, μέσα από ένα διασκεδαστικό τρόπο. Οι συμμετέχοντες θα θέσουν ημερήσιους στόχους, θα αναγνωρίσουν πού σπαταλούν ή εξοικονομούν ενέργεια, νερό και πρώτες ύλες. Πότε παράγουν περισσότερα ή λιγότερα σκουπίδια και ρύπανση.

-“Global Goals”, επιδαπέδιο παιχνίδι από την Οργάνωση Γη
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό διαδραστικό επιδαπέδιο παιχνίδι, με θέμα τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, από την Οργάνωση Γη. Συνεργαστείτε, εμπιστευτείτε την ομάδα σας και ετοιμαστείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις, για να φτάσετε στο τέλος του παιχνιδιού! Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να γνωρίσετε τους 17 Παγκόσμιους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, να μάθετε γιατί ονομάστηκαν έτσι, ποιοι τους όρισαν, πως μπορούμε να τους εντάξουμε στην καθημερινή μας ζωή και τι σημαίνει «βιώσιμη ανάπτυξη» που τόσο συχνά ακούμε.

-Ζωγραφική και δημιουργία πλακάτ από τους εθελοντές της Greenpeace
Τα παιδιά θα ζωγραφίσουν τη δική τους εικόνα για το μέλλον που επιθυμούν και οι εθελοντές της Greenpeace θα τα κάνουν placard ώστε να τους δώσουν την ευκαιρία να τα δείξουν σε όλο τον κόσμο.

-Face painting από τους εθελοντές της Greenpeace
Εθελοντές της Greenpeace με κατάλληλο χρώμα και υλικό θα βάφουν τα πρόσωπα των παιδιών.

-Μαζί μας στη διαδρομή και η ομάδα κρουστών του Quilombo Centro Cultural, για να δώσει ρυθμό στο περπάτημά μας για το κλίμα!

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ (μέχρι στιγμής):

Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος – Agroecology Greece

Médecins du Monde Greece – Γιατροί του Κόσμου

ARSIS – Association for the Social Support of Youth

Médecins Sans Frontières Greece (MSF)| Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ)

Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα

Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού

Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη/Hellenic Platform for Development

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

Κέντρο Ζωής- Centre For Life- Kentro Zois

Ecological Recycling Society – Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Ομάδα No Oil Θεσπρωτίας

Οργάνωση Γη – Organization Earth

Πλέγμα / Plegma

Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ελλάδα-Πακιστάν

Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας-Ινδίας

Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας-Μπαγκλαντές

Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε την Ήπειρο

Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών

Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών

Διασωστών και Ναυαγοσωστών

AIESEC Greece

Aeiforum

ActionAid Hellas

Ecoeleusis

Ethelon

Ethos & Empathy

UN SDSN Greece

Greenpeace Greece

HIGGS

MEDASSET-Mediterranean Association to Save the Sea Turtles

Social Cooperatives

WWF Greece

ΠΟΥ: Μετρό Ακρόπολη (Δ. Αρεοπαγίτου & Μακρυγιάννη)

ΠΟΤΕ: 9 Δεκεμβρίου, 11:00-14:00