Μία έρευνα από το Voice of London αποκάλυψε ότι η κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός παράγοντας πίσω από την απόφαση κάποιων ανθρώπων να μην κάνουν παιδιά.

Μολονότι η συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό, η προσπάθεια που εμείς – ως ανθρωπότητα – καταβάλλουμε για να την αντιμετωπίσουμε είναι ανεπαρκής, όπως δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός πρόσφατα δήλωσε ότι “Το 2018 οδεύει στο να αποτελέσει την 4η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί. Αυτό σημαίνει ότι τα προηγούμενα 4 χρόνια, 2015,2016,2017 και 2018 – είναι τα 4 θερμότερα χρόνια κατά συρροήν.”

Μία ομάδα 13 Αμερικάνικων φορέων που ηγείται ο ΝΟΑΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration) δημοσίευσε μία μελέτη τον προηγούμενο μήνα προειδοποιώντας για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία.

Συχνά αναρωτιόμαστε “πώς μπορώ να βοηθήσω;”, “έχουν οι καθημερινές μας πράξεις πραγματικά αντίκτυπο;”. Μία μη αναμενόμενη και αμφιλεγόμενη απάντηση ήρθε από μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 στο Environment Research Letters από τον Seth Wyne και την Kimberly A. Nicholas. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πιο φιλική προς το περιβάλλον κίνηση που μπορεί κάποιος να κάνει για να αγωνιστεί ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι να κάνει ένα λιγότερο παιδί.

Η έρευνα που διεξήχθη από την Voice of London επισήμανε πως ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων από όλον τον κόσμο θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως έναν σημαντικό λόγο για να μην κάνουν παιδιά. Για τους περισσότερους από τους ερωτηθέντες, όμως, η κλιματική αλλαγή δεν είναι ο μόνος λόγος αλλά αποτελεί ένα από τα κυριότερα κίνητρα για μια τέτοια απόφαση.

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, μπορούμε να εντοπίσουμε δύο διαφορετικές επιδράσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στην απόφαση των ανθρώπων που δεν θέλουν να τεκνοποιήσουν. Βασικά, η απόφαση κάποιων έγκειται στον αντίκτυπο που έχουν οι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη αλλά και στην αγάπη τους και στην εκτίμηση για τη Γη.

Η Madeleine, 29 ετών, λογίστρια στον Καναδά είπε: “Ο αντίκτυπος της ανθρώπινης ζωής στο κλίμα είναι ο πρώτος λόγος που δεν θέλω παιδιά. Αγαπώ αυτόν τον πλανήτη, τα φυτά και τα ζώα που κατοικούν σε αυτόν. Είναι η ανθρώπινη ζωή και οι απαιτήσεις μας για πόρους που αποτελεί τον κύριο λόγο της κλιματική αλλαγή. Η μείωση του αριθμού των παιδιών που φέρνουμε στον κόσμο είναι μία αληθινή αλλαγή που εμείς ως άνθρωποι, ατομικά, μπορούμε να κάνουμε.”

Η Ellen, 29 ετών, αξιωματικός στον Αμερικανικό στρατό, πιστεύει ακράδαντα ότι το να φέρει κανείς ένα παιδί στον κόσμο, είναι κάτι που μόνο συμβάλλει στην “καταστροφή” που διαβλέπει εκείνη ότι έρχεται.

Η Αlexandra, 37 ετών από το Southampton, ανυπομονούσε να αποκτήσει παιδιά αλλά μετά αποθαρρύνθηκε από την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει ο κόσμος μας οπότε αποφάσισε να μην τεκνοποιήσει. “Θα έλεγα ότι για εμένα αυτό είναι μια θυσία, η θυσία μου για τον πλανήτη για όλα τα καλά που επιφέρει αυτή η απόφαση, μειώνοντας το ανθρακικό μου αποτύπωμα. Είναι το μεγαλύτερο πράγμα που μπορώ να κάνω – μαζί με την απόφαση να γίνω χορτοφάγος.”

Ωστόσο η απόφαση άλλων σχετίζεται περισσότερο με την ανησυχία τους για την ποιότητα της ζωής που το παιδί τους θα έχει, αν έρθει στον κόσμο. Ο Nicola, 22 ετών από την Ιταλία είναι ένας από αυτούς. Ακούστε την άποψή του εδώ.

Για την Xiani, 33 ετών από το San Diego, το αβέβαιο μέλλον των επόμενων γενεών έχει συμβάλλει στην απόφασή της να μην τεκνοποιήσει, “είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι επόμενες γενιές δεν θα μπορέσουν να βιώσουν την φύση στις πιο αγνές μορφές της ή να δουν είδη ζώων που εξαφανίζονται. Αυτό δεν είναι πολύ μακρινό, τα παιδιά που τώρα γεννιούνται ίσως δεν δουν καν κοραλιογενείς υφάλους. Η κλιματική αλλαγή παράγει περισσότερα καταστρεπτικά φυσικά φαινόμενα, κάτι που επηρεάζει τους φτωχότερους πληθυσμούς περισσότερο.”

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν η κλιματική αλλαγή έχει πραγματικά επίδραση στο ρυθμό γεννήσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως, δυο από τις πιο σημαντικές οικονομίες στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και Το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν κι οι δύο σημειώσει τον μικρότερο ρυθμό γεννήσεων για δεκαετίες.

Αριθμός γεννήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (1990 – 2017) – Πηγή: Statista

 

Αριθμός γεννήσεων στo Ηνωμένο Βασίλειο (2000 – 2017) – Statista

 

Η Voice of the London μίλησε επίσης με τον Glen Pettigrove, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ο οποίος είπε πως ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχει η αύξηση του πληθυσμού στον πλανήτη: “Αν ο πληθυσμός συνεχίσει να αυξάνεται, θα φτάσει τελικά στο σημείο εξάντλησης.” και χαρακτήρισε ως “αξιοθαύμαστες” τις αποφάσεις των ανθρώπων αυτών. “Είναι απίθανο να διορθώσει το πρόβλημα μία αυστηρά εθελοντική προσέγγιση από μόνη της. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστεί και κρατική παρέμβαση. Τα άτομα που έχουν αποφασίσει να να κάνουν πίσω σε μια επιθυμία για την οποία κοινωνικά ενθαρρύνονται και για την οποία είναι βιολογικά προγραμματισμένοι να έχουν, επιλέγουν το κοινό καλό με προσωπικό κόστος. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να χειροκροτήσουμε”, συμπλήρωσε.

Ανάμεσα στα άτομα που ερωτήθηκαν, ανεξάρτητα από την διαφορά τους στην ηλικία, χώρα καταγωγής και παιδεία του καθένα, υπάρχει μία αίσθηση βαθιάς λύπης μαζί με οργή για τον κόσμο που συνεχίζει την ζωή του χωρίς να νοιάζεται και χωρίς προσοχή. Μέσα από την συζήτηση πάντως, κάποια ηθικά ερωτήματα αναδύονται.

Είναι ηθικά αποδεκτό να βάλει κανείς στην άκρη το φυσικό του ένστικτο για τεκνοποίηση ώστε να αποφύγει να είναι μέρος της χειροτέρευσης της κατάστασης του πλανήτη; Από την άλλη, είναι ηθικά αποδεκτό να φέρει κανείς στον κόσμο ένα παιδί που θα επηρεαστεί σχεδόν σίγουρα από την κλιματική αλλαγή;

Πηγή: The voice of London

Μετάφραση: Ελίζα Δημητρά

*Ένα ακόμη σχετικό άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

** Αν ταυτίζεστε με αυτόν τον τρόπο σκέψης, μπορείτε να μπείτε στο γκρουπ των Ελλήνων βίγκαν αντιναταλιστών εδώ.

Πλέον υπάρχει και το κίνημα #Birthstrike που έχει Facebook Group, youtube channel, tumblr page.