Μία νέα επιστημονική δημοσίευση αναφέρει πως τον Ιανουάριο που μας πέρασε εκβράστηκαν 96 θαλάσσιες χελώνες στο Ισραήλ: 69 caretta caretta, 16 πράσινες χελώνες και 11 αγνώστου είδους.

Μόνο το 30% αυτών (29 άτομα δηλαδή) ήταν ακόμη ζωντανές όταν βρέθηκαν. Υπέφεραν όλες από σοβαρά (εσωτερικά) τραύματα και μεταφέρθηκαν για περίθαλψη στο Israel Nature & Park Authority (INPA) Sea Turtle Rescue Center (STRC).

Ο ετήσιος μέσος όρος θαλάσσιων χελωνών που εκβράζονταν σε έναν χρόνο στην εν λόγω περιοχή τις χρονιές 2007-2015 είναι 182. Πάνω από το 53% του Μ.Ο δηλαδή εκβράστηκε σε ένα μήνα. Στις 9/1 εκβράστηκαν 9 άτομα…αυτό αποτελεί ρεκόρ αριθμού χελωνών που εκβράζονται σε μία ημέρα, εδώ και 20 χρόνια.

Από τις 96, οι 3 είχαν καταπιεί αγκίστρι και η 1 είχε καταπιεί δίχτυα ενώ 2 ακόμη είχαν τραύματα από πρόσκρουση σε προπέλα πλοίου και 1 είχε δεχθεί επίθεση από καρχαρία.

Οι 19 από τις 23 χελώνες που τους έγινε μαγνητική (83%), υπέφερε από αιμορραγία στα πνευμόνια και συσσώρευση υγρού στα αυτιά, γεγονός που υποδηλώνει μια θανατηφόρα έκθεση σε μια ακόμα απροσδιόριστη ισχυρή παρορμητική πηγή ήχου, όπως οι υποβρύχιες εκρήξεις, σε σημαντικό επίπεδο.

Shock-waves λέγονται και μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο αυτά τα ζώα αλλά και τα κητώδη και τα πιο ευαίσθητα όργανα που υποφέρουν από μια τέτοια έκθεση σε ηχητικό σοκ είναι τα αυτιά και οι πνεύμονες (Aizenberg et al., 2013). Αυτά τα τραύματα προκαλούνται συνήθως από στρατιωτικές ασκήσεις ή από αλιεία με δυναμίτη (Viada et al., 2008).

Εκείνες τις ημέρες έλαβαν χώρα σεισμικές έρευνες για εξεύρεση αερίου (3D seismic air-gun survey) σε δύο περιοχές 40 και 90 χλμ offshore. To 2012 που έλαβε χώρα ένας ακόμη μαζικός εκβρασμός θαλάσσιων χελωνών, γινόντουσαν οι ίδιες σεισμικές έρευνες.

Οι σεισμικές έρευνες που έγιναν τον περασμένο Γενάρη στο Ισραήλ έγιναν με βάση το πρωτόκολλο για τις ελάχιστες επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά και ερπετά. Πρωτόκολλο που ανανεώθηκε το 2012 μετά τον τότε εκβρασμό.

______

Κάπου στην δημοσίευση αναφέρει πως δεν έχει αποδειχθεί ακόμη να έχει επίδραση στα ζώα αυτά μια τέτοια σεισμική έρευνα.

Αναρωτιέμαι πώς ακριβώς θέλουν να το αποδείξουν; Να εκθέσουν ζώα στην δόνηση και να δουν επιτόπου τι θα πάθουν;

Τα υπουργεία περιβάλλοντος και ενέργειας του Ισραήλ, τον περασμένο Φλεβάρη συμφώνησαν να ερευνήσουν το θέμα με τη βοήθεια του Ισραηλινού ωκεανογραφικού ινστιτούτου.

Περιττό να πω τι οδύνη προκαλείται στα ζώα όταν βιώνουν αυτό το ακουστικό σοκ.

Αυτά θα γίνουν και στο Ιόνιο αν τελικά επιτραπούν σεισμικές δονήσεις για τους υδρογονάνθρακες. Θα τρέχουν όλοι στα νησιά να μαζεύουν εκβρασμένες θαλάσσιες χελώνες.

#ΛεμεΟΧΙστιςεξορυξεις

Ελίζα Δημητρά