Ένα (ακόμη) θέμα που δεν γνωρίζουμε στην Ελλάδα είναι αυτό της αιμοδοσίας ζώων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει τράπεζα αίματος για κατοικίδια, η εθνική υπηρεσία Pet Blood Bank UK. Είναι η πρώτη και μοναδική του είδους της, λειτουργεί εδώ και 12 χρόνια και έχει εγεγγραμμένους περισσότερους από 6000 σκύλους. Κατά μέσο όρο διοργανώνει τρεις αιμοδοσίες την εβδομάδα σε κτηνιατρεία και σε κάθε αιμοδοσία μπορούν να γίνουν μεταγγίσεις αίματος από 22 σκύλους. Η σφραγισμένη μονάδα αίματος μεταφέρεται στην έδρα της οργάνωσης στο Leicestershire όπου θα διαχωριστεί το πλάσμα από τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Στη συνέχεια αποθηκεύονται έως ότου ζητηθούν από κάποιον κτηνίατρο- το πλάσμα καταψύχεται έως και για πέντε χρόνια ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια ψύχονται έως και για έξι εβδομάδες.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αυτά βέβαια. Μετά κόπων και βασάνων μια γυναίκα παλεύει εδώ και χρόνια να δημιουργήσει μια λίστα με σταθερούς αιμοδότες σκύλους (και γάτες αλλά ακόμη δεν υπάρχει δυστυχώς καμία γάτα) οι κηδεμόνες των οποίων σπεύδουν με τους σκύλους τους να δώσουν αίμα όταν εμφανιστεί έκκληση επείγουσας ανάγκης.
Αν έχετε υγιή σκύλο άνω των 25 κιλών, με αρνητικές εξετάσεις σε καλαζάρ και ερλίχεια, τότε μπορεί να δίνει αίμα κάθε 3 μήνες.
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ μια συνέντευξη της ιδρύτριας της σελίδας στο facebook “Τράπεζα αίματος ζώων στην Ελλάδα”.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόλις 9 σκύλοι αιμοδότες στην Αττική, 2 στην Ήπειρο και 1 στην Θεσσαλονίκη. Συν τον Misoy μου που είναι μπαλαντέρ λόγω νομαδικής ζωής.
Σήμερα λοιπόν ο Misoy έδωσε αίμα για 3η φορά. Ο σκύλος που το είχε ανάγκη ταξίδεψε από Ηράκλειο Κρήτης, μέσα σε καμπίνα, με ορό. Είχε ρινορραγία και τελικά οφειλόταν σε κάποια μόλυνση στον κυνόδοντα. Αφού έδωσε ο Misoy το αίμα, έγινε αμέσως η μετάγγιση στον Άρη, για να ανέβει ο αιματοκρίτης του που είχε φτάσει στο 14,5 (…), ώστε να μπορέσει να χειρουργηθεί αύριο. ENHMEΡΩΣΗ: Ο σκύλος χειρουργήθηκε και όλα πήγαν καλά.
Πληροφορίες σχετικά με την αιμοδοσία ζώων
Ομάδες αίματος σκύλων (universal blood type) DEA 1.1 και DEA 1.2 (αρνητικό ή θετικό).
ΙΔΑΝΙΚΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΩΡΗΤΗ ΣΚΥΛΟΥ:
– Βάρος άνω των 20 (άλλοι κτηνίατροι λένε 25) κιλών (γάτες άνω των 5 κιλών)
– Ηλικία μεταξύ 1-8 χρονών (γάτες μεταξύ 10 μηνών – 8 χρονών)
– Καλόβολος χαρακτήρας
– Υγιής και όχι υπέρβαρος
– Καθ’ όλα εμβολιασμένος
– Εάν πρόκειται για θηλυκό, να μην είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή γαλουχίας
Πριν κάποιους μήνες είχα διαβάσει για ένα σκύλο που πέθανε λόγω της απουσίας αιμοδότη…Με πόνεσε η ψυχή μου. Τόσοι υγιείς μεγαλόσωμοι σκύλοι στην Ελλάδα, και να χάνονται ζώα λόγω ελλιπούς εθελοντικού πνεύματος των Ελλήνων και άγνοιας; Πολύ κρίμα.
Παρακαλώ πολύ να αναδημοσιεύστε την ανάρτηση αυτή. Ας μη βρεθούμε στην ανάγκη ενός αιμοδότη για να νιώσουμε την αξία του…
Ελίζα Δημητρά