Η απαγόρευση κυκλοφορίας προκαλεί μεταξύ άλλων ένα ακόμη πρόβλημα, στους πολίτες που ταΐζουν τα αδέσποτα ζώα μιας και αυτά τα πλάσματα εξαρτώνται από συγκεκριμένο κόσμο που έχει αναλάβει την φροντίδα τους.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών) όμως μερίμνησε γι αυτό το θέμα και έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

“Η μέριμνα για τα ζώα, ειδικά στις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, δεν παύει να αποτελεί καθημερινή μας ευθύνη.

Για τον λόγο αυτό, ζήτησα από τους δημάρχους της χώρας να λάβουν μέτρα φροντίδας, τόσο για τα αδέσποτα όσο και για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να τα φροντίσουν, όσο βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού Covid-19.

Η ευαισθησία μας και η ατομική μας ευθύνη παραμένουν πάντα οδηγοί μας στη διαχείριση της πρωτοφανούς κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα.”

και προχώρησε στην δημιουργίας μιας πλατφόρμας: “το #AnimalSolidarityGR καλεί σε συστράτευση τις επιχειρήσεις, τους φορείς, καθώς και τους κτηνιάτρους της χώρας που επιθυμούν να βοηθήσουν, ώστε να μην αφήσουμε απροστάτευτους τους τετράποδους φίλους μας, σ΄ αυτήν την πρωτόγνωρη συγκυρία. Σήμερα, και για όσο διαρκούν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19, τόσο τα αδέσποτα όσο και τα δεσποζόμενα ζώα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να φροντίσουν, χρειάζονται τη βοήθειά μας. Η μέριμνα για την ευζωία τους αποτελεί πράξη ευθύνης και ανθρωπιάς. Μένουμε σπίτι, αλλά δεν ξεχνάμε τα ζώα της πόλης μας. ” (Περισσότερες πληροφορίες για την πλατφόρμα και πώς λειτουργεί, εδώ)

Yπάρχουν όμως κι άλλα μη ανθρώπινα ζώα που εξαρτώνται από εμάς, κι αυτά δεν είναι άλλα από τα πτηνά που ζουν σε αστικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, τα αστικά περιστέρια [Urban Pigeons (Columba livia f urbana)] έχει παρατηρηθεί ότι σε κάποια μέρη εξαρτώνται αποκλειστικά από εμάς (Murton and Westwood, 1966) όπως για παράδειγμα στο Λονδίνο (Goodwin, 1960). Μια έρευνα στην Ισπανία δε, έδειξε ότι το τάισμα αυτών προσελκύει πιο πολλά άτομα απ’ότι τα υπολείμματα τροφών που βρίσκουν μόνα τους (Sol et al., 1998).

Τα σπουργίτια από την άλλη [House sparrows (Passer domesticus)], που από την δεκαετία του ’90 έχουν αρχίσει να μειώνονται σε δραματικούς ρυθμούς παγκοσμίως, κυρίως στην Δυτική Ευρώπη (De Laet and Summers-Smith, 2007) αλλά και στην Ινδία (Girish et al., 2012, Hussain et al., 2014) και την βόρεια Αμερική (Lowther and Calvin, 2006), έχει παρατηρηθεί ότι επωφελούνται από τα περιστέρια για την εύρεση της τροφής τους (Skorka et al., 2016) μιας και τρώνε μικρότερα κομμάτια τροφής οπότε δεν υπάρχει συνήθως διένεξη μεταξύ τους για αυτήν. Αξίζει να σημειωθεί πως ερευνητές στην Γερμανία (Bower,1999), την Ολλανδία (Van der Poel, 2002) και την Αγγλία (Peach et al., 2008), αποδίδουν την μείωσή τους στην έλλειψη ασπόνδυλων ζώων και ειδικότερα εντόμων που αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής τους – κατί που παρατηρείται από την θνησιμότητα των νεογνών λόγω λιμοκτονίας (για την οποία φταίει φυσικά το ανθρώπινο είδος οπότε είναι ένας ακόμη λόγος να τα βοηθήσουμε).

Για να επιστρέψω στο επείγον της σημερινής κατάστασης όμως, μπορείτε να δείτε για παράδειγμα εδώ πώς ακολουθεί ένα σμήνος περιστεριών έναν άνθρωπο στην Ισπανία, αφού απαγορεύτηκε η κυκλοφορία, προφανώς λόγω πείνας

Το εν λόγω βίντεο δημοσιεύτηκε αρχικά από την Ισπανο-Αμερικάνικη οργάνωση Animal Ethics, και η ανάρτησή τους (που μπορείτε να την δείτε εδώ) έχει το εξής συνοδευτικό κείμενο:

“Τα περιστέρια και άλλα αστικά πουλιά πεινούν λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Για να τα βοηθήσουμε να μην λιμοκτονούν, στο δρόμο για ψώνια, για εργασία ή για τη βόλτα του σκύλου, σας συνιστούμε να αφήσετε σιτηρά, σπόρους ή τροφές πουλιών σε περιοχές που συχνάζουν αστικά πουλιά. Μπορείτε επίσης να αποθέσετε φασόλια στο περβάζι ή στο μπαλκόνι σας, ή σε μέρη που είναι εύκολα προσβάσιμα.

Το βίντεο καταγράφηκε στην πόλη Μπενιντόρμ στις 19 Μαρτίου.”

Μια εβδομάδα πριν, η Καταλανική οργάνωση UPF-Centre for Animal Ethics έκανε μια σχετική δημοσίευση:

Mετάφραση:

“Κάποια από τα πτηνά της πόλης όπως τα περιστέρια, εξαρτώνται από ανθρώπινες τροφές κατά πολύ. Αυτές τις μέρες που δεν κυκλοφορεί κανείς θα πεινάνε. Όποτε βγαίνετε έξω για να πάτε για τα αναγκαία ψώνια ή για δουλειά ή για να κάνει την ανάγκη του ο σκύλος σας, θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας αν έχετε, σπόρια (λιναρόσπορο, σουσάμι πχ), ψωμάκι ή βρώμη. Αλλά μπορούν να φάνε ακόμη και φακές, ρύζι, κριθάρι ή σιτάρι.”

Έπειτα από επικοινωνία με την Animal Ethics, έμαθα πως το έψαξαν και ενημερώθηκαν πως οι άνθρωποι που βγαίνουν για να ταΐζουν αποικίες γάτων (υπάρχει ειδική φόρμα που έφτιαξε το τμήμα Δικαιωμάτων των ζώων της Ισπανικής κυβέρνησης μέσω της οποίας δηλώνει ο κόσμος την διαθεσιμότητά του γι’αυτό αλλά και για να πάει εθελοντικά να βοηθήσει σε καταφύγια, όσο επικρατεί η απαγόρευση κυκλοφορίας), έχουν αναλάβει και το τάισμα των αστικών πτηνών.

Xτες αποφάσισα να ζητήσω από όλες τις οργανώσεις φροντίδας άγριας ζωής στην Ελλάδα να κάνουν μια ανάλογη δημοσίευση μιας και ο περισσότερος κόσμος δεν τα σκέφτεται αυτά τα ζώα, κυρίως γιατί δεν γνωρίζει πόσο εξαρτημένα είναι από εμάς.

Η μόνη που ανταποκρίθηκε άμεσα ήταν το Κέντρο Περίθαλψης και Προστασίας Άγριας Ζωής που εδρεύει στην Μεσσηνία, και τους είμαι πολύ ευγνώμων. Η ανάρτησή τους είναι η ακόλουθη (μπορείτε να την βρείτε εδώ):

Ο Αιμίλιος ανησυχεί για τα αδέρφια του! Τα ελεύθερα περιστέρια.
Παρακαλούμε πολύ βοηθήστε τα, μεριμνήστε για την σίτιση τους στις πόλεις κατά την νόμιμη έξοδό σας από το σπίτι ΚΑΙ ΜΟΝΟ! Μπορείτε να προμηθευτείτε καλαμπόκι σπαστό, σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, τροφή για καναρίνια ή παπαγαλίνη από pet shops τα οποία παραμένουν ανοιχτά. Διαφορετικά μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα από ωμό ρύζι – φακές – σουσάμι. Το ψωμί ειδικά το βρεγμένο προκαλεί μυκητιάσεις, αλλά στην ανάγκη και ελλείψει άλλης επιλογής μπορεί να δοθεί και αυτό.
Ο Αιμίλιος σας ευχαριστεί!! Και σας εύχεται να παραμείνετε όλοι υγιείς προσέχοντας τους εαυτούς σας και τους γύρω σας!!
#helpthepigeons #staysafe #pigeonlovers #pigeons #pigeonsneedourhelp #menoumespiti #covid_19

Στην Ισπανία ξεκίνησε ένα ψήφισμα μέσω του οποίου ζητούν να δοθεί το ίδιο δικαίωμα σε αυτούς που θέλουν να ταΐζουν τα πτηνά με το δικαίωμα που έχει δοθεί για το τάισμα γατών. Αν θέλετε να υπογράψετε, πατήστε εδώ.


Ελίζα Δημητρά

(Εαν σας ενδιαφέρει να ενημερωθείτε σχετικά με τον αναδυόμενο τομέα ερευνών Urban Welfare Ecology,πρωτοβουλία της Animal Ethics, μπορείτε να διαβάσετε μια εισαγωγή εδώ)

Πηγές

Bower, S. (1999). Breeding, habitat use and population structure of a house sparrow flock in Hamburg. Hamburger
avifaun. Beitr. 30, 91–128

De Laet, J., Summers-Smith, J.D. (2007). The status of the urban house sparrow Passer domesticus in north-western Europe: a review. Journal of Ornithology, 148, 275–278.

Girish, C., Ajay, K., Parmesh, K. (2012). Population of House sparrow, Passer domesticus in different habitats of District Kurukshetra, Haryana. Nature Science, 10, 113–122.

Goodwin, D. (1960). Comparative ecology of pigeons in inner London. British Birds, 53(5), 201–212.

Hussain, A., Dasgupta, S. and Bargali, H.S (2014). Case of House Sparrow (Passer domesticus) population decline: Role of semi-nomadic pastoralist community (Van Gujjars) in their conservation. International Journal of Conservation Science, 5 (4), 493 – 502.

Lowther, P.E. and Calvin, L.C. (2006). House sparrow (Passer domesticus). In The birds of North America online (ed. A Poole). Ithaca, NY: Cornell Lab of Ornithology. (http://bna.birds.cornell.edu/bna/species/012/articles/introduction.

Murton, R. & Westwood, N. (1966). The foods of the Rock Dove and Feral Pigeon. Bird Study, 13(2), 130–146.

Peach, W.J., Vincent, K.E., Fowler, J.A., Grice, P.V. (2008). Reproductive success of house sparrows along an urban gradient. Animal Conservation, 11 (6), 493-503.

Skórka, P., Sierpowska, K., Haidt, A., Myczko, Ł., Ekner-Grzyb, A., Rosin, Z. M., … Tryjanowski, P. (2016). Habitat preferences of two sparrow species are modified by abundances of other birds in an urban environment. Current Zoology, 62(4), 357–368.

Sol, D., Santos, D.M., García, J. & Cuadrado, M. (1998). Competition for food in urban pigeons: the cost of being juvenile. Condor, 100(298–304).

Van der Poel, G. (1998). Are House Sparrow numbers increasing or decreasing in Gooi & Vecht-region in the Netherlands? De Korhaan, 32, 9-10