Ιός Έμπολα

“Οι ιοί δεν εμφανίζονται από το πουθενά, υπάρχουν ιοί στα άγρια ζώα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όταν όμως καταστρέφουμε το σπίτι τους και τα δολοφονούμε, ο ιοί πρέπει να πάνε να κρυφτούν κάπου.

Η εμφάνιση των ιών φαίνεται να είναι μια φυσική συνέπεια των πράξεων της ανθρωπότητας που κατακερματίζει παρθένα περιβάλλοντα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα της Γης έχει αναγνωρίσει την παρουσία του πιο καταστρεπτικού παθογόνου του, των ανθρώπων.

Οι αναδυόμενοι ιοί συνεχίζουν να μεταλλάσσονται και να επιβιώνουν, ακόμη κι όταν αντιμετωπίζουν την καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος. Και όταν επιστρέφουν, είναι πιο δυνατοί από ό,τι ήταν πριν “.

Αυτά τα λόγια είναι από την σειρά του National Geographic “Hot zone” που σας προτρέπω να δείτε. Αφορά τον ιό έμπολα και πώς αυτός έφτασε σε Αμερικάνικο έδαφος το 1989, μέσω αιχμάλωτων μαϊμούδων από τις Φιλιππίνες (στις οποίες πειραματίζονταν).

Ο ιός αυτός πρωτοεμφανίστηκε σε ανθρώπους το 1976 σε δυο χωριά της Αφρικής (σε περιοχές που ανήκουν στο σημερινό Κονγκό) οι οποίες βρίσκονται κοντά στον ποταμό Έμπολα. Ακόμη δεν είναι γνωστό πώς μεταφέρθηκε από τα άγρια ζώα στα ανθρώπινα ζώα αλλά εικάζεται πως ξεκίνησε είτε από πρωτεύοντα μη ανθρώπινα ή από νυχτερίδες που κάπως ήρθαν σε επαφή με άτομο του είδους μας, Homo Sapiens (CDC).

Επί τη ευκαιρία, υπογράψτε παρακαλώ το ψήφισμα αυτό που ζητά από την Air France να πάψει να μεταφέρει αιχμάλωτες μαϊμούδες που οδηγούνται σε εργαστήρια πειραμάτων. Όλες οι υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες, σταμάτησαν να το κάνουν μετά από πιέσεις της PETA.

Hendra Virus & Nipah virus

Αυτοί οι 2 ιοί ξεκίνησαν από τις νυχτερίδες της οικογένειας Pteropodidae.

Ο Hendra εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1994 σε 21 άλογα ιπποδρόμου και σε 2 ανθρώπους, στην περιοχή Brisbane, Hendra στην Αυστραλία κι ο δεύτερος το 1999 σε κτηνοτροφική μονάδα γουρουνιών στην Μαλαισία.

Από τον Ιούλιο του 2016, έχουν αναφερθεί 53 περιστατικά ασθενειών λόγω του Hendra virus που περιλαμβάνουν πάνω από 70 άλογα. Όλα αυτά τα περιστατικά περιορίζονταν στη βορειοανατολική ακτή της Αυστραλίας. Συνολικά επτά άνθρωποι έχουν κολλήσει τον ιό Hendra από μολυσμένα άλογα, ιδίως μέσω στενής επαφής κατά τη διάρκεια φροντίδας αυτών ή κατά την διάρκεια νεκροψίας νεκρών αλόγων (WHO1, WHO2).

Υπάρχει πλέον εμβόλιο για τα άλογα ώστε να μην νοσήσουν αν έρθουν σε επαφή με τις νυχτερίδες αλλά δεν υπάρχει φάρμακο / θεραπεία.

Κατά την πρώτη αναγνωρισμένη εστία Nipah Virus στην Μαλαισία, η οποία επηρέασε και την Σιγκαπούρη, οι περισσότερες λοιμώξεις από ανθρώπους προκλήθηκαν από την άμεση επαφή με άρρωστα γουρούνια ή με μολυσμένους ιστούς αυτών. Η μετάδοση πιστεύεται ότι παρουσιάστηκε μέσω απροστάτευτης έκθεσης σε εκκρίσεις τους ή μέσω επαφής χωρίς προστασία με τον ιστό ενός άρρωστου ζώου.

Σε επακόλουθες εστίες στο Μπαγκλαντές και την Ινδία, η κατανάλωση φρούτων ή προϊόντων φρούτου (όπως χυμοί) που έχει μολυνθεί με ούρα ή σάλιο από μολυσμένες νυχτερίδες ήταν η πιο πιθανή πηγή μόλυνσης.

Δεν υπάρχουν φάρμακα ούτε εμβόλιο για τον ιό Nipah.

** Επί τη ευκαιρία να θυμίσω πως κάπως έτσι κολλάμε και τοξόπλασμα (Toxoplasma gondii) το οποίο βέβαια είναι παράσιτο, όχι ιός (μέσω ώριμων ωοκυστών του παρασίτου, όταν καταναλώνονται άπλυτα ή ατελώς πλυμένα μολυσμένα φρούτα, λαχανικά, χόρτα κ.ά.) καθώς επίσης αν καθαρίσουμε την άμμο της γάτας και η γάτα έχει φάει μολυσμένο ποντίκι [Η μολυσμένη γάτα διασπείρει με τα κόπρανα της τις άωρες ωοκύστεις του παρασίτου στο περιβάλλον, για 2-20 ημέρες (οι άωρες ωοκύστεις ΔΕ μολύνουν). Μόνο όταν η υγρασία και η θερ/σια του περιβάλλοντος είναι υψηλές, οι άωρες ωοκύστεις γίνονται ώριμες (δηλαδή μολύνουσες),κάτι που συμβαίνει σε διάστημα 2-4 ημερών.Όταν η γάτα μολύνεται για 2η ή 3η φορά με το παράσιτο,τότε αναπτύσσεται σε αυτή ανοσία,με αποτέλεσμα να διακόπτεται ο πολλαπλασιασμός του παρασίτου και να μην αποβάλλονται από τη γάτα πια άωρες ωοκύστεις στο περιβάλλον.]

Κορονοϊός

Μια νέα αναλυτική και συγκριτική μελέτη γονιδιώματος από Κινέζους ερευνητές που περιλάμβανε 93 δείγματα ιού από 12 χώρες παγκοσμίως που είχαν ασθενείς με κορονοϊό έδειξε ότι ο νέος κοροναϊός δεν προήλθε από την αγορά του Wuhan αλλά μάλλον εισήχθη και ότι η αγορά (wet market) είχε απλώς ενισχύσει την κυκλοφορία του και την διάδοσή του σε ολόκληρη την πόλη. Η ανάλυση των πορισμάτων της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου, δείχνει ότι ο κορονοϊός εισήχθη εκτός της αγοράς.

Μι άλλη δημοσίευση που εξετάζει την καταγωγή του κορονοϊού αναφέρει ότι πιθανότατα προήλθε από ένα εργαστήριο στο Wuhan.

Δύο περιγραφές του ιού που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature το Φεβρουάριο έδειξαν ότι οι αλληλουχίες γονιδιώματος από ασθενείς ήταν 96% ή 89% ταυτόσημες με το Coronavirus Bat CoV ZC45 που βρέθηκε αρχικά στο είδος Rhinolophus affinis.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet ανέφερε ότι 41 άνθρωποι στη Wuhan βρέθηκαν να έχουν COVID-19, με 27 από αυτούς να είχαν επαφή με την αγορά Huanan Seafood. Το 2019-nCoV βρέθηκε σε 33 από τα 585 δείγματα που συλλέχθηκαν στην αγορά. Η αγορά ήταν ύποπτη ως η προέλευση της επιδημίας και γι’ αυτό έκλεισε.

Οι νυχτερίδες που μεταφέρουν το CoV ZC45 βρίσκονταν αρχικά στην επαρχία Yunnan ή την επαρχία Zhejiang, οι οποίες βρίσκονται περισσότερο από 900 χιλιόμετρα μακριά από την αγορά. Οι νυχτερίδες κανονικά βρέθηκαν να ζουν σε σπήλαια και δέντρα ενώ η αγορά βρίσκεται σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία του Wuhan, ~ 15 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η πιθανότητα για τις νυχτερίδες να πετάξουν μέχρι την αγορά είναι πολύ χαμηλή.

Τέλος, σύμφωνα με τις δημοτικές αναφορές και τις μαρτυρίες 31 κατοίκων και 28 επισκεπτών, το κρέας νυχτερίδας δεν αποτελούσε ποτέ διατροφική πηγή στην πόλη και κανένα εμπόρευμα κρέατος νυχτερίδας δεν πωλούνταν στην αγορά.

Ποια θα μπορούσε λοιπόν να είναι η πιθανή πηγή;

“Παρακολουθήσαμε την περιοχή γύρω από την αγορά και εντοπίσαμε δύο εργαστήρια που διεξήγαγαν έρευνες σχετικά με το coronavirus.

  1. Μέσα σε απόσταση ~ 280 μέτρων από την αγορά, υπάρχει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Wuhan (WHCDC). Το WHCDC “φιλοξένουσε” άγρια ζώα σε εργαστήρια για ερευνητικούς σκοπούς, ένα από τα εργαστήρια μάλιστα ήταν εξειδικευμένο στην συλλογή και ταυτοποίηση των παθογόνων οργανισμών.Σε μία από τις μελέτες τους, 155 νυχτερίδες συμπεριλαμβανομένων του Rhinolophus affinis αιχμαλωτίστηκαν στην επαρχία Hubei και άλλες 450 νυχτερίδες αιχμαλωτίστηκαν στην επαρχία Zhejiang. Ο εμπειρογνώμονας από το εργαστήριο είχε γίνει γνωστός για την συλλογή ιών σε εθνικές εφημερίδες και ιστότοπους το 2017 και το 2019. Περιέγραψε ότι κάποτε του είχαν επιτεθεί νυχτερίδες και ότι το αίμα νυχτερίδας είχε έρθει σε επαφή με το δέρμα του. Γνωρίζοντας το πιθανό κίνδυνο λοίμωξης, ο ίδιος μπήκε σε καραντίνα 14 ημερών. Σε άλλο ατύχημα, ο ίδιος απομόνωσε τον εαυτό του ξανά επειδή οι νυχτερίδες ούρησαν πάνω του. Στο εργαστήριο διεξάγονταν χειρουργικές επεμβάσεις στα ζώα μέσα στα κλουβιά με δείγματα ιστού να συλλέγονται για εκχύλιση DNA και RNA και ανάλυση αλληλουχίας. Τα δείγματα ιστών και τα μολυσμένα απόβλητα ήταν πηγή παθογόνων παραγόντων. Ήταν μόνο ~ 280 μέτρα από την αγορά. Το WHCDC βρίσκεται επίσης δίπλα στο Νοσοκομείο της Ένωσης όπου η πρώτη ομάδα γιατρών μολύνθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας. Είναι πιθανόν λοιπόν ο ιός να διέρρευσε και μερικοί από αυτούς να μόλυναν τους αρχικούς ασθενείς σε αυτή την επιδημία, αν και απαιτούνται ισχυρές αποδείξεις σε μελλοντική μελέτη.
  2. Το δεύτερο εργαστήριο ήταν ~ 12 χιλιόμετρα από την αγορά και ανήκε στο Wuhan Institute of Virology. Αυτό το εργαστήριο ανέφερε ότι οι κινεζικές νυχτερίδες ήταν φυσικές πηγές για το SARS- CoV που προκάλεσε την πανδημία το 2002-3. Ο αρχικός ερευνητής συμμετείχε σε ένα έργο το οποίο δημιούργησε έναν χιμαιρικό ιό χρησιμοποιώντας το σύστημα αντίστροφης γενετικής SARS-CoV και ανέφερε τη δυνατότητα εμφάνισης στον άνθρωπο. Μια άμεση εικασία ήταν ότι ο SARS-CoV ή παράγωγο του μπορούν να διαρρεύσουν από το εργαστήριο.

Συνοπτικά, καταλήγουμε ότι κάποιος εμπλέκεται στην εξέλιξη του κορονοϊού 2019-nCoV. Εκτός από την προέλευση του φυσικού ανασυνδυασμού και του ενδιάμεσου ξενιστή, ο κορονοϊός προήλθε πιθανότατα από ένα εργαστήριο στο Wuhan. Αναφέρουν ότι πρέπει να ληφθούν κανονισμοί για τη μετεγκατάσταση αυτών των εργαστηρίων μακριά από το κέντρο της πόλης και άλλους πυκνοκατοικημένους τόπους.”

Συμπέρασμα

Διαβάσατε για άλογα, πρωτεύοντα μη ανθρώπινα, νυχτερίδες, ποντίκια, γουρούνια και γάτες. Και αυτά αφορούν μόνο 4 ιούς και ένα παράσιτο.

Καταλαβαίνετε ότι αν ο άνθρωπος άφηνε στην ησυχία τους τα άγρια ζώα και έπαυε την ΚΆΘΕ μορφή εκμετάλλευσης ΚΆΘΕ είδους ζώου, θα ερχόταν κάποτε κι η μέρα που δεν θα υπήρχαν πια εξημερωμένα ζώα ούτε ζώα σε κλουβιά, και κάπως έτσι θα έπαυαν οι ιοί τους και τα παράσιτά τους να μεταφέρονται σε εμάς;

Βλέπετε πόσο απλό είναι;

Κι όμως, ενόσω γράφεται αυτή η ανάρτηση, δεκάδες πρωτεύοντα μη ανθρώπινα και κανείς δεν ξέρει πόσα ποντίκια βρίσκονται σε εργαστήρια πειραματικά και βασανίζονται μέχρι τον θάνατό τους, για να μάθει ο άνθρωπος τα πάντα για τον κορονοϊό. Ακόμη και σκύλους, γάτες, κοτόπουλα, πάπιες και γουρούνια υποβάλλουν σε πειράματα για να δουν αν μπορούν να νοσήσουν από τον SARS-CoV-2 και αν μπορούν να μολύνουν άλλο άτομο του ίδιου είδους. Αλλά φυσικά δεν θα μολύνουν επίτηδες ποτέ άνθρωπο χωρίς την θέλησή του, ούτε θα τον βάλουν να κάτσει δίπλα σε μολυσμένο μη ανθρώπινο ζώο για να δουν αν μεταφέρεται έτσι ο ιός.

Αυτό θα πει σπισισμός.

Και είναι βασικά αποτέλεσμα του ανθρωποκεντρικού αντί οικοκεντρικού τρόπου σκέψης του ανθρώπου.

Το πιο λυπηρό όμως κατ’εμέ είναι πως 9 στις 10 αναρτήσεις βίγκαν ακτιβιστών είναι κατηγορίες προς τον παμφάγο ότι αυτός φταίει για τις πανδημίες, οι οποίες συνοδεύονται από την χιλιοφορεμένη ατάκα “Γίνε βίγκαν” (ότι έτσι τάχα μου θα πάψουν οι πανδημίες) που βέβαια έχει αποδειχθεί ως τώρα ότι σαν τακτική δεν έχει βοηθήσει ούτε στο ελάχιστο τα μη ανθρώπινα ζώα (εκτενής ανάλυση του γιατί ΔΕΝ ισχύει ο κανόνας ζήτησης / προσφοράς- αφού οι επιδοτήσεις καλύπτουν την χασούρα της μείωσης ζήτησης – σε αυτό το podcast). Δηλαδή δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι άνθρωποι ότι χρησιμοποιούν ένα ανθρωποκεντρικό επιχείρημα για να πάψει ο άλλος να τρώει μη ανθρώπινα ζώα; Δεν καταλαβαίνουν ότι αφήνουν έξω από την κουβέντα εντελώς την εγγενή αξία όλων των συναισθανόμενων πλασμάτων; Καμία αναφορά στην ηθική. Καμία αναφορά στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στα βασανιστήρια που περνούν όλα αυτά τα πλάσματα. Μοναδική αναφορά στον ιό που μπορεί να σε σκοτώσει οπότε άσε, μη φας, να σωθείς οπότε κάπως έτσι ίσως σωθούν κι αυτά.

Δεν είναι έτσι όμως. Ακόμη και σε έναν βίγκαν κόσμο γεμάτο καταφύγια ζώων φάρμας, η επαφή μας με αυτά μπορεί να προκαλέσει outbreak ενός ιού. Ο στόχος δεν είναι να συνεχίζουμε να ζούμε κοντά τους φροντίζοντάς τα (εξάλλου κανένα ζώο δεν είναι ελεύθερο αν είναι εξαρτημένο από άλλο ζώο), αλλά να πάψουν να υπάρχουν, όλα αυτά τα εξημερωμένα ζώα. Σαφώς και δεν πας από το Α στο Ω κι έχουμε δρόμο μπροστά μας αλλά ας μην παραμυθιαζόμαστε, οι ιοί των ζωονόσων εμφανίζονται από την επαφή μας με άλλα είδη κι όχι κατ’ανάγκη από την κατανάλωση κάποιων εξ’αυτών ή τον πειραματισμό πάνω σε αυτά.

Ελίζα Δημητρά