Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπερνά τα 7,8 δις, κάποιοι Γάλλοι έχουν αποφασίσει να μην τεκνοποιήσουν – μια ριζοσπαστική απόφαση που αναδύεται από την επιθυμία των ανθρώπων να σώσουν τον πλανήτη και να συνδράμουν στην αντιστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

“Η τεκνοποίηση θα ήταν μια κίνηση εντελώς ενάντια στις αρχές μου. Δεν ήθελα ποτέ να κάνω παιδιά κι όσο μεγαλώνω τόσο πιο σίγουρη είμαι για αυτή την απόφαση.” λέει η Μανόν, 26 ετών. “Δεν βλέπω για ποιο λόγο να φέρω έναν ακόμη καταναλωτή στον κόσμο. Στον Δυτικό κόσμο, καταναλώνουμε περισσότερο από ότι επιτρέπουν οι διαθέσιμοι πόροι,” προσθέτει.

Όπως η Μανόν, ολοένα και περισσότεροι νέοι αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά για περιβαλλοντικούς λόγους. Online αυτοαποκαλούνται “childfree” ή “ginks” (συντομογραφία στα Αγγλικά από το “green inclinations, no kids”) – και υπερασπίζονται με πάθος την απόφασή τους να μην κάνουν παιδί. Η 11η Ιουλίου, παγκόσμια ημέρα πληθυσμού αξιοποιείται ως μια ακόμη υπενθύμιση της ραγδαίας αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού. Ξεκίνησε από την ημέρα των 5 δισεκατομμυρίων στις 11 Ιουλίου 1987 – επιλογή των Ηνωμένων Εθνών ας η ημέρα -πάνω κάτω- που ο ανθρώπινος πληθυσμός θα έφτανε τα 5 δις.

“Δεν έχω καμία απολύτως επιθυμία να αφήσω ένα παιδί σε αυτόν τον πλανήτη” λέει η youtuber Anna Bogen στους πάνω από 15.000 ακόλουθούς της σε ένα βίντεο στο Youtube:

 

“Όταν ο πλανήτης δεν θα έχει πια κανέναν πόρο, θα βρίσκομαι κάτω από το χώμα. Αλλά αν αφήσω πίσω ένα παιδί, εκείνο και τα παιδιά του θα πρέπει να επιβιώσουν αυτής της κατάστασης. Δεν θέλω να επιβάλλω αυτό σε κανέναν.”

Ο Denis Garnier, πρόεδρος του οργανισμού “Υπεύθυνη δημογραφία” (Démographie Responsable), ενός οργανισμού που ιδρύθηκε το 2009 για να προάγει έναν χαμηλότερο ρύθμο γεννήσεων, λέει ότι τα τελευταία 10 χρόνια η συζήτηση για την απόφαση της μη τεκνοποίησης έχει γινει κάτι πιο σύνηθες. “Οι νέοι είναι πολύ πιο ενήμεροι χάρη στη δημοσίευση μελετών σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη και σε περισσότερες δημόσιες συζητήσεις σχετικά με την καταστροφή της βιοποικιλότητας”, εξηγεί.

Ένα γράφημα στην ιστοσελίδα του οργανισμού μετρά σε πραγματικό χρόνο τον αριθμό των ανθρώπων στον πλανήτη. Ο μετρητής χτυπά σταθερά προς τα πάνω. Είμαστε ήδη στα 7,8 δισεκατομμύρια. Είμαστε ήδη πάρα πολλοί. Θα φτάσουμε τα 8 δισεκατομμύρια έως το 2022 ή το 2023 », λέει ο Garnier.

‘Ένα παιδί λιγότερο αντιστοιχεί σε ανθρακικό αποτύπωμα 40 τόνους χαμηλότερο/έτος, στην Γαλλία’

Ο υπερπληθυσμός έχει τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες. Ο υπολογισμός είναι απλός: Όσο περισσότεροι από εμάς είμαστε εδώ, τόσο υψηλότερες εκπομπές άνθρακα παραγούμε και τόσο χειρότερη η κλιματική αλλαγή είναι, λέει ο Jean-Loup Bertaux, διευθύνων ερευνών στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και συγγραφέας του “Δημογραφία, κλίμα, μετανάστρευση: κατάσταση έκτακτης ανάγκης”. Στην Γαλλία, ένα παιδί λιγότερο αντιστοιχεί σε ανθρακικό αποτύπωμα 40 τόνων χαμηλότερο ανά έτος. Συγκριτικά, η απόφαση να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρικό αυτοκίνητο αντιστοιχεί σε μόνο 2 τονους λιγότερο ανά έτος.

Κάθε χρόνο, η Αμερικάνικη ΜΚΟ Global Footprint Network υπολογίζει το Earth Overshoot Day, την ημέρα δηλαδή που η Γη καταναλώνει περισσότερους πόρους από όσους παράγει εκείνο το έτος. Το 2020, αυτό το όριο ξεπεράστηκε στις 22 Αυγούστου.

Aυτοί που έχουν επιλέξει να ζήσουν μια ζωή χωρίς παιδιά, εκφράζουν άγχος για το μέλλον σε βίντεο στο διαδίκτυο και σε σχόλια, αλλά επίσης δείχνουν ένα είδος περιφρόνησης στην προηγούμενη γεννιά. “Δεν γνώρισα ποτέ έναν ενήλικα χωρίς παιδιά. Για μένα, το να κάνεις παιδιά, έχει μια αίσθηση υποχρεωτικότητας, όπως το να σηκωθώ το πρωί να παώ σχολείο [..] αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε, τι κόσμο αφήνουμε στα παιδιά μας; Δεν ξέρω αν θέλω να τα αφήσω σε έναν τέτοιο κόσμο” παραδέχεται η Clémence, 27 ετών, youtuber:

“Είμαστε τυχερές που μπορούμε να ελέγχουμε τις εγκυμοσύνες”

Η Μανόν βρίσκει το θέμα αυτής της επιλογής της δύσκολο προς συζήτηση με τους γονείς της, ακόμη κι αν μεγάλωσε σε μια οικογένεια που της έμαθαν “να προσέχει τον πλανήτη”. ” Όταν μιλάμε για αυτό, δεν καταλαβαίνουν πραγματικά. Για αυτούς, το να βρεις δουλειά, να παντρευτείς, να κάνεις παιδιά – όλα είναι μέρος του νοήματος της ζωής. Η δική μου στάση σε αυτό το θέμα ξεπερνά το επίπεδο αντίληψής τους οπότε απλώς αποφεύγουμε να συζητάμε το θέμα”.

Η θέση της είναι ακόμη πιο δύσκολη επειδή είναι γυναίκα, λέει η Μάνον. “Θα αλλάξεις γνώμη, είσαι ακόμη μικρή”, “Θα δεις όταν σου βγει το μητρικό ένστικτο”… Δεν ξέρω αν οι άντρες λαμβάνουν κι εκείνοι τέτοια σχόλια, λέει η Μανόν. “Είμαστε τυχερές που μπορούμε να ελέγχουμε τις εγκυμοσύνες στην Γαλλία. Αυτό δεν είναι δυνατό για όλες τις γυναίκες στον κόσμο. Για κάποιες γυναίκες, το να κάνεις παιδί ή όχι δεν είναι επιλογή.

Μετάφραση: Ελίζα Δημητρά

Πηγή: France 24

Σημείωση: Στα πλαίσια της 11ης Ιουλίου – παγκόσμιας ημέρας ανθρώπινου πληθυσμού, έλαβε χώρα ένα webinar με θέμα την προτροπή σε τεκνοποίηση που λαμβάνει χώρα διακρατικά (μπόνους για νέες γυναίκες ώστε να εγκυμονύσουν) vs τον υπερπληθυσμό, με πανελίστριες γυναίκες ακαδημαϊκούς/ακτιβίστριες από Καναδά, Ινδία, Αμερική, Ισραήλ κι Ελλάδα. Αν σας απασχολεί το συγκεκριμένο ζήτημα, μπορείτε να δείτε όλο το webinar εδώ. Το γενικότερο κλίμα της συζήτησης ήταν περισσότερο κοινωνιολογικού χαρακτήρα αλλά μου τέθηκε μια ερώτηση σχετικά με το πώς το είδος μας επηρεάζει τα υπόλοιπα ζώα, την απάντηση της οποίας μπορείτε να δείτε/ακούσετε εδώ.