Πρόσφατα έιχα την τύχη να γνωρίσω την Julia Volobujeva, εκ Λιθουανίας και Ρωσίας, που ζει στην Ελλάδα, κι αφού πέρασα κάποιο χρόνο μαζί της, όσο την γνώριζα και μάθαινα περισσότερα γι’αυτήν, τόσο συνειδητοποιούσα ότι έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, από αυτές που αξίζει να δημοσιευτούν. Έτσι, της ζήτησα να μοιραστεί μαζί μας το πώς από κτηνίατρος που δούλευε σε χοιροτροφεία στην Λιθουανία, κατέληξε να γίνει δασκάλα της γιόγκα που  μεγαλώνει με τον σύζυγό της 3 ήσυχες, χαρούμενες και υγιείς sugar-free (και χωρίς κατανάλωση σοκολάτας) κόρες, με βάση αυτές τις αρχές της βίγκαν μακροβιοτικής φιλοσοφίας.

Ποιες ακριβώς ήταν οι αρμοδιότητές σου στα χοιροτροφεία που επισκεπτόσουν ως κτηνίατρος; Είδες φρικτά πράγματα;

Αφού τελείωσα τις σπουδές μου, δούλεψα ως εκπρόσωπος μιας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας στην Λιθουανία, για μεγάλα ζώα “παραγωγής” και ειδικότερα ασχολήθηκα με εμβολιασμούς σε χοιροτροφεία. Δούλεψα σαν βοηθός κτηνιάτρου σε χοιροτροφείο για κάποιες εβδομάδες στην Λιθουανία, για να μάθω εκ των έσω πώς είναι τα πράγματα. Αλλά δε θα μπορούσα ποτέ να κάνω μόνιμα αυτήν την δουλειά λογώ των ήχων. Ναι, των ήχων. Κάποιοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στην μυρωδιά, άλλοι στην θέα, κι άλλοι, οπως εγώ, στους ήχους. Τα γουρούνια στις φάρμες ουρλιάζουν συνεχώς. Μπορούσα να βρίσκομαι εκεί μέσα μόνο με ωτοασπίδες. 

Οπότε, ήμουν γενικά πολύ ικανοποιημένη με την εργασία μου τότε, που περιελάμβανε επισκέψεις σε χοιροτροφεία αλλά και σφαγεία, και προσπαθούσαμε με τους κτηνιάτρους να εντοπίσουμε τα προβλήματα των χοιροτροφείων και να δούμε αν επιλύονται μέσω των εμβολίων.

Πρέπει να αναφέρω εδώ οτι ούτε οι σπουδές μου αλλά ούτε όσο δούλευα εκεί δεν μου πέρασε από το μυαλό να κόψω το κρέας. Και είδα πολλά φρικτά πράγματα. Για παράδειγμα, η χρονιά μου ήταν η τελευταία που επιτρεπόταν να κάνει πειράματα σε ζωντανά ζώα. Χρησιμοποιούσαμε βατράχια. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και όσο εργάστηκα σαν κτηνίατρος είδα όλα αυτά τα φρικτά πράγματα που βλέπει κανείς σε ντοκιμαντέρ που αφορούν την ανήθικη μεταχείριση των ζώων. Ήμασταν επίσης η πρώτη χρονιά που διδάχτηκε πως απαγορεύεται το κόψιμο των αυτιών στα κουτάβια, αλλά την ίδια στιγμή, σπούδαζα με τους ανθρώπους που εξέτρεφαν αυτά τα κουτάβια.

Το μόνο πράγμα που με έκανε να αμφισβητήσω τις σπουδές μου και να αναρωτηθώ αν βγάζουν νόημα, ήταν μια εικόνα που μας έδειξε ένας καθηγητής, που αφορούσε το άρμεγμα. Στην εικόνα έδειχνε τον πρόγονο της αγελάδας, και πώς δείχνει σήμερα μια αγελάδα, μετά από τόσες γενετικές τροποποιήσεις που έχει κάνει το ανθρώπινο είδος σε αυτές. Τότε σκέφτηκα “τι τους έχουμε κάνει και γιατί;” .

2) Πρώτα έγινες δασκάλα γίογκα και μετά πήρες το δίπλωμα μακροβιοτικής ή το ανάποδο; Οδήγησε το ένα στο άλλο ή ήταν άσχετα μεταξύ τους;

Όσον αφορά την σχέση μου με την κλασική (κτην)ιατρική, το ποτήρι ξεχείλισε όταν δούλεψα σαν εκπρόσωπος μιας πολυ γνωστής εταιρείας με μεγάλο κέντρο ερευνών, όπου γίνονται πολλές δοκιμές για την δημιουργία νέων φαρμάκων. Άντεξα εκεί μόνο έναν χρόνο, για πολλούς λόγους. Την ίδια περίοδο, είχα ξεκινήσει να κάνω γιόγκα, όπως κάνουν πολλοί. Αλλά όσο απομακρυνόμουν από την επιστήμη και την έρευνα, τόσο με απορροφούσε η γιόγκα. Κατέληξα να ζήσω 4 χρόνια σε ένα Άσραμ σαν karma yogi προσφέροντας ανιδιοτελή υπηρεσία και τότε έμαθα τα πάντα γύρω από την φιλοσοφία της γίογκα και της Αγιουρβέντα. Γύρισα πίσω στην φυσιολογική ζωή τον Ιανουάριο του 2010 και τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους γνώρισα τον μέλλων συζυγό μου, Σταύρο Καραγιλάνη, ο οποίος με μύησε στην φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής της μακροβιοτικής. Έπειτα ξεκινήσαμε να ζούμε μαζί και να εφαρμόζουμε την μακροβιοτική μαζί.

Εν συνεχεία, διδάχτηκα δυο επίπεδα μακροβιοτικής από την δασκάλα μου στο Βέλγιο. Η φιλοσοφία του γιν / γιανγκ που έμαθα εκεί ήρθε κι έδεσε με την φιλοσοφία της γιόγκα και της Αγιουρβέντα, στις οποίες είχα ήδη μυηθεί. Η μακροβιοτική βασίζεται στην φιλοσοφία της κινέζικης ιατρικής. Κι αφότου έμαθα περισσότερα για την Αγιουρβέντα, την μακροβιοτική και την κινέζικη ιατρική, κατάλαβα πόσο λάθος είναι η δυτική επιστήμη, οι σπουδές και η έρευνα που κάνουμε στην Δύση. Γι αυτό και συχνά οι παρενέργειες φαρμάκων και εμβολίων μαθαίνονται αφού αυτά είναι στην αγορά για κάποιο διάστημα.

Λέω συχνά: αν θες να ξέρεις την αλήθεια για το πώς να τρως, πώς να είσαι υγιής, πώς να αντιμετωπίσεις μια ασθένεια, πώς να τρέφεσαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς να μεγαλώσεις γερά και υγιή παιδιά, όχι μόνο σωματικά αλλά και συναισθηματικά και πνευματικά, να κοιτάξεις αυτά τα δύο: Αγιουβέρντα και Κινέζικη ιατρική / Μακροβιοτική. Κανένα από αυτά τα δυο συστήματα δεν μιλούν για βίγκαν διατροφή, αλλά κανένα από αυτά δεν αναφέρει και τα ζωικά σαν κύριο συστατικό στην διατροφή μας. Και τα δυο αυτά συστήματα μετρούν πάνω από 5000 χρόνια ζωής και εκατομμύρια γενιές μεγάλωσα με βάση αυτά και κανένα δεν έχει αποτύχει ακόμη! Ενημερώνομαι διαρκώς σε επιστημονικό επίπεδο, διαβάζω νέες έρευνες και άρθρα και πάντα χαμογελάω όταν διαβάζω για κάποια “νέα” ανακάλυψη που είναι ήδη γνωστή εδώ και χρόνια στον κόσμο της γιόγκα/Αγιουρβέντα και κινέζικης ιατρικής.

Δεν έγινα βίγκαν για λόγους ηθικής ή έντονης αγάπης προς τα ζώα, αλλά για λόγους υγείας (είδα πόσο κακό είναι για την υγεία μας, η κατανάλωση ζωικών) αλλά για περιβαλλοντικούς λόγους. Πρώτα έγινα pescetarian και μερικά χρόνια αργότερα, επηρεασμένη από τον σύζυγό μου, έγινα βίγκαν.

(Η Γιούλια μοιράστηκε μαζί μου και κάποιες εμπειρίες που έζησε κατά την παραμονή της στην σχολή της μακροβιοτικής στο Βέλγιο και αυτό που μου έμεινε είναι η περίπτωση μιας γυναίκας με πάρκισον που μέσα σε 2 εβδομάδες, σταμάτησε να τρέμει και μείωσε δραματικά την κατανάλωση των χαπιών της, χάρη στην βίγκαν μακροβιοτική διατροφή. Φυσικά δεν επιτρεπόταν να τρώει καθόλου ζάχαρη ούτε καν φυτικά σάκχαρα, μέσω φρούτων. Αλλά η γυναίκα έπαψε να τρέμει μέσα σε 2 εβδομάδες….- Πάρκισον, μια ασθένεια που ακόμη δεν έχει βρεθεί θεραπεία για αυτήν. Στην σχολή αυτή, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ζωικών, διότι είναι κάτι σαν healing house, όχι απλώς μια σχολή)

3) Πες μας σε παρακαλώ κάποια πράγματα συνοπτικά για την βίγκαν μακροβιοτική διατροφή.

Η μακροβιοτική δεν είναι διατροφή αλλά ένας ειρηνικός τρόπος ζωής γενικά. Οπότε, αν θέλουμε να ζούμε σε έναν ειρηνικό κόσμο, σήμερα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να γίνουμε βίγκαν, και αυτό το λέω από μια ενεργειακή οπτική. Η επιθετικότητα έρχεται και από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, γιατί αυτά έχουν πολύ δυνατή ενέργεια γιανγκ οπότε αν δεν τρως ζωικά, παίρνεις αυτή την γιανγκ ενέργεια είτε μαγειρεύοντας σε δυνατή φωτιά για πολλή ώρα (αλλά σε κουζίνα υγραερίου, για να υπάρχει φλόγα, όχι σε ηλεκτρική) είτε κάνοντας άσκηση σε εξωτερικό χώρο. Το γιν και το γιανκγ πάντα βρίσκουν ισορροπία, οπότε είτε το κάνεις συνειδητά είτε συμβαίνει από μόνο του.

4) Τώρα μεγαλώνεις 3 όμορφες κι υγιείς κόρες, ηλικιών 6,4 και 1. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση όταν μεγαλώνει κανείς όχι απλά βίγκαν παιδιά αλλά και που τρώνε υγιεινά, σε έναν μη βίγκαν κόσμο; 

Φυσικά δεν ήταν εύκολο να αλλάξω τρόπο σκέψης όπως επίσης φυσικά και δεν είναι εύκολο να περιβάλλομαι από κόσμο που έχει εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης από εμένα αλλά το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το να αφήσεις τα παιδιά σου σε έναν κόσμο όπου αυτά θεωρούνται διαφορετικά. Γιατί είναι διαφορετικά από τα υπόλοιπα παιδιά στο σχολείο τους. Είναι τα μόνα βίγκαν παιδιά και τα μόνα παιδιά σε όλο το σχολείο που δεν τρώνε ζάχαρη. Αλλά είμαστε τυχεροί. Έγινα μέλος στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και γνώρισα κάποιες μαμάδες που συμφωνούν στην αρνητική επίδραση της ζάχαρης και θέλουν τα παιδιά τους να τρώνε περισσότερα λαχανικά. Δεν είναι εύκολο να αλλάξουν συνήθειες αν δεν συμφωνούν κι οι δυο γονείς σε μια οικογένεια όμως. Εγώ πάντως νιώθω ευγνώμων προς αυτές τις μαμάδες γιατί πραγματικά προσπαθούν κι όταν τα παιδιά μου πάνε στα σπίτια τους, έχουν αυτές φροντίσει να υπάρχουν βίγκαν σνακ και ακόμη και γλυκά χωρίς ζάχαρη!

Έμαθα κάτι πολύ σημαντικό μέσα από την γιόγκα “Δεν μπορείς να διδάξεις σε κανέναν τίποτα, μπορείς μόνο να μοιραστείς, να εξασκείσαι και όσοι χρειάζονται κάτι από εσένα, θα το λάβουν μέσα από το παράδειγμά σου.”

Μπορείτε να ακούσετε μια συνέντευξη της Γιούλιας στα Αγγλικά εδώ (με θέμα το natural parenting).