Λίστα πρωτοβουλιών, ανά τον κόσμο, για αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία / στα Ουκρανικά σύνορα (θα ανανεώνεται συνεχώς):

Ελλάδα

1/3/22 – “Το Ελληνικό φόρουμ προσφύγων ανοίγει το γραφείο του και την καρδιά του στη Συντονιστική Επιτροπή των Ουκρανικών Κοινοτήτων στην Ελλάδα με σκοπό την οργάνωση, το συντονισμό και την υποστήριξη των πρωτοβουλιών των Ουκρανικών Κοινοτήτων.

Το γραφείο μας, Στουρνάρη 57 στον 3ο όροφο, Ομόνοια, Αθήνα, θα είναι ανοιχτό καθημερινά από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή κι από τις 10:00 μέχρι και τις 17:00 για το συντονισμό και την οργάνωση των επικείμενων δράσεων.
Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, σωματείο προσφυγικών και μεταναστευτικών κοινοτήτων, βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τους φορείς της ελληνικής Πολιτείας για να συμβάλλει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί.
Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλέφωνο: 2130282976
Επίσης υπάρχει λίστα τροφίμων που μαζεύουν εκεί, αλλά και λίστα άλλων αντικειμένων (φάρμακα, είδη πρώτων βοηθειών), τα οποία θα σταλούν στην Ουκρανία. Σημεία συλλογής: Στουρνάρη 57 Ομόνοια, 10.00-19.00 και Αριστομένους 58 Aττική, 15.00-20.00 και Φερών 18, Βικτώρια 10.00-17.00.
To Esperia travel (Βίκτωρος Ουγκώ 48-50, +30 21 0524 2736:) τελικά όντως συλλέγει κι αυτό φάρμακα. Έστειλε ήδη κάποιες νοσοκόμες και βοήθεια το σαβ/κο επίσης. Και θα έφευγε και σήμερα ξανά βοήθεια από Αθήνα εκ μέρους τους. Η λίστα των φαρμάκων που συλλέγονται εδώ.

Ουγγαρία

Migration Aid – παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα Ούγγρικα/Ουκρανικά σύνορα

Budapest Bike Mafia Facebook Event Page (14 days duration) – παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα Ούγγρικα/Ουκρανικά σύνορα

Πολίτες στην Ουγγαρία οργανώνονται για να πάνε/στείλουν βοήθεια μέσω αυτού του Facebook Group 

Πολωνία

Συλλογή αγαθών στην Πολωνία σε διάφορες περιοχές και γενικά πληροφορίες για βοήθεια στους Ουκρανούς από Πολωνία, από την ίδια σελίδα (Με google translate η χρήση της ιστοσελίδας)

Ο ζωολογικός κήπος στο Πόζναν φιλοξενεί τα αιλουροειδή ενός κέντρου διάσωσης άγριων ζώων στο Κίεβο. Εν συνεχεία η Πολωνική ομάδα διάσωσης θα πάει Οδησσό για δυο ακόμη λιοντάρια. Όλα αυτά τα ζώα θα μεταφερθούν τελικά στην Ολλανδική οργάνωση Stichting AAP που έχει καταφύγια στην Ολλανδία (για πρωτεύοντα & μικρά θηλαστικά) και στην Ισπανία (για αιλουροειδή και πρωτεύοντα).

ΠΟΛΥ σημαντική πληροφορία από τις Πολωνικές αρχές, ότι δεν χρειάζεται τα κατοικίδιά τους να είναι εμβολιασμένα και με επικαιροποιημένα έγγραφα:

 

Facebook group “Help to Ukrainian dog owners / breeders” όπου ο κόσμος προσφέρει φιλοξενία και μεταφορά ανθρώπων από την Ουκρανία ΜΕ τα κατοικίδια τους. Δεν αφορά μόνο σκύλους και γάτες, κάποιοι προσφέρουν φιλοξενία και για άλογα πχ. 

Facebook group “Ukraine refugees and animal transport offers wanted”.

Refuge booking – ιστοσελίδα που μόλις ανέβηκε για σύνδεση ανθρώπων που προσφέρουν διαμονή σε ανθρώπους και κατοικίδια με facebook group εδώ.

Κι άλλες χώρες όμως προσφέρθηκαν να δεχτούν κόσμο με τα κατοικίδιά τους χωρίς επικαιροποιημένα εμβόλια και έγγραφα. Η λίστα των χωρών αναλυτικά εδώ (εξαιρετική δουλειά από την Kabul Small Animal Rescue). Επίσης, το ίδιο θα προσφέρει κι η Βουλγάρια καθώς κι η Φινλανδία δέχεται σκύλους χωρίς αντιλυσσικό εμβόλιο.

Ρουμανία

Ρουμάνικη εταιρεία μεταφοράς σκύλων και γατών προσφέρει δωρεάν μεταφορά 120 ζώων. Προσπαθεί να πάρει άδεια να εισέλθει στην χώρα, αλλιώς θα τα παραλάβει από τα σύνορα.

Ρουμάνικη οργάνωση που βοηθά οικογένειες με σκύλους, γάτες & ζώα “φάρμας” να βρουν διαμονή και με ό,τι χρειάζονται.

Αγγλική / Ρουμάνικη πρωτοβουλία που θα πάει στα σύνορα να παραλάβει  60-70 ζώα. Group μέσω του οποίου οργανώνονται εδώ.

Καταφύγια μη ανθρώπινων ζώων / κτηνίατροι / εθελοντικές ομάδες στην Ουκρανία που μένουν πίσω 

Tailed Hostages of War – μια Ουκρανική πρωτοβουλία που ξεκίνησε λίγες μέρες μετά την έναρξη του πολέμου – μέσω της οποίας στέλνουν χρήματα και αγαθά στα καταφύγια μη ανθρώπινων ζώων στην Ουκρανία. Facebook σελίδα εδώ.

H ομάδα Vegans UA ξεκίνησε να μαγειρεύει βίγκαν φαγητό στο Lviv για όποιον έχει ανάγκη.

Καταφύγιο με 103 γάτες & 7 σκύλους House of Paws shelter. Paypal εδώ.

Καταφύγιο σκύλων στην Ουκρανία Shelter Friend Ukraine, παρέλαβε πολλά σκυλιά τις τελευταίες 3 ημέρες, η τελευταία τους ανακοίνωση εδώ. Δεν μπορεί να κάνει εκκένωση, εξηγεί στην ανάρτηση, είναι πάρα πολλά τα ζώα. Έχει αναλυτικά στοιχεία στην ανάρτηση για να κάνετε δωρεά αν θέλετε κάπως να στηρίξετε.

UA animals μεγάλη Ουκρανική οργάνωση που βοηθά όλα τα μη ανθρώπινα ζώα – Instagram λογαριασμός. Ανάρτησή τους στο Facebook με πληροφορίες πώς να βοηθήσει κανείς οικονομικά.

Οpen Cages UA – Vegan οργάνωση στην Ουκρανία, προς το παρόν έχει παγώσει τις δράσεις της (προφανώς). Instagram λογαριασμός εδώ.

Shelter Ugolyok – τεράστιο farm sanctuary στην Ουκρανία (32 αγελάδες, 14 άλογα, 42 γάτες, 22 σκύλοι, 197 πρόβατα και κατσίκια) … Λογαριασμοί instagram εδώ, εδω, εδώ κι εδώ (είναι πολλά καταφύγια, σε έναν λογαριασμό βλέπουμε και γουρούνια διασωσμένα άρα τα ζώα είναι ακόμη περισσότερα). Paypal:  [email protected]. Fundraiser here. Μου είπε βέβαια τώρα οτι σκοπεύει να κάνει εκκένωση, δεν ξέρω πώς θα εκκενώσει τόσα πολλά ζώα…

Ανδρόγυνο κτηνιάτρων στην Οδησσό που δέχεται όλα τα είδη ζώων για περίθαλψη και φιλοξενία.

Το μεγαλύτερο καταφύγιο ζώων στην Ουκρανία Shelter SIRIUS. Facebook page & ιστοσελίδα.

Το γνωστό σε εμάς Penny Marathon από την Αυστραλία κάνει επίσης έρανο για το Love Furry Friends στην Οδησσό, ομάδα ανθρώπων που φροντίζει αδέσποτα στην περιοχή, μπορείτε να δείτε βίντεό τους στο κανάλι τους στο youtube. Περισσότερα εδώ. Αν θέλετε να στείλετε απευθείας βοήθεια στο Love Furry Friends, paypal εδώ.

Δυστυχώς υπάρχουν υπάνθρωποι που φέυγουν από την χώρα και αφήνουν πίσω τα σκυλιά τους:

Για τα αδέσποτα σκυλιά στο Τσέρνομπιλ τα πράγματα δεν είναι καλά. Έφυγαν όλοι όσοι τα τάιζαν, η περιοχή πλέον είναι υπό Ρώσικη κατοχή. Ανακοίνωση από τους ανθρώπους που τα φρόντιζαν εδώ.

** Μιλώντας με Ουκρανή ακτιβίστρια στην Δανία και ρωτώντας την πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει, έλαβα μόνο στοιχεία για τον λογαριασμό της Εθνικής τους τράπεζας, τα έσοδα θα πάνε σε όπλα. Παρόμοια, η γνωστή DJ Korolova έστειλε τα χρήματα από τις τελευταίες της εμφανίσεις σε οργάνωση που στηρίζει τους στρατιώτες την οποία εντόπισα αλλά…αποφάσισα να μην βάλω αυτά τα στοιχεία, διότι δεν νομίζω να θέλει κανείς να στηρίξει για περισσότερα όπλα. Προτίμησα να βάλω ανθρωπιστικές μικρές πρωτοβουλίες καθώς και πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν τα τετράποδα θύματα του πολέμου αυτού, θύματα που συνήθως τείνει να ξεχνά ο κόσμος.

Κάποιες άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία, σε ανάρτηση της Darya (Ethical & Easy) που κατάγεται κι από την Ουκρανία, άρα ξέρει κάτι παραπάνω, εδώ.

Μια ακόμη λίστα, πολύ αναλυτική και ανθρωποκεντρική όμως, εδώ (του ιστορικού Tim Snyder).

Από το 2015 έχω ένα γκρουπ στο facebook για τα μη ανθρώπινα θύματα των πολέμων μέσω του οποίου τότε οργανώθηκαμε και στείλαμε βοήθεια στην Συρία σε ανθρώπους που δεν έφυγαν ποτέ και φροντίζουν μέχρι σήμερα τα αδέσποτα ζώα. Εκεί αναρτώ σχετικά νέα αυτές τις μέρες γιια όποι@ θέλει να παραμείνει ενήμερ@.

Αν γνωρίζετε άλλη μικρή πρωτοβουλία που κάνει οργανώνει σχετικές δράσεις, παρακαλώ επικοινωνήστε την σε ‘μένα για να την προσθέσω: [email protected] ή μέσω μηνύματος στο instagram.