Πριν περίπου ένα μήνα εκδόθηκε το βιβλίο “Expanding the Critical Animal Studies Imagination: Essays in solidarity and total liberation” από τον Ελβετικό εκδοτικό οίκο Peter Lang.

Πρόκειται περί μιας ανθολογίας με 12 δοκίμια από ακτιβιστές απ’ όλο τον κόσμο, που όλοι αγωνιζόμαστε για την ολική απελευθέρωση των ζώων (άρα συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων αφού δεν είμαστε παρά ένα είδος ζώου κι εμείς).

Στο Amazon (που όμως δεν ενθαρρύνουμε ποτέ κανέναν να το αγοράσει από εκεί) μπορεί κανείς να βρει τον πίνακα των περιεχομένων, καθώς και να διαβάσει τον πρόλογο και μέρος της εισαγωγής.

Η ιστορία

Το 2022 μου ζητήθηκε από τον Nathan Poirier, τον έναν εκ των τριών επιμελητών της εν λόγω ανθολογίας, να γράψω ένα δοκίμιο πάνω στην απόφασή μου να μην τεκνοποίησω, από σεβασμό προς τον πλανήτη και τα υπόλοιπα ζώα, και εγώ αντιπρότεινα να προσθέσω και το θέμα της (μη) χρήσης αεροπλάνων στο δοκίμιο, μιας και είναι για εμένα και τα δύο εξίσου σημαντικά ζητήματα – που αγνοούνται από την mainstream vegan κοινότητα. Ο Nathan χάρηκε πολύ με την ιδέα οπότε και έτσι προχώρησα.

Το να γράψω για την τεκνοποίηση μου ήταν εύκολο…έχω ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα και βρήκα εύκολα ακαδημαϊκές πηγές για να στηρίξω τις θέσεις μου. Αλλά το να γράψω για την αεροπορία, πόσο αυτή είναι εν το βάθει επιβλαβής, ήταν μια μεγάλη πρόκληση.

Για να καταφέρω να γράψω αυτό το δοκίμιο λοιπόν, έλαβα μέρος σε ένα (online) επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωνε εκείνη την εποχή η Αυστριακή οργάνωση Stay Grounded, και χάρη σε αυτό το σεμινάριο κατάφερα να συλλέξω όλες τις απαραίτητες πηγές και επιστημονικές πληροφορίες για να συγγράψω κι αυτό το κομμάτι. Οφείλω να πω ότι οι πληροφορίες που συνέλεξα σε αυτό το σεμινάριο ήταν άκρως ενοχλητικές, και η συγγραφή αυτού του κομματιού του δοκιμίου ήταν πολύ επίπονη ψυχικά. Γιατί ουσιαστικά μέσα από αυτό το σεμινάριο κατάλαβα ότι δεν υπάρχει βιώσιμη αεροπορία και δεν θα υπάρξει ποτέ όσο ζω εγώ τουλάχιστον.

Κανένας εκ των συγγραφέων σε αυτό το βιβλίο δεν πληρώθηκε για να γράψει το δοκίμιό του όπως ούτε κι οι επιμελητές.

Αυτό το βιβλίο έχει σκοπό την προαγωγή κάποιων επαναστατικών και ριζοσπαστικών ιδεών, και σκοπός του ήταν να ανοίξουν κι άλλο οι ορίζοντες στον τομέα Critical Animal Studies.

Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι μέρος μιας τέτοιας αναρχικής ριζοσπαστικής διεθνούς ανθολογίας και η συμμετοχή μου σε αυτό το βιβλίο είναι μια ακόμη απόδειξη μέσα από την ζωή μου ότι δεν χρειάζεται να καβαλάμε αεροπλάνα για να πηγαίνουμε σε συνέδρια και να γνωρίζουμε κόσμο δια ζώσης, ώστε να κάνουμε βήματα “καριέρας” (επιχείρημα που μου έχει προαχθεί από άτομο που ταξιδεύει συνεχώς για τις ανάγκες της δουλειάς διότι αλλιώς ισχυρίζεται ότι online δεν συνάπτονται σχέσεις εμπιστοσύνης). Ο Nathan κι εγώ γνωριζόμαστε μόνο διαδικτυακά, μέσω της συμμετοχής μου σε ένα online συνέδριο critical animal studies που έλαβε χώρα το 2020. Παρόμοια, οι εργοδότες μου τα χρόνια 2019-2021 είναι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα μόνο διαδικτυακά, δεν έχουμε βρεθεί ποτέ δια ζώσης.

Θα ήταν υπέροχο να συνεχίζω να ζω όπως παλιά, που έμπαινα σε αεροπλάνα με απίστευτη ευκολία, για να καλύψω κάθε μου εγωιστική ανάγκη – και στα πλαίσια αυτού θα ήταν ωραίο να μπορούσα να έχω γνωρίσει κι αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί – αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Προέχει, το να ζω σε αρμονία με τις αξίες μου.

Ελίζα Δημητρά