Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους- αν όχι ο μεγαλύτερος, που σκεπάζει τη βίγκαν διατροφή, είναι αυτός της πρωτεΐνης.
Ο κόσμος έχει την εντύπωση πως οι άνθρωποι που δεν τρώνε ζώα δεν μπορούν να είναι εξίσου δυνατοί με αυτούς που τρώνε, κι αυτό διότι θεωρούν πως δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη από τα φυτικά τρόφιμα.
Όπως τα περισσότερα προβλήματα, έτσι κι αυτό, είναι αποτέλεσμα έλλειψης σωστής ενημέρωσης. Η άγνοια αυτή δημιουργεί τεράστια εμπόδια στην προαγωγή της επιμόρφωσης και οδηγεί σε παρωπιδισμό. Έτσι, δυστυχώς, ο κόσμος νομίζει πως γνωρίζει τα πάντα γύρω από το θέμα της φυτικής διατροφής και διαδίδει λανθασμένες πληροφορίες οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση της παραπληροφόρησης.
Είναι γνωστό, λοιπόν, πως από τη στιγμή που θα πει κάποιος ότι ακολουθεί βίγκαν διατροφή, οι άνθρωποι γύρω του ξαφνικά θα μετατραπούν σε ειδήμονες στη διατροφολογία, την εξελικτική βιολογιά κ.ο.κ. και έπειτα θα ακολουθήσει καταιγισμός συμβουλών για το πώς να προφυλαχτεί από τις επικείμενες ασθένειες και αδυναμίες στις οποίες θα οδηγηθεί από τη διατροφή του.
Τι είναι όμως αλήθεια και τι ψέματα τελικά;
Αρχικά, θα πρέπει να πούμε πως ο μέσος παμφάγος άνθρωπος που ζει στο δυτικό κόσμο, το πιο πιθανό είναι να λαμβάνει περισσότερη πρωτεΐνη από όση χρειάζεται, ακριβώς λόγω της κατανάλωσης ζώων και των παράγωγών τους.
Οι περισσότεροι Αμερικάνοι, για παράδειγμα, καταναλώνουν τροφές που τους δίνουν περίπου δύο φορές παραπάνω πρωτεΐνη από όση χρειάζεται ένας άνθρωπος .
Η μόνη αλήθεια σχετικά με τη διαφορά ζωικής και φυτικής πρωτεΐνης εναι πως η φυτική πρωτεΐνη δεν έχει την ίδια απορροφισιμότητα με τη ζωική. Η διαφορά όμως αυτή είναι της τάξεως του 0.1! Δηλαδή υπάρχει μια μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα της τάξης του 10% που σημαίνει ότι, αν κάποιος χρειάζεται 0,8 γραμμάρια πρωτείνης ανα κιλό σωματικού βάρους όντας παμφάγος, όταν γίνει αυστηρά χορτοφάγος θα χρειάζεται 0,88 γραμμάρια πλέον. Η διαφορά αυτή είναι ελάχιστη, ενώ, την ίδια στιγμή, το συνολικό όφελος από τη μετάβαση σε μία φυτική διατροφή κάνει τη ζυγαριά να γέρνει αισθητά προς την υιοθέτηση μίας διατροφής απαλλαγμένης από τρόφιμα ζωικής προέλευσης,όπως μας εξηγεί και ο αθλητικός διαιτολόγος- διατροφολόγος Γιάννης Μαυρίδης στην ομιλία του «Vegan διατροφή και Αθλητική ευρωστία: μονοπάτι βελτιστοποίησης απόδοσης» την οποία σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε ολόκληρη, διότι η ενημέρωση που προσφέρει είναι εξαιρετικά λεπτομερής:
Εν αναμονή του ντοκιμαντέρ The Game changers του J. Cameron (παραγωγός της ταινίας Τιτανικός και vegan ακτιβιστής), που θα κάνει το ντεμπούτο του τον Φλεβάρη του 2018, αποφασίσαμε να σας αναφέρουμε κάποιους από τους κορυφαίους βίγκαν αθλητές ώστε να γίνει ακόμα πιο εμφανές το ότι ο βιγκανισμός και ο αθλητισμός είναι δύο έννοιες απόλυτα συμβατές μεταξύ τους.
Επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε αθλητές και αθλήτριες διαφορετικών αθλημάτων (και με διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις) που ακολουθούν βίγκαν διατροφή, έτσι ώστε να καταρριφθεί ο μύθος μια και καλή, μιας και όλοι έχουν κερδίσει χρυσά μετάλλια, έχουν σπάσει ρεκόρ Γκίνες κ.ο.κ. Άλλοι είναι (αυστηρά) χορτοφάγοι εκ γεννετής και άλλοι έγιναν στην πορεία της ζωής τους.
1. Frank Medrano – καλλισθενική γυμναστική
Ο Frank Medrano έτρωγε κρέας για 30 χρόνια αλλά είναι βίγκαν από το 2014. Μαζί με τους 2 φίλους του Noel Polanco και Dan Attanasio (έχουν τη σελίδα Vegan Calisthen-X μέσω της οποίας εμπνέουν και συμβουλεύουν κόσμο για το βιγκανισμό και την καλλισθενική γυμναστική). Δείτε το παρακάτω βίντεο που μιλάει από μόνο του:
H σελίδα του: https://www.frankmedrano.com/
2. Scott Jurek – υπερμαραθωνοδρόμος
Ο Scott Jurek είναι Αμερικάνος υπερμαραθωνοδρόμος κι έχει κερδίσει αρκετούς διαγωνισμούς μεγάλου κύρους όπως οι Hardrock Hundred (2007), Badwater Ultramarathon (2005, 2006), Spartathlon (2006, 2007, 2008), και Western States 100 Mile Endurance Run (1999 – 2005).Το 2010 δε, έθεσε νέο Αμερικάνικο ρεκόρ για την απόσταση δρομέων διανύοντας σε 24 ώρες 165,7 μίλια (περίπου 8 λεπτά και 42 δεύτερα ανά μίλι). Ο Scott Jurek ακολουθεί βίγκαν διατροφή από το 1999!
H σελίδα του: http://www.scottjurek.com/
3. Κendrick Farris – άρση βαρών
Ο Kendrick Farris, είναι ο μόνος αρσιβαρίστας από την αμερικάνικη αντρική ομάδα που έφτασε να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο ίδιος, ανέβηκε κατηγορία καθώς σημείωσε νέο ρεκόρ για την Αμερική σηκώνοντας 337 κιλά (!) στα δοκιμαστικά της Αμερικάνικης ομάδας αρσιβαρίστων για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Είναι βίγκαν από το 2014.
Η σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/kendrickjfarris/
4. Alex Dargatz – bodybuilder
O Alex Dargatz ήρθε στη δημοσιότητα το Δεκέμβριο του 2005, όταν κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο bodybuilder, κάτι που συνέβη 5 χρόνια αφού έγινε βίγκαν. Τα αίτια για την αλλαγή αυτή στη ζωή του ήταν σχετικά με τη βιαιότητα που λαμβάνει χώρα στις μονάδες κτηνοτροφικής παραγωγής. Αν και τα κίνητρά του ήταν «Ηθικά, οικολογικά, πνευματικά και τέλος λόγοι υγείας (με αυτή τη σειρά)», ο Alex σύντομα κατάλαβε ότι είναι εύκολο να βρει απολαυστικό φαγητό που να καλύπτει και τις απαιτήσεις που έχει η προπόνηση ενός bodybuilder.
Περισσότερα: http://www.greatveganathletes.com/alexander-dargatz-vegan-bodybuilder
5. Νate Diaz – πυγμάχος και αθλητής βραζιλιάνικου Zίου Zίτσου
Ο Νate Diaz, είναι αθλητής μεικτών πολεμικών τεχνών και νικητής του Ultimate Fighter 5. Ο Nate δηλώνει ότι είναι περήφανος που είναι βίγκαν από τα 18 του χρόνια (πλέον ακολουθεί σχεδόν αποκλειστικά ωμοφαγική βίγκαν διατροφή) ενώ έχει εμπνεύσει και τον Alex Caceres να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.
6. David Haye – πυγμάχος
Ο David Haye, δήλωσε ότι η υϊοθέτηση μίας βίγκαν διατροφής, την οποία ακολουθεί από το 2014, τον έκανε να νιώθει πιο δυνατός από ποτέ ενώ τον βοήθησε και να επανέλθει στο ρινγκ από το οποίο απουσίαζε για πάνω από 3 χρόνια λόγω σοβαρού τραυματισμού. Το αποτέλεσμα αυτό φαίνεται να απαντά από μόνο του στις απορίες του κόσμου αναφορικά με το αν μία αποκλειστικά φυτική διατροφή είναι κατάλληλη για έναν αθλητή πολεμικών τεχνών, αφού μέσα σε 4 μήνες από την επιστροφή του κέρδισε δύο μάχες. Όπως ο ίδιος δήλωσε:«Είδα ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση σχετικά με το πώς εκτρέφονται τα ζώα, πώς σκοτώνονται και πώς προετοιμάζονται για να τα φάμε. Είδα όλες αυτές τις αγελάδες και τα γουρούνια και συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να είμαι πλέον μέρος όλου αυτού. Ήταν φρικτό. Έκανα κάποια έρευνα έτσι ώστε να βεβαιωθώ ότι θα μπορούσα ακόμα να λαμβάνω αρκετή πρωτεΐνη ώστε να αγωνίζομαι και, όταν κατάλαβα ότι πράγματι θα μπορούσα, σταμάτησα. Δεν θα γυρίσω ποτέ πίσω.»
7. Patrik Baboumian – αγωνιστής επίδειξης δύναμης και πρώην bodybuilder
O Patrik Baboumian, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε και τη χώρα μας με αφορμή το τρίτο Vegan Life Festival, είναι κάτοχος πολλών εντυπωσιακών τίτλων και ρεκόρ. Κατ’ αρχάς, είναι κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ στο yoke walk (περπάτημα με άρση ζυγού) από το 2015, όταν, σηκώνοντας 560 κιλά κατάφερε να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό που είχε θέσει και το προηγούμενο ρεκόρ όταν προχώρησε, λίγα χρόνια πριν, σηκώνοντας ζυγό βάρους 555 κιλών. Μάλιστα, το 2015 το ρεκόρ που σημείωσε το πέτυχε σε χρόνο μικρότερο κατά 28 δευτερόλεπτα από την προηγούμενή του προσπάθεια. Παράλληλα, έχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο log lifting (άρση κορμού) στην κατηγορία των 105 κιλών ενώ κατέχει και τον τίτλο του δυνατότερου άντρα της Γερμανίας. Ο Patrik έγινε βίγκαν το 2011 και δύο χρόνια μετά, το 2013, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους εκείνους εκεί έξω που νομίζουν πως χρειάζεσαι ζωική πρωτεΐνη για να είσαι δυνατός. Ύστερα από σχεδόν 2 χρόνια αφότου έγινα βίγκαν είμαι πιο δυνατός από ποτέ και συνεχίζω να βελτιώνομαι μέρα με τη μέρα. Μην ακούτε αυτούς που αυτοαποκαλούνται γκουρού της διατροφής, ούτε την βιομηχανία συμπληρωμάτων που προσπαθούν να σας πουν ότι χρειάζεστε κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά για να λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη. Υπάρχει ποικιλία πηγών φυτικής πρωτεΐνης και το σώμα σας θα σας ευχαριστεί αφού σταματήσετε να το ταΐζετε με νεκρή τροφή. Γίνετε βίγκαν και νιώστε τη δύναμη!»
Η σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/VBadass/
8. David Carter – παίκτης ράγκμπι
Ο David Carter είναι 26χρονος αμυντικός στην ομάδα Οakland Raiders. Αφού είδε το ντοκιμαντέρ Forks over Knives αποφάσισε να αλλάξει τη διατροφή του σε βίγκαν, αφού συνειδητοποίησε, όπως ο ίδιος λέει ότι όλες οι προσπάθειες που έκανε μέχρι τώρα για να γίνει πιο δυνατός τελικά τον σκότωναν. Δύο μόνο μήνες μετά την αλλαγή αυτή, ο David έκανε τη σύνδεση και με το ηθικό κομμάτι αυτής του της απόφασης, και αναγνώρισε ότι αυτή η διατροφή όχι μόνο βοήθησε στο να είναι πιο δυνατός αλλά είναι κι ο μόνη «ανθρώπινη» (humane) διατροφή που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος. Πλέον, δεν αγωνίζεται μόνο γιατί του αγαπάει το άθλημα αλλά το κάνει και γιατί θεωρεί πως, έχοντας αυτή τη θέση και ενώ ακολουθεί βίγκαν διατροφή, θα μπορέσει να δώσει τροφή για σκέψη στον κόσμο. Μάχεται, δηλαδή, για έναν καλύτερο κόσμο.
Περισσότερα για τον ίδιο θα βρείτε στην προσωπική του σελίδα: www.the300poundvegan.com
9.Steph Davis – αναρριχήτρια, αθλήτρια άλματος βάσης και sky – diver
Η Steph Davis είναι παγκοσμίου φήμης αναρριχήτρια, αθλήτρια άλματος βάσης και sky-diver, ενώ είναι η μόνη γυναίκα που έχει αναρριχηθεί μόνη της σε βουνό με βαθμό αναρρίχησης 5.11. Είναι βίγκαν τα τελευταία 14 χρόνια και, όπως υποστηρίζει, η φυτική διατροφή την έχει βοηθήσει να αποκτήσει μεγαλύτερες δυνατότητες κατά την άθλησή της.
To προσωπικό της μπλογκ: http://stephdavis.co/blog/why-im-vegan/
10. Δημήτρης Κεχαγιόγλου – υπερμαραθωνοδρόμος
Ο Δημήτρης Κεχαγιόγλου είναι δρομέας εδώ και 40 χρόνια. Ξεκίνησε ως αθλητής στίβου και τα τελευταία 25 χρόνια είναι δρομέας υπεραποστάσεων.Έχει λάβει μέρος σε αγώνες από 50km εως 1650km, έχει σημειώσει 5 τερματισμούς στο Σπάρταθλον, αγώνες 24 h – 6 ημερών εντός και εκτός σταδίου, καθώς επίσης έχει λάβει μέρος και σε αγώνες βουνού, όπως το ROUT, και σε διάφορους αγώνες 100 μιλιών στη Μεγάλη Βρετανία. Το 2011 διέσχισε μαζί με τον Λουκά Πρατίλα το διεθνές ορεινό μονοπάτι Ε4 που διασχίζει όλη την ορεινή Ελλάδα και Κρήτη. Σε 34 μέρες, διανύθηκαν 1650km. Είναι πάνω από 20 χρόνια vegan και είναι από τα πρώτα μέλη των vegan runners UK. Τα τελευταία 25 χρόνια προσφέρει εθελοντική εργασία σε φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και είναι μέλος ακτιβιστικών ομάδων σε διάφορα μέρη του κόσμου.
11. Molly Cameron – ποδηλάτισσα
Η Molly Cameron ειδικεύεται σε ένα είδος επαγγελματικής ποδηλασίας με ιδιαίτερες απαιτήσεις, αφού κατά τη διάρκεια των αγώνων οι αθλητές και οι αθλήτριες καλούνται συχνά να σηκώνουν τα ποδήλατά τους και να τρέχουν με αυτά στα χέρια τους καθώς περνούν πάνω από εμπόδια από τα οποία δεν μπορούν να περάσουν ποδηλατώντας. Η Molly έγινε vegan πριν από 17 χρόνια, όταν ξεκίνησε και την πορεία της στην επαγγελματική ποδηλασία. Όπως η ίδια δήλωσε «το να τρώω βιολογικά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα κρατάει τα επίπεδα ενέργειάς μου και την πνευματική μου συγκέντρωση σταθερή. Είναι το λογικό βήμα όταν ζεις μία υπερδραστήρια και συνειδητή ζωή». Τέλος, η Molly έχει δικό της, 100% βίγκαν, κατάστημα ποδηλάτων.
H προσωπική της σελίδα: http://mollycameron.pro/
12. Barny du Plessis – bodybuilder
Ο Barny du Plessis μεγάλωσε ως χορτοφάγος μέχρι τα 18 οπότε κι άρχισε να τρώει κρέας όταν ξεκίνησε το bodybuilding και εξαιτίας του μύθου για την πρωτεΐνη. Παρ’ όλα αυτά, δεν εισήγαγε ποτέ στη διατροφή του την κατανάλωση γουρουνιών, αφού, έχοντας εργαστεί σε κτηνοτροφική μονάδα με γουρούνια, δεν μπόρεσε ποτέ να αποβάλει τις τραυματικές αναμνήσεις που είχε από εκείνη την περίοδο της ζωής του, κάτι που, εν τέλει, τον οδήγησε στην υιοθέτηση του βιγκανισμού πια κάποια χρόνια μετά.Όταν κέρδισε τον πολυπόθητο τίτλο του Mr.Universe έπεσε σε κατάθλιψη, όπως ο ίδιος λέει, αφού ένιωθε πως δεν είχε πια κάποιο στόχο στη ζωή του. Ήταν έτοιμος να παραιτηθεί στα 40 του, όταν αποφάσισε με τη γυναίκα του (η Josie κέρδισε τον τίτλο της δυνατότερης γυναίκας του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2010) να υιοθετήσουν μία βίγκαν διατροφή. Τότε, ξεκίνησε να βλέπει αισθητά καλύτερα αποτελέσματα ενώ έκανε προπόνηση στο μισό χρόνο από ότι παλαιότερα. Όσο ετρωγε κρέας, είχε αποκτήσει διάφορα προβλήματα υγείας (χώνεψης, λόξιγγας, κήλες). Από την άλλη πλευρά, και όπως ο ίδιος αναφέρει, η βίγκαν διατροφή τον έκανε πιο δυνατό, πιο ενεργητικό, με λιγότερο λίπος και περισσότερη μυϊκή μάζα και, τέλος, με αυξημένη αντοχή. Κάτι που ίσως πρέπει να τονιστεί ακόμα, και που πολλοί άλλοι αθλητές που ακολουθούν την ίδια διατροφή έχουν πει, είναι πως η ανάρρωσή του μετά από τυχόν τραυματισμούς είναι πλέον πολύ πιο άμεση από ότι ήταν προηγουμένως. Όλα τα παραπάνω τον έκαναν να αποφασίσει να κάνει στόχο της ζωής του το να δείξει στον κόσμο ότι μπορούμε να ζήσουμε μια υγιή, ευτυχισμένη και γεμάτη ευημερία ζωή, χωρίς την εκμετάλλευση αθώων πλασμάτων.
13. Jehina Malik – bodybuilder
H Jehina Malik είναι εκ γενετής βίγκαν και αθλήτρια σε επαγγελματικούς αγώνες bodybuilding από τα 19 της χρόνια. Η ίδια, έχει κερδίσει το 2013 το πρωτάθλημα NPC Eastern USA Bodybuilding στην κατηγορία των ελαφρών βαρών.
Το προσωπικό της κανάλι στο Youtube: https://www.youtube.com/user/jehinamalik1
14. Tia Blanco – πρωταθλήτρια surfer
H Tia Blanco, μόλις 19 ετών και βίγκαν από το 2013 θεωρείται αθλήτρια φαινόμενο. Λίγοι από τους λόγους για το παραπάνω, είναι ότι κατατάχθηκε στις 50 καλύτερες surfer του κόσμου από την World Surf League, πήρε το πρώτο χρυσό μετάλλιο το 2015 (ενώ ήταν 17 ετών) στους αγώνες της International Surfing Association (ISA) Open Women‘s World Surfing Championship, ενώ επέστρεψε και κέρδισε και πάλι στους επόμενους αγώνες του 2016 τον ίδιο τίτλο. Η ίδια, μεγάλωσε ως χορτοφάγος για ηθικούς λόγους από τη μητέρα της και έγινε βίγκαν επηρεασμένη από το Glass Walls και το βιβλίο China study.
15. Forest green – ομάδα ποδοσφαίρου
Αφήσαμε για το τέλος τη μόνη ποδοσφαιρική ομάδα που όλοι οι παίκτες της ακολουθούν βίγκαν διατροφή και, μάλιστα, προπονούνται στο πιο περιβαλλοντικά φιλικό γήπεδο που έχει υπάρξει ποτέ. Η Forest green, ομαδα ποδοσφαίρου που μετρούσε ήδη 127 χρόνια στο χώρο πριν αποφασιστεί η συλλογική αλλαγή διατροφής, το 2016 κατάφερε για πρώτη φορά να μπει στο Football league’s. Την «ανάστασή» της αυτήν την οφείλει στον κάτοχο της περιβαλλοντικής εταιρείας Ecotricity, Dale Vince, ο οποίος αγόρασε την ομάδα το 2010 κι έκτοτε έχει επενδύσει πολλά εκατομμύρια, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει για τη forest green ένα προφίλ που προάγει να περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ένα από τα βασικά βήματα που έγινε προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι το γήπεδο της ομάδας αξιοποιεί ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (αιολική και ηλιακή) καθώς επίσης και το ότι διαθέτει και σύστημα ανακύκλωσης νερού. Παρόλα αυτά, στο πλαίσιο μίας ακόμη μεγαλύτερης προσπάθειας, έχει ξεκινήσει πλέον και η κατασκευή ενός γηπέδου που θα είναι το μοναδικό 100% ξύλινο γήπεδο (σχεδιασμένο από την παγκοσμίως γνωστή αρχιτέκτονα Zaha Hadid). Ο Mark Cooper, μάνατζερ της ομάδας που έχει «ασπαστεί» τη βίγκαν φιλοσοφία έχει αναθέσει τη θέση της σεφ στην Em Franklin η οποία μαγειρεύει για τους παίχτες αλλά και για όλο το προσωπικό της ομάδας, αυστηρά χορτοφαγικό φαγητό. Τέλος, στους αγώνες το φαγητό που πωλείται για τους θεατές είναι και αυτό βίγκαν.
Η ιστοσελίδα της ομάδας: https://www.forestgreenroversfc.com/
UPDATE 2018: Rich Roll (αθλητής υπεραποστάσεων) & Kuntal A. Joisher (ορειβάτης και μάλιστα ο πρώτος βίγκαν ορειβάτης που έφτασε στην κορυφή του 4ου ψηλότερου βουνού στον κόσμου με βίγκαν εξοπλισμό)
Κάποιες συμβουλές για βίγκαν διατροφή αν είσαι αθλητής, θα βρεις εδώ.
Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ What the health, σχετικά με την καλύτερη απόδοση των αθλητών αφού άλλαξαν διατροφή κι έγιναν βίγκαν, μπορείτε να δείτε εδώ.
Ελίζα Δημητρά