Όταν ξεκινάει ένα debate που αφορά τη διατροφή, μόνο παραθέτοντας ως πηγές κάποιες επιστημονικές δημοσιεύσεις μπορεί να γίνει κουβέντα.

Βέβαια, πολύ σημαντικό είναι να βλέπουμε και ποιος έχει χρηματοδοτήσει τις έρευνες που αναφέρονται κάθε φορά διότι δυστυχώς πολλές έρευνες είναι πληρωμένες. Παράδειγμα τέτοιας πληρωμένης “έρευνας” είναι μία μετά-ανάλυση 29 ερευνών η οποία -λέει- απέδειξε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, που έγινε υπό την αιγίδα πολλών οργανισμών, εκ των οποίων κάποιοι είναι οι εξής: Global Dairy Platform, Dairy Research Institute & Dairy Australia. Νομίζω δε χρειάζεται να αναλύσουμε τους λόγους που χάνεται αυτόματα η αξιοπιστία της.

Εμείς, αν υπάρχει ένας γιατρός που εμπιστευόμαστε τα λεγόμενα του είναι ο Dr. Greger του οποίου την σελίδα έχουμε παραθέσει και στους χρήσιμους συνδέσμους. Ο λόγος που τον εμπιστευόμαστε είναι διότι όπως εξηγεί και ο ίδιος στο βίντεο, πάντα παραθέτει πηγές για όλα όσα αναφέρει σε κάθε βίντεο με ευρήματα και συμπεράσματα που ανεβάζεις (Επιλέξτε Ελληνικούς υπότιτλους στα settings του βίντεο):

Υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στους κοινούς γιατρούς και σε γιατρούς όπως αυτός (δεν είναι ο μόνος πάλι καλά αλλά φυσικά δεν αποτελούν τη νόρμα, δυστυχώς). Η διαφορά αυτή είναι πως οι κοινοί γιατροί κοιτάνε να σου συνταγογραφήσουν κάποιο φάρμακο το οποίο θα “γιατρέψει” το σύμπτωμα ενώ γιατροί όπως ο Dr. Greger κοιτάνε να βοηθήσoυν τον κόσμο ώστε να προλαμβάνει την αιτία της εμφάνισης ασθενειών. Κι αυτό γίνεται φυσικά με τη σωστή διατροφή η οποία δεν είναι άλλη από την αυστηρά χορτοφαγική και με πλήρη απουσία επεξεργασμένων τροφίμων από αυτήν.

Ενδιαφέρον έχει η ιστορία του πώς αποφάσισε να γίνει γιατρός ο ίδιος και η δημιουργία του application “Daily Dozen” που μπορείτε να κατεβάσετε κι εσείς δωρεάν (ακόμη κι αν έχετε i phone) το οποίο έχει βασιστεί στο βιβλίο του “How not to die” και στη φιλοσοφία της σελίδας Nutrition Facts. Αξίζει να αφιερώσετε 8 λεπτά από τον χρόνο σας για να ακούσετε από τον ίδιο την ιστορία (Επιλέξτε Ελληνικούς υπότιτλους στα settings του βίντεο)

“Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου”, έλεγε ο Ιπποκράτης άλλωστε…Σωστά?

Ε.Δ