Το θέμα των μικροπλαστικών είναι κάτι που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους.

Έχουμε ήδη δημοσιεύσει μετάφραση σχετικού άρθρου το οποίο ξεκινάει με την αναφορά στην πολύ απογοητευτική πραγματικότητα σχετικά με την ανακύκλωση των πλαστικών αφού όπως αναφέρει, το 91% των πλαστικών που παράγονται ΔΕΝ ανακυκλώνονται.

Ένα ακόμη πιο σοκαριστικό στατιστικό στοιχείο είναι ότι πάνω από το 80% των μικρο-πλαστικών που βρίσκονται στους ωκεανούς είναι στην πραγματικότητα μικροΐνες από ρούχα με συνθετικό ύφασμα.

Δείτε το παρακάτω βίντεο για να καταλάβετε πώς η κάθε πλύση των ρούχων σας επηρεάζει το περιβάλλον:

Μια άλλη έρευνα δε έδειξε ότι οι μικροΐνες είναι υπεύθυνες για το 85% της ρύπανσης των ακτών ανά την υφήλιο.

Υπάρχει ένα ακόμη εξαιρετικό βίντεο που αξίζει να δείτε, το οποίο έχει πλέον και Ελληνικούς υπότιτλους -χάρη σε έναν φίλο που του το ζητήσαμε και πολύ τον ευχαριστούμε για αυτό- στο οποίο εξηγείται με λεπτομέρεια το πρόβλημα των μικροϊνών (πατήστε τον τροχό και επιλέξτε Ελληνικούς υπότιτλους):

 

Τώρα λογικά θα αναρωτιέστε τι να κάνετε με τα ρούχα που ήδη έχετε στην κατοχή σας. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει λύση: Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα δίχτυ μέσα στο οποίο θα τοποθετείτε τα συνθετικά σας ρούχα και ύστερα θα το ρίχνετε στον κάδο του πλυντηρίου σας μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα σας (βαμβακερά-μάλλινα κλπ) που μπορείτε να ρίξετε “χύμα” στο πλυντήριο. Αυτό το δίχτυ, απορροφά το 90% των μικροϊνών που απελευθερώνονται από τα ρούχα κατά τη διάρκεια των πλύσεων! Από την ημέρα που θα κάνετε την παραγγελία, μέσα σε 4 μέρες θα έχει έρθει!

 

Φυσικά, από εδώ και στο εξής κοιτάμε να αγοράζουμε ρούχα από φυσικά υλικά όπως βαμβάκι, κάνναβη, βισκόζη, μπαμπού…

Δυστυχώς, ακόμη κι οι εταιρείες που παράγουν ρούχα από ανακυκλωμένα μπουκάλια, τελικά, ναι μεν αξιοποιούν κάπως τα μπουκάλια αλλά από την άλλη, διαιωνίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό της απελευθέρωσης μικροϊνών με κάθε πλύση τους.

Υπάρχουν όμως – δυστυχώς – κι άλλα μικροπλαστικά…τα οποία δεν είναι τόσο μικρά αλλά κάνουν κι αυτά τεράστια ζημιά. Δείτε για παράδειγμα στο παρακάτω βίντεο το νησί Midway που βρίσκεται στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανόύ και ενώ είναι ακατοίκητο από ανθρώπους, έχει επιβαρυνθεί από τα μικροπλαστικά σε τρομακτικό βαθμό:

Ένα αναλυτικό άρθρο του CNN με θέμα το νησί αυτό μπορείτε να διαβάσετε μεταφρασμένο εδώ.

Κάποια νούμερα που αφορούν την Ελλάδα από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)​ :

Το 2016 στην Ελλάδα, οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν συνολικά 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες.
Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 400 σακούλες για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί.
Aπό αυτές τις 400 πλαστικές σακούλες, οι 270 είναι μιας χρήσης από σούπερ μάρκετ.
Και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτές (1% ή 4 σακούλες) ανακυκλώνεται.

Αν βρίσκετε κι εσείς αυτά τα νούμερα εξοργιστικά….

Μετατρέψτε την θλίψη και την οργή που νιώθετε για όσα είδατε και μάθατε, σε δράση! Οργανώστε κι εσείς έναν εθελοντικό καθαρισμό στην κοντινότερή σας παραλία ή στο κοντινότερο άλσος της περιοχής σας. Ενημερώστε τον κόσμο γύρω σας για την σοβαρότητα του θέματος αυτού. Ασκήστε πίεση στους αρμόδιους φορείς της περιοχής σου προκειμένου να αναλάβουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης αποβλήτων και να παρέχουν ενημέρωση σχετικά με την ανακύκλωση.

**Επί τη ευκαιρία, αν αναρωτιέστε πού θα ρίχνετε τα σκουπίδια σας από εδώ και στο εξής – όπως πολλοί αναρωτιούνται – μιας και η πλαστική σακούλα επιτέλους χρεώνεται, εμείς σας προτείνουμε τις κομποστοποιήσιμες σακούλες αυτές. Σε αυτό το κατάστημα μπορείτε να βρείτε πολλά ακόμη προϊόντα, όπως καλαμάκια μιας χρήσης από σιτάρι, σαμπουάν zero waste που ΔΕΝ είναι σε πλαστική συσκευασία, χύμα απορρυπαντικά και σαμπουάν και πολλά άλλα…

Και αν όλο αυτά σας αναστάτωσαν αρκετά ώστε να αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα zero waste τρόπο ζωής μπορείτε να διαβάσετε 101 συμβουλές για μια ζωή χωρίς απορρίμματα εδώ.

Ελίζα Δημητρά