Τα σύγχρονα σφαγεία έχουν σχεδιαστεί ώστε να θανατώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ζώων, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Η βιομηχανοποιημένη σφαγή ζώων είναι μια τεράστια επιχείρηση και κάποια από αυτά τα εργοστάσια –που γίνονται όλο και πιο σύγχρονα και χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένα και εξειδικευμένα εργαλεία –, στέλνουν χιλιάδες ζώα στον θάνατο τους κάθε μέρα.
Το σφαγείο Le Porc Gourmet ιδιοκτησίας του Grupo Jorge, θανατώνει 13,000 γουρούνια την ημέρα· στο Veravic, ιδιοκτησίας των εταιρειών της Ibergallus, 80,000 κότες · η Faccsa ξεκίνησε διαδικασίες για την κατασκευή σφαγείου στην Ανδαλουσία με την ικανότητα να σφάζει μέχρι και 40.000 γουρούνια. Αυτά είναι κάποια από τα μεγαλύτερα σε παραγωγή σφαγεία στην Ισπανία και μας βοηθούν να πάρουμε μια ιδέα για την εκμεταλλευτική και εξολοθρευτική πορεία της βιομηχανίας.
Από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, είχα πρόσβαση σε 16 σφαγεία στην Ισπανία. Είχα την δυνατότητα να καταγράψω την σφαγή αγελάδων, γουρουνιών, αρνιών, κοτόπουλων και κουνελιών.
Το υλικό που παραθέτω στην ερευνά μου έχει σκοπό να καταδείξει – σε αντίθεση με τον σκοταδισμό και την προπαγάνδα της κρεατοβιομηχανίας – την θεσμική και συστηματική βία που υποφέρουν τα ζώα στα σφαγεία. Παρέχει σχετικές πληροφορίες για την συζήτηση που προωθείται από το αντί-σπισιστικό κίνημα, αμφισβητεί την νομιμότητα και ορθότητα της εκμετάλλευσης των ζώων και υπερασπίζεται την κατάργηση της.
Εφόσον η χρήση του γίνεται για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς αλλά για λόγους αποκάλυψης, όλο το γραφικό υλικό παρέχεται κατόπιν αιτήματος, δωρεάν1.
Η βιομηχανία του κρέατος: η μυστικότητα και η δύναμη της επιρροής.
Το κοινωνικό ενδιαφέρον για την κακοποίηση που υποφέρουν τα ζώα στις φάρμες και στα σφαγεία αυξάνεται και οι εικόνες της βίας που τους ασκείται έχουν όλο και μεγαλύτερη κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης. Αυτές οι εικόνες συνήθως καταγράφονται από ακτιβιστές ερευνητές οι οποίοι με διάφορα τεχνάσματα καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα μέρη με κάμερα στα χέρια τους ή να τοποθετούν κρυφές κάμερες, προκειμένου να αποκαλύψουν στο κοινό την αλήθεια μιας βιομηχανίας που συνεχώς θωρακίζεται από τα βλέμματα των καταναλωτών.
Η συζήτηση για τον σπισισμό2 – η διάκριση και η καταπίεση κατά συνέπεια που υποφέρουν τα ζώα – και το κοινωνικό κίνημα που γεννήθηκε για να πολεμήσει εναντίων του δεν θα ήταν εκεί που είναι χωρίς της ύπαρξη γραφικών ερευνών που έχουν πραγματοποιήσει οργανισμοί και ακτιβιστές. Αυτές οι έρευνες έχουν βοηθήσει ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να πληροφορηθούν για τις θηριωδίες που διαπράττονται πίσω από τους τοίχους των σφαγείων, με αποτέλεσμα να τους έχουν εμπνεύσει να αφοσιωθούν με την υπεράσπιση των ζώων.
Οι συνεχείς κακοποιήσεις που καταγράφονται σε αυτές τις εικόνες δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, είναι απλά μέρος ενός συστηματικά εκμεταλλευτικού καθεστώτος υποστηριζόμενο από τους θεσμούς μας.
Αυτού του είδους οι έρευνες υποβαθμίζουν την εικόνα της βιομηχανίας του κρέατος και προκαλούν τεράστιες οικονομικές απώλειες. 3,4,5 Προκειμένου να μην μπορέσουν αυτές οι εικόνες να δουν το φως της δημοσιότητας οι εταιρείες κρέατος έχουν συγκεκριμένες οδηγίες ώστε να αποτρέψουν την πρόσληψη μυστικών ακτιβιστών που θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις τους. 6,7,8
Στις ΗΠΑ, το κίνημα δικαιωμάτων των ζώων έχει μεγάλη ιστορική πορεία και έρευνες που έγιναν από ακτιβιστές έχουν αποκαλύψει την βάρβαρη συμπεριφορά στα ζώα στις φάρμες και στα σφαγεία ιδιοκτησίας μεγάλων αλυσίδων τροφίμων (Tyson Foods, McDonald´s, JBS, Perdue Foods, Pilgrim’s Pride, κ.α.).
Τα μέτρα θωράκισης που έχει πάρει η βιομηχανία εκμετάλλευσης ζώων σε αυτήν την χώρα δεν περιορίζονται μόνο στο να εμποδίσουν την διείσδυση των υπερασπιστών των ζώων στις εγκαταστάσεις τους: η επιρροή της δύναμης τους είναι ένα βήμα παραπάνω. Μέσα στην τελευταία δεκαετία, τα ισχυρά λόμπι της βιομηχανίας των ζώων ευθύνονται για νόμους που ασκούν δίωξη στην κινηματογράφηση και καταγραφή εικόνων μέσα σε φάρμες.
Οι νόμοι αυτοί γνωστοί ως, «Ag-gag»,9,10 έχουν πυροδοτήσει μεγάλη αντιπαράθεση και κάποια δικαστήρια τους έχουν χαρακτηρίσει αντισυνταγματικούς. Έντεκα δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει ότι απειλούν (οι νόμοι αυτοί) την ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα στην πληροφορία, την ευζωία των ζώων, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ασφάλεια των τροφών. 12,13
Η δύναμη επιρροής της Ισπανικής κρεατοβιομηχανίας στην κοινή γνώμη και στους θεσμούς έχει επίσης γίνει εμφανής με πολλά πρόσφατα σκάνδαλα …
- Το 2016, κάποια στρατηγικής σημασίας έγγραφα 14 διέρρευσαν στο τύπο. Σε αυτά τέσσερις μεγάλες εταιρείες ((Interporc, Provacuno, Asici e Interovic)αναφέρονταν ως συγγραφείς ενός τεχνάσματος που σκόπευε να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη για την έκθεση του WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) , στην οποία υπογραμμίζεται η σύνδεση του καρκίνου με την κατανάλωση κρέατος. Ένα από τα τεχνάσματα που είχαν στα σχέδια τους συμπεριλάμβανε την «evangelization strategy» την εξισορρόπηση της «αρνητικής πληροφορίας» από την έκθεση των IARC (Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο) και WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) .
- Τον Φεβρουάριο του 2018, το Ισπανικό τηλεοπτικό σόου Salvadosμετέδωσε μια επίμαχη αναφορά για την κρεατοβιομηχανία που έδειχνε γουρούνια με παραμορφώσεις, να τρώνε το ένα το άλλο και να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. 15 Οι εικόνες, καταγράφηκαν κατά την διάρκεια μυστικής επίσκεψης μαζί με μια ομάδα ερευνητών για την Προστασία των Ζώων στις εγκαταστάσεις ενός προμηθευτή της εταιρείας El Pozo. Η εκπομπή προκάλεσε μεγάλη κοινωνική αναταραχή, και προβλήθηκε εκτεταμένα από τα εθνικά δίκτυα προκαλώντας τεράστια πτώση της φήμης της εταιρείας. 16
Μέρες μετά από αυτό, ο Jordi Évole, ο παρουσιαστής του Salvados, κατηγόρησε την πρωθυπουργό Isabel García Tejerina ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα της κρεατοβιομηχανίας αντί των πολιτών και για το ότι δεν έγινε κάποια έρευνα. 17
- Τον Μάρτιο του 2018, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καστίλλης-Λα Μάντσα καταδίκασε την τοπική κυβέρνηση και την Incarlopsa –εταιρεία που προμηθεύει προϊόντα κρέατος στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mercadona- για τις πειθαρχικές κυρώσεις εναντίων δύο κτηνιάτρων και την απομάκρυνση τους από τις θέσεις τους, μετά από αναφορά τους για μη συμμόρφωση στους τωρινούς κανονισμούς μέσα στα σφαγεία της εταιρείας. Σύμφωνα με τις ειδήσεις, η έκθεση των γουρουνιών στο CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) δεν ήταν η προβλεπόμενη για να χάνουν τις αισθήσεις τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν ξύπνια κατά την διάρκεια που τους έκοβαν τον λαιμό και στην διαδικασία αποστράγγισης του αίματος. Στην συνέχεια τα βύθιζαν στην δεξαμενή με το ζεματιστό νερό, που φτάνει στους 65 βαθμούς κελσίου, ενώ ήταν ακόμη ζωντανά. Αυτές οι βάρβαρες τακτικές συνεχιζόντουσαν για περίπου 3 χρόνια σε σφαγείο όπου πάνω από 3.000 γουρούνια «επεξεργάζονταν» κάθε 8 ώρες. 18
Όλα βγάζουν νόημα όταν γνωρίζουμε τα τεράστια χρηματικά ποσά που διακυβεύονται και στηρίζουν την Ισπανική κρεατοβιομηχανία και όταν κατανοήσουμε την επιρροή που ασκούν αυτές οι μεγάλες ομάδες στις δημόσιες αρχές. Με ένα ποσό που φτάνει στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ, η επιχείρηση του κρέατος είναι ο τέταρτος βιομηχανικός τομέας στην Ισπανία, 19 που τοποθετεί την χώρα στους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο. 20
Η έρευνα.
Για πάνω από τρία χρόνια, κατάφερα να έχω πρόσβαση σε περισσότερα από 80 σφαγεία στο Μεξικό και στην Ισπανία και έπρεπε να κερδίσω την εμπιστοσύνη των υπευθύνων σε κάθε ένα από αυτά. Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Αν πήγαινα δηλώνοντας τον σκοπό μου που ήταν η προβολή της σφαγής των ζώων στο κοινό, δεν θα μου επιτρεπόταν να μπω σε κανένα από αυτά.
Σε πολλές από τις επισκέψεις μου, συνοδευόμουν από τον εκάστοτε υπεύθυνο που με παρακολουθούσε στενά και σε κάποια από αυτά μου απαγορευόταν η είσοδος στους χώρους όπου ο πόνος των ζώων κορυφώνεται, όπως στο σημείο (κλωβό) αναισθητοποίησης ή στον χώρο που τους κόβουν τον λαιμό.
Τον Νοέμβριο του 2016, μήνες πριν φύγω για το Μεξικό προκειμένου να τελειώσω αυτό που τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν «την μεγαλύτερη γραφική έρευνα που έγινε ποτέ για τα σφαγεία»21, ξεκινούσα μια παράλληλη έρευνα στην Ισπανία. Μέρος αυτής έγινε με την συνεργασία της NOR, μια νεοσύστατη κολεκτίβα των Βάσκων ενάντια στον σπισισμό που εκείνη την χρονική περίοδο ετοίμαζαν την δημόσια παρουσίαση μιας ερευνάς τους επίσης για τα σφαγεία. Επιπλέον, πραγματοποίησα όλες τις επισκέψεις μου μαζί με τον Linas Korta, φίλο ακτιβιστή που κινηματογράφησε μέρος των σκηνών στην κινηματογραφική έκδοση αυτής της έρευνας.
Χτυπήσαμε πολλές πόρτες, κάποιες ήταν μεγάλων σφαγείων, αλλά όλες μας οι προσπάθειες ήταν άκαρπες. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την εκπομπή για την κρεατοβιομηχανία της Salvados, η μυστικότητα της συγκεκριμένης βιομηχανίας έγινε ακόμη μεγαλύτερη. Γνωρίζουν το ρίσκο που αντιμετωπίζουν και δεν θέλουν κάμερες μέσα στα εργοστάσια τους. Παρόλα αυτά καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη κάποιων από τους υπεύθυνους των σφαγείων, διαβεβαιώνοντας τους ότι οι εικόνες δεν θα δημοσιοποιούντο και έτσι μπήκαμε μέσα σε 16 σφαγεία στην Ισπανία.
Οι εικόνες που καταγράψαμε είναι ένα δείγμα της διαθρωτικής βίας και της συστηματικής εκμετάλλευσης που συμβαίνει στα ζώα σε αυτά τα μέρη. Ηλεκτρικές εκκενώσεις, διατρητικές ράβδοι, ή ηλεκτροφόρο νερό είναι στάνταρ πρακτικές 22 και όσο βάρβαρες και να φαίνονται είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας σε ένα οποιοδήποτε σφαγείο.
Κάποιες από αυτές τις εικόνες αντικατοπτρίζουν πρακτικές, όπως το κόψιμο του λαιμού σε ζώα με πλήρης τις αισθήσεις τους ή το κάψιμο ενός γουρουνιού με φλόγιστρο ενώ είναι ακόμη ζωντανό, που παραβιάζουν απροκάλυπτα τους κανονισμούς για την προστασία των ζώων. 23 Μπορεί αυτές οι πρακτικές να μην επαναλαμβάνονται σε όλα τα σφαγεία, αλλά προηγούμενες έρευνες – κάποιες ήδη αναφέρονται και μέσα σε αυτήν την έρευνα – έχουν αποδείξει ότι η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς είναι πολύ πιο συχνή από ότι θέλουν να πιστεύουμε. Όλοι αυτοί οι θάνατοι είναι αντιπροσωπευτικοί του καθεστώτος εκμετάλλευσης που λειτουργεί στην κρεατοβιομηχανία, όπου τα ζώα αντιμετωπίζονται ως παραγωγικές μηχανές και το λιγότερο σημαντικό πράγμα είναι η καλή μεταχείριση τους.
Η απάτη της καλής μεταχείρισης των ζώων.
Στο όνομα του συνεχούς αυξανόμενου ενδιαφέροντος για το πως αντιμετωπίζονται τα ζώα στις φάρμες και στα σφαγεία, οι εταιρείες κρέατος προσπαθούν να κάνουν τους καταναλωτές να πιστεύουν ότι τα ζώα προστατεύονται από κανονισμούς για την ευζωία τους. Αυτό είναι απόλυτα αναληθές. Η υποτιθέμενη καλή μεταχείριση των ζώων και η εφαρμογή του νομικού πλαισίου γίνεται αν ουσιαστικά δεν έχει καμία επίδραση στα ποσοστά παραγωγής. Κάτω από αυτές τις προδιαγραφές είχε δημιουργηθεί αρχικά.
Την δεκαετία του 60, η Βρετανική κυβέρνηση ανέθεσε στον Roger Brambell, Καθηγητή Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Bangor, μια μελέτη για την διερεύνηση των συνθηκών εκμετάλλευσης των ζώων φάρμας.
Ο σκοπός αυτής της έρευνας ήταν να δοθεί απάντηση στην κοινωνική κατακραυγή που είχε προκληθεί από την έκδοση του βιβλίου του Ruth Harrison, Animal Machines (Ζώα Μηχανές) , όπου περιγράφονταν ο τρόμος της εντατικής εκτροφής ζώων.
Η έρευνα επιβεβαίωσε τους κατηγορηματικούς ισχυρισμούς, που τόνιζαν ότι η μεταχείριση των ζώων στις φάρμες ήταν βάναυση, και ξεκίνησε μια σειρά σημαντικών κανόνων για να εγγυηθούν την ευζωία τους. Βασισμένη στα συμπεράσματα της έρευνας η Βρετανική κυβέρνηση δημιούργησε την Συμβουλευτική Επιτροπή Ευζωίας των Ζώων Φάρμας, που λίγα χρόνια μετά, το 1979, θα γινόταν η Επιτροπή Ευζωίας των Ζώων Φάρμας (FAWC). Οι κανόνες που καταγράφονταν στην μελέτη αναπτύχθηκαν περισσότερο από αυτήν την επιτροπή και έγιναν The Five Freedoms (Οι Πέντε Ελευθερίες). 25 Έκτοτε, αυτές οι αρχές έχουν θέσει τα στάνταρ της ευζωίας των ζώων σε νομοθετικά πλαίσια, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Βέβαια, όπως διαπιστώνεται, τα στάνταρ καλής μεταχείρισης των ζώων δεν αποτρέπουν την θανάτωση τους ούτε βοηθούν στον ψυχικό και συναισθηματικό τους πόνο – εγγενές του συστήματος παραγωγής κρέατος – διότι κυριαρχούν οι ανάγκες της βιομηχανίας.
[ Οι Πέντε Ελευθερίες] δημιουργούν ένα λογικό κατανοητό πλαίσιο για την ανάλυση της ευζωίας μέσα στο σύστημα μαζί με τα βήματα και τους συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για να διασφαλίσουν και να βελτιώσουν την ευζωία μέσα στους απαραίτητους περιορισμούς μιας αποτελεσματικής κτηνοτροφικής βιομηχανίας. (The Five Freedoms, Farm Animal Welfare Council.)
Τα μέτρα για την καλή μεταχείριση των ζώων μειώνουν τον πόνο της βιομηχανικής εκμετάλλευσης και σφαγής των ζώων, αυτό είναι αλήθεια, αλλά να θεωρείται ότι τα προστατεύουν με τον οποιοδήποτε τρόπο είναι λάθος. Όχι μόνο δεν προστατεύουν τα ζώα, αλλά η εφαρμογή τους είναι ανέφικτη σε πολλές περιπτώσεις, και σε άλλες δεν έχουν καμία απολύτως αποτελεσματικότητα. Άρα, ο μοναδικός λόγος ύπαρξης τους είναι να γλυκάνουν την εικόνα της βιομηχανίας.
Η ύπαρξη ενός νομικού πλαισίου δεν εγγυάται την αποτελεσματική του εφαρμογή. Πολλές από τις πρακτικές που καταγράφτηκαν κατά την διάρκεια αυτής της έρευνας, κάποια από τα πρόσφατα σκάνδαλα που σχετίζονται με τα σφαγεία της χώρας – όπως αυτό που σχετίζεται με την εταιρεία Incarlopsa 26 ή αυτό που σχετίζεται με τα σφαγεία στην Riaza27– και οι πολυάριθμες έρευνες που έχουν γίνει στα σφαγεία όλου του κόσμου αυτό ακριβώς καταδεικνύουν.
Οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την σφαγή πάνω από 60 δισεκατομμυρίων ζώων που στέλνονται στα σφαγεία σε ολόκληρο τον κόσμο κάθε χρόνο 28 – 800 εκατομμύρια στην επικράτεια της Ισπανίας – είναι επίσης αδύνατον να επιβεβαιωθούν. Τα σύγχρονα σφαγεία είναι εργοστάσια που τα φορτηγά καταφτάνουν ασταμάτητα, φορτωμένα με εκατοντάδες ή χιλιάδες ζώα. Κάποια εργοστάσια επεξεργάζονται πάνω από 10.000 κότες την ώρα ή 10.000 γουρούνια την ημέρα. Δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν οι διαδικασίες.
Η συζήτηση για την ευζωία των ζώων οδηγεί την διαμάχη σε αδιέξοδο και η μόνη ωφελημένη είναι η βιομηχανία και όχι τα ζώα, παρουσιάζοντας δυο επιλογές ως τις μοναδικές εναλλακτικές: σωστή, ανθρώπινη εκμετάλλευση ενάντια στο αντίθετο.
Μας κάνει να ξεχνούμε ότι υπάρχει και μια άλλη απάντηση, η μοναδική που είναι αποδεκτή για τα ζώα: την απόλυτη κατάργηση της εκμετάλλευσης τους.
Η δουλειά που παρουσιάζω είναι το αποτέλεσμα καταγεγραμμένων αποδείξεων από 16 σφαγεία μέσα στην Ισπανική περιφέρεια.
Μεταφορά και εκφόρτωση ζώων.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την σφαγή ζώων που έγινε από το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (ΜΑΡΑΜΑ) το 2007, πάνω από 850 εκατομμύρια ζώα θανατώνονται κάθε χρόνο στα σφαγεία της Ισπανίας. 30 Αγελάδες, ταύροι, μοσχάρια, κατσίκες, πρόβατα, γουρούνια, κουνέλια, κότες και ζώα διάφορων ειδών μεταφέρονται με φορτηγά σε αυτά τα εργοστάσια θανάτου.
Η μεταφορά είναι μια από τις σκληρότερες και πιο τραυματικές στιγμές για τα ζώα στις βιομηχανικές φάρμες. Ο Ευρωπαϊκός κανονισμός επιτρέπει ταξίδια μέχρι 24 ώρες συνεχόμενες, με καμία στάση για ξεκούραση, για γουρούνια και άλογα, 14 ώρες για κατσίκες, πρόβατα και αγελάδες και 12 ώρες για κότες και κουνέλια. 31 Κατά την διάρκεια της μεταφοράς τους, συνήθως παραμένουν στριμωγμένα πάνω στις ακαθαρσίες τους με πολλά από αυτά να μην έχουν χώρο να καθίσουν. Λόγω της αναστάτωσης, των κραδασμών και της έκθεσης τους σε ακραίες θερμοκρασίες, κάποια από τα ζώα τραυματίζονται, είναι εξαντλημένα ή σε άσχημη κατάσταση υγείας όταν φτάνουν. Κάποια άλλα απλά δεν αντέχουν και πεθαίνουν στον δρόμο.
Μια μελέτη στην Ιταλία που έγινε κατά την διάρκεια 4 ετών σε περισσότερα από 50 σφαγεία κοτόπουλων αποκάλυψε ότι το ποσοστό των ζώων που φτάνουν πεθαμένα στις εγκαταστάσεις φτάνει το 1,62%. 32 Μπορεί να φαίνεται μικρό σαν ποσοστό αλλά αν κάνουμε την αναλογία με την ποσότητα πουλιών που μεταφέρονται κάθε χρόνο στα Ισπανικά σφαγεία – πάνω από 750 εκατομμύρια το 2017 – 33 το νούμερο πλέον αφορά εκατομμύρια.
Κατά την φόρτωση, πολλά πουλιά υποφέρουν από σπασίματα φτερών. Τα πουλιά πετιούνται βίαια σε κιβώτια, φορτώνονται στο φορτηγό και μεταφέρονται χωρίς καμία φροντίδα. Αρκετές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Γερμανία αποκάλυψαν ότι το 15% αυτών των ζώων τραυματίζονται ως αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής. 34
Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ζώων που δεν φτάνουν ποτέ στο στάδιο της μεταφοράς ή της σφαγής. Ο αριθμός των ζώων που πεθαίνουν στις φάρμες λόγω προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το σκληρό εκμεταλλευτικό καθεστώς – αρρώστιες που προκαλούνται από γενετικές επιλογές, μεταβολικές διαταραχές, αναπνευστικά προβλήματα, κ.α. – ή λόγω αυτού που η βιομηχανία αποκαλεί απορρίμματα – η θανάτωση ζώων στις φάρμες επειδή δεν φτάνουν στο επιθυμητό επίπεδο της παραγωγής – εκτιμάται σε εκατομμύρια. 35, 36
Από την άλλη, μια ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας στα εργοστάσια που τα ζώα ζουν στριμωγμένα ή μια διακοπή ρεύματος μπορεί να οδηγήσει σε χιλιάδες θανάτους. Κάποια άλλα πεθαίνουν σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα κατά την διάρκεια της μεταφοράς τους. Στα τραυματισμένα ζώα δε δίνεται καμιά φροντίδα. Σκοτώνονται επιτόπου στον σημείο του ατυχήματος ή φορτώνονται ξανά σε άλλο φορτηγό για τον ίδιο προορισμό, στην καλύτερη.
Κατά την διάρκεια της έρευνας, έγινα μάρτυρας της άφιξης και της εκφόρτωσης των ζώων στα σφαγεία, τα περισσότερα από αυτά με εγκαταστάσεις μεσαίου μεγέθους και αντίστοιχης αρχιτεκτονικής. Τα ζώα καταφτάνουν σε μια πύλη που συνδέεται κατευθείαν με περιφραγμένους χώρους, που είναι απαίσιοι και βρώμικοι και οδηγούνται στους στάβλους εν μέσω θορύβων που τα τρομάζουν ή χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ράβδο. Άλλες φορές δίνουν κλωτσιές και χτυπήματα σε όσα αντιστέκονται και τα μικρότερα ζώα πετιούνται μπροστά, κατευθείαν από το φορτηγό στην ράμπα που οδηγεί στους στάβλους. Σε πολλές περιπτώσεις, τους κάνουν ηλεκτροσόκ ενώ άλλα ζώα σφάζονται δίπλα και ο υπεύθυνος κτηνίατρος δεν μπορεί να επιβλέψει και τα δυο την ίδια στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση για το αν οι διαδικασίες προστασίας ζώων εφαρμόζονται σωστά. Κάποια ζώα μπορεί να στέκονται για ώρες στους στάβλους, ενώ άλλα οδηγούνται στην σφαγή αμέσως.
Σε ένα από τα σφαγεία, ένας κτηνοτρόφος ξεφόρτωσε δυο αρνιά από το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Ήταν πολύ τρομαγμένα όταν έφτασαν, και τα πόδια τους ήταν δεμένα. Σε παραβίαση των κανονισμών και με παρουσία κτηνιάτρου, τα μετέφεραν στους στάβλους κρατώντας τα ανάποδα.
Τα ζώα δεν θα δένονται από τα κέρατα τους, από τους χαλκάδες στην μύτη τους ούτε από τα πόδια τους δεμένα. Τα μοσχάρια δεν θα έχουν φίμωτρο. Τα ντόπια ιπποειδή, μεγαλύτερα των 8 μηνών, θα φορούν καπίστρι κατά την διάρκεια της μεταφοράς τους εκτός των μη δαμασμένων αλόγων. (Annex I, Κεφάλαιο III, Handling, 1.11 of the Council Regulation (EC) No 1/2005, 22 Δεκέμβριου 2004 για την προστασία των ζώων κατά την διάρκεια της μεταφοράς και σχετικές λειτουργίες.) 37
Σε άλλα σφαγεία αρνιών, τα ζώα παρέμεναν στα φορτηγά για πολλές ώρες, χωρίς νερό και καμία απολύτως φροντίδα.
Τα πουλιά και τα κουνέλια μεταφέρονται μέσα στα ίδια κιβώτια που είναι φορτωμένα από πριν. Τα κιβώτια στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο και κανείς δεν προβλέπει – όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή οδηγία– για τις ακαθαρσίες τους που πέφτουν πάνω στα ζώα…
1.4. Όταν τα κιβώτια τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο, πρέπει να παίρνονται οι ανάλογες προφυλάξεις: (α) να ελαχιστοποιηθούν οι ακαθαρσίες που πέφτουν στα ζώα που είναι τοποθετημένα από κάτω. 1.4. (Annex III, Λειτουργικοί κανόνες σφαγείου, 1.4 of the Council Regulation (EC) No 1099/2009, 24 Σεπτεμβρίου 2009 για την προστασία των ζώων την ώρα της σφαγής.) 37
Σε άλλο σφαγείο που επισκέφτηκα, τα τελευταία κουνέλια για σφαγή ήταν βρώμικα, καλυμμένα με ούρα και περνούσαν αρκετές ώρες σε πλαστικά κλουβιά με καθόλου χώρο για να κινηθούν. Ο κτηνίατρος μου ζήτησε συγκεκριμένα, να μην τραβήξω φωτογραφίες αυτών των ζώων.
Οι κανονισμοί απαιτούν να δίνεται προσοχή σε όσα θηλυκά έχουν γεννήσει κατά την μεταφορά. Με άλλα λόγια, αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν θηλυκά που στέλνονται για σφαγή ενώ είναι να γεννήσουν.
1.5. Όσον αφορά την σφαγή, προτεραιότητα σε σχέση με άλλα ζώα δίνεται σε όσα δεν έχουν ακόμα απογαλακτιστεί, στα ζώα γαλακτοπαραγωγής, στα θηλυκά που γέννησαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή στα ζώα που παραδίδονται σε κιβώτια. (Annex III, Λειτουργικοί κανόνες για σφαγεία, 1.5 of the Council Regulation (EC) No 1099/2009, 24 Σεπτεμβρίου 2009 για την προστασία των ζώων την ώρα της σφαγής. ) 37
Οι μέθοδοι αναισθητοποίησης που εφαρμόζονται στο στάδιο πριν τους κόψουν τον λαιμό είναι από τα πιο αμφιλεγόμενα και αντιφατικά θέματα στην συζήτηση για την καλή μεταχείριση των ζώων. Σκοπός τους είναι να εγγυηθούν άμεση αναισθησία προκειμένου τα ζώα να μην υποφέρουν κατά την διάρκεια της αιμορραγίας. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οποιαδήποτε διαδικασία προκαλεί ακαριαίο θάνατο θεωρείται μέθοδος αναισθητοποίησης. 38
Η κρεατοβιομηχανία βεβαιώνει ότι με την χρήση αυτών των μεθόδων τα ζώα δεν υποφέρουν, 39 αλλά γνωρίζουν ότι στα σφαγεία τους, για διάφορους λόγους, η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.
Οι διαδικασίες που περιλαμβάνονται στους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς απαιτούν αυτές οι πρακτικές να εφαρμόζονται με ακρίβεια την οποία δεν είδα ποτέ στους χώρους που επισκέφτηκα. Να χτυπάς τον στόχο στο κεφάλι μιας φοβισμένης αγελάδας, όταν το βάρος της είναι σχεδόν μισός τόνος και αντιστέκεται στον θάνατο, ή να τοποθετείς δυο ηλεκτρόδια στο κεφάλι ενός γουρουνιού ενώ είναι νευρικό και γλιστράει στο γεμάτο αίματα πάτωμα δεν είναι εύκολη δουλειά, πόσο μάλλον με την ακρίβεια που απαιτούν τα στάνταρ ευζωίας των ζώων. Ο ρυθμός παραγωγής στα σφαγεία – όλο και πιο πυρετώδης – όπου ένας μόνο εργάτης πρέπει να κάνει την ίδια διαδικασία εκατοντάδες φορές μέσα στην ημέρα, αυξάνει την δυσκολία να εφαρμοστούν οι κανόνες. Επιπλέον, κάποιες φορές τα πιστόλια αναισθητοποίησης κολλάνε ή οι ηλεκτρικές συσκευές δεν λειτουργούν καλά ή τα ζώα ξυπνάνε από την αναισθησία και είναι ξύπνια ενώ τους κόβουν τον λαιμό, κ.τ.λ., και αυτό αυξάνει το στρες και τον πόνο τους.
Εξάλλου, όπως αναφέραμε προηγούμενος, σε κάποια σφαγεία οι κανονισμοί αγνοούνται παρά την παρουσία κτηνιάτρου. Κατά την διάρκεια της ερευνάς μου, επισκέφτηκα δυο σφαγεία αρνιών όπου στα ζώα δεν γινόταν αναισθητοποίηση. Σε ένα τρίτο, δεν μου επιτρέπονταν η πρόσβαση σε αυτόν τον χώρο και σε ένα άλλο ο εργάτης μου εξομολογήθηκε ότι ο μόνος λόγος που αναισθητοποιούσε τα ζώα ήταν γιατί υπήρχε η κάμερα.
Υπάρχει και ένας άλλος λόγος, αντικείμενο διαμάχης και αυτός, γιατί πολλά ζώα δεν υποβάλλονται καν σε μέθοδο αναισθητοποίησης. Οι κανονισμοί επιτρέπουν μια εξαίρεση σε περίπτωση θρησκευτικών τελετουργιών, όπως η σφαγή χαλάλ ή κοσέρ, όπου τους κόβουν τον λαιμό χωρίς αναισθησία. Τον Μάρτιο του 2010, και μόνο στην Mercabarna πάνω από 100 χιλιάδες αρνιά και πάνω από 40 χιλιάδες μοσχάρια σφάχτηκαν με αυτήν την μέθοδο. 40
Εξαιτίας αυτών των εξαιρέσεων και της ύπαρξης παρατυπιών στην εφαρμογή των κανόνων ευζωίας των ζώων, όλα καταδεικνύουν ότι πολλά ζώα θανατώνονται με πλήρεις τις αισθήσεις τους.
Στην συνέχεια ακολουθεί η λίστα μεθόδων αναισθητοποίησης που παρακολούθησα κατά την διάρκεια της έρευνας. Όλες τους θεωρούνται, σύμφωνα με τους κανονισμούς, απλές μέθοδοι αναισθητοποίησης – δεν προκαλούν ακαριαίο θάνατο στα ζώα – και επιβάλλεται να ακολουθείται η διαδικασία της θανάτωσης αμέσως μετά.
Πιστόλι διατρητικής ράβδου.
Εξαιτίας του χαμηλού κόστους λειτουργάς του, το πιστόλι διάτρησης είναι πιθανόν η πιο διαδεδομένη μέθοδος αναισθητοποίησης στο κόσμο, που χρησιμοποιείται για αγελάδες, γουρούνια, πρόβατα, κατσίκες και άλογα. 41
Το πιστόλι πυροβολεί μια ράβδο, που ενεργοποιείται είτε από φυσίγγια πυρίτιδας είτε από συμπιεσμένο αέρα, και επανέρχεται στην αρχική του θέση αφού έχει διαπεράσει το κρανίο του ζώου, προκαλώντας εγκεφαλικό τραύμα. Προκειμένου η αναισθητοποίηση να είναι αποτελεσματική, οι κανονισμοί απαιτούν τα μοσχάρια να είναι τοποθετημένα μέσα στον κλωβό αναισθητοποίησης και το όπλο να κρατιέται σταθερά στο σημείο που είναι να πυροβοληθεί.
Πολύ συχνά οι αγελάδες αντιστέκονται να μπουν στον κλωβό, και τους κάνουν ηλεκτρικές εκκενώσεις. Κάποιες μουγκρίζουν και επηρεάζονται πολύ άσχημα. Κουνούν τα κεφάλια τους και πηγαίνουν νευρικά μπρος πίσω. Να χτυπηθεί ο στόχος με την ακρίβεια που απαιτούν τα στάνταρ της ευζωίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη δουλειά και κάποιες φορές η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται.
Ο ίδιος ο κανονισμός αναγνωρίζει ότι η παραμονή στον κλωβό μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση στο ζώο και για αυτό απαιτεί ο χρόνος παραμονής να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομος. Τρία στα πέντε σφαγεία αγελάδων που επισκέφτηκα δεν ήταν συμμορφωμένα με αυτήν την οδηγία. Κάποια ζώα παρέμεναν στον κλωβό αρκετά λεπτά χωρίς την παρουσία κάποιου χειριστή. Σε ένα από αυτά, έστριβαν την ουρά της αγελάδας –άλλη μια πρακτική που απαγορεύεται από τους κανονισμούς – για να την αναγκάσουν να μπει στον κλωβό. Την ίδια στιγμή, ο κλωβός αναισθητοποίησης «πρέπει να έχει σύστημα για τον περιορισμό όλων των κινήσεων του κεφαλιού του ζώου». Τα περισσότερα σφαγεία δεν είναι υποχρεωμένα να συμμορφωθούν στα μέτρα αυτά μέχρι το 2019.
Πρέπει να τονιστεί, ότι δεν εφαρμοζόντουσαν σε κανένα από αυτά και επιπλέον, τα ζώα μπορούσαν να κουνήσουν τα κεφάλια τους κάθετα, εμποδίζοντας την διαδικασία ακόμη περισσότερο. Μια αγελάδα κατάφερε να γυρίσει τελείως και να αποδράσει από τον κλωβό.
Αυτή η μέθοδος δεν χρησιμοποιείται μόνο στα βοοειδή. Την παρακολούθησα και σε σφαγεία αιγοπροβάτων. Τα πρόβατα μαζευόντουσαν σε μα γωνία και ο εργάτης τα πυροβολούσε από πίσω, κάτω από την βάση των κεράτων τους χωρίς κανείς να τα κρατάει. Όταν έπεφταν στο πάτωμα, ο σφαγέας τα τραβούσε από το ένα πόδι και τα κρέμαγε στον γάντζο. Κάποια έδειχναν σημάδια ότι έχουν ακόμη τις αισθήσεις τους.
Αυτή η τεχνική ακόμη και όταν εφαρμόζεται σωστά δεν εγγυάται ότι το ζώο θα χάσει τις αισθήσεις του και κάποια ζώα δείχνουν ότι υποφέρουν αφού τα έχουν πυροβολήσει. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη σε 585 ταύρους, 306 αγελάδες, 58 ευνουχισμένους ταύρους και 49 μοσχάρια αποκάλυψε ότι αυτή η μέθοδος αναισθητοποίησης έχει ποσοστό αποτυχίας 12,5% και ο μέσος χρόνος μεταξύ του πυροβολισμού και του κοψίματος του λαιμού τους είναι πάνω από 100 δευτερόλεπτα. 42
Ηλεκτρική αναισθητοποίηση.
Το εργαλείο αποτελείται από έναν ηλεκτρικό πίνακα στον οποίο είναι συνδεδεμένες δύο λαβίδες με ηλεκτρόδια στις άκρες τους. Οι λαβίδες τοποθετούνται στα δύο άκρα του κεφαλιού και προκαλούν ηλεκτροσόκ στο ζώο. Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, το σοκ προκαλεί επιληπτική κρίση και την στιγμιαία απώλεια των αισθήσεων. Είναι μια αναστρέψιμη διαδικασία, που σημαίνει ότι στην περίπτωση που η αναισθητοποίηση γίνει σωστά, το ζώο μπορεί να ανακτήσει τις αισθήσεις του σε πολύ σύντομο διάστημα.
Ηλεκτρική αναισθητοποίηση σε γουρούνια.
Μηχάνημα Περιορισμού. Ένα μηχάνημα που περιορίζει και μεταφέρει τα γουρούνια ένα ένα από τους στάβλους τον χώρο αναισθητοποίησης, όπου τους κάνουν ηλεκτροσόκ. Αποτελείται από δυο ιμάντες μεταφοράς τοποθετημένους με τέτοιον τρόπο ώστε τα γουρούνια ακινητοποιούνται τελείως. Μεταφέρονται μέσα από ένα τούνελ στην βάση του μηχανήματος. Αν αντιδράσουν, τα σπρώχνουν με ηλεκτρική ράβδο ή τα χτυπούν. Κάποια γουρούνια παραμένουν στον χώρο αναισθητοποίησης για περισσότερο από ότι ορίζουν οι κανονισμοί.
Κλωβός αναισθητοποίησης. Τα γουρούνια εισέρχονται συνήθως με την βία, σε έναν μεταλλικό πλαίσιο. Το ηλεκτροσόκ γίνεται στο πίσω μέρος εκεί που το κεφάλι τους εξέχει έξω. Μετά από αυτό, το ζώο ρίχνεται σε μια καταπακτή και τραβιέται επάνω στην πλατφόρμα αφαίμαξης. Κάποιες φορές, όταν τα γουρούνια δεν έχουν αναισθητοποιηθεί σωστά, δέχονται και δεύτερο ηλεκτροσόκ ενώ είναι κρεμασμένα από τα πόδια τους και μεταφέρονται στον χώρο που θα τους κόψουν τον λαιμό.
Κλουβί αναισθητοποίησης. Όταν δεν υπάρχει εξοπλισμός ακινητοποίησης, τα γουρούνια οδηγούνται σε ομάδες – συνήθως με φωνές και χτυπήματα – σε ένα δωμάτιο όπου αναισθητοποιούνται με την σειρά ένα προς ένα. Τα γουρούνια τρέμουν ασταμάτητα, προσπαθούν να φύγουν. Κάποιες φορές ανεβαίνουν το ένα πάνω στο άλλο ή γλιστρούν και πέφτουν στο πάτωμα. Η πρώτη προσπάθεια δεν είναι πάντα επιτυχής κάτι που προκαλεί ακόμη περισσότερο στρες στα ζώα.
Για να τελειώνει η δουλειά πιο γρήγορα κρεμούν τα γουρούνια για να τους κόψουν τον λαιμό ενώ τα αναισθητοποιούν. Κάποιες φορές οι σφαγείς προκειμένου να τοποθετήσουν τα αλυσοδεμένα πόδια του ζώου στους ανυψωτικούς γάντζους, πατούν το στήθος των ζώων με το ένα πόδι. Έχω δει αυτήν την πρακτική – που είναι αντίθετη με τους κανονισμούς – σε διαφορετικά σφαγεία.
Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός γουρουνιών παραμένει με πλήρεις τις αισθήσεις ενώ τα έχουν αναισθητοποιήσει με αυτήν την μέθοδο. Το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ έδειξε, μετά από μελέτη που διεξήχθη σε 29 σφαγεία στην Αγγλία, ότι το 36% των γουρουνιών δεν αναισθητοποιούνταν όπως θα έπρεπε και σε 15,6% από αυτά έπρεπε να επαναληφθεί η διαδικασία ενώ τα 20,5% αυτών ήταν σε θέση να ανακτήσουν πλήρως τις αισθήσεις τους. 43 Η Αγγλία είναι από αυτές τις χώρες στον κόσμο στις οποίες οι κανονισμοί για την ευζωία των ζώων είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί. Μια πιο πρόσφατη μελέτη στα σφαγεία της Κολομβίας όπου μελετήθηκε η μέθοδος του ηλεκτροσόκ σε 1.341 γουρούνια έδειξε ότι ήταν αποτελεσματική μόνο στο 20,6% των περιπτώσεων. 44
Ηλεκτρική αναισθητοποίηση σε αμνοερίφια.
Τα αμνοερίφια οδηγούνται σε μια στάνη που συνήθως έχει πόρτες για να συνδέεται με τους στάβλους. Τα αρνιά είναι εμφανώς τρομαγμένα, μαζεύονται όλα μαζί σε μια από τις γωνίες. Δεν παρατήρησα καμία μέθοδο περιορισμού. Συνήθως ο σφαγέας τα ακινητοποιεί ανάμεσα στα πόδια του και του κάνει το σοκ με τις λαβίδες. Σε δυο σφαγεία που επισκέφτηκα, τα αρνιά αναισθητοποιούντο ενώ ήταν κρεμασμένα ανάποδα από τα πόδια στην πλατφόρμα αφαίμαξης. Σε ένα από αυτά, οι εργάτες τα κρεμούσαν δύο δύο στον ίδιο γάντζο. Και οι δύο αυτές πρακτικές απαγορεύονται ρητώς από τον κανονισμό.
Το πρόβατο που καθοδηγεί το κοπάδι στον χώρο σφαγής.
Δεν είναι εύκολο να οδηγηθούν τα ζώα στον χώρο της σφαγής. Η μεταφορά και η παραμονή τους στους στάβλους είναι μια δραματική κατάσταση για αυτά. Πολλά από αυτά τα ζώα μόλις έχουν αποχωριστεί τις μητέρες τους, σε κάποια ακόμη κρέμεται ο ομφάλιος λώρος. Φοβούνται και αρνούνται να περπατήσουν. Η ακόλουθη συζήτηση –καταγεγραμμένη με κρυφή κάμερα – έγινε μεταξύ του συνεργάτη μου και ενός κτηνιάτρου.
- Υπάρχουν κριάρια που αρνούνται να μπουν στον κλωβό επειδή μυρίζουν το αίμα των ζώων που έχουν σφαχτεί πριν από αυτά. Πάντα φοβούνται το άγνωστο, όλη τους την ζωή ζούσαν στην φάρμα και ξαφνικά τα φέρνεις εδώ… Πάντα είναι φοβισμένα. Αλλά νομίζω είναι επειδή μυρίζουν το αίμα. –
Σε κάποια σφαγεία, χρησιμοποιούν τα ενήλικα πρόβατα ώστε να οδηγήσουν τα υπόλοιπα στον χώρο σφαγής. Αυτά τα ήσυχα πρόβατα –αποκαλούνται και Ιούδες σε κάποια φυλλάδια βιομηχανικών οδηγιών – 45,46 είναι εκπαιδευμένα ώστε να οδηγούν τα υπόλοιπα στον χώρο που θα τους κάνουν ηλεκτροσόκ και θα τα σφάξουν.47,48 Ζουν στους στάβλους και κάθε μέρα οδηγούν χιλιάδες ζώα στον θάνατο τους. Παρατήρησα αυτήν την πρακτική σε δύο σφαγεία.
Ηλεκτρική αναισθητοποίηση σε κουνέλια.
Το κεφάλι των κουνελιών τοποθετείται μέσα με μια συσκευή εξοπλισμένη με δυο λαβίδες η οποία λειτουργεί με ένα πεντάλ. Μόλις δεχθούν το ηλεκτροσόκ, τα ζώα κρεμιούνται από τα πόδια σε έναν γάντζο μεταφοράς.
Μια μελέτη που διεξήχθη σε σφαγεία στην Νότιο Ιταλία σε 1,020 κουνέλια, έδειξε ότι η διαδικασία γινόταν λάθος σε ποσοστό 10%. Επιπλέον, αρκετά ζώα ανακτούσαν τις αισθήσεις τους αφού τα είχαν αναισθητοποιήσει. 49
Μετά την αναισθητοποίηση κάποια ζώα – γουρούνια, πρόβατα ή κουνέλια – δείχνουν ότι έχουν τις αισθήσεις τους. Κουνούν τα σώματα τους, κοιτούν τον χώρο γύρω τους, γυρνούν τους λαιμούς τους ή κλοτσούν με τα πόδια τους ενώ είναι κρεμασμένα ανάποδα στους γάντζους. Κάποιες φορές παραμένουν κρεμασμένα για πολλά λεπτά ενώ ο σφαγέας κάνει κάποια άλλη δουλειά. Όταν δεν γίνεται σωστά η ηλεκτρική αναισθησία – είτε γιατί ο χειριστής δεν την εφάρμοσε στο σωστό σημείο είτε γιατί δεν είχε δυνατό ρεύμα – τα ζώα δεν χάνουν τις αισθήσεις τους και μένουν σε κατάσταση σοκ γνωστή ως κατάσταση Leduc’s ή ο εφιάλτης του Leduc’s. Τα ζώα είναι παράλυτα και δεν μπορούν να βγάλουν κανέναν ήχο, αλλά έχουν πλήρεις τις αισθήσεις τους. 50
Ηλεκτρική αναισθητοποίηση σε δεξαμενή νερού.
Το «μπάνιο» των κοτόπουλων ή άλλων μικρών πτηνών σε ηλεκτροφόρο νερό προκειμένου να αναισθητοποιηθούν είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος στην Ισπανική επικράτεια αλλά και γενικά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (81%). 51,52,53 Τα κοτόπουλα φτάνουν τελείως στριμωγμένα σε κιβώτια που είναι τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο. Τα κρεμούν από τα πόδια τους, ανάποδα, στους γάντζους μεταφοράς που τα περνούν από τους διαφορετικούς χώρους του σφαγείου.
Οι κότες κρεατοπαραγωγής έχουν τροποποιηθεί γενετικά με τέτοιο τρόπο ώστε πολλές φορές υποφέρουν από σοβαρές παραλύσεις στα πόδια τους και μετά βίας μπορούν και στέκονται όρθιες. 54 Ένας εξειδικευμένος εργάτης μπορεί να κρεμάσει 1,000 κότες την ώρα. 55 Αν αυτή η διαδικασία δεν γίνει σωστά – κάτι πολύ συνηθισμένο, εξαιτίας της απίστευτα γρήγορης ταχύτητας στις γραμμές παραγωγής – τα ζώα υποφέρουν ακόμη περισσότερους τραυματισμούς από όσους μπορούν να αντέξουν. Μια μελέτη συμπέρανε ότι μετά το κρέμασμα το 3% των κοτόπουλων έχει σπασμένα κόκκαλα. 56 Μια άλλη μελέτη συμπέρανε ότι, το κρέμασμα αυξάνει τις πιθανότητες για σπασμένα κόκαλα κατά 44%. 57 Στα σφαγεία πουλερικών που επισκέφτηκα, κάποια πουλιά έμεναν κρεμασμένα για περισσότερο από ένα λεπτό πριν την αναισθητοποίηση, που περνά κατά πολύ τον χρόνο αναμονής που ορίζεται από τον κανονισμό. Όταν τα κρεμούσαν, και στις απέλπιδες προσπάθειες τους να ελευθερωθούν, άνοιγαν τα φτερά τους και στριφογύριζαν απελπισμένα.
Το 2003, η Alternativa para la Liberación Animal (Εναλλακτική Κίνηση για την Απελευθέρωση των Ζώων) ένας πρωτοπόρος οργανισμός και φυτώριο πολλών σημαντικών επερχόμενων οργανισμών στην υπεράσπιση των ζώων στην Ισπανία, σε ανακοίνωση του ήταν μια σπαρακτική δήλωση ενός σφαγέα πουλερικών:
Έρχονται σε φορτηγά, μέσα σε κιβώτια. Είναι γύρω στα 2.500 με 3.000 μέσα σε κάθε φορτηγό, στριμωγμένα το ένα πάνω στο άλλο, με τα πούπουλα τους, τα πόδια τους, τα φτερά τους να κρέμονται έξω από τα κιβώτια. Έρχονται από την Huesca και άλλες περιοχές. Είναι αρκετά μεγάλο ταξίδι και κάνει τόσο κρύο έξω που πολλά από αυτά φτάνουν τελείως παγωμένα, πεθαμένα ή σε φριχτές καταστάσεις. […] Τα κρατάς από τα πόδια ή απ’ οποιοδήποτε σημείο του σώματος τους πιάσεις, γιατί όταν πιάνεις ένα κοτόπουλο το κάνεις χωρίς καν να κοιτάς, μπορεί να το πιάσει από τον λαιμό ή από τα πόδια και μετά τα κρεμάς ανάποδα. Μετά μπαίνουν σε μια δεξαμενή γεμάτη με νερό που έχει δύο καλώδια προκειμένου να μουδιάζουν. (Entrevista a un matarife. Newsletter issue 02-03 by Alternativa para la Liberación Animal – ALA) 58
Τα μηχανήματα είναι σε κίνηση, και ο ιμάντας μεταφέρει τα κοτόπουλα σε μια δεξαμενή με ηλεκτροφόρο νερό. Τα κεφάλια τους βυθίζονται στο νερό για μερικά δευτερόλεπτα αλλά, όπως έχει επιβεβαιωθεί από πολλές έρευνες , 59 κάποια ζώα καταφέρνουν να σηκώσουν το κεφάλι τους ή είναι πολύ μικρά και περνούν πάνω από το νερό χωρίς να βυθιστούν και να αναισθητοποιηθούν. Το ρεύμα διαπερνάει ολόκληρο το σώμα τους μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και σπάσιμο των κόκαλων. 60 Αν η πρόσβαση στην δεξαμενή είναι βρεμένη μπορεί να χτυπηθούν από το ρεύμα λίγες στιγμές πριν καν βυθιστούν στο νερό.
Η πολυπλοκότητα που έχει η διαδικασία αναισθητοποίηση πολλών πουλιών με το ηλεκτροφόρο υδρόλουτρο δεν μπορεί να συμβαδίσει με τους κανόνες καλής μεταχείρισης. Η αποτελεσματικότητα της αναισθητοποίησης δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Η μέθοδος, που χρησιμοποιείται ευρέως επειδή είναι απλή και φτηνή, δεν μπορεί να ελεγχθεί. Δεν μπορείς να ελέγξεις την ισχύ του ρεύματος που διαπερνά το κάθε πουλί. Δεν μπορεί να ισο-κατανεμηθεί η ηλεκτρική ισχύς στα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής. Τα ηλεκτροφόρα υδρόλουτρα πρέπει να αντικατασταθούν. (Dr. Mohan Raj, USDA Seminar, 16 Δεκέμβριου, 2004.)61
Με αυτό το σύστημα αναισθητοποίησης, τα βολτ είναι σταθερά και ίδια για όλα. Αν τα κιλά και το μέγεθος των κοτόπουλων δεν είναι ίδιο, κάποια από αυτά δεν θα δεχθούν αρκετό ρεύμα για να αναισθητοποιηθούν. 62 Ο Virgil Butler, πρώην εργαζόμενος της κρεατοβιομηχανίας Tyson Foods και τωρινός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, τόνισε ότι σκοπός αυτής της μεθόδου είναι η αύξηση παραγωγής και όχι να μην υποφέρουν τα κοτόπουλα. Αυτά ήταν τα λόγια του για το συγκεκριμένο ζήτημα:
Η αναισθητοποίηση είναι καθαρά για να διευκολύνει την γραμμή παραγωγής. Πριν εφαρμόσουν την αναισθησία στα εργοστάσια, η γραμμή έτρεχε με 98 πουλιά το λεπτό. Μετά την αναισθησία, εκτοξεύτηκε στα 120 με δύο σφαγείς. Μετά πρόσθεσαν την μηχανή θανάτωσης, κράτησαν τον έναν σφαγέα και έφτασαν την γραμμή παραγωγής στα 142. Τώρα βέβαια, κάνουν 186 πουλιά το λεπτό. Το μόνο που κάνει είναι να παραλύει τους μύες. Δεν τα αναισθητοποιεί ούτε τα κάνει να μην αισθάνονται τον πόνο. Τα λόγια του Tyson στους εργάτες ήταν, «Κάνει το εργοστάσιο πιο αποδοτικό». 63
Η σφαγή.
Το κόψιμο του λαιμού είναι η πιο διαδεδομένη διαδικασία σφαγής. Γίνεται με το χέρι κρατώντας ένα ακονισμένο μαχαίρι, «συστηματικά στο σημείο των δύο καρωτιδικών αρτηριών ή των αγγείων». 64 Η πιο εξελιγμένη γραμμή σφαγής κοτόπουλων έχει αυτόματη λεπίδα που κόβει τους λαιμούς από χιλιάδες κοτόπουλα την ώρα. 65
Σύμφωνα με τον κανονισμό του Συμβούλιου (EC) Νο 1099/2009 τις 24 Σεπτεμβρίου για την προστασία των
ζώων την στιγμή της σφαγής, το κόψιμο του λαιμού πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά την αναισθητοποίηση, πριν το ζώο ανακτήσει τις αισθήσεις του. 66 Παρόλα αυτά, εφόσον αυτές οι μέθοδοι δεν είναι 100% αποτελεσματικές, αφού εφαρμόζονται λανθασμένα ή δεν εφαρμόζονται καθόλου (που είναι ενάντια στον κανονισμό), ένα ποσοστό των ζώων περνάει τις υπόλοιπες διαδικασίες έχοντας πλήρεις τις αισθήσεις. Κατά την διάρκεια της ερευνάς μου, παρατήρησα αυτήν την κατάσταση σε πολλά σφαγεία και ήμουν μάρτυρας σε πολύ βάρβαρες και άσχημες σκηνές. Δεν υπήρχε καμία συμπόνια ή ενδιαφέρον σε αυτά τα μέρη, μόνο ταχύτητα και σκληρή μεταχείριση.
Τα πρόβατα εισέρχονται στον χώρο της σφαγής σε κυλιόμενο ιμάντα. Κρέμονται από τα πίσω πόδια τους και όταν είναι πάνω από το δοχείο που συλλέγει το αίμα, ο σφαγέας τους κόβει στο ένα μετά το άλλο τον λαιμό. Κρατάει με το ένα χέρι το κεφάλι τους και με το άλλο αναλόγως την τεχνική, τα μαχαιρώνει και τους κόβει την καρωτίδα.
Στην συνέχεια, πολλά από αυτά μεταφέρονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τους ιμάντες μεταφοράς, ενώ αιμορραγούν , πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο και στοιβάζονται. Κλωτσούν, στρίβουν, γυρνούν και το αίμα πετάγεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε μια περίπτωση, είδα ένα πρόβατο που το μέγεθος του ήταν μεγαλύτερο από αυτό για τα οποία είναι σχεδιασμένα τα μηχανήματα. Εξαιτίας του βάρους της και ενώ είχε ήδη αναισθητοποιηθεί, έπεσε στο πάτωμα. Την κρέμασαν ξανά στην ράγα. Το κεφάλι της ακουμπούσε τον πάτο του δοχείου αποστράγγισης, τελείως καλυμμένη στα αίματα, θανατώθηκε υπό αυτές τις συνθήκες.
Η σφαγή των γουρουνιών είναι αντίστοιχη με την διαδικασία για τα πρόβατα. Μετά το κόψιμο του λαιμού, τα ζώα μεταφέρονται στις ζεματιστές δεξαμενές και στην συνέχεια σε καυτό φούρνο, δύο μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των τριχών. Οι δεξαμενές είναι γεμάτες καυτό νερό που καλύπτει τελείως το σώμα του γουρουνιού. 67 Ο κανονισμός απαιτεί τα ζώα που φτάνουν σε αυτήν την φάση να είναι ήδη νεκρά πριν βυθιστούν στο νερό, «πρέπει να έχει παρατηρηθεί η απουσία ζωής στο ζώο.» Σε κάποια από τα σφαγεία που επισκέφτηκα, ο κτηνίατρος δεν ήταν παρόν και η γραμμή παραγωγής δεν σταματούσε για αυτόν τον λόγο.
Έρευνες που έχουν γίνει από ακτιβιστές και θεσμικά όργανα, μαζί με μαρτυρίες εργατών αποδεικνύουν ότι στα σφαγεία με τις ίδιες διαδικασίες όπως αυτές που παρατήρησα και εγώ στην ερευνά μου, πολλά γουρούνια βυθίζονται στις ζεματιστές δεξαμενές ενώ είναι ακόμη ζωντανά.
Σφαγείο ιδιοκτησίας της Incarlopsa – εταιρεία στην περιοχή Cuenca που προμηθεύει με προϊόντα κρέατος τα σούπερ μάρκετ Mercadona – καταδικάστηκε επειδή έβαζε ζωντανά γουρούνια στις ζεματιστές δεξαμενές για 3 ολόκληρα χρόνια. 68 Στην αρχή του 2017, ένας μυστικός ακτιβιστής που επισκέφτηκε το μεγαλύτερο σφαγείο γουρουνιών του Βελγίου με κρυφή κάμερα κατέγραψε πως τα ζώα βυθιζόντουσαν στις δεξαμενές ενώ ήταν ακόμη ζωντανά. 69 Το 2016, μια επίσημη έρευνα που διεξήχθη στο Η.Β. κατήγγειλε πάνω από 4.000 σοβαρές παραβιάσεις των κανονισμών ευζωίας των ζώων και παράλληλα βρήκε περιστατικά όπου τα γουρούνια βυθίζονταν στις ζεματιστές δεξαμενές ενώ ακόμη ανέπνεαν. 70
Στο βιβλίο της, Slaughterhouse: The Shocking Story of Greed, Neglect, And Inhumane Treatment Inside the U.S. Meat Industry, (Σφαγεία: Η σοκαριστική Ιστορία της Απληστίας, Αμέλειας και Απάνθρωπης Μεταχείρισης μέσα στην Κρεατοβιομηχανία των Η.Π.Α.) η ερευνήτρια Gail Eisnitz παραθέτει επίσης, καταθέσεις εργατών που είχαν γίνει μάρτυρες στο πόσο κάποια γουρούνια ενώ ήταν ζωντανά βυθιζόντουσαν στις δεξαμενές.
- Αυτά τα γουρούνια φτάνουν στην ζεματιστή δεξαμενή, χτυπούν το νερό και αρχίζουν να ουρλιάζουν και να κλωτσούν. Κάποιες φορές χτυπούν το νερό τόσο πολύ που χύνεται έξω από την δεξαμενή. Όχι πολύ νερό αλλά είναι εμφανές τι συνέβαινε γιατί τα άκουγα να ουρλιάζουν. Αργά ή γρήγορα πνίγονται.
- Υπάρχει ένας κινούμενος βραχίονας που τα σπρώχνει προς τα κάτω, δεν υπάρχει περίπτωση να βγουν. Δεν είμαι σίγουρος αν πεθαίνουν από τα εγκαύματα πριν πνιγούν, αλλά χρειάζονται κάνα δύο λεπτά μέχρι να σταματήσουν να χτυπούν. Νομίζεις ότι η διεύθυνση νοιάζεται για το τι υποφέρουν αν θα πνιγούν ή αν βράζονται ζωντανά;
- Έχω δει γουρούνια στην καυτή δεξαμενή να προσπαθούν να κολυμπήσουν.
Σε μερικά σφαγεία, χρησιμοποιούν ένα φλόγιστρο για να κάψουν τις οπλές και να ξεκολλήσουν από τα πόδια τους. Αυτή η πρακτική πρέπει να εφαρμόζεται μόνο όταν το γουρούνι είναι νεκρό. Μια φορά, είδα πως προκειμένου να γλιτώσουν χρόνο, ένας εργάτης έκαιγε το γουρούνι ενώ ακόμη ανέπνεε. Οι φλόγες έφταναν στο πρόσωπο του. Το έκαιγαν ζωντανό.
Σε άλλα σφαγεία γουρουνιών είδα το πώς έσερναν τα ζώα στο πάτωμα του σφαγείου με ένα γάντζο περασμένο στον λαιμό τους. Αυτή η πρακτική απαγορεύεται, και το προσωπικό του σφαγείου μου ζήτησε κατηγορηματικά να μην δημοσιεύσω αυτές τις εικόνες.
Η σφαγή πουλερικών και κουνελιών που κατέγραψα για αυτήν την έρευνα έγινε στο ίδιο σφαγείο. Οι κότες κρέμονται από τα πόδια τους και μεταφέρονται σε ηλεκτροφόρο νερό προκειμένου να αναισθητοποιηθούν. Μετά, μεταφέρονται στον χώρο της αφαίμαξης, όπου ένας εργάτης τους κόβει τον λαιμό με λεπίδα. Μετά την αναισθητοποίηση και το κόψιμο του λαιμού, κάποια από τα πουλιά έχουν ακόμη τις αισθήσεις τους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ταχύτητα εργασίας στα σφαγεία γίνεται όλο και πιο φρενήρης. Οι αυτόματες λεπίδες μπορούν να σκοτώσουν μέχρι και 10.000 ζώα την ώρα. Εξαιτίας της μη αποτελεσματικότητας του κοψίματος από τους αυτόματους κόφτες, του ποσοστού λάθους που έχουν ή του χρόνου αναμονής ανάμεσα στο κόψιμο του λαιμού και στο επόμενο στάδιο, υπάρχει ένα ποσοστό ζώων που είναι ακόμη ζωντανά όταν φτάνουν στην ζεματιστή δεξαμενή και εκεί βρίσκουν τον θάνατο τους. Δεν έχουν γίνει ακόμη σχετικές έρευνες για τα σφαγεία πουλερικών στην Ισπανική επικράτεια, αλλά δύο σημαντικές και αναλυτικές κυβερνητικές αναφορές που έγιναν στις ΗΠΑ και στην Μεγάλη Βρετανία, 72,73 όπως και οι έρευνες που διεξήχθησαν με κρυφές κάμερες, 74 μας δίνουν μια ιδέα για το τι μπορεί να γίνεται και στα Ισπανικά σφαγεία.
Στην περίπτωση των κουνελιών, κάποια από αυτά δείχνουν σημάδια ζωής αφού τους έχει κοπεί ο λαιμός. Κουνούν τα πόδια τους, στριφογυρίζουν τα σώματα τους και σηκώνουν τα κεφάλια τους. Όπως έδειξε μια έρευνα που έγινε σε Ιταλικό σφαγείο, τα ζώα μπορεί να ανακτήσουν τις αισθήσεις τους μετά την αναισθητοποίηση. 75
Τα μοσχάρια είναι το λιγότερο καταγεγραμμένο είδος σε αυτήν την έρευνα. Παρατήρησα την σφαγή πάνω από 20 αγελάδων. Μετά την αναισθητοποίηση, μέσω μιας καταπακτής που υπάρχει στα δεξιά κάτω από τον κλωβό ακινητοποίηση, ρίχνονται στο πάτωμα. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία εξακολουθούν να κουνιούνται μετά το κόψιμο του λαιμού τους.
Όπως έχω ήδη εξηγήσει, και σε αντίθεση με το αυτό που θέλει η βιομηχανία του κρέατος και οι θεσμικοί τους εκπρόσωποι να μας πείσουν, τα μέτρα ευζωίας των ζώων δεν προστατεύουν τα ζώα καθόλου. Ο ίδιος ο κανονισμός που ελέγχει την εφαρμογή των στάνταρ ευζωίας των ζώων στα σφαγεία της Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι η σφαγή ζώων μπορεί να προκαλέσει «πόνο, αναστάτωση, φόβο ή άλλες μορφές ταλαιπωρίας στα ζώα ακόμη και υπό τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές συνθήκες.»76 Και πραγματικά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτό είναι απόλυτα αληθές.
Η ηλικία των ζώων στο σφαγείο.
Η βιομηχανία του κρέατος προσέχει ιδιαίτερα τον τρόπο που παρουσιάζει την εκμετάλλευση των ζώων στους καταναλωτές. Αναγνωρίζει όλο και περισσότερο το αντίκτυπο που έχουν οι λέξεις και οι εικόνες στις καταναλωτικές συνήθειες και εδώ και καιρό, έχουν κατανοήσει ότι η σύνδεση των προϊόντων τους με την βιομηχανική εκμετάλλευση και σφαγή των ζώων δεν κάνει καλό στις πωλήσεις. 77
Πρόσφατες καμπάνιες μας δείχνουν ζώα να ζουν σε ειδυλλιακά λιβάδια, με την φροντίδα πολύ φιλικών αγροτών. Δεν δείχνουν ποτέ εικόνες σφαγείων ούτε εξηγούν πως αυτά τα ζώα στέλνονται σε αυτά τα μέρη σε πολύ μικρή ηλικία. Ποτέ δεν αναφέρουν ότι το προσδόκιμο ζωής αυτών των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Κάποια από αυτά σκοτώνονται μόλις λίγες ημέρες μετά την γέννηση τους, κάποια άλλα τα αποκόβουν βίαια από τις μητέρες τους ενώ ακόμη έχουν τον ομφάλιο λώρο επάνω τους όταν φτάνουν στο σφαγείο.
Οι κότες έχουν προσδόκιμο ζωής 8 χρόνια και οδηγούνται στο σφαγείο όταν είναι 42 ημερών. Τα πρόβατα έχουν προσδόκιμο ζωής περίπου 10 χρόνια και συνήθως οδηγούνται στο σφαγείο στους 3 με 10 μήνες. Τα κουνέλια ζουν μέχρι και 9 χρόνια αλλά οδηγούνται στο σφαγείο στους 2 μήνες. Τα μοσχάρια μπορούν να ζήσουν πάνω από 20 χρόνια αλλά τους αφαιρούν την ζωή στα 1 με 2 χρόνια.
Η συμμετοχή μας τους στηρίζει.
Η κρεατοβιομηχανία σκόπιμα κρύβει την εκμετάλλευση και την σφαγή των ζώων. Ψεύδεται για την μεταχείριση που έχουν τα ζώα στα άρρωστα σφαγεία και τις φάρμες. Με την εφαρμογή της σφραγίδας της ευζωίας των ζώων και τις ετικέτες που γράφουν «ελευθέρας βοσκής» προσπαθούν να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι τα ζώα προστατεύονται σε αυτά τα μέρη που είναι δημιουργημένα για να τους αφαιρούν την ζωή.
Επισκέπτομαι εργοστάσια εκμετάλλευσης ζώων για πολλά χρόνια. Έχω σκαρφαλώσει τοίχους βιομηχανικών χώρων εκτροφής μαζί με άλλους ακτιβιστές ενώ έκαναν και εκείνοι τις δικές τους έρευνες. Έχω ταξιδέψει μέσα σε φορτηγά γεμάτα με αγελάδες και έχω μπει σε περίπου εκατό σφαγεία. Μέσα σε αυτά έχω γίνει μάρτυρας απίστευτης κακομεταχείρισης και επιθετικότητας που δέχονται τα ζώα και έχω εξακριβώσει την συστηματική εκμετάλλευση που υποφέρουν. Δεν υπάρχει ευζωία σε καμία φάρμα ή σφαγείο.
Το ενδιαφέρον που φαίνεται να έχει η βιομηχανία ζώων για τον τρόπο μεταχείρισής τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά προπαγάνδα. Είναι μέρος της στρατηγικής πωλήσεων. Έχουν απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει μέσα στις εγκαταστάσεις τους και δεν έχουν καμία έννοια να φροντίσουν ή να προστατεύσουν τα ζώα, γιατί αυτό θα σήμαινε και το τέλος των επιχειρήσεων τους.
Ωστόσο η επιχείρηση τους δεν μπορεί να δουλέψει σωστά χωρίς την στήριξη όσων απαιτούν τα προϊόντα. Πολλοί από εμάς αισθάνονται – ή γνωρίζουν ήδη – ότι υπάρχει κάτι ηθικά μη αποδεκτό πίσω από αυτούς τους τοίχους, αλλά επιλέγουμε να κοιτάμε από την άλλη και να δεχόμαστε την εκδοχή της βιομηχανίας. Δικαιολογούμε φριχτές συμπεριφορές βίας που δέχονται κάποια ζώα ενώ για κάποια άλλα δεν θα τις ανεχόμασταν ποτέ. Αν το ζώο του οποίου το κεφάλι βυθίζουμε σε δεξαμενή ηλεκτροφόρου νερού ή το πυροβολούμε μέσα στον κλωβό αναισθητοποίησης άνηκε σε άλλο είδος – όπως σκύλος ή γάτα, για παράδειγμα – θα μας κατηγορούσαν για κακοποίηση ζώου και θα αντιμετωπίζαμε την δικαιοσύνη.
Στα σφαγεία, η κυριότερη μορφή βίας και κακοποίησης διαπράττεται ενάντια σε γήινα ζώα. Μια μορφή εκμετάλλευσης που εκφράζεται κάτω από την ιδεολογική ομπρέλα του σπισισμού, της ιστορικής καταπίεσης που δέχονται τα ζώα.
Οι εικόνες που παρουσιάζονται σε αυτήν την έρευνα είναι μια άλλη οπτική στον μυστικό κόσμο της βιομηχανικής εκτροφής ζώων και έχουν τραβηχτεί με μοναδικό σκοπό να βοηθήσουν ως εργαλεία να αντικρίσουμε τον πόνο που υποφέρουν εκατομμύρια ζώα.
Πηγή: www.traslosmuros.com και συγκεκριμένα από αυτό το κομμάτι.
Φωτογραφίες: «Aitor Garmendia / Tras los Muros».
Μετάφραση: Τίνα Πετριτσοπούλου
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
- Όροι για την χρήση των εικόνων(φωτογραφίες και βίντεο) στον ακόλουθο σύνδεσμο..
- Gallego J.L. (2018) Ahora que especismo está en el diccionario.es. Link to the article.
- Botemiller H. (2012) Landmark Settlement Reached in Westland-Hallmark Meat Case. Food Safety News. Link to news.
- Dickrell J. (2016) All those animal abuse videos are having an effect. Dairy Herd Management (Farm Journal, Inc). Link to news.
- Arnold M. (2017) «Ag-Gag» laws. Husch Blackwell. Link to the article.
- Alumbaugh J. (2017) Activists Recruiting Undercover Investigators.Central Ag Supply Inc. Link to the article.
- Carlson C. (2012) Undercover Factory Farm Investigator Shares His Story.Animals Australia. Link to the article.
- Foust Prater L. (2016) How to Avoid Hiring an Animal Rights Activist. Succesful Farming. Link to the article.
- M. (2011) Who Protects the Animals?.New York Times. Linkto the article.
- Prygoski A. (2015) Detailed Discussion of Ag-gag Laws.Michigan State University College of Law. Link to the article.
- Douglas L. (2018) Federal court finds Wyoming’s ag-gag laws unconstitutional.The Food & Environment Reporting Network. Link to the article.
- (2017) Public Interest Coalition Challenges Constitutionality of Iowa’s “Ag Gag” Law.American Civil Liberties Union. Link to the article.
- Fasset C. (2018) Unconstitutional “ag-gag” laws criminalize journalism and insulate factory farms from accountability.Freedom of the Press Foundation. Link to the article.
- Gestión de crisis IARC – OMS.Link to the article.
- (2018) ¿Qué hay detrás de la industria cárnica en España? El programa ‘Stranger Pigs’ de Salvados, en diez titulares.La Sexta. Link to the article.
- San Esteban N. (2018)La crisis reputacional de El Pozo: silencio en España, vetos internacionales. El Español.Link to news.
- Évole J. (2018) Carta a la ministra de Ganadería.El Periódico. Link to the article.
- Placer D. (2018) Mercadona fue socia de la cárnica que la proveía cometiendo maltrato animal.Economía Digital.Link to news.
- El sector cárnico español. Asociación Nacional de Industrias de la Carne de España (ANICE).Link to the report.
- Countries Compared: meat production in thousand metric tonnes.Nation master. Link to news.
- (2017) El documental ‘MATADERO’, la mayor y más brutal investigación realizada en mataderos.es.Link to news.
- (2009) Council Regulation (EC) No 1099/2009 of 24 September 2009 on the protection of animals at the time of killing.Official Journal of the European Union. Link to the regulation.
- (2009) Council Regulation (EC) No 1099/2009 of 24 September 2009 on the protection of animals at the time of killing.Official Journal of the European Union. Link to the regulation.
- Rogers Brambell F. W. (1965)Report of the Technical Committee to Enquire into the Welfare of Animals kept under Intensive Livestock Husbandry Systems. Link to the document.
- Five fredooms.Farm Animal Welfare Council. Link to webpage.
- Placer D. (2018) Mercadona fue socia de la cárnica que la proveía cometiendo maltrato animal.El Periódico. Link to news.
- Placer D. (2018) El matadero de los horrores.Economía Digital. Link to news.
- Datos del año 2014.
- Encuesta anual censal de sacrificio de ganado en mataderos 2017. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación MAPAMA. Link to the archive.
- Encuesta de sacrificio de ganado. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación MAPAMA. Link to the survey.
- (2004) Council Regulation (EC) No 1/2005 of 22 December 2004 on the protection of animals during transport and related operations and amending Directives 64/432/EEC and 93/119/EC and Regulation (EC) No 1255/97.Official Journal of the European Union. Link to the regulation.
- Petracci M., Bianchi M, Cavani C., Gaspari P., Lavazza A. (2006) Preslaughter Mortality in Broiler Chickens, Turkeys, and Spent Hens Under Commercial Slaughtering.Link to the article.
- Encuesta de sacrificio de ganado. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación MAPAMA. Link to the survey.
- Langkabel N., P. O. Baumann M., Feiler A., Sanguankia A.t, Fries R. (2015) Influence of two catching methods on the occurrence of lesions in broilers.Link to the article.
- Marco E. (2011) Sistemas de producción porcina en España.Axon veterinaria. Link to news.
- Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare. (2000) The Welfare of Chickens Kept for Meat Production (Broilers).European Commission. Health & consumer protection directorate-general. Link to the report.
- (2009) Council Regulation (EC) No 1099/2009 of 24 September 2009 on the protection of animals at the time of killing.Official Journal of the European Union. Link to the regulation.
- (2004) Council Regulation (EC) No 1/2005 of 22 December 2004 on the protection of animals during transport and related operations and amending Directives 64/432/EEC and 93/119/EC and Regulation (EC) No 1255/97.Official Journal of the European Union. Link to the regulation.
- (2013). Nueva normativa sobre el aturdimiento de los corderos y los cabritos. Interovic. Link to the article.
- Justicia A. (2011) Los sacrificios por el método musulmán representan el 35,6% en Mercabarna. La Vanguardia. Link to news.
- Chambers P.; Grandin T.; (2001/4)Guidelines for Humane Handling, Transport and Slaughter of Livestock. Food and Agriculture Organization of the United Nations Regional Office for Asia and the Pacific. Link to the website.
- Atkinson S, Velarde A, & Algers B. (2013). Assessment Of Stun Quality At Commercial Slaughter In Cattle Shot With Captive Bolt. Animal Welfare, 22(4). 473-481. Link to document in PDF.
- Anil M.H. & McKinstry J.L., (1993) Summarised results of a survey of pig abattoirs in England and Wales. Division of Food Animal Science, School of Veterinary Science. University of Bristol.
- González LM, Romero MH, Sánchez JA.Evaluación de la eficacia del método de insensibilización por electronarcosis en porcinos. Proyecto de investigación financiado por la Vicerrectoría de Investigaciones y Postgrados de la Universidad de Caldas, Manizales, Colombia. Link to document in PDF.
- Dwyer C. (2008) The welfare of sheep. pp 314. Springer Science & Business Media.
- Ekesbo I., Gunnarson S. (2018) Farm Animal Behaviour, 2nd Edition: Characteristics for Assessment of Health and Welfare, 2nd Edition. pp 144. Centre for Agricultural Bioscience International (CABI).
- Bremner K. j., Braggins J. B., Kilgour R. (1980) Training sheep as “leaders” in abattoirs and farm sheep yards.Division of Food Animal Science, School of Veterinary Science. University of Bristol. Link to the handbook.
- Grandin T. (2014) Livestock Handling and Transport, 4th Edition: Theories and Applications. pp 202. Centre for Agricultural Bioscience International (CABI).
- Rota Nodari S., Lavazza A., Candotti P. (2008).Evaluation of rabbit welfare at stunning and slaughtering in a commercial abattoir. 9 th World Rabbit Congress, Verona (Italy). Link to document in PDF.
- Chambers, P, Grandin, T. (2001) Directrices para el Manejo, Transporte y Sacrificio Humanitario del Ganado. FAO. Link to the website.
- Estrategias de inspección y alternativas tecnológicas del sacrificio humanitario en pequeños establecimientos. EU-Brazil sector dialogues support facility.Link to document.
- Sanz M. (2013) Aturdido eléctrico en baño de agua. Congreso científico de avicultura. Link to the document in PDF.
- Estrada consulting. (2014) Aplicación de la corriente eléctrica adecuada en el aturdido a la luz de la normativa de la ue. Congreso científico de avicultura. Selecciones avícolas. Link to document in PDF.
- Robbins, J. (1987) Diet for a New America: How Your Food Choices Affect Your Health, Happiness and the Future of Life on Earth.
- Departamento Tecnico de Sistemas Agropecuarios JAT SA. de CV. (2013) Soluciones integrales para plantas de procesamiento. Engormix. Link to the article.
- Controlled-atmosphere killing vs. electric immobilization: a comparative analysis of poultry-slaughter systems. Reporte de Peta (People for the Ethical Treatment of Animals). Link to document in PDF.
- Gregory N.G; Wilkins LJ. (1989) Broken bones in chickens: Effect of stunning and processing in broilers. Link to document in PDF.
- Alternativa para la Liberación Animal (2002-03) Entrevista a trabajador de un matadero. Link to the interview.
- Göksoy O, McKinstry L. J, Wilkins LJ, Parkmanm I, Phillips A.; Richardson RI & Anil, MH. (1999) Broiler stunning and meat quality.Poultry Science, 78:1796–1800.
- Shields SJ1, Raj AB. (2010) A critical review of electrical water-bath stun systems for poultry slaughter and recent developments in alternative technologies.Link to the article.
- Davis K. (1996. Edición revisada 2009.)Prisoned chickens, poisoned eggs: an inside look at the modern poultry industry.
- Berg C, Raj M. (2015) A Review of Different Stunning Methods for Poultry—Animal Welfare Aspects (Stunning Methods for Poultry). Link to document in PDF.
- Testimonio de Virgil Butler, ex operario de la corporación cárnica Tyson Foods y más tarde activista por los derechos animales. Link to the website.
- (2009) Council Regulation (EC) No 1099/2009 of 24 September 2009 on the protection of animals at the time of killing.Official Journal of the European Union. Link to the regulation.
- Degollador automático. Aviprosave. Link to the machine.
- (2009) Council Regulation (EC) No 1099/2009 of 24 September 2009 on the protection of animals at the time of killing.Official Journal of the European Union. Link to the regulation.
- (2009) Council Regulation (EC) No 1099/2009 of 24 September 2009 on the protection of animals at the time of killing.Official Journal of the European Union. Link to the regulation.
- Placer D. (2018) Mercadona fue socia de la cárnica que la proveía cometiendo maltrato animal.Economía Digital.Link to news.
- – Hope A. (2017) Tielt slaughterhouse closed after graphic video footage released.Flanders today. Link to news.
– Link to the investigation video. - Wasley A, Robbins J. (2016) Severe welfare breaches recorded six times a day in British slaughterhouses. The bureau of investigative journalism. Link to the report.
- Eisnitz G (2006) Slaughterhouse: The Shocking Story of Greed, Neglect, And Inhumane Treatment Inside the U.S. Meat Industry. Link to the book.
- Kindy K. (2013) USDA plan to speed up poultry-processing lines could increase risk of bird abuse. The Washington Post. Enlace a la noticia.
- Wasley A, Robbins J. (2016) Severe welfare breaches recorded six times a day in British slaughterhouses. The bureau of investigative journalism. Enlace al reportaje.
- McGrath P. (2017)Chickens boiled alive at Star Poultry Supply abattoir in Melbourne, secret footage reveals. ABC News. Link to news.
- Rota Nodari S., Lavazza A., Candotti P. (2008).Evaluation of rabbit welfare at stunning and slaughtering in a commercial abattoir. 9 th World Rabbit Congress, Verona (Italy). Link to document in PDF.
- (2009) Council Regulation (EC) No 1099/2009 of 24 September 2009 on the protection of animals at the time of killing.Official Journal of the European Union. Link to the regulation.
Fiddes N. (1989) Meat. A natural symbol. University of Edinburgh.
«Traditional retailing centres around offering the public bits of animals and often identifies meat with livestock.»
«But modem consumer attitudes shy away from this link and so the butcher would be much better served by thinking away from the animal and more towards the meal when dressing his window and presenting his products (British Meat, Summer 1987.4). https://core.ac.uk/download/pdf/12813249.pdf»