Ο Ελβετικός αντισπισιστικός οργανισμός PEA (Pour l’Egalité Animale-Για την Ισότητα των Ζώων) ξεκίνησε παγκόσμια καμπάνια που ονομάζεται Μια Διαφορετική Οπτική για τα Ψάρια προκειμένου να ευαισθητοποιήσει για τα υδρόβια ζώα και τους τρόπους που υποφέρουν στα χέρια των ανθρώπων.
Μέρος αυτής της καμπάνιας θα είναι κι η Παγκόσμια Μέρα για τον Τερματισμό της Αλιείας (WoDEF), στις 30 Μαρτίου, που θα καλεί για τερματισμό του ψαρέματος και της καλλιέργειας ψαριών σε ηθικό επίπεδο. Συναισθανόμενα ζώα, υδρόβια ή μη, έχουν τα δικά τους ενδιαφέροντα που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Περισσότερες από 70 πόλεις σε 17 διαφορετικές χώρες συμμετείχαν στις WoDEF εκδηλώσεις το 2018.
Το Πρώτο και Δεύτερο μέρος αυτής την ενημερωτικής έκθεσης δημοσιεύτηκαν στο Animal People Forum. Το πρώτο μέρος ήταν εστιασμένο στις αισθήσεις των συναισθανόμενων υδρόβιων ζώων και το δεύτερο μέρος ερευνούσε τις διάφορες μορφές εκμετάλλευσης των υδρόβιων ζώων, όπως το ψάρεμα και οι ιχθυοκαλλιέργειες. Ακολουθεί το τρίτο μέρος, που εξηγεί γιατί, από ηθική άποψη, πρέπει να καταργήσουμε το ψάρεμα και την ιχθυοκαλλιέργεια και εξηγεί τι σημαίνει η συμμετοχή σε αυτήν την παγκόσμια καμπάνια.
Γιατί πρέπει να σταματήσουμε το ψάρεμα;
Επειδή τα ψάρια και άλλα συναισθανόμενα υδρόβια ζώα δεν αναγνωρίζονται ως ξεχωριστά.
Επειδή δεν προστατεύονται με κανέναν τρόπο. Επειδή η τεράστια πλειοψηφία των ζώων που θανατώνονται από τους ανθρώπους παγκοσμίως είναι υδρόβια ζώα που θανατώνονται για ανθρώπινη κατανάλωση ή για να τραφούν άλλα ζώα εκτροφής. Επειδή όσα υποφέρουν και οι θάνατοι τους είναι κατά ένα μεγάλος μέρος άγνωστα στον κόσμο και συχνά αγνοούνται από τις καμπάνιες των δικαιωμάτων των ζώων.
Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς περισσότερους, Η Παγκόσμια Μέρα για το Τερματισμό της Αλιείας καλεί για την κατάργηση αυτής καθώς και για την κατάργηση της ιχθυοκαλλιέργειας.
Τα χιλιάδες δισεκατομμύρια των θυμάτων της αλιείας
Χιλιάδες δισεκατομμύρια ψάρια, κεφαλόποδα και οστρακόδερμα θανατώνονται κάθε χρόνο. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των ζώων περνούν ώρες επώδυνες έξω στον αέρα, αιμορραγούν μέχρι θανάτου και εκσπλαχνίζονται ενώ έχουν ακόμη τις αισθήσεις τους ή τα πετούν πάλι στο νερό χρησιμοποιώντας δίκρανα. Άλλα σκάνε από την φοβερή αποσυμπίεση καθώς τα δίχτυα ανεβαίνουν από τα βάθη της θάλασσας. Όσον αφορά τα φυλακισμένα στις φάρμες ψαριών, ζουν σε τραγικές καταστάσεις, σε βρώμικους, συνωστισμένους χώρους γεμάτους παράσιτα.
Η κρυμμένη ζωή των ψαριών
Επειδή τα ψάρια δεν ζουν στην ξηρά, επειδή δεν είναι θηλαστικά όπως εμείς και επειδή δεν δείχνουν τα συναισθήματα τους μέσω εκφράσεων του προσώπου ή μέσω ήχων, δέχονται οξύ σπισισμό. Εφόσον δεν μοιάζουν με εμάς, δεν ταυτιζόμαστε μαζί τους ή με την δυσχερή κατάσταση που βρίσκονται, υποτιμούμε την ικανότητα τους να αισθάνονται πόνο και ευχαρίστηση, καθώς και τις ψυχικές και κοινωνικές τους ικανότητες. Δεν σκεφτόμαστε ούτε το πώς αιχμαλωτίζονται και καλλιεργούνται όταν βλέπουμε τα νεκρά τους σώματα στις αγορές ή όταν χρησιμοποιούνται ως συστατικά για διάφορα προϊόντα. Αυτή η απόκρυψη καθιστά την ημέρα αυτή (30-3), που είναι αφιερωμένη στην άρνηση της εκμετάλλευσης τους, περισσότερο από απαραίτητη.
Το ψάρεμα δεν είναι αναγκαίο
Όσοι από εμάς έχουμε πρόσβαση σε πληθώρα τροφών δεν χρειάζεται να τρώμε ψάρια ή άλλα ζώα για να ζούμε υγιεινά. Μπορούμε να τρεφόμαστε υγιεινά χωρίς να στηρίζουμε τη σφαγή (με τις επιλογές μας). Οι άνθρωποι που το εισόδημά τους εξαρτάται από σχετικές με το ψάρεμα ασχολίες μπορούν να βοηθηθούν προκειμένου να έχουν άλλη πηγή εισοδήματος μέσω κινήτρων που θα τους δοθούν και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Είναι ζήτημα δικαιωμάτων
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να προκαλούν αναίτιο πόνο και θάνατο στα ζώα. Δεδομένου της τεράστιας ζημιάς που προκαλούν οι άνθρωποι στα ψάρια και σε άλλα υδρόβια ζώα, και δεδομένου του τεράστιου αριθμού ψαριών που επηρεάζονται, πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στην εκμετάλλευση τους και να σταματήσουμε να τα σκοτώνουμε για την σάρκα τους. Η υποδούλωση και ο θάνατος άλλων ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
Η απαίτηση να δοθεί τέλος στον ψάρεμα και στις ιχθυοκαλλιέργειες είναι διεκδίκηση δικαιωμάτων. Όπως όλα τα συναισθανόμενα όντα, έτσι και στα ψάρια και σε άλλα υδρόβια ζώα πρέπει να τους αναγνωριστούν βασικά δικαιώματα: το δικαίωμα στην ζωή, στην ελευθερία και της σωματικής ακεραιότητας.
Η Παγκόσμια Μέρα για τον Τερματισμό της αλιείας (WoDEF)
Η Παγκόσμια Μέρα για τον Τερματισμό της Αλιείας λαμβάνει χώρα το τέταρτο Σάββατο του Μαρτίου. Το 2019, θα είναι στις 30 Μαρτίου. Το γεγονός στρέφει την προσοχή του κοινού στην ύπαρξη των συναισθανόμενων όντων που οι ζωές τους συνήθως αγνοούνται και υποβάλλονται σε συνεχή βία. Δίνει την δυνατότητα σε προοδευτικούς ανθρώπους και οργανισμούς να καταδικάσουν την εκμετάλλευση των υδρόβιων ζώων και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Η WoDEF ελπίζει να έχει την υποστήριξη των μεγαλύτερων κινημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων. Ψάρια, κεφαλόποδα και οστρακόδερμα έχουν ζωές δικές τους και τα δικαιώματα τους πρέπει να υπερασπίζονται από τις καμπάνιες για την προστασία της υδρόβιας ζωής.
Με την WoDEF δίνεται η ευκαιρία να ζητηθεί δημόσια, η κατάργηση της εκμετάλλευσης των υδρόβιων ζώων, που σημαίνει, την απαγόρευση της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας. Η απαγόρευση δεν θα έρθει σε μια ημέρα. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για το πώς φέρονται σε αυτά τα ζώα. Ο σκοπός της WoDEF είναι να προσελκύσει την προσοχή του κοινού στην εκμετάλλευση των υδρόβιων ζώων ώστε αυτή η μέρα να έρθει.
Η καμπάνια «Μια Διαφορετική Οπτική για τα Ψάρια»
Η WoDEF είναι μέρος μια μεγαλύτερης καμπάνιας με τίτλο «Μια Διαφορετική Οπτική για τα Ψάρια» που προσελκύει την προσοχή του κοινού στα υδρόβια ζώα και απαιτεί να δοθεί ένα τέλος στην εκμετάλλευση τους. Η καμπάνια ξεκίνησε στην Ελβετία και στην Γαλλία το 2016 και έγινε διεθνής το 2017. Καλεί τους οργανισμούς υπεράσπισης δικαιωμάτων των ζώων, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους φορείς χορτοφάγων και βίγκαν, καθώς και τους πολίτες να συμμετέχουν στην καμπάνια μοιράζοντας πληροφορίες και διοργανώνοντας ενέργειες ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο. Δείτε περισσότερα για το πώς μπορείτε να λάβετε μέρος εδώ.
Η καμπάνια θα έχει διάφορες μορφές:
- Την δημιουργία μιας σελίδας στο ίντερνετ ως σημείο αναφοράς, αφιερωμένη ειδικά στα ψάρια, το ψάρεμα και στην ιχθυοκαλλιέργεια, στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες.
- Την διοργάνωση συνεδρίων για τα υδρόβια ζώα, το ψάρεμα, κ.α.
- Τη διάδοση των πληροφοριών με όλους τους διαθέσιμους διεθνείς τρόπους (φυλλάδια, εκθέσεις, βίντεο, πανό και εικόνες στα μέσα δικτύωσης, κ.α.). Τα αρχεία πηγών θα διατίθενται ελεύθερα μετά από αίτημα οργανισμών ή ατόμων.
- Την έκθεση 12 αφισών που θα είναι αφιερωμένες στα υδρόβια ζώα και την εκμετάλλευση τους, διαθέσιμα στις εξής γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Εβραϊκά, Ιαπωνικά και Κινέζικα. Τα αρχεία διατίθενται δωρεάν μετά από αίτημα και μπορούν να προσαρμοστούν για τους σκοπούς αυτούς. Είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της WoDEF.
- Κάλεσμα σε καλλιτέχνες να συμβάλλουν στην καμπάνια δημιουργώντας έργα με θέμα τον «υδρόβια κίνδυνο». Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Νομικές κινήσεις για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού στα δεινά των υδρόβιων ζώων και την μεταρρύθμιση νόμων για την προστασία τους.
- Άλλες μορφές κοινωνικών δράσεων: εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις σε σχολεία, διαγωνισμούς, κ.α.
Από κάθε άποψη σκοπός της καμπάνιας είναι να δημιουργήσουμε συνεργασίες με τους οργανισμούς υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων, φορείς χορτοφάγων και βίγκαν όπως επίσης και με περιβαλλοντολογικές ομάδες. Κάθε άτομο ξεχωριστά και κάθε οργανισμός καλείται να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ημέρα για τον Τερματισμό της αλιείας και στην καμπάνια «Μια Διαφορετική Οπτική για τα Ψάρια», όπως και στην διοργάνωση εκδηλώσεων όλο τον χρόνο που επικεντρώνονται στον τρόπο που φερόμαστε στα υδρόβια ζώα.
Ένα μέρος της καμπάνιας «Μια Διαφορετική Οπτική για τα Ψάρια» στην αρχική του μορφή μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.
Yves Bonnardel
Πηγή: Animal People Forum
Μετάφραση: Τίνα Πετριτσοπούλου