Σπασμένα κόκαλα και άλλοι τραυματισμοί είναι συνηθισμένα για τα πρόβατα και τα βοοειδή που είναι στριμωγμένα σε κλουβιά μέσα στα πλοία. Η φωτορεπόρτερ Jo–Anne Mc Arthur κατέγραψε στο λιμάνι της Χάιφα του Ισραήλ μέσα σε ένα μόνο πλοίο να στοιβάζονται 22.000 ζώα.
Εκατοντάδες χιλιάδες ζωντανά ζώα μεταφέρονται κάθε χρόνο από την Αυστραλία και την Ευρώπη στην Μέση Ανατολή. Η διαδρομή από την Αυστραλία στο Ισραήλ είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με το ταξίδι να διαρκεί 3 εβδομάδες μέσα στην θάλασσα, όπου κατά την διάρκεια του τα βοοειδή και τα πρόβατα κρατούνται στριμωγμένα σε κλουβιά.
Υπολογίζεται ότι φέτος το Ισραήλ θα εισάγει 114,040 ζώα από την Αυστραλία και 409,123 πρόβατα και 169,991 βοοειδή από την Ευρώπη. Αν και αυτά τα νούμερα είναι μικρότερα από το προηγούμενο έτος, σε γενικές γραμμές το εμπόριο ζωντανών ζώων είναι σε αύξηση. Το Ισραήλ θα εισάγει 700,000 ζωντανά ζώα φέτος –από τα 200,000 που είχε εισάγει το 2012.
Τον Ιούλιο, πήγα στο Ισραήλ να φωτογραφίσω το Αυστραλιανό πλοίο Bahijah να καταφτάνει στο λιμάνι της Χάιφά φορτωμένο με 22,000 ζώα.
Πέρασα μια εβδομάδα να καταγράφω τα πλοία στο λιμάνι, περιμένοντας νέα για κάποιο καράβι μεταφοράς ζωντανών ζώων. Όταν άκουσα ότι το Bahijah ερχόταν, καταφέραμε να νοικιάσουμε ένα γιoτ εκείνο το πρωί και να το πλησιάσουμε μέσα στην θάλασσα. Είχα την δυνατότητα να φωτογραφίσω το πλοίο και τα ζώα από απόσταση.
Ήμασταν σαν νάνοι μπροστά του. Είχα σοκαριστεί με την μυρωδιά. Ακόμη και από μεγάλη απόσταση μπορούσαμε να μυρίσουμε το πλοίο να πλησιάζει. Σχεδόν σε κάθε παράθυρο μπορούσες να δεις ζώα συνωστισμένα. Αυτά κοντά στα παράθυρα ήταν τυχερά γιατί είχαν φρέσκο αέρα.
Τα ζώα δεν είναι συνηθισμένα στην ασταθή κίνηση του πλοίου καθώς διασχίζει την θάλασσα: σε πολλές περιπτώσεις υποφέρουν από τραυματισμούς και σπασμένα κόκαλα. Τον Απρίλιο, ένας whistleblower, υπάλληλος πάνω σε πλοίο μεταφοράς ζωντανών ζώων, συνεργάζονταν με την οργάνωση Animals Australia για να αποκαλύψει την κατάσταση πάνω σε αυτά. Πλάνα από πέντε διαφορετικές μεταφορές από την Αυστραλία στην Μέση Ανατολή κατέγραψαν πρόβατα καλυμμένα με ακαθαρσίες και άλλα πεθαμένα με σώματα σε βαριά αποσύνθεση, να είναι παρατημένα μέσα στα κλουβιά μαζί με τα ζωντανά. Κατά την διάρκεια ενός και μόνο ταξιδιού, πέθαναν περισσότερα από 880 ζώα.
Η ιστορία δεν τελειώνει όταν το πλοίο δένει στο λιμάνι.
Από εκεί τα ζώα, στοιβάζονται σε φορτηγά. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από 12 με 16 ώρες λόγω του ότι είναι χιλιάδες ζώα τα μεταφερθούν.
Στην συνέχεια μεταφέρονται σε πολλά σημεία της χώρας. Παρακολούθησα φορτηγά για ώρες ολόκληρες μέχρι να φτάσουν στις μονάδες πάχυνσης κοντά στην Εϊλάτ (πόλη κοντά στην Ερυθρά θάλασσα) και σε εγκαταστάσεις καραντίνας στην Δυτική όχθη. Οι μονάδες ήταν βρώμικες και συνωστισμένες. Τα ζώα που ήταν στην καραντίνα ήταν σε κατάσταση λήθαργου.
Νεκρά ζώα ξεβράζονταν στις δημόσιες ακτές του Τελ Αβίβ. Εξαιτίας των φρικτών καταστάσεων που αντιμετωπίζουν τα ζώα, πολλά δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν ως το τέλος του ταξιδιού πάνω στο πλοίο και πιστεύεται ότι τα σώματα τους τα πετούν στην θάλασσα. Στα ξεβρασμένα ζώα πολλές φορές λείπουν τα αυτιά ή τα κεφάλια τους ώστε να μην μπορεί να γίνει εντοπισμός των πλοίων από όπου προέρχονται από τις ταμπέλες που έχουν κρεμασμένες στα αυτιά τους.
Τα πεθαμένα και τα ετοιμοθάνατα ζώα στις μονάδες πάχυνσης συχνά τα πετούν στην έρημο. Κατέγραψα εκτάσεις γης μεγάλες όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με λόφους κοπριάς και πτώματα ζώων σε αποσύνθεση που πρέπει να υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Οι εικόνες δεν μπορούν να περιγράψουν την δυσωδία ή τις μύγες.
Το μέλλον στο αμφιλεγόμενο εμπόριο εισαγωγών ζωντανών ζώων είναι αβέβαιο. Έχει προταθεί νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο του Ισραήλ για τον τερματισμό των εισαγωγών ζωντανών ζώων από την Αυστραλία και την Ευρώπη για σφαγή, εξαιτίας των όσων υποφέρουν τα ζώα. Το νομοσχέδιο θα μειώνει την μεταφορά ζωντανών ζώων ενώ θα αυξήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις στην εισαγωγή φρέσκου κρέατος και θα δίνει κίνητρα για τοπική παραγωγή.
Πηγή: The Guardian (Μπείτε να δείτε όλες τις φωτογραφίες)
Μετάφραση: Τίνα Πετριτσοπούλου
Σημείωση: Μέσα στις Ευρωπαϊκές χώρες εξαγωγής ζωντανών ζώων στην Μέση Ανατολή είναι και η Ελλάδα από το λιμάνι της Καβάλας ενώ στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί τα λιμάνια της Λέσβου και της Λήμνου. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) οι εξαγωγές παρουσιάζουν αύξηση φτάνοντας το 2018 στο 13,9% των συνολικών εξαγωγών της χώρας . Το θέμα στο Ισραηλινό κοινοβούλιο ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί γιατί δέχεται πιέσεις